Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä henkka
#98647
Kun Viinikanlahden jätevedenpuhdistamo siirtyy 2024 valmistuvaan Sulkavuoren keskuspuhdistamoon, vapautuu alue rakentamiselle. Tampere on järjestänyt alueesta kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun, johon on tullut 57 ehdotusta. Ehdotukset ovat nähtävillä osoitteessa: https://first-phase-entries.viinikanlahti.weup.city/

Pikaisella silmäyksellä kanavia ja tuulenpieksemiä oleskelurantoja ainakin löytyy.
hmikko, veka, Kantti tykkää tästä
tekijänä Smithers
#98649
Taso ei vaikuta erityisen korkealta. Ehdotukset 7 ja 13 miellyttävät jollain tasolla. Monta täysin ala-arvoista työtä mukana.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#98652
Nopean vilkaisun perusteella nostan kolme suosikkiani:
ELEVEN:
Loppuun mietitty kokonaisuus, jossa on mukana niin umpikorttelia kuin kauniita kävelyaukioita.
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=2

SOBA:
Rakennukset luovat mainion kylämäisen identiteetin asuinalueelle, joka on samalla kuitenkin tiiviisti pakattu täyteen asukkaita.
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=0

WAKUWAKU:
Tuskin paras valinta, mutta ihastuin kauniisiin piirroksiin. Muissa ehdotuksissa oleva kikkailu on samoin minimissään.
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=0
Avatar
tekijänä veka
#98655
Ehdotus 3 on suosikkini. Minusta uuden asuinalueen tulisi olla omaleimainen ja kertoa omasta ajastaan. Tämän päivän Tampere on korkealle pyrkivä kaupunki. Toivottavasti tässä ei päädytä samanlaiseen hengettömään ratkaisuun kuin Näsijärven puolella vastaavassa paikassa, missä on tyydytty rakentamaan tuttuja peruslaatikoita. Aallonmurtajan rajaama venesatama voisi samalla vaivalla olla reilusti kookkaampi.

Kuva
tekijänä jusa-masa
#98658
Nopeasti katsottuna siellä oli paljonki hyviä ajatuksia joita yhdistelemällä voisi saada toimivan. Paljon oli laatikkoa ja huttua, mutta umpikorttelit on nyt tossa kohtaa varmaankin se toimivin kun mennään näin keskustaan ja jos keskustaa halutaan saada muuallekin kuin itään päin.

Itselleni nuo kolmosen tornit ei uponnut vaan ne tuntui päälle liimatuilta keilaniemen torneilta ja muuten alue on mielikuvitusköyhä. Enkä kyllä välttämättä haluaisi hatanpäällä nähdäkään torneja.

Itse tykkäsin esim. rannan vapaaksi jättävästä umpikorttelikokonaisuudesta 7. Lakes & Ropes:
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=2

Ruutukaavamaisesta 23.Soba:
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=2

Ja jos kikkailematon 57. Waku waku toteutettaisiin 20-40 luvun hengessä niin olisi jotain erilaista:
https://first-phase-entries.viinikanlah ... rt_index=2
Viimeksi muokannut jusa-masa, 11.10.19 12:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä xoop
#98664
Kuva
8, mutta vaan kaakonkulma, koulukortteli ja vesiaihe sitten joistain muista prujuista.
Avatar
tekijänä henkka
#98918
En ehtinyt kunnolla käydä läpi edes kaikkia ehdotuksia ja nyt on jo valittu kuusi jatkoon päässyttä ehdotusta.

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen palautettiin 57 kilpailuehdotusta. Kilpailun tuomaristo on tyytyväinen ensimmäisen vaiheen kilpailuehdotusten määrään, laatuun ja monipuolisuuteen. Kuusi jatkoon valittua kilpailuehdotusta saa tarkennettuja ohjeita. Kilpailijoilla on helmikuuhun saakka aikaa kehittää kilpailuehdotuksiaan entistäkin paremmaksi.
Jatkavat ehdokkaat löytyvät osoitteesta: https://second-phase-participants.viini ... weup.city/
tekijänä Risumies
#98923
Mielestäni numero 7 oli näistä ehdotuksista selvästi parhain. Mukavan urbaani, jäi vain harmittamaan se että taas kaikki oli jotain ihme laatikoita. Toivotaan että voittava ehdotus parantaa arkkitehtonisesti laatuaan. Ja havainne kuvissa kaiken maailman kasvit ovat turhinta turhuutta, talvella lehdet muutenkin tippuneet, niin eivät silloin vie silmää pois leegopalikoista. Ja Suomessahan kevättä/kesää kestää sen 4-5kk niin pitäisi tehdä sen näköisiä rakennuksia että aina näyttää hienoilta.
Jatkavat ehdokkaat löytyvät osoitteesta: https://second-phase-participants.viini ... weup.city/
[/quote]
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#98941
Mukavasti jatkoon pääsi jopa kaksi kolmesta suosikistani, vaikka vaihtoehtoja oli hyvin runsaasti. Pidän peukkuja pystyssä etenkin numero 23:n SOBAn puolesta. Alueelta löytyy siinä selkeä oma identiteetti, jossa yhteisö helposti pääsisi kukoistamaan. Ratkaisu on myös hyvin perusteltu yhdistämällä modernia ruutukaavaa ja vanhanaikaista kylämäisyyttä. Tiedän sen olevan käytetty idea, mutta se on saatu erinomaisesti toimimaan suunnitelmassa.

Sen sijaan muutamilta ehdotuksilta puuttuu kaipaamani lämpö ja yhteisöllisyys meren rannassa. Kaikki jatkoon päässeet ovat silti poikkeuksellisen hyviä suomalaisittain ja tuskin suuremmin petyn valittuun voittajaan.
tekijänä Tipi
#99949
Täytyy sanoa että korkeatasoinen suunnitelma voitti. On kaksi kevyenliikenteen vesisiltaa, hiekkaranta, rakennettu kanava ja lahti, eurooppalaistyylistä harjakattorivistöä rannan tuntumassa jne. Toivottavasti toteutus menisi myös suunnitelman mukaan, usein ainakin talojen osalta rakennusliikeiden "punakynä" pakkaa suunitelmia yksinkertaistamaan. Toivottavasti nuo harjakattorivistöt rantaan toteutuvaisivat, olisivat uutta/mannermaista Tampereen "suorakaidelaatikkomaiseen -yleisilmeeseen".
Janne76, grendy, huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä huopa
#99981
Tosiaan pidetään peukkuja ja ehkä vähän meteliäkin ettei arkkitehtuuri konvergoidu taas laatikkoratkaisuihin. Niitä nimittäin nyt riittää Tampereen seudulla.