Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä leksa
#96107
Kuva

Kuva

Börsin uudisrakennuksesta havainnekuvaa. Kerrankin näyttää siltä, että arvopaikalle ollaan rakentamassa arvotalon näköistä. Väritys on vielä päättämättä. Ehkä tämä avaa vähän peliä sille että Turussa uskalletaan jatkossakin rakentaa uutta vanhoja tyylejä mukaillen. Muutaman vuoden myllerryksen jälkeen voi torinkin ympäristö näyttää vähän siltä miltä kuuluukin. Scandic operoi Suomessa mm. Hilton brändiä jota on kai tarkoitus laajentaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, olisiko tässä paikka Turun ensimmäiselle Hiltonille?

Kuvat tämän päivän Turun Sanomista.
TurkuCubed, hmikko, Maeeeq ja 5 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#96109
Tein uuden aiheen, sen verran merkittävä projekti kuitenkin kyseessä.
Turun Osuuskauppahan on luopumassa hotellin omistuksesta tulevana keväänä ja tilalle toimintaa tulee pyörittämään Scandic. Muistaakseni alunperin torin puoleisen rakennuksen omistava LähiTapiola olisi ollut elementtihirviön remontoimisen kannalla, mutta syyskuussa tuli uutisia julki että rakennus halutaan purkaa ja tilalle rakentaa uutta.
Tässä vielä muistutuksena nykytilanne:
Kuva
Tänään Turun Sanomien maksumuurin takaa löytyi ensimmäiset havainnekuva, ohessa myös lainauksia artikkelista.
Elementtirakennuksen tilalle vanhaa charmia – uusi Hamburger Börs on vastaisku Turun taudille
Kuva
Kauppiaskadun puolelta näkymä näyttää tältä. Vanhan Börsin takana on sisäpihalle rakennettava uudisosa, jossa on kahdeksan kerrosta. Puut suojellaan asemakaavalla.

Kuva

Arkkitehti Janne Helin on melkein jännittyneen näköinen asetellessaan esiin luonnoksia, joista selviää miltä uusi Hamburger Börs tulee näyttämään. Turun keskeisimmälle paikalle on suunniteltu talo, jonka vaikutus kaupunkikuvaan on ilmeisen suuri.

– Tässä se nyt on. Halusimme tehdä vastaiskun Turun taudille, jossa vanha revitään pois ja suunnitellaan "ruma laatikko" tilalle, sanoo Schauman-arkkitehtien toimitusjohtaja Helin.
--
– En olisi päätynyt moderniin ratkaisuun itsekään. Tässä rakennuksessa on sekä uutta että vanhaa, ja se istuu hienosti kaupunkikuvaan viereisen Vanun talon eli Affärscentrumin kanssa, Helin sanoo.

Uuden Börsin pintamateriaali, värit ja lopullinen ilmekin ovat vielä hieman auki, mutta pääpiirteet ovat selvillä. Kivijalka, eli ensimmäinen kerros on korotettu, ja se on hengeltään moderni isoine ikkunoineen. Rakennus on saman korkuinen, kuin vanhakin. Räystäslinja mukailee viereisen Vanun talon linjaa.
--
Eerikinkadun varrella kerroksia on seitsemän ja rakennuksen päälle tulee vielä kattoterassirakennus. Pihan puolen lisärakennus on kahdeksankerroksinen ja ilmeeltään hieman modernimpi ja tummanpuhuvampi. Rakennuksessa on myös viherkattoalueita.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... n+taudille
sw, Ruutukaava, hmikko ja 3 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#96143
Yllättävän vähän on tullut täällä kommentteja siihen nähden, miten paljon vastaavista tyyliasioista on Talossa jauhettu muuten.

Omaan silmääni tuo on jokseenkin kökkö viritys. Ikään kuin valkoseinäfunkistaloon on pökäisty täysin asiaan kuulumaton katto, ja melkoisen iso ja raskaan oloinen semmoinen. Pystylinjaiset ikkunat tietty sopivat seinänaapureihin paremmin kuin purettavassa 70-luvun talossa, mutta se nyt on yksinään aika haalea ansio. No, eipä tuo Kauppatorin sekametelisoppaa pahenna, jos ei kovin paljon parannakaan.
tekijänä jusa-masa
#96144
Veikkaan, että kommentteja ei ole tarvinnut tulla kun tämä on sanomattakin sen 10 kertaa vanhaa viritystä parempi. Nyt sentään katto-osio on uskallettu tehdä erittäin tyylikkääksi vaikka itse rakennuksen alakerroksien ulkoasu muistuttaakin funkkista. Itse tykkään ja sopii ympäristöönsä hyvin, mutta makunsa kullakin. Toiset tykkää äitistä, toiset tyttärestä ja kolmannet ottais molemmat tai ei kumpaakaan. :D

P.s. Torin ympäristön "uudemmat" rakennukset on omasta mielestäni kyllä pääsääntöisesti aika hirveitä tekeleitä. Poislukien mm. pankin talo jossa Teerenpelin ravintolakin nykyään sijaitsee ja Börsin viereinen Affärscentrum.
Avatar
tekijänä Kantti
#96145
jusa-masa kirjoitti:P.s. Torin ympäristön "uudemmat" rakennukset on omasta mielestäni kyllä pääsääntöisesti aika hirveitä tekeleitä. Poislukien mm. pankin talo jossa Teerenpelin ravintolakin nykyään sijaitsee ja Börsin viereinen Affärscentrum.
Tämä ravintola Teerenpelin, ns. Bassin talo ei nyt kuulukaan mihinkään "uudempaan" rakennusryhmään. Talo on valmistunut 1831. :D

Itse pidän tästä uudisversiosta. Vähän mahtipontisen ja kiinteän tuntuisena sopii hyvin paikkaansa. Uusi sisäänkäynti Kauppiaskadun puolella Börssin pöheikön kohdalla on on hyvä. Kulman pyöreys on lainattu Vanun talosta Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta luoden korttelille tiettyä yhteinäisyyttä, kuten kattoikkunan kaaret jotka viittaaavat Vanun talon vastaaviin pienempiin vintin ikkunoihin. Ero torin kaupunkikuvassa verrattuna entiseen muuttuu selkeästi arvokkaammaaksi ja hienommaksi. Suunnittelussa on huomioitu ympäristöä, pyrkimättä sitli imitoimaan liiaksi vanhaa rakentamista.
tekijänä paavali
#96146
Onhan tuo hieno nykyajan rakennukseksi, tietenkin jos emme eläisi 2010-luvulla ja rakentaminen ei olisi niin kallista, ja kaikki ei olisi elementtiä, saisi rakennettua paljon kauniimpaa. Nuo ikkunat ovat vähän rajun näköiset mielestäni, ja mallia olisikin voitu ottaa enemmän viereisestä rakennuksesta. Kuitenkin suuri parannus vanhaan.
tekijänä Xerdoz
#96147
Onhan tuo entiseen verrattuna parannus, mutta omaan makuun katto on vähän turhan korkea / massiivinen. Myös seinään olisi voineet kyllä vähän koristeita pistää, ettei olisi ihan vaan tasaista seinää, mutta eihän se onnistu elementeillä. Tästä päästäänkin siihen isoimpaan ongelmaan, eli tullaan satavarmasti rakentamaan elementeistä, joten ulkonäkö ei tule olemaan lähellekään tuota kuvan vastaavaa, eli tehdään perinteiset "rakennusliikkeen / rakentajan erikoiset". Lopputulos lienee laadultaan suht samankaltaista rendereihin verrattuna, miten kävi tampereella kaukajärven vanilja - kohteessa.

viewtopic.php?f=25&t=782
Viimeksi muokannut Xerdoz, 28.10.18 02:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä hmikko
#96148
Kantti kirjoitti:Kulman pyöreys on lainattu Vanun talosta Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta luoden korttelille tiettyä yhteinäisyyttä, kuten kattoikkunan kaaret jotka viittaaavat Vanun talon vastaaviin pienempiin vintin ikkunoihin.
Ks. miten Vanun talossa nurkka on hoidettu kattomuodossa, ja miten tuossa uudessa Börsissä ei. Ullakkoikkunat ovat isot ja kömpelöt ja niitä ei ole yritettykään taivuttaa kulmaan.

Kuva
Ruutukaava tykkää tästä
tekijänä jusa-masa
#96150
Kantti kirjoitti: Tämä ravintola Teerenpelin, ns. Bassin talo ei nyt kuulukaan mihinkään "uudempaan" rakennusryhmään. Talo on valmistunut 1831. :D
Siksi halusinkin tuoda sen esiin, koska vanhassa kannassa löytyy kauniita vaikka onkin ajansaatossa jäänyt pieneksi. Toivottavsti tuollaiset kuitenkin pysyy niin pitkälle kuin mahdollista vaikka muuten ympäristö kasvaisikin... no ehkä lauseesta sai kuitenkin sen kuvan että se kuuluu uuteen rakennuskantaan. :D
Avatar
tekijänä Kantti
#96152
hmikko kirjoitti:Ks. miten Vanun talossa nurkka on hoidettu kattomuodossa, ja miten tuossa uudessa Börsissä ei. Ullakkoikkunat ovat isot ja kömpelöt ja niitä ei ole yritettykään taivuttaa kulmaan.
Selvää on ettei uudesta tämän päivän rakennuksesta voi tehdä kopioita 100 vuotta vanhasta naapurirakennuksesta. Omasta mielestä korkeissa kattoikkunoissa on tietynlasia komeutta joka uuden rakennuksen kyseessä ollen on positiivinen poikkeus, erityisesti keskeisessä kaupparotiexteriöörissä. Jossakin Kiinassa ja Venäjällä uusvanhoja taloja rakennellaan, Suomessa ainakin toistaiseksi vähänlaisesti

