Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
tekijänä Jape
#1728
Nyt kun Pasilaan on - ainakin toivon mukaan - putkahtamassa kunnon skyline ja muutenkin Helsingin urbanisoitumisen puolesta on tullut kirjoitettua postaus jos toinenkin, käännän katseen Suomalaiseen pikkukaupunki-idylliin, joka systemaattisen järjestelmällisesti tuhottiin miltei täysin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta näkemäni Suomalaiset kaupungit ovat olleet karuja, sieluttomia ja tylsiä laatikkokeskittymiä, vailla historiallisia taloja ja viihtyvyysarvoja. Nyt heittäydyn - ja toivon muiden heittäytyvän - epärealistisiksi romantikoiksi: tässä ketjussa esittelemme sitä erittäin vähää suomalaista pikkukaupunki-idylliä, mikä jäljellä on. :)

Viime kesänä koin mielettömän yllätyksen kun eräällä automatkallamme päädyin Kristiinankaupunkiin, jossa kaupungin arkkitehtuuria hallitsivat vielä wanhat puutalot, ja jopa katujen nimikyltit oli kirjoitettu historiallisella kauniilla fontilla. Kuvia ei harmi kyllä tullut otettua, ja Googlenkin tarjonta on hyvin niukkaa. Tässä kuitenkin muutama löytö:

Kuva
Kokonaiskuva kaupungista - pieni keskusta, eikä yhtään lähiötä. Autolla kaupunkiin tullessa ja lähtiessä huomasi, että kun keskusta loppui, kaupunki loppui ja alkoi maaseutu.

Kuva
Kaupungin pääkirkko. Vedenläheisyys ja rannan puutalot eivät ainakaan pilaa tunnelmaa. :)

Kuva
Katusceneä I

Kuva
Katusceneä II ("Kissanpiiskaajankuja" - hitto mikä nimi!)

Kuva
Kesämarkkinat päätorilla.

Kuva
Komea raatihuone - monestako Suomen kaupungista löytyykään vanha raatihuone?
tekijänä finn_lily
#12859
Kristiinankaupungissa mekin viime kesänä vierailimme, ja olihan se kaunis ja hyvin säilynyt kokonaisuus.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Ulriika Eleonooran kirkko

Carlsron huvila

Kuva
Carlsron torni

Kuva
Carlsro

En kovin paljoa löytänyt tietoa siitä, mikä tämä Carlsro oikeastaan on, mutta ymmärtääkseni nykyään museo. Se sijaitsee järven rannalla hiukan kaupungin ulkopuolella.

Carlsron museo sijaitsee Suurjärven rannalla noin viisi kilometriä Kristiinankaupungista pohjoiseen. Nykyisin museona toimivan Carlsron huvila on kokenut monia vaiheita ennen päätymistään museoksi.

Kuva
Carlsron rantaa

Suurjärven rannat olivat eloisaa huvila-aluetta 1800-luvun lopussa. Järven rannoille rakennettin ylellisiä huviloita, joihin kaupungin hienosto saattoi vetäytyä viettämään huoletonta kesäelämää. Tämä käy ilmi myös huviloiden nimistä. Surutoin, Ilolinna ja Kesäkultala olivat varsin osuvia nimiä herrasväen vapaa-ajan asunnoille.

Vuonna 1896 rakennutti myös kristiinalainen kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlström oman huvilansa Suurjärven rannalle. Huvila sai nimen Carlsro. Kuitenkin vuonna 1910 Carlstöm menetti huvilansa vararikossa ja rakennus irtaimistoineen myytiin huutokaupassa seuraavana vuonna. Carlsro toimi eri yrittäjien nimissä kesähotellina vuosien 1922 ja 1945 välisenä aikana. Toiminta muuttui kuitenkin kannattamattomaksi ja vuonna 1945 huvila jäi jälleen tyhjilleen.

Vuonna 1960 huvilan omistanut Suomen Matkailuyhdistys päätti myydä rakennuksen huutokaupassa eniten tarjoavalle. Huvilan huusi itselleen kristiinalainen Åke Weckström, jolla oli mielessään selvä käyttötarkoitus vanhalle huvilalle. Siitä oli määrä tehdä museo.

Museotoiminta alkoi Carlsrossa 1960-luvun alussa. Keräily oli Åke Weckströmin elämäntyö ja tämän työn hedelmistä Carlsron museo sai alkunsa. Weckström hoiti museota yhdessä vaimonsa Annin kanssa ja kasvatti museon kokoelmia uusilla hankinnoilla. Weckströmin kuoltua vuonna 1989, siirtyi museo 1970-luvulla perustetun Carlsron museosäätiön hoitoon. Vuonna 2002 Kristiinankaupungin museotoimi otti vetovastuun museosta.

AIEMMAT KUNNOSTUSTYÖT

Talo on rakenteellisesti miltei neitseellisessä kunnossa, sillä sen pohjakaavaan tai huonejärjestykseen ei ole juurikaan tehty muutoksia, vaan rakenteet ovat samat kuin huvilan valmistumisajankohtana vuonna 1896.

Ostettuaan huvilan huutokaupasta vuonna 1960 Åke Weckström vaihtoi lasit noin 30:een rikkoutuneeseen ikkunaan. Weckströmin kuoleman jälkeen vuosien 1989 ja 2002 välisenä aikana museorakennuksen julkisivua on kunnostettu vaiheittain.

MUSEORAKENNUKSEN KUNNOSTUSPROJEKTI

Kunnostusprojektin lähtökohtana on saattaa Carlsron huvilarakennus mahdollisimman lähelle alkuperäistä, 1800-luvun lopun asua. Peruslähtökohtana korjaustyössä on vanhojen ratkaisujen, pintojen ja materiaalien kunnioittaminen. Pyrkimyksenä on aikaansaada alkuperäisiä rakenteita kunnioittava, nykyaikaisesti toimiva museo, jossa on mahdollista varsinaisen museotoiminnan lisäksi järjestää myös muuta toimintaa.

Päärakennuksen korjaustyöt on aloitettu osin vuoden 2002 lopussa. Vuoden 2003 aikana laaditaan antikvaarinen korjaussuunnitelma, jonka mukaan päärakennuksen entisöinti tullaan tekemään. Projekti on kokonaisuudessaan hyvin työteliäs ja laaja, sen läpiviemiseen tulee kulumaan aikaa useita vuosia.
tekijänä Jukki
#12887
Jape kirjoitti:Kokonaiskuva kaupungista - pieni keskusta, eikä yhtään lähiötä. Autolla kaupunkiin tullessa ja lähtiessä huomasi, että kun keskusta loppui, kaupunki loppui ja alkoi maaseutu.
Valitettavasti lähiöitä löytyy myös tuolta, ne jäävät tuossa ensimmäisessä kuvassa olevan sillan toiseen päähän. Sieltä löytyy myös pakollinen elementti-supermarketti. Ensimmäisestä kuvasta oikealle jää myös satama-alue ja siihen kuuluva rata, joka on purettu hirveällä kiireellä 80-luvulla(?) Tästä ~15 km pohjoiseen on Kaskisten kaupunki, josta on myös ollut puhetta tällä foorumilla ja sinne rata vielä kulkee ja sillä on tavara-liikennettä. Rata Kristiinankaupunkiin ja Kaskisiin haarautui sisämaan suuntaan 20 km:n päässä, Teuvassa. Kristiinankaupunkihan on pinta-alaltaan melko suuri kaupunki, siihen kuuluu mm. Lapväärtin kylä, jonka keskusta ei niin älyttömästi koossa häpeä edes tuolle oikealle keskustalle. Tuo Ulriika Eleonooran kirkko on muuten hauskan näköinen, koska se on rakennettu alunperin vinoon merelle päin, jolla on pyritty ehkäisemään se ettei meri-tuuli kallista rakennusta toiseen suuntaan.

Edit: Ja niin, tuo kissanpiiskaajankuja on suomen pienin katu, mutta olen kyllä päässyt siitä autolla :D
tekijänä Novak
#12896
Jep, valitettavasti niitä elementtituotoksia löytyy myös Kristiinasta.. muttei mitenkään silmiinpistävästi, luojan kiitos. Olen siellä vieraillut muutamisen kerran kun täältä Porista ei sinne kovin kummoinen matka ole. Kiehtovan oloinen pikkukaupunki se tosiaan on. Merellisyys on melko läsnä, ja se tuo aina lisäplussaa. ;)

Niin, ja ainakin Raumalta löytyy muuten kapeampi katu kuin tuo Kattpiskargränden. ;)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#15597
Näin itsenäisyyspäivänä on hyväksi muistella myös Suomalaisia pikkukaupunkeja ja muita vähävaraisempia alueita maassamme. Julkaisen nyt tämän ajatuksen kantamana "uusintapainoksen" parhaista aiemmin Lieksa-ketjuun laittamistani kuvista. Omasta mielestäni olen näissä kuvissa onnistunut tallentamaan hyvin ketjun aiheena olevaa "pikkukaupunki idylliä". Vaikka kuvien laatu ei vaatimattomilla kuvausvälineilläni toteutettuna olekaan talon parhaiden kuvien luokkaa, ei kohtuuton kritiikki, jonka kuvat Lieksa-ketjussa saivat, ole siltikään oikeutettua - vaikka itse sanonkin. Hyvää itsenäisyyspäivää!!

Tässä otteita silloisista kommenteista joita kuvani saivat:
Klazu kirjoitti:Noi kuvat ei todellakaan olleet kaikkein edustavimpia kuvia Lieksasta. Eikun vaan parempia tilalle.
j3k3 kirjoitti:iis ihan täyttä paskaa!
Joggeri kirjoitti: ihan hyvä, et on myös haukutun paikkakunnan puolustajia, kuten j3k3... etenkin kun tältä sivulta saa hieman pessimistisen kuvan paikkakunnansta.

Ja tässä tulevat itse kuvat:

Kuva



Kuva




Kuva






Kuva



Kuva








Kuva




Kuva






Kuva




Kuva






Kuva






Kuva




Kuva






Kuva







Kuva






Kuva








Kuva







Kuva





Kuva






Kuva