Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#97700
Omasta puolestani yritin vaan vitsailla, että "Eerikinkadun puoleinen kevennystyö" kuten Börsin purkaminen.

TurkuCubed kirjoitti: Ja vaikka itsekin aina silloin tällöin haaveilen Lindblomin talon ja Hotelli Phoneixin jälleenrakentamisesta, ei se nykymaailmassa tule koskaan tapahtumaan.
Juu, alkaen jo ihan siitäkin, että nykyisten rakennusten ja tonttien omistajat ovat panostaneet ja panostamassa niiden remppaamiseen. Eipä noita mikään mahti ole lunastamassa menneiden rakennusten rekonstruktioita varten.

Mutta saapi nähdä, mihin tämä savikuoppa päätyy. Siis tokihan nykyään rahalla varmasti saadaan parkkiluola ja naapurit pysymään pystyssä, mutta musta tuntuu, että tämä ei toisaalta ole ihan semmoinen tekninen läpihuutojuttu kuin hankkeen kannattajat antavat ymmärtää. Kustannukset voivat nousta paljonkin.
Avatar
tekijänä Kantti
#98141
Ulkopuolinen purkaminen on aloitettu itse asiassa vanhasta Börsistä, jonka pöheikön puoleinen parveke ollaan purkamassa. Parveke tosin rakennetaan uusiksi myöhemmin, muistan lukeneeni...
Kuva

Forumin kauppakäytävällä on hiljaista. Clas Ohlssonin rullaportaat ovat iäksi pysähtyneet. Oikealla puolella kauppakäytävää myymälät jatkavat koko projektin ajan (mikäli asiakkaat eivät katoa alta), edessä oleva näkymä muuttuu historiaksi.
Kuva

Kuva

Eerikinkadun puolen ovi. Oikea puoli muuttuu, vasen puoli jää koska on Vanun taloa. Voi tosin muuttuakin jos tiloja saneerataan?
Kuva
TurkuCubed, hmikko, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98197
Kyllä siinä silmä lepää
Börsin purku alkoi tiistaina – perjantaina sattui vesivahinko, mutta muutoin työmaa on edennyt mallikkaasti

Kuva

Turun Hamburger Börsin hotellirakennuksen purkaminen aloitettiin tiistaina. Ensimmäisenä purettiin Börsin puistikon sisäänkäynnin katos.

– Tiistaina alkoi niin sanottu ryskäpurku, eli alamme isolla koneella särkemään rakennusta, Börsin rