Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä bonk
#100586
"Elielinaukion kehittämisestä allekirjoitetaan lähiaikoina aiesopimus. Sen myötä aukion tulevaisuudesta järjestetään tänä syksynä arkkitehtuurikilpailu. Rakentamaan päästäneen vuonna 2024"

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/2386513

https://yle.fi/uutiset/3-11487745

Lokakuussa julkaistaa elielinaukion täydennysrakentamisesta arkkitehtuurikilpailu. Mitä on teidän odotukset aiheesta?

Poistuuko postikatu autojen käytöstä? Miten nivoutuu sokoksen ja asematunnelin yhdistävään tunnelilaajennukseen? Katetaanko aluetta? Tila on vaikea, mutta hyvin keskeinen.

Kartta varausalueesta:
https://dev.hel.fi/paatokset/media/att/ ... 47367e.pdf
Jary tykkää tästä
#100587
Ylen artikkelista:

"Arkkitehtuurikilpailun toteuttavat alueesta suunnitteluvarauksen kaupungilta saaneet yritykset kutsukilpailuna. Siihen pyydetään ehdotukset neljältä arkkitehtitoimistolta."

Eli arkkitehtuurikilpailulta ei ole lupa odottaa mitään mullistavaa, koska reunaehdot tulevat olemaan varsin hankalat. Kauppakeskus+hotelli taitaa olla se mitä siihen halutaan, ja kilpailulla ei saada sen enempää variaatiota tai innovaatiota kuin Enson Katajanokan uudelta toimistotalolta.
tekijänä bonk
#100592
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005231761.html

Ainakin alkuperäisissä ajatuksissa oli lennokkuutta. inspistä oli otettu Milanon Galleria Vittoro Emanuele II:sta aina Berliinin Sony Centeriin.
Toivotaan kuitenkin, ettei tulisi taas uutta ostoskeskusta. Tonne kyllä sopisi pariin kerrokseen polveileva ravintolamaailma katettuna, ollaan kuitenkin niin keskeisellä paikalla. Päälle voi sitten rakentaa toimitiloja. Odotan jännityksellä lokakuun arkkitehtuurikilpailun toimeksiantoa. Näkee mihin ollaan menossa, mikä on vision suunta
tekijänä hmikko
#100593
Äkkiseltään voisi luulla, että kauppakeskusten rakennuttajat ja rahoittajat ovat varovaisella vaihteella nyt, kun Helsinkiin on valmistunut reilusti kapasiteettia ja Kampin kävijämäärät ovat ilmeisesti pudonneet Länsimetron avaamisen jälkeen. Koronalama tähän lisäksi. Jotain kertoo sekin, että S-ryhmä ilmeisesti luopui omista suunnitelmistaan tuohon jo jokin aika sitten (tavaratalon laajentaminen maan alle).Tietty Elielinaukion sijainti, jos joku, varmaan nähdään edelleen haluttavana.

Mulle ei uutisjutuista yhtäkkiä selvinnyt, onko tässä muita alullepanijoita kuin kaupunki. Musta tuntuu, että kaupungin järjestämän kilpailu tulokset eivät välttämättä kiinnosta rakennuttajia, kun tontti on teknisesti hankala ja kallis rakennettava.
#100594
Tämä on annettu suunnitteluvaraukseksi yritysryhmälle joka koostuu S-ryhmästä, VR:stä ja joukosta kiinteistösijoittajia, mm. Ilmarinen ja OP. He järjestävät myös kilpailun. Suoraan sanottuna en näe mitään hirveän mullistavaa palvelukonseptia tuolta porukalta.
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Tande
#100595
Olkoonkin sijainti haastava ja historiallinen, toivoisin paikalle ihan kunnon näyttävää rakennusta, eikä pelkkää "paviljonkia". Berliinin Sony Centeristä olen itse aina pitänyt ja jotain tämän tyylistä kokonaisuutta voisi paikalle soveltaa, jos kauppakeskus-linjalle lähdetään. Vaikka isot kerrosneliöt toivotankin tervetulleeksi, toivon alueen käveltävyyden säilyvän. Kerrosluku toivottavasti yli 12, vaikka parina mahdollisimman hoikkana tornina.

Kaiken kaikkiaan harvinainen tilaisuus lisätä urbaania vilskettä ja kerrosneliöitä ihan keskustan ytimeen. Onnistuessaan hanke voi jopa paikata virheitä, mitä Töölönlahden alueen suunnittelussa tehtiin.
#100597
Tande kirjoitti: 13.08.20 15:48 Kerrosluku toivottavasti yli 12, vaikka parina mahdollisimman hoikkana tornina.
Jos noin korkeaa toivot, joudut pettymään aika karvaasti. Tontin molemmilta puolilta löytyy eräitä Helsingin maineikkaimpia pytinkejä, joita tuskin varjostetaan uudisrakennuksen torneilla.

Suhtaudun projektiin kuitenkin melko optimistisesti, sillä Elielinaukio todella kaipaa keskelleen liiketoimintoja ja elämää. Vaikka rakennuksesta tulisi kovin tylsä ja kunnianhimoton, se voi silti huimasti kohentaa ympäröivää katutilaa aivan Helsingin ytimessä. Olisiko pian aika pohtia myös Rautatientorin uudistamista?
Avatar
tekijänä Tande
#100605
Pyöröovi kirjoitti: 13.08.20 17:20 Jos noin korkeaa toivot, joudut pettymään aika karvaasti. Tontin molemmilta puolilta löytyy eräitä Helsingin maineikkaimpia pytinkejä, joita tuskin varjostetaan uudisrakennuksen torneilla.
highrisejonne kirjoitti: 13.08.20 19:19 Maksimissaan Sanomatalon korkuiseksi luulisi jäävän
Todennäköisesti näin, mutta ei täydy mennä Tamperetta kauemmaksi ja nähdä, kuinka yhtä lailla "historiallisen keskustan" ytimeen on kohonnut ja kohoamassa useita korkeita tornitaloja, eikä tästä ole maailmanloppua seurannut, vaan efekti on ollut positiivinen.