Selvää tietysti sekin, että tulisipa vanhan börsin paikalle millainen tahansa talo, kyllä se parranpärinää ja mielipiteitä saisi aikaan. Odottelen Tandelta tuollaista 25-kerroksista ehdotelmaa vielä torinkulmalle tämän vanhan tilalle.
jusa-masa kirjoitti:Siksi halusinkin tuoda sen esiin, koska vanhassa kannassa löytyy kauniita vaikka onkin ajansaatossa jäänyt pieneksi. Toivottavsti tuollaiset kuitenkin pysyy niin pitkälle kuin mahdollista vaikka muuten ympäristö kasvaisikin... no ehkä lauseesta sai kuitenkin sen kuvan että se kuuluu uuteen rakennuskantaan. :D
Tämä Bassin talon kohdalla ei ole huolta säilymisestä, rakennus on suojeltu! Muutenhan nyttemmin edesmennyt konsuli Jukka Wihanto olisi sen suunnitelmissaan jo lanannut historiaan. Tontin työt eivät ole viimeisen väännön jälkeen inahtaneet mihinkään, joten purkuluvan saaneet puurakennuksetkin sekä Eerikinkadulla että Kauppiaskadulla saavat vielä elinaikaa toistaiseksi tuntemattomaan tulevaisuuteen.
tekijänä Tono
#96155
Nyt jännittää. Ensalkuun tuo suunnitelma näytti ihan hyvältä. Sitten on alkanut epäilyttää nuo seikat jotka tälläkin foorumilla jo tuotu esiin. Nyt kaikki riippuu siitä miten rakennetaan ja miten nuo katon mittasuhteet ja ikkunahärdellit toteutetaan. Ne kun ovat massiviisia jo kuvassa. Jos tehdään isosti, pitäisi suhteiden olla prikulleen.

Jännitys on siis siinä että suunnitelmassa on täysi potentiaali myös uudeksi Turun Rumimmaksi Taloksi.

Tsemppiä vaan toteutuksesta vastaaville tahoille.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96156
Uusi Hamburger Börs muistuttaa hieman Viipuriin rakennettua Victoriaa. Ei niistä kumpikaan minusta niin pahalta näytä. Toki katon ikkunat ovat aika mahtipontiset molemmissa mutta eivät ne minua haittaa. Tykkään lievästi liioittelevasta arkkitehtuurista. Kuvan vasemmassa reunassa Viipurin Victoria:

Kuva

Kuvalähde: https://www.saimaatravel.fi/fi/matkat/v ... risteilyt/
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#96159
Tono kirjoitti:Jännitys on siis siinä että suunnitelmassa on täysi potentiaali myös uudeksi Turun Rumimmaksi Taloksi.
Tuohon en kyllä jaksa mitenkään uskoa. Omasta mielestä havainnekuvien rakennukset ovat ihan komeita, sisäpihan modernimpi ja tummempi siipi tuo hyvää kontrastia. Toki paljon riippuu miten ja millä materiaalilla julkisivu toteutetaan. Joku ihan perus rappaus olisi mielestäni hyvin tylsä ratkaisu, tosin uskon että jokin valkoinen/vaalea ratkaisu olisi hyvä. Mielestäni esimerkiksi jostain matalasta tiilestä epätasaisesti tehty julkisivu voisi toimia oikein tehtynä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#96167
Jakaapa paljon mielipiteitä. Minun silmissäni kyseessä nimittäin on pelkkä tylsä jatkumo jo muutoinkin tylsälle torille. Kukaan turisti tuskin haluaa poseerata rakennuksen edessä, mutta eipä sen ulkomuoto saa ihmisiä raivostumaankaan. Toisin sanoen tyypillistä 2000-luvun suomalaista toriarkkitehtuuria, jossa tilaajaa miellytetään kädenlämpöisellä varovaisuudella.
tekijänä hmikko
#96171
Pyöröovi kirjoitti: tylsälle torille.
Rempatun Nordean talon ja uuden Börsin (jos toteutuu tuollaisena) jälkeen vois todeta, että Kauppatorin uusi tyyli on epäsikiöfunkis.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9