Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Jape
#1894
No jatketaan tässä ketjussa.

Lähiöprojekti, joka todella miellyttää minua. Tämä olisi myös kunnon valopilkku muuten yhteen Helsingin masentavimmista 60's & 70's "keskelläeimitäänbetonilaatikkolähiö" Myllypurolle.

Kyllä vain. Pieniä harjakattoisia puutaloja vanhaan kylämaisematyyliin!

Kuva

Kuva

Itäkeskuksen kirjastossa näin keväällä adressin, jossa kerättiin nimiä vastustamaan ko. projektia. Oheisessa paperissa projektialueella sijaitsevaa metsää luonnehdittiin niinkin tärkeäksi, että kuulemma Vuosaaresta asti käydään siellä ulkoilemassa. Itse sanon yli kymmenvuotisena vuosaarelaisena, etten ikinä ole kuullut kenenkään lähtevän täältä Myllypuroon ulkoilemaan, sillä täältä löytyy - ei pelkkää kotiseuturakkautta todellakaan - sata kertaa kauniimpi luonto. Kirjoitin adressin viereen pienen lapun, jossa ilmaisin oman kantani asiaan.. ;)

Täytynee ruveta sanailemaan näitä nimbyistejä vastaan KSV:n keskustelukanavalla, jossa kirjoitukset saanevat huomiota myös ylemmiltä tahoilta..
tekijänä Devi
#1895
Pyllymuro kyllä kaipaa ehdottomasti jotain uutta eloa, se on niin ankea paikka oikeesti ja se ostarintapainen bunkkeri siinä "keskustassa" saadaan jyrätä vaikka jo tänään. Onneksi siihen onkin tulossa ehompaa tilalle. Kaverini asui vuoden verran tuolla ja kyllä se halpis-pizzamestojen ja karaokebaarien rivistö siellä ostarin pimeän ja tosi matalan katon alla oli kuin Kaurismäen filmistä. Ja ne densot, voi herramunjee... kertaakaan ei ollut ettei joku denso ois tullut selittään jotain silmät punasena ja hengitys etanolilla kyllästettynä. yhhhhhh
Nuo puutalot parantais huomattavasti jo tilannetta kun nyt mummoutuneelle väestölle tulisi seuraksi lapsiperheitä (joille Helsinki varmaan mielellään tarjoaa erillistaloasumista estääkseen joukkopaon Espooseen/Vantaalle/Kirkkonummelle/Nurmijärvelle jne jne jatkumisen.)
Ei pysty käsittään miksi tuommoista vielä vastustetaan vaikka kerrankin on nimbyjen suosikkitönöjä tulossa eli matalia, puiden taakse piiloon jääviä pikkutaloja...
tekijänä SdeS
#1896
Jape kirjoitti:Oheisessa paperissa projektialueella sijaitsevaa metsää luonnehdittiin niinkin tärkeäksi, että kuulemma Vuosaaresta asti käydään siellä ulkoilemassa. Itse sanon yli kymmenvuotisena vuosaarelaisena, etten ikinä ole kuullut kenenkään lähtevän täältä Myllypuroon ulkoilemaan, sillä täältä löytyy - ei pelkkää kotiseuturakkautta todellakaan - sata kertaa kauniimpi luonto. Kirjoitin adressin viereen pienen lapun, jossa ilmaisin oman kantani asiaan..
:D

Pidän itsekin tuosta projektista, Myllypuro on aika masentavan näköinen tällä hetkellä. Tuollaisia kaupunkimaisia pientaloalueita ei Helsingissä liikaa ole.
Jotkut ihmiset ovat vaan ilmeisesti ottaneet elämäntyökseen vastustaa tota projektia :(
tekijänä Jape
#1924
SdeS kirjoitti: Jotkut ihmiset ovat vaan ilmeisesti ottaneet elämäntyökseen vastustaa tota projektia :(
Tai ei vaan nimenomaan tota projektia. Näyttää enemmänkin siltä, että joidenkin ihmisten elämäntyö on vastustaa vain systemaattisesti aivan kaikkea rakentamista, oli kyseessä sitten vanha kylämaisema -tyyppiset puiset pientalot tai modernit high-riset.

Toisaalta, näin itse kun eräs paikallinen keski-ikäinen naikkonen laittoi nimensä juuri tuota projektia vastustavaan adressiin. Sen nopean silmäyksen perusteella ei ihmisestä voi kylläkään mitään varmasti sanoa, mutta hän vain käveli ohi ja huomasi adressipöydän, tutki sitä muutama kymmentä sekuntia, kirjoitti nimensä, lähti pois, eikä varmaan kirjaston tuulikaapissa edes muistanut koko jutusta mitään. Ts. häntä tuskin kiinnostaa kärpäsen kikareen vertaa kaupunkisuunnittelu tai arkkitehtuuri, tuskin suojeltu metsäkään hänelle kullankallis on, eikä varmasti tiennytkään edes minkälaista aluetta alueelle suunnitellaan. Sanalla "luonnonsuojelu" on vain täällä niin taivaallinen kaiku, että mainitsemalla se sana saadaan ihmiset kirjoittamaan nimensä paperiin jos toiseenkin. Kuten sanoin, ei ole välttämättä täysin oikein arvioida niin lyhyen silmäyksen perusteella ihmistä, mutta niin vähän hän näytti hommaan perehtyvän kun tuskin papereita luki loppuun.

Ja raivostuttavaa tässä on juurikin se, että sen yhden kerran kun päätetään suunnitella alueelle jotain muuta kuin ankeita valkoisia elementtipytinkejä, niin eiköhän sieltä jotkut idiootit rupea heti mankumaan että siellä pusikossa on niin mahtavaa, kerrassaan hienoa kykkiä ja muutenkin tuntee elävänsä maaseudulla, mikä onkin kaikista hienointa.
tekijänä Jape
#1930
Tuonkin alueen arkkitehtuuri näyttää kuvissa kivalta jyrkkine punaisine harjakattoineen. :)

Sitä en vain ymmärrä, että vaikka tilaa on vaikka missä vaikka millä mitalla, niin miksi täytyy mennä purkamaan eräs Suomen ilmailuharrastajien päätukikohta - ja Helsingin mitä mainioin city-kenttä - jonkin lähiön tieltä? Sitäkään kivaa juttua ei olla varmaan ajateltu, että Malmin lentokentän vuosikymmenien aikana maahan ei varmaan ole valunut kuin muutama tippa lentokoneiden polttoaineita, ynnä muuta myrkyllistä, jota lähiölapset saavat hiekkalaatikoillaan kaivella. Mikä olisikaan suotuisampi paikka uudelle lähiölle, kuin myrkkyjen saastuttama savipelto keskellä metsää?
tekijänä late-
#1939
Jape kirjoitti:Tuonkin alueen arkkitehtuuri näyttää kuvissa kivalta jyrkkine punaisine harjakattoineen.
Onneksi Alppikylä sentään voidaan rakentaa ihan kentän kanssakin. Minusta on suuri menetys, että Helsingissä suunnitellaan noin kiinnostavaa aluetta lähinnä vain paikkaan, josta on edelleen iso riita menossa. Toivottavasti Myllypuron ja Alppikylän menestyessä vastaavan tyyppisiä alueita saadaan muualle vaikkei kenttää rakennettaisikaan.
Jape kirjoitti:Sitä en vain ymmärrä, että vaikka tilaa on vaikka missä vaikka millä mitalla
Kentän purkamisesta en ole hirveästi mitään mieltä, mutta väite suuresta määrästä vapaata tilaa ei minusta silti yksinkertaisesti pidä paikkaansa, jos ajatellaan Helsingin tulevia rakentamistarpeita. Yleiskaavassa on merkitty rakentamisalueet ja aivan varmasti jokaiselle niistä muista alueista on olemassa jokin syy jättää ne rakentamatta siinä missä Malmin lentokentäkin alueelle.

Santahaminalla voisi tietysti ostaa paljon aikaa, jos valtio lupaisi nyt luovuttaa sen jo vuoden 2010 paikkeilla, mutta muuten kyse alkaa olla lähinnä täydennysrakentamisesta. Sille on kyllä paljon tilaa, mutta valitusten takia se tie on kovin hidas. Helsinki silti käyttää sitäkin menetelmää koko ajan.

