Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Tande
#99530
Olin vähän kahden vaiheilla, laitanko artikkelin suoraan (varsin massiiviseen) Helsingin projektit-threadiin, mutta odotettavissa on Kontulan Ostarin lisäksi enemmänkin kehityshankkeita Kontulaan, joten tämänkokoinen kaupunginosa ansainnee oman ketjun. :)

HS 31.1.2020
Kontulan ostari aiotaan mullistaa: ”On se mahdollista, että puretaan kokonaan”, sanoo kiinteistönomistaja
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja Mikko Aho kertoo, että suunnittelukilpailun lähtökohtana ei ole purkaa nykyisiä rakennuksia. Myös purkamiseen johtavia esityksiä otetaan kuitenkin vastaan.

Kuva

Kimmo Oksanen HS
Julkaistu: 31.1. 15:05


KONTULAN ostoskeskus saattaa kokea suuren muutoksen lähivuosina.

Alueen kehittämiseksi ollaan aloittamassa laaja suunnittelukilpailu. Kontulan ostoskeskuksen alueella toimii neljä kiinteistöyhtiötä. Kilpailu järjestetään yhtiöiden aloitteesta.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja Mikko Aho kertoo, että suunnittelukilpailun lähtökohtana ei ole purkaa nykyisiä rakennuksia. Myös purkamiseen johtavia esityksiä otetaan kuitenkin vastaan.

”On se mahdollista, että puretaan kokonaan”, Kimmo Alaharju EQ Real Estate -kiinteistösijoitusyhtiöstä sanoo. EQ on osaomistaja kiinteistöyhtiö Kontulan asemakeskuksessa.


Käytännössä purkaminen ei ole välttämättä mutkatonta. Tämä johtuu muun muassa kiinteistöjen hajautuneista omistuksista. Helsingin pitäisi myös selvittää millaisia mahdollisesti suojelua vaativia arvoja rakennuksiin liittyy.

Suunnittelukilpailu järjestetään ideakilpailuna. Kilpailun voittajatyön toteutuksesta päätetään erikseen.

IDEAKILPAILU on tarkoitus käynnistää pian.

Helsingin kaupunki omistaa ostoskeskuksen maa-alueen. Vuokrasopimus on päättymässä, ja hanke kasvojen kohotuksesta on katsottu hyväksi sijoittaa tähän ajankohtaan.

”Siellä on paljon omistajia. Kehitys on ollut hankalaa muun muassa pubistumisen myötä”, Mikko Aho kertoo.

KAUPUNKI on patistanut ostoskeskuksen toimijoita huolelliseen suunnitteluun ja luomaan vaihtoehtoja ostoskeskuksen tulevaisuuden toiminnoiksi. Samalla se on luvannut antaa toimijoille ja heidän suunnitelmilleen taustatukea, Aho kertoo.


Kaupunkiympäristöstä vastaava apulasispormestari Anni Sinnemäki (vihr) toteaa suunnittelualueen olevan iso kokonaisuus.

”Ostoskeskus on avain alueen tulevaisuuden kannalta. Paikka on lähellä metroasemaa. Sieltä tulee myös eniten kritiikkiä asukkailta. Jotakin siellä täytyy tehdä”, hän sanoo.

KONTULAN asemakeskuksen lisäksi alueen kehittämisessä ovat mukana Kontulan Ostoskeskus, Helsingin Toimitilat ja Urheiluhallit -osakeyhtiöt. Yhtiöiden maanvuokrasopimukset olivät päättymässä ja ne neuvottelivat Helsingin kaupungin kanssa lisäaikaa vuonna 2018. Kaupunki myöntyi, mutta asetti samalla ehdon:

”Yhtiöt saivat lyhytaikaisen jatkon maanvuokrasopimukselle. Samalla sovittiin suunnitteluvarauksesta alueelle”, Kimmo Alaharju sanoo.

”Siinä yhteydessä kaupunki maanomistajana edellytti, että ostoskeskuksen alueelle tehdään kaavoituspotentiaalin tarkastus. Sen jälkeen yksityiset kiinteistönomistajat tekivät yhteistyösopimuksen, että viedään hanke yhdessä läpi. Toivottavasti lopputulemana on kaavanmuutos”, Alaharju sanoo.

Hän toteaa, että alue on laaja: ”Siinä ovat mukana mainittujen neljän kiinteistöosakeyhtiön vuokra-alueet, ja tarkastelualuetta on vielä vähän laajennettu.

TOIMIALAJOHTAJA Mikko Aho vertaa tarvetta kehittää Kontulan ostoskeskuksen aluetta Puotinharjun vanhaan ostoskeskukseen Puhokseen. Siellä kehityssuunnitelmat eivät ole edenneet, päin vastoin hankkeet ovat kaatuneet kiinteistöyhtiön osakkaiden erilaisiin intresseihin.

”Omistaminen on siellä pirstoutunutta. Se on estänyt kaikki hankkeet ostoskeskuksen kehittämiseksi”, Aho sanoo.

Viimeksi suunniteltiin Puotinharjun ostoskeskuksen uusimpien osien purkamista ja asuntojen rakentamista niiden tilalle. Tämä hanke kuitenkin kaatui, kun kiinteistöyhtiön omistajat eivät päässeet yksimielisyyteen.

Kontulan ostoskeskuksen kehittäminen liittyy myös Helsingin kaupungin strategiaan laajemminkin kuuluvaan lähiöiden kasvojen kohotukseen. Samantyyppinen rakennuskannan uusiminen on ollut käynnissä aiemmin muun muassa Myllypurossa.

Suunnittelualueeseen kuuluvat myös Kontulan kirjasto ja Kontulan terveysasema. On mahdollista, että Kontulan terveysaseman toiminnot siirtyvät Myllypuron uuteen terveysasemaan.

Oikaisu 31. tammikuuta kello 15.12: Jutussa kerrottiin ensin, että kilpailun järjestää Helsingin kaupunki. Kilpailua ovat järjestämässä alueen kiinteistöyhtiöt.

Kuva

https://www.hs.fi/kaupunki/art-20000063 ... cd01vncTes
Jossain määrin odotettu uutinen, jota tervehdin ilolla. Vaikka Kontulan ostari tuo mieleen lukemattomille kaupunkilaisille nostalgisia muistoja ja on edelleen toimiva osa tuhansien arkipäivää, ei nykytilaa voi kuitenkaan väittää optimaaliseksi ja maankäyttöä metroaseman yhteydessä riittäväksi.

Mikäli osoittautuu mahdolliseksi, kannatan siis koko ostarikompleksin purkamista. Tilalle en tosin kaavoittaisi Iso Omena-tyylistä peruskauppakeskusta, vaan hakisin inspiraatiota naapurilähiöstä Myllypurosta, mutta tehokkaampana versiona. Näkisin siis nykyisen ulkoilmaostarin paikalle kaavoitettavan vaikka useammasta korttelista koostuvan kokonaisuuden, missä kivijalkaan (ja miksei myös ylempänä) sijoittuu kaupallisia palveluita, joiden päällä useampi kerros asuntoja. -Kontulan tapauksessa alueen mittakaava ja sijainti ihan metroasemassa kiinni en pitäisi kynttilää vakan alla, mitä tulee asuinkerrosneliöiden määrään, vaan kaavoittaisin uuden Kontulan keskuksen niin tehokkaasti, kuin normit ja rakenteelliset haasteet mahdollistavat. Näen paikan erinomaisena myös korkeammalle rakentamiselle. -Alueellisena keskuksena 20-30-kerrostakaan ei olisi liikaa ja mielelläni näkisin tornitaloklusterin osana uutta kompleksia.

Mikäli hanke on menestys, uskon sen boostaavan jo orastavaa Kontulan "renesanssia" ja erityisesti täydennysrakentamista. Alueelle on kohonnut viime vuosikymmenellä toki muutama uusi kerrostalo, mutta rakentamispotentiaalia on edelleen valtavasti hyödyntämättä.
Avatar
tekijänä Tande
#99606
Kontulan keskustassa käynnistyy arkkitehtuurikilpailu

Mellunkylä
14. helmikuuta 2020


Kuva

Kontulan keskusta-alueelle, tutummin Kontulan ostarin alueelle, haetaan uutta suuntaa arkkitehtuurikilpailulla. Kilpailun järjestävät ostarin alueella liikekiinteistöjä omistavat yhtiöt.

Kilpailu alueen rakennusten ja kaupunkikuvan kehittämisestä käynnistyy helmikuun lopulla, ja sen tarkoituksena on löytää alueelle toimiva kokonaissuunnitelma, jonka ideoiden pohjalta kaupunki voi alkaa valmistella asemakaavan muutosta. Voittajaehdotus valitaan tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä.

Ideakilpailu järjestetään kutsuperiaatteella, ja kilpailuohjelma julkaistaan helmikuun lopulla. Kilpailuun on kutsuttu viisi arkkitehtitoimistoa, ja sen tuloksena halutaan kaupunkikuvallisesti laadukkaita sekä samalla teknisesti ja taloudellisesti toimivia ideoita. Kutsutut arkkitehtitoimistot ovat Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy (AOR), Aihio Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, BDP Architects sekä JKMM Arkkitehdit Oy.

Kilpailun järjestävät neljä kiinteistöyhtiötä, jotka omistavat Kontulan ostoskeskuksen alueen rakennukset: KOy Kontulan Asemakeskus, Kontulan Ostoskeskus Oy, KOy Helsingin Toimitilat sekä Kontulan Palvelutalo Oy. Yhtiöt tekevät selvitystyötä yhteistyössä kaupungin tontti- ja kaavoituspalvelujen kanssa.

Helsingin kaupunki on osakkaana Kontulan Palvelutalo Oy:ssä ja Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloissa. Kaupunki on mukana järjestelyissä omistamiensa kiinteistöyhtiöiden kautta, asiantuntijana palkintolautakunnassa, maanomistajana sekä tarjoaa kilpailijoille lähtötietoja alueen kaupunkitilasta.

Kaupunkilaiset voivat osallistua Kontulan keskustan tulevaisuuden suunnitteluun

Kaikki viisi kilpailuehdotusta julkaistaan kaupungin Kerro Kantasi -palvelussa, jossa kaupunkilaiset voivat kertoa niistä mielipiteensä ennen voittajan valitsemista. Kysely aukeaa toukokuun lopulla. Kilpailun tuomaristo ottaa kommentit huomioon yhtenä osana päätöstään. Lisäksi Kontulan alueen asukkaita ja yrittäjiä on ollut mukana kilpailun valmistelua varten koolle kutsutussa sparrausryhmässä.

Kilpailun avulla selvitetään tulevaisuuden mahdollisuuksia

Keskustan rakennusten tulevaisuus on vielä avoinna. Arkkitehtuurikilpailun avulla selvitetään kehittämisen mahdollisuuksia ja uudistusten laajuutta. Kilpailun järjestäjien tarkoituksena on kehittää aluetta vaiheittain ja sen nykyisen toiminnan lähtökohtia kunnioittaen. Alueelle tutkitaan asuinrakentamista. Liike- ja julkisten palvelujen tiloja kaavaillaan paikalle laajuudeltaan suunnilleen saman verran kuin nykyään. Tilojen toiminta pyritään mahdollisuuksien mukaan turvaamaan uudistusten aikana.

Kontulan keskusta on kasvava aluekeskus, jota on tarkoitus kehittää yhä tiiviimmäksi ja monipuolisemmaksi kaupunginosakeskukseksi. Keskusta ja ostoskeskus sijaitsevat metron ja suunnitteilla olevan pikaraitiolinja Raide-Jokeri II:n solmukohdassa. Alueella on monipuoliset palvelut, ostarin liiketilat ovat hyvin käytössä, ja alueella on vilkasta järjestö- ja kulttuuritoimintaa.

Kontulan keskustan kehittymistä voit jatkossa seurata Uutta Helsinkiä -sivustolla:
https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/mellun ... ulankeskus

Kuva: Marja Väänänen
Hanke lähdössä liikkeelle. Odotan rohkeita ja runsaasti myös asuinrakentamista sisältäviä ehdotuksia.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#100242
Kilpailun ehdotukset ovat nyt esillä

Näin vauhdikkaasti katsottuna Remix vaikuttaisi mukavimmalta vaihtoehdolta. Monessa vähän turhan avaraksi jätetty tila omaan makuuni. Pioneriassa samoin kunnianhimoa.

Kontulan keskusta
Kuva

Kontula2
Kuva

PIONERIA
Kuva

REMIX
Kuva

VAELLUS
Kuva
hmikko, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Tande
#100245
Kiitos, että linkkasit tänne! :smt023

Omat suosikkini Pioneria ja Remix. Pidän erittäin tärkeänä, että aluetta kehitetään nimenomaan Kontulan keskustana, eikä vain kunnianhimottomasti vähän remppaamalla ostaria ja lisämällä pari pienkerrostaloa. Asuinkerrosneliöitä kaavoittaisinkin siis niin paljon, kuin vain on mahdollista. Kunnon tornitaloklusteri tulee käymään hienoa vuoropuhelua Itäkeskuksen kanssa tulevaisuudessa.
tekijänä Sam33
#100248
Pioneria vaikuttaisi parhaalta, korkeudesta plussaa. Toivon parasta tälle hankkeelle, mutta pelkään pahoin että kokee saman kohtalon kuin monet muut lähiöiden uudistamisprojektit viime vuosina. Malminkartanossa, Koivukylässä, Mellunmäessä, Itäkeskuksessa ei ole tapahtunut mitään. Myyrmäessä ollaan vasta suunnittelemassa rakentamista, kun arkkitehtikilpailun ratkaisusta on 3 vuotta.

Kaupungit ovat ehkä yliarvioineet lähiöiden vetovoiman etenkin omistusasumisessa, jota yleensä toivotaan keskeiseksi osaksi hankkeita. Toivotaan, että tälle hankkeelle ei käy samoin.
Avatar
tekijänä hylje
#100251
Sam33 kirjoitti: 01.06.20 18:37 Pioneria vaikuttaisi parhaalta, korkeudesta plussaa. Toivon parasta tälle hankkeelle, mutta pelkään pahoin että kokee saman kohtalon kuin monet muut lähiöiden uudistamisprojektit viime vuosina. Malminkartanossa, Koivukylässä, Mellunmäessä, Itäkeskuksessa ei ole tapahtunut mitään. Myyrmäessä ollaan vasta suunnittelemassa rakentamista, kun arkkitehtikilpailun ratkaisusta on 3 vuotta.

Kaupungit ovat ehkä yliarvioineet lähiöiden vetovoiman etenkin omistusasumisessa, jota yleensä toivotaan keskeiseksi osaksi hankkeita. Toivotaan, että tälle hankkeelle ei käy samoin.
Pakkohan sitä on yliarvioida syrjässä, kun sinne missä kysyntää olisi on mahdotonta rakentaa lisää. Ehkä joskus ihmiset tajuavat ja tyytyvät lähiöihin, kuten heidän pitääkin.
tekijänä vetti
#100252
Sam33 kirjoitti: 01.06.20 18:37 Pioneria vaikuttaisi parhaalta, korkeudesta plussaa. Toivon parasta tälle hankkeelle, mutta pelkään pahoin että kokee saman kohtalon kuin monet muut lähiöiden uudistamisprojektit viime vuosina. Malminkartanossa, Koivukylässä, Mellunmäessä, Itäkeskuksessa ei ole tapahtunut mitään. Myyrmäessä ollaan vasta suunnittelemassa rakentamista, kun arkkitehtikilpailun ratkaisusta on 3 vuotta.

Kaupungit ovat ehkä yliarvioineet lähiöiden vetovoiman etenkin omistusasumisessa, jota yleensä toivotaan keskeiseksi osaksi hankkeita. Toivotaan, että tälle hankkeelle ei käy samoin.
Myrtsissähän rakennetaan. Tai puretaaan jo ja sitten rakennetaan.
Avatar
tekijänä Tande
#100778
Helsingin projektit-threadista.
hmikko kirjoitti: 06.09.20 04:17 Kontulan keskustan kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto OPUS (SAFA.fi)

Kuva
Lienee tyydyttävä, ettei Vancouverin lähiöistä tutut +30-kerroksista lasitorneista koostuvat klusterit metroasemien vieressä ole kovin realistinen visio Helsingissä, vaikka niitä onkin helppo harrastuspohjalta kaavailla. Vaikka "Vaellus" onkin hyvin maltillinen, pitää olla tyytyväinen sen realisoituessa ilman isompia höyläilyjä.