Nykyinen Helsingissä vallala oleva näkemys, jonka mukaan tornitalot ovat OK lähiöissä, Pasilassa ja satamilta vapautuneilla alueilta, mutta käytännössä tabu "vanhassa kantakaupungissa" on varsin mielenkiintoinen. Ympäri Eurooppaa löytyy lukuisia esimerkkejä, joissa korkeampaa rakentamista on sijoitettu myös keskustaan, eikä vaikutus kaupunkikuvaan ole ollut ollenkaan negatiivinen.

Tiedostan tottakai Helsingin "erityisolosuhteet" ja yleisen konsensuksen, mitä tulee Helsingin merellisen siluetin suojeluun ja realiteetit, jossa yli kahdeksankerroksinen rakentaminen on de facto kielletty. Yhtäältä nimenomaan ydinkeskustaan (muutenkin kuin tornitalofanina) pitäisi rakentaa kutakuinkin niin tehokkaasti, kuin rakennusnormit sallivat, sillä vastaavaa tilaisuutta ei ihan joka vuosi siunaannu. Mitään "supertall"-mittakaavan tornia en tietysti itsekään tontille suunnittelisi, mutta 12-16krs ei olisi myöskään liikaa, mikäli arkkitehtuuri on korkeatasoista.
Avatar
tekijänä henkka
#100606
Tande kirjoitti: 14.08.20 20:22 Todennäköisesti näin, mutta ei täydy mennä Tamperetta kauemmaksi ja nähdä, kuinka yhtä lailla "historiallisen keskustan" ytimeen on kohonnut ja kohoamassa useita korkeita tornitaloja, eikä tästä ole maailmanloppua seurannut, vaan efekti on ollut positiivinen.
Tampereen "historiallinen keskusta" on Tammerkosken länsipuolella. "Historiallisen keskustan" ytimeen rakentaminen tarkottaisi tornitaloa Keskustorille, jos ei nyt ihan kuitenkaan Raatihuoneen eteen. Vaikka Elielinaukio onkin rautatieaseman vieressä, niin Tampereella rautatieasema on keskustan reuna-alueella ja rautatiealue muutenkin joutomaata.
tekijänä hmikko
#100609
Hesarin juttu aiheesta. Siinä väläytetään Vltavan talon purkamista ja haastatellaan sijoittajien edustajaa.

Helsingin Elielinaukio aiotaan myllätä täysin uusiksi – Sijoittaja kertoo nyt suunnitelmista, jotka saattavat jättää Rautatieasemankin varjoonsa

”Koska kyseessä on näin hieno alue, arkkitehtuurikilpailu järjestetään kutsukilpailuna, ei avoimena.” [...]

Suomalaisia toimistoja edustavat Helsingin yliopiston Kaisa-kirjaston suunnitelleet Anttinen Oiva Arkkitehdit, Amos Rex museon suunnittelusta vastannut JKMM Arkkitehdit sekä C&J:n ja K2S:n yhteenliittymä.

Ulkomaisia toimistoja edustavat puolestaan Rotterdamin kauppahallin suunnitellut ja lukuisia palkintoja voittanut hollantilainen MVRDV ja Norjan kansallisoopperan rakennuksen suunnitellut norjalainen Snøhetta.
tekijänä jfo
#100610
Ehkä olen naiivi, mutta itse ymmärsin "Vltavan rakennuksen katoamisen" viittaavan siihen, että rakennus saattaisi jäädä uuden rakenteen sisälle ja hävitä maisemasta. Onhan rakennus Museoviraston suojelema, jos se nyt toisaalta mitään merkitsee suurten taloudellisten intressien edessä.
tekijänä hmikko
#100612
^ Voimassa olevassa asemakaavassa Vltavan talolla tosiaan on SR-2 -merkintä. Varmasti mekkala syntyisi jos sitä esitetään purettavaksi, ja varmaan jonkunlainen mekkala siitäkin, että se haudattaisiin uudisrakennuksen sisälle.
Avatar
tekijänä Jary
#100613
hmikko kirjoitti: 15.08.20 13:50 ^ Voimassa olevassa asemakaavassa Vltavan talolla tosiaan on SR-2 -merkintä. Varmasti mekkala syntyisi jos sitä esitetään purettavaksi, ja varmaan jonkunlainen mekkala siitäkin, että se haudattaisiin uudisrakennuksen sisälle.
Kannatetaan.
Suorastaan odotan tämän vaihtoehdon toteutumista!

Kuva
Biosphere, Kivenhakkaaja tykkää tästä
#100617
Mukava saada kilpailuun Suomen kärkitoimistojen lisäksi jälleen kansainvälistä osaamista MVRDV:lta ja Snöhettalta. Minulla oli ilo vierailla keväällä Rotterdamissa MVRDV:n toimistolla ja katsella heidän arkkitehtuuria paikan päällä. Etenkin mieleen on jäänyt Markthal, joka tietty kokoluokaltaan on hieman liikaa Elielinaukiolle. Kävi kilpailussa miten vain, mukaan saadaan varmasti lukuisia kiinnostavia aloitteita huomisen Helsingin rakentamiseksi. Rautatieaseman ympäristö muuttuu rajusti seuraavina vuosikymmeninä, joten laadukkaalle suunnittelulle on suuri tarve.

Rotterdamista:
Kuva

Kuva
veka tykkää tästä
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7