Rakennettavuuden ja muun puhtauden osalta Helsingistä ei enää montaakaan hyvää tyhjää paikkaa löydy. Jätkäsaari ja Sompasaari ovat satamina aivan varmasti likaisia ja Jätkäsaaressa on ollut kaatopaikkakin. Arabianrantaa on pitänyt puhdistaa ja perustaa pitkällisesti. Kruunuvuorenrannassa oli öljysatama. Nykyisillä puhdistus- ja perustamismenetelmillä näistä selvitään. Tietysti Malmin kiihkeimmät puolustajat vetoavat edelleen 1900-luvun alun perustamismenetelmiin väittäessään Malmia rakentamiskelvottomaksi.
tekijänä Jape
#3635
Oberleutnant kirjoitti:huomaatte varmaan yhtäläisyyksiä Kielotorniin ja tulevaan Leppävaaran fabutorniin
http://img479.imageshack.us/img479/839/gv2nn.jpg
Huomaan oikeastaan yhtäläisyyksiä noin pariin tuhanteen näkemääni suomalaiseen uuteen asuintaloon, mutta silti suhtaudun tähän rojektiin erittäin positiivisesti. Voittaa tämän hetkisen 70's hirvityksen suhteellisen kirkkaasti.

Oberleutnant kirjoitti:Lisää herkkua! Leppäsuon linja-auto mörskä Etu-Töölössä lähellä Ruoholahtea? Tiedättehän? Vastapäätä Domusta ja muita HOASin bling-bling opiskelija-asuntoja? Eräs pahimmista urbaaniuden tuhoajista kantakaupungissa, mille olen aina tuhahdellut HKKK:lla ja Domuksen parissa pippalossa käydessä?
Minulle tuo alue on enemmänkin kuin tuttu - ja on todellakin aiheuttanut inhon värähdyksiä aina kun siellä kävelen (mun koulu näkyy osittain kuvassa). Harva asia pilaa kaupunkifiiliksen yhtä tehokkaasti kuin rikkaruohoja umpeen kasvanut perunapelto keskellä kaupunkia. Uusi talokaan ei näytä oikeastaan yhtään pahalta. :)

Kun Jätkäsaarta aletaan rakentaa, on ilmeisesti tuon tavarajunaradan päivät luetut. Saa nähdä, tuleeko Rautatiekaduista samanlainen puistokatubulevardi kuin miltä se tuossa havainnekvuassa näyttää.

Huh, kylläpäs piristi aamupäivää moinen kiva pikku uutispaketti!
tekijänä Toni
#4756
Alkaa vähän kantautua lisää tietoa koskien tulevaa Vallilan konepaja-alueen rakentamista. YIT:hän on asuinalueesta päävastuussa, kun taas Pasilan puoleiseen päähän nouseva toimistotorni on NCC:n luotsaama projekti. Aluehan on nykyisin eräs urbaaniuden tuhoaja, mikä jakaa kantakaupungin melko lailla kahtia yhdessä Itäväylän alkupään kanssa. Siellä on kauniita vanhoja tehdasrakennuksia, jotka onneksi säästetään osaksi uudisrakentamista.

Harmi vain, että alueen arkkitehtuuri ei ainakaan renderöintien tai asettelun puolesta oikein ole valtavirrasta poikkeavaa. Koko julkisivurivistö tulee olemaan pelkkää lähiömäistä copy pastea.

Kuva
(c) YIT

Parhaimmillaan vanhan Konepajan puolelle saattaa tuurilla syntyä jotain elämää palveluiden muodossa. Ehkä.

Kuva

YIT hallitsee kuitenkin markkinointispeakin ja vertaa tulevaa aluetta Lontoon Docksiden telakka-alueeseen ja New Yorkin TriBeCaan. :D
tekijänä Toni
#4948
KSV:n tarkka pdf-muodossa oleva raportti
http://tinyurl.com/perq6

Hoocee onkin tainnut mainita tämän Pohjois-Helsinkiin suunnitteilla olevan asuinalueen Vantaa-ketjussaan, sillä se sijoittuu Myyrmäen kupeeseen, Hämeenlinnanväylän varrelle. Yleensä en itse ole hirveän innostunut näiden pientalovaltaisten projektien seuraamisesta, mutta tämä on poikkeuksellinen suunnittelultaan ja aiheutti meikäläisessä käsittämätöntä innostumista. Suurin osa esillä olleista maankäyttömalleista nimittäin sisältää "keskiaikaismaista" kylärakennetta.