Itse ostarille toivon niin merkittävää remonttia ja kasvojenkohotusta, kuin pitkälti on mahdollista. Paikka on nostalginen, mutta nykytilassaan nuhjuinen. Kuten jo threadissa on jo keskusteltu, pitäänee vain toivoa parasta suunnitelmien realisoitumiselle, liian moni sinänsä oivallinen kehityshanke lähiöissä on lopahtanut ja unohtunut.

Ostarin alueen lisäksi Kontulassa riittää paikkoja täydennysrakentamiselle valtavasti. Koko kaupunginosa on rakennettu valitettavan väljästi metsälähiö-ihanteen mukaisesti, mutta toisaalta tämä mahdollistaa lisärakentamisen varsin kivuttomasti. Sinänsä mielenkiintoista nähdä, aiotaanko Kontulan kohta 60-vuotta täyttäviä lamellitaloja korjata ja ylläpitää hamaan tulevaisuuteen, vai ovatko laajemmat purkutalkoot edessä joskus 2030-luvulla. Jos tähän päädytään, aloittaisin ainakin itse Kontulankaaren masentavista 3-kerroksista...
hmikko tykkää tästä
tekijänä hmikko
#100780
^ Kah, etsiskelin tätä ketjua ennen kuin postasin Helsingin projekteihin, mutta jostain syystä en löytänyt. Kiitoksia tänne linkkaamisesta.

Purkaminen riippuu tietysti omistussuhteista. Omistusasunnoista on tunnetusti vaikea saada purkupäätöstä aikaiseksi, edelleenkin, vaikka lakia on muutettu. Vuokratalojahan kyllä on purettu aika vauhdillakin.
Avatar
tekijänä Raksa
#100963
hmikko kirjoitti: 29.09.20 11:59 Jutun lopussa se huomio, että uuden kauppakeskuksen vuokrataso voi helposti ajaa nyt syntyneet kiinnostavat ravintolat muualle.
Piti oikein erikseen rekisteröityä tänne että voi vastata tähän. Ei siellä mitään kiinnostavia ravintoloita ole. Kontula on kivikon puolelta ihan kiva asuinalue, mutta siinä räjähtäneellä ostarilla on kaksi erittäin epäsiistiä perus kebabmestaa, ja sitten onkohan siinä valehtelematta 15 räkäbaaria? Siinä aukiolla niissä "kiinnostavien ravintoloiden" lue: maahanmuuttajien pyörittämä räkälä terassilla vedetään avoimesti kovia huumeita ja agressiiviset narkkiparvet räyhää ohikulkijoille. Oon itekki saanu hikikarpaloiselta narkkarilta siinä nyrkistä kun katsoin sitä jotenkin väärin. Kello kahdelta iltapäivällä.

Koko ostarin on ottanu haltuunsa semmonen sadan agressiivisesti pälyilevän narkkarin ja juopon remmi, niitä vetää se ränsistynyt ghetto puoleensa ku jotain kärpäsiä. Ei siellä normaalit ihmiset edes käy kun nopeasti niiden välistä pujottelemassa kauppaan ja äkkiä pois. Jos nykyisille yrityksille tehään siihen tilat jonkun eksotiikan toivossa ja "gentrifikaation" pelossa, niin siinä rakennetaan silloin sadoilla miljoonilla narkkareille temmellyskenttä, ei siinä ihmiset käy.

Hauskinta on että niitä ei edes näe muualla Kontulassa, ne kaikki vaan kerääntyy siihen ja tuhoaa koko alueen maineen. Puheet mistään eksotiikasta tai "kontulan ostarin hengestä" täysin makaabereja ja kaukana asuvien muistoja ja juttuja. Jyrän alle koko paska ja asukit pakkohoitoon että ihmiset saa sen käyttöön. Yksikään alueen nykyisistä karmeista "ravintoloista" ei ansaitse jatkaa siinä :smt018 Burger king ja subway voi jäädä.

Tulipahan tilitettyä
apollonkatu, Urbanisti, Aos tykkää tästä
tekijänä highrisejonne
#100966
Jotain taitaa olla pahasti vialla siinä ostoskeskuksessa ja ympäröivässä alueessa kun paikalliset haluaisivat sen mieluummin jyrän alle, tämä Suomessa poikkeuksellista kun jostakin ei valiteta tappiin asti. Onhan se nyt selvä länsimainen ghetto vaikkei olisikaan Chicago West Side tai Rosengård.