Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#96296
Linnakaupungin kaavan osa, Kirstinpuisto Turun vanhalla teollisuusvyöhykkeellä Iso-Heikkilässä, on muotoutumassa.
Kirstinpuisto

Uusi viihtyisä kaupunginosa kävelyetäisyydellä keskustasta
Turun kaupungin keskusta laajenee Kirstinpuiston kaava-alueena Iso-Heikkilän suuntaan. Toiminnaltaan monipuolinen ja viihtyisä kaupunginosa suunnitellaan osaksi Linnakaupunkia, jonka alueelle syntyy tulevina vuosina vetovoimainen merellinen alue pyöräily- ja kävelyetäisyydelle ydinkeskustasta.

Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä laadukkaita julkisia tiloja ja viheralueita. Erityistä huomiota kiinnitetään hulevesien käsittelyyn. Kirstinpuisto on pilottikohteena mukana kansainvälisessä EU:n rahoittamassa iWater-hankkeessa, jonka puitteissa haetaan uusia ratkaisuja sade- ja tulvavesien hallintaan sekä tutkitaan ns. viherkertoimen käyttöä Turussa.

Kaupungin omistamia alueita suunnitellaan yhteistyössä Bonava Suomi Oy:n kanssa. Yhteistyöstä on sovittu Turun kaupunginhallituksen hyväksymällä sopimuksella (10.8.2015 § 319).

Kirstinpuiston kaava-alueeseen sisältyy myös muiden kuin Turun kaupungin ja Bonava Suomi Oy:n omistamia alueita mm. Saippua Centerin kiinteistö
Kuva
Havainnekuvat Kirstinpuiston poikkikadusta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Schauman
http://www.turku.fi/linnakaupunki/kirstinpuisto

Osasta Kirstinpuiston aluetta järjestettiin tontinluovutuskilpailu, jonka voitti ehdotus "Duo". Ehdotuksen takana oli Rakennusliike Peab Oy, suunnittelu Sigge Arkkitehdit Oy.

Kuva
https://www.turku.fi/sites/default/file ... duo_a3.pdf
Ehdotuksen arkkitehtuuri on hallittua, asiantuntevaa ja toteuttamiskelpoista. ”Duo” luo visuaalisesti miellyttävää ja toiminnallisesti elävää kaupunkiympäristöä. Asuntoratkaisut ovat toimivia ja hyvin harkittuja. Pysäköinti ja päivittäistavarakaupan huoltoliikenne ovat ratkaistu toimivasti. Piharatkaisut ja kattopuutarhat tukevat alueen yhteisöllisyyttä. Viher- ja hulevesiratkaisut on luontevasti sovitettu osaksi pihasuunnitelmia. Rakennusten ja pihatilojen valaistusratkaisut ovat hillittyjä ja onnistuneita. Lisäksi asuntoratkaisut ovat harkittuja ja hyvin toimivia.

Kilpailuehdotus vastaa hyvin kilpailussa asetettuihin tavoitteisiin. Asemakaavoituksen ja rakentamisen näkökulmasta kilpailuehdotus on korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen lähtökohtana jatkotyöskentelylle. Suunnitelmat luovat vähäeleisen, mutta tyylikkään kokonaisuuden, jossa yksinkertaisin keinoin on saavutettu paljon. Hintatarjous huomioiden kilpailuehdotus on kokonaisuutena kilpailun tasapainoisin.
Hyvänä kakkosena nimimerkki ”Punahilkka”. Rakennuttaja: Avara Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Serum Arkkitehdit Oy
Arkkitehtuuri on korkeatasoista, tunnistettavaa ja yksilöllistä. Kortteleiden suunnittelun innoittajana ovat olleet läheiset puukorttelit ja Port Arthurin kaupunginosa. Punaisesta tiilipaanusta tehdyt harjakattoiset massat korotettuine sisäpihoineen luovat vaikutelman kahdesta linnoituksen omaisesta korttelikokonaisuudesta, joissa on hieman sulkeutunut vivahde.

Suunnitelmissa on esitetty kokonaisvaltainen ja onnistunut valaistussuunnitelma. Viher- ja hulevesiratkaisut on otettu onnistuneesti osaksi kokonaisuutta ja niille on osoitettu monipuolista käyttöä pihoina sekä leikki- ja oleskelualueina.

Korkealaatuisesta suunnittelusta huolimatta kilpailuehdotuksen liittyy kysymyksiä mm. suunnitelmien mukaisen rakentamisen toteutumisesta, toteutuksen aikataulutuksesta ja vaiheistamisen mahdollisuudesta sekä arkkitehtuurin sovittamisesta alueen muuttuvaan kaupunkikuvaan.

Muut kilpailuun osallistuneet nimimerkit olivat ”Artturinkulma 2020” (Ahti Invest Oy, NCC Suomi Oy ja Arkkitehtitoimisto Matti Takala Oy) ja ”Vice Versa” (Skanska Talonrakennus Oy, Turun Osuuskauppa ja Schauman Arkkitehdit Oy)

Asemakaavaehdotus ja alueen rakentaminen
Turun kaupunki aloittaa yhteistyössä jatkosuunnittelun voittaneen kilpailuehdotuksen pohjalta.

Jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen on tarkoitus saattaa valmiiksi siten, että asemakaavaehdotus on mahdollista esittää kaupunkiympäristölautakunnalle hyväksyttäväksi tammikuun 2019 loppuun mennessä. Tavoitteellisesti korttelien tonttien rakentaminen käynnistyy 2020 -luvun alussa.

Tavoite on, että Artturinaukiosta muodostuu Kirstinpuiston alueen uusi toiminnallinen, viihtyisä ja vetovoimainen sydän, jonka ympärille sijoittuvat asuinrakentamisen lisäksi alueen keskeisimmät kaupalliset ja muut palvelut.
Kiinnostava vaihtoehto tämä Punahilkka niin ikään!
https://www.turku.fi/sites/default/file ... a_a3_0.pdf

Muut kaksi kilpailuehdotusta. Artturinkulma.
https://www.turku.fi/sites/default/file ... kooste.pdf

Vice Versa.
https://www.turku.fi/sites/default/file ... _vihko.pdf

Kirstinpuiston asemakaavamuutoksen luonnoksen selostus 6.2.2017.
http://ympto.turku.fi/ympakaavi/sivut/K ... niste=Di21

Taitaa mennä vielä tovi enne kuin mitään tapahtuu? Kirstinpuisto tulee olemaan suoraa laajenemista kaupunkimaiseksi alueeksi osaksi keskustaa ja ruutukaava-aluetta, mikä on ehdoton plussa!
Kuva

Kuva

Kuva
https://www.bonava.fi/asunnot/turku/kes ... escription

Bonavan sivulla näyttää ensimmäisten talojen ennakkomarkkinointi alkavan 2020, joten ei nyt niinkään pitkään kun alkaa tapahtua!
paavali, Pyöröovi, Gascal ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#96606
Kirstinpuiston projektin ensimmäinen edellytys, vanhojen rakennusten purku, on ainakin lupien puolesta liikahtamassa. Kovin nopeaa rakentamisaikataulua ei kannattane ennustaa, yksityiskohtainen suunnittelu vasta alkaa.
Ruissalontie 23, 20200 TURKU

Toimenpide.
Rakennuksen purkaminen - tontilla olevat rakennukset ja rakennelmat sekä aita puretaan
PRT 1020866945, 1020866956, 1020866967, 1020866978, 102086699A ja 102086700B
http://ah.turku.fi/rlupalk/2018/1129024 ... 668418.pdf

Tässä tontti. Kaupungin katupuolen entinen päämaja. Saas nähdä koska lanataan?
https://goo.gl/maps/hk58sB6KSBC2
hmikko, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#97033
Videoin kännyllä Iso-Heikkilän teollisuusalueen reunaa Ruissalontieltä bussin ikkunasta. Kirstinpuiston kaava-alue alkaa noin puolesta välistä teollisuusaluetta.
Tlahti, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#99707
Kristinpuisto läpi kaupunginhallituksessa, kaupunginvaltuustoon parin viikon päästä. Mukana tietysti varaus ratikalle ja pieni 12 kerroksen tornintynkä.

Kuva
hmikko, Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#99772
Kävin pyörähtämässä Iso-Heikkilän alueella katsastamassa Kirstinpuiston projektin tilaa. Alueella on purettu reippaasti vanhoja rakennuksia ja purku on parhaillaan menossa.
Akselintien vasemmalta puolelta on kaikki Turun kaupungin talonrakennusosaston entiset tilat lanattu tasaiseksi. Selän takana on iso jyrätty plaani johon Bonava on jo pitkään mainostanut tulevaa Solina 3:a, jonka arvioitu valmistumisaika heidän sivuillaan on 2022, mutta on kuitenkin vasta suunnitteilla.
Kuva

Talonrakennusosaston tontin toisessa kulmassa Akselintiellä, murskaaja leukoineen erotteli betonirautoja betonista pureskelleen lohkareita pieniksi.
Kuva

Portti, ei paljon mihinkään.
Kuva

Porttivahdin autiona pitkään ollut koppi portin edessä.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Talossa oli valoja ikkkunassa vielä sunnuntaina mennessäni sattumalta tästä ohitse.
Kuva

Nuutinkadun keskustan puoleinen reuna johon Bonava on rakentamassa isolle tyhjälle alueelle.
Kuva

Kuva

Kuva
TurkuCubed, Tlahti, hmikko ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100761
Turun Kirstinpuiston kotikorttelin rakentaminen käynnistyy 75 asunnon kerrostalolla

Kuva

Turun Kirstinpuiston kotikorttelin rakentaminen alkaa. Turun keskustan uudelle asuinalueelle Linnankaupunkiin valmistuu syksyn 2021 aikana 75 asunnon kerrostalo. Kohteen toteuttaa asuntorakennuttaja Bonava helsinkiläiselle rahoitusyhtiö Icecapital Housing Fund V:lle. Kaiken kaikkiaan Bonava toteuttaa Kirstinpuiston kotikortteliin noin 1400 uudisasuntoa.

Alueen suunnittelussa painotetaan kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Erityistä huomiota kiinnitetään hulevesien käsittelyyn. Kirstinpuisto on pilottikohteena mukana kansainvälisessä EU:n rahoittamassa iWater-hankkeessa, jonka puitteissa haetaan uusia ratkaisuja sade- ja tulvavesien hallintaan sekä tutkitaan niin sanotun viherkertoimen käyttöä Turussa.

Kaupungin omistamia alueita suunnitellaan yhteistyössä Bonava Suomi Oy:n kanssa. Kirstinpuiston kaava-alueeseen sisältyy myös muiden kuin Turun kaupungin ja Bonavan omistamia alueita kuten muun muassa Saippua Centerin kiinteistö.

Icecapital Housing Fund V Ky on perustettu vuonna 2019 ja sen sijoituskapasiteetti on yli 400 miljoonaa euroa. Rahasto sijoittaa varansa pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa sijaitseviin vapaarahoitteisiin asuntoihin.

1930-luvulla perustettu Bonava toimii Suomen lisäksi Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Pietarissa, Virossa ja Latviassa. Yrityksessä työskentee 2300 työntekijää. Liikevaihto vuonna 2019 oli 1,46 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5 ... rostalolla
hmikko, jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#101785
Kirstinpuiston ensimmäiset talot (2kpl) rakennettiin parisen vuotta sitten Nuutintien varrelle, lähtien Ruissalontien kulmasta. Bonava on jo pitkään mainostanut Nuutintien ja Iso-Heikkiläntien kulmasta rakentumaan lähteviä talojaan. Pari ensimmäistä vaiheessa.
Kuva

Näyttäisi siltä, että ensimmäinen talo on kokonaan myyty, mitään tietoa ei siitä enää näytä löytyvän? Solina 3:a myydään nyt täyttä häkää.
Kuva

https://www.bonava.fi/asunnot/turku/kes ... na3#images

Ruissalontien varrella oleva jo tyhjä 1961 rakennettu talo tontilla, johon ei vielä ole kaavoitettu mitään.
Kuva

Kuva
TurkuCubed, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101788
Ihan perushyvän näköistä tämä Kristinpuiston tekeminen, vaikka olisi toivonut raitsikkareitin varrelle hiukan korkeampaa ja erityisesti korttelimaisempaa rakentamista. Tälle alueelle olisi sopinut esimerkiksi hienosti se lähestymistapa mitä Pihlajaniemessä nyt käytetään. Toki Kristinpuiston kaavoitus on lähtenyt paljon aikaisemmin liikkeelle kuin Pihlajaniemen ja ennen kuin raitsikan ensimmäisen vaiheen linjaus meni alueen keskeltä.
Toivottavasti nyt vielä kaavoittamaton, pienteollisuusalueena oleva Kristinpuiston osa ja Vaasanpuiston kaavoitukset sitten nostavat kerroslukemia ja tuovat enemmän korttelirakennetta. Ja tietysti Vaasanpuiston kruunuksi sitten se 35-kerroksinen torni ;)
Avatar
tekijänä Ukilainen
#101801
Kantti kirjoitti: 19.02.21 23:04 Näyttäisi siltä, että ensimmäinen talo on kokonaan myyty, mitään tietoa ei siitä enää näytä löytyvän? Solina 3:a myydään nyt täyttä häkää.
Kaksi ensimmäistä taloa menevät kokonaan vuokralle.
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#102597
Kirstinpuistossa rakennetaan jo useammassa kohteessa. Vuokratalo Ruissalontien varressa.
Kuva

Talokokonaisuus muodostuu useammasta eri korkuisesta osasta, 6-8 krs. Tämä on ensimmäinen pätkä johon luultavasti tulee vielä kerros lisää? Takana parin sadan metrin päässä Portsan puutaloalue
Kuva
https://opaskartta.turku.fi/IMS/?layers ... stinpuisto

Saman korttelin pohjoisnurkkaan tulee kerrassaan 12 kerroksinen rakennus. Kirstinpuiston Kruunu nimeltään. Vuokratalo sekin.
Kuva

Kuva

Ympärillä on väljää tässä vaiheessa.
Kuva

https://www.ncc.fi/media/pressrelease-c ... 2f30a12d8/

Tasaiseksi lanattu Kirstinpuiston alue kumisee vielä tyhjyyttään. Vain pari Bonavan markkinoimaa vuokrataloa tekeillä.
Kuva

Kuva

Kuva

Silmään osui harvoin nähtyä graafista betonia pienet pätkät kivijalkaosassa. Kannatettavaa!

Kuva

Kuva
TurkuCubed, 16valve, hmikko ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä maitokahvi
#102600
Ei kai koko Linnakaupungista ole tulossa pääasiassa vuokratalovaltaista? Se ei tiedä hyvää alueen elinkaarelle, jos ketään ei kiinnosta panostaa mihinkään.
tekijänä paavali
#102603
On kyllä valtava sääli että pistetaloja eikä umpikorttelia tulossa Kirstinpuistoon, alue kun olisi niin hyvin sopinut keskustan jatkoksi eikä miksikään lähiöksi kiinni keskustassa.
Avatar
tekijänä Kantti
#103083
Kirstinpuistossa nousee 12-kerroksinen As Oy Turun Kirstinpuiston Kruunu, joka on LähiTapiolan vuokra-asuntoprojekti.
Kuva Iso-Heikkilän teolllisuusalueen laidalta Portsan suuntaan.
Kuva

Katto puuttuu toistaiseksi.
Kuva

Aura-Rakennus Oy rakentaa Ruissalontien varteen kiinteistöhallintayhtiö NREP Oy:lle taloa niin ikään. Molemmat talot ovat vuokra-taloja. Ainakin kiinteistösijoittajat ovat tohinalla liikkeellä ruutukaava-alueen reunaan rakentuvan uuden asuinrakennusalueen sijoituksissa. Kai sinne omistusasuntojakin vielä nousee...
Kuva

Edessä näkyvä Ruissalontien liittymä Tukholmantielle katkaistaan jatkossa ja uutta kulkua Kirstinpuistoon on tehty Turun Saippuan tontin lähellä. Alkaa olla valmista kai jo pian.
Kuva
TurkuCubed, hmikko, Tlahti ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104284
Kirstinpuistoon on noussut ja nousussa useampi talo.

Kuva

Pari uutta rakennusta valmistumassa Nuutinkadulla.
Kuva

Kuva

Iso alueellinen parkkitalo. Raspimainen virkistävän erilainen - omasta mielestäni - julkisivu.
Kuva

Parkkitalon julkisivu näyttää rakennetun ekspament -tyylisestä rosteri levystä.
Kuva

Kuva

12 -kerroksinen tolppa pihan puolelta.
Kuva

Tukholmankadun varrelle rakentuva - viereistestä vanhasta Turun Saippuan entisestä tehdas/toimistorakennuksesta vaikutteita ottanut - rakennus joihin valitettavasti tulee lähinnä pieniä koppiasuntoja. Etualalla matkustajssatamaan menevä raide.
Kuva
TurkuCubed, jfo, veka ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104723
Kirstinpuisto eilen.

Jos liikkeelle lähdetään Kirstinpuiston täydellisestä vastakohdasta, se löytyy aivan läheltä, Tukholmankadun toiselta puolelta satamaraiteen ja lankkuaidan takaa, Portsasta. Portsa on rakentunut 1880-luvun ja 1900-luvun aikana kaupungin luoteisreunan ruutukaava-alueelle lähes täysin puutaloista. Kuvan lankkuaidan takana on satamaan menevä matkustajaraide ja Kirstinpuiston itäkulman rakennukset kurkkivat sen yli Portsaan.
Kuva

Ruissalontien alkupään talot. Ruissalontie tulee menemään täältä poikki ja nykyinen läpiajo loppuu.
Kuva

Kuva

Alueen halki menevä huleveden keräilyväylä alkaa täältä ja jatkuu kohti länttä ja satamaa.
Kuva

Viime päivien sateiden ansiosta se on täyttämässä tarkoitustaan jo nyt.
Kuva

Hulevesiväylä on ollut työn alla ja erilaisten kasvien istutusvaihe on meneillään. Tässä on toistaiseksi sen loppupää.
Kuva

Hulevesiväylä alueen halki Kirstinpuiston itäreunaan.
Kuva

Nuutintien valmistumassa olevat talot. Olikohan nämä nyt vuokra- vai omistusasuntoja, en muista.
Kuva

Kuva

Hulevesiväylällä näyttäisi olevan myös betonitunneliosuus. Kirstinpuiston itäreunan kärjessä takana, kohoaa 12 kerroksinen vuokratalo.
Kuva

Aivan uusi kadunpätkä Ruissalontien ja Akselintien välillä. Oleellinen keskustan alueen ruutukaavan jatkumon kannalta.
Kuva

Kadunpätkä on jatkettu Artturinkatu. Takana näkyy Kakolanmäen reunaan päättyvä Arvinkatu Portsan puolella. Välissä on Tukholmankatu ja sataman matkustajaraide.
Kuva

Uudistuvan Ruissalontien reunaan on kaivettu melkoinen avo-oja joka on viheristutettu kauniiksi.
Kuva

Oikeassa reunassa entisen Turun Saippuan tehdasrakennuksia. Nykyisin monissa muissa käytöissä.
Kuva

Kuva

Artturinkatu, Tukholmankadun kulma. Rakennusten välissä Turun Saippuan entinen tehdasrakennus.
Kuva

Valmistuvassa talossa on hyvällä tavalla otettu vaikutteita Saippuan vanhasta julkisivusta.
Kuva
jfo, tiiliskivi, TurkuCubed ja 2 muuta tykkää tästä