Kuva

Kuva

KuvaAlueen lopullinen tuleva muoto pitäisi olla selvillä reilun puolen vuoden päästä.
tekijänä aleksi
#4951
Tosiaan kiinnostava ja rohkea malli. Keskiajalla rakennettiin jumalattoman kokoinen kirkko kylän keskelle tai ainakin kirkon [b]torni[/b] toimi komeana maamerkkinä. Ihmiset ei enää käy kirkossa. Mitäs nyt sitten rakennetaan?, muuten alue jää lattanaksi. Keskiaikaistyylinen ostari?
Avatar
tekijänä H.C.
#4970
Kuninkaantammi on kyllä ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista lähiöprojekteista viimeaikoina, toivon todellakin että tämä jos jokin tuolla alueella toteutuu. Joo, mainitsen sen tuolla Vantaan-jutuissa pienenä osana tota kolmen kaupungin yhteistä maankäyttövyöhykettä (vähän lisätietoja mm. täällä: http://www.kansalaiskanava.net ), kun en jaksanut joka ketjuun sen alueen jokaista projektia erikseen laittaa. Tämä ja erityisesti se Myyrmäkeen kiinni rakennettava Honkasuo (jolla on sama arkkitehti suunnittelijana kuin Kuninkaantammella) on aiheuttaneet jonkinlaista kummastelua Vantaan puolella virkamiestasolla asti lähinnä siksi että Helsinki on lähtenyt yksin niitä suunnittelemaan. Tostakin voitaisi saada vielä parempi jos sitä suunniteltaisiin oikeasti rajat-ylittävänä lähiönä, nythän tuohon on jäämässä selkeä outo raja kaupunkien välille ja alue Vantaan puolella jää metsäksi jossa on pari yritystä ja omakotitaloa. Parempi olisi levittää sen suunnittelua myös tälle puolelle rajaa Vaskivuorentielle saakka, se tulee kuitenkin olemaan yksi tuolla asuvien pääväylistä. Merkillistä puutetta yhteistyön kanssa. Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta tulee ensi viikolla antamaan lausuntonsa tosta Kuninkaantammesta.
tekijänä Toni
#9251
Vihdoinkin Suomeen saadaan townhouse-rakentamista. Täällä Alankomaissa olen hyvin paljon tykästynyt tähän rakennustyyppiin, kuten myös amerikkalaisten kaupunkien kuvia katsellessa. Harmillista ettei Suomessa ole aikaisemmin oikein huomattu niiden olemassaoloa, townhouset kun tuntuvat olevan hyvä välimuoto kerrostalojen ja pientalojen välissä. Sanan tarkoitushan hieman vaihtelee paikasta riippuen, mutta itse ymmärrän ne pari-/kolme-kerroksisina pätkässä rakennettuina korttelimaisina taloina, joiden edustat ovat melko lähellä katua, peittäen taakseen omat pihat.

HS: Viikinmäkeen nousee kukkulakaupunki
Julkaistu: 17.12.2006 19:30

Marja Salmela

Kuva

Vantaajoen rannalle läntiseen Viikinmäkeen rakentuu ainutlaatuinen kukkulakaupunki
kolmen neljän vuoden kuluttua. Jyrkkään rinteeseen nousee useita satoja, kovan rahan
atrium-, terassi- ja omakotitaloja sekä englantilaistyyppisiä townhouseja.

Kaikista asunnoista avautuu näkymiä joelle ja länsipuolen metsiin. Ensimmäisiä
pientaloja ryhdytään rakentamaan jo vuonna 2008.

Vajaan 1 400 asukkaan asuntoalueelle on tulossa kolme- tai nelikerroksisia
kerrostaloja ainoastaan Lahdenväylän pohjoispuolelle. Ne muodostavat melumuurin
pientaloille.

Entisellä ampumaradalla Viikinmäen rinteessä poistetaan parhaillaan lyijyn
saastuttamia maakerroksia.

"Valitettavasti puitakin joudutaan kaatamaan aika paljon. Alueen keskellä olevasta
vyöhykkeestä muodostetaan puisto, jonka suunnittelusta järjestetään piakkoin
kilpailu", kertoo aluearkkitehti Taru Tyynilä Helsingin
kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Peräti viisi siltaa aiotaan rakentaa helpottamaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden
liikkumista. Vantaajoen länsipuoleen alue liitetään kahdella kevyenliikenteen
sillalla. Ne ovat Tyynilän mukaan amerikkalaiseen malliin katettuja.

Joen ylittävää ensimmäistä siltaa ryhdytään rakentamaan Pikkukosken alapuolelle jo
kesällä 2007. Seuraavaksi työn alle tulevaa siltaa pääsee Pikkukosken uimarannalle.

Helsingin kaupunki haluaa kokeilla Viikinmäessä uudentyyppistä rinnerakentamista
kivestä. Kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto sekä Rakennusteollisuus RT:n
betonitoimiala etsivät arkkitehtikilpailulla uusia pientalotyyppejä.

Arkkitehtikilpailussa menestyivät nuoret arkkitehdit Pekka Pakkanen, Risto Huttunen
ja Santeri Lipasti.

Kilvassa menestyneet rakennusliikkeet saavat ostaa tontit kiinteistövirastolta.
Niiden hinnaksi on määritelty 750–800 euroa neliöltä.

Alustavien arvioiden mukaan asuntojen neliöhinnat saattavat kohota yli 4 000 euroon.
Avatar
tekijänä Klazu
#9269
Ihan kysymyksenä vain, mihin ne siellä Hollannissa on niitä rakentanut? Kyseinen maa on pinnanmuodoiltaan tylsin ja yksitoikkoisin käymäni maa, jossa ei ole kukkulan kukkulaa. Vai rakentavatko ne täyttömaalla eka ne kukkulat noille taloille (en sinäänsä tätäkään ihmettelisi). :?:
tekijänä Toni
#9273
Ei townhouseja kukkuloille tarvitse rakentaa. Hoocee pisti tänne Taloon aikaisemmin linkin Helsingin KSV:n tekemästä townhouse-selvityksestä, se löytynee täältä foorumin syövereistä jostain, mutta tässä suora linkki pdf:ään: http://tinyurl.com/y6j8ke Toi termi on vähän epämääräinen kun alueesta ja henkilöstä riippuen se viittaa aavistuksen verran eri asiaan, mutta toi pdf auttaa paljon.

Saarinenhan alunperin suunnitteli noita Haagaan rakennettavaksi 1918. Harmi ettei Suur-Helsinki suunnitelma toteutunut niiltä osin, vaikka Haaga (ja saman tyyppinen Jyväskylän Tourula) onkin ehdottomasti yksi Suomen viihtyisimmän oloisista lähiöistä / esikaupungeista. KunnollisiatTownhouse-alueita on vain muutaman kadunpätkän verran Suomessa.

Mm. Malmille suunniteltavaan Alppikylään on ideoitu myös townhouse-tyyppistä asutusta.

KuvaPS
Kyllä niitä kukkuloita löytyy heti Hollanti-pronvinssien ulkopuolelta Alankomaista kun etelämmäksi menee, vaikka tosin ainakaan meidän itävaltalaisia vaihtareita ei nämä Limburgin "hollantilaiset Alpit" oikein nimensä osalta vakuuttaneet. Tytöillä oli ainakin hauskaa. :)
Avatar
tekijänä Klazu
#9274
Voihan siellä jotain olla, mutta Venlo - Amsterdam - Haagi - Rotterdam - (Antwerpen) - ...muita paikkoja ja maita... - (Liege) - Maastricht - Venlo lenkille ei kukkulan kukkulaa kyllä mahtunut, sillä koko ajan tuossa valvoin. Heti Belgian puolella kukkulaa kyllä on ja siinä Liege - Luxemburg välillä paljonkin!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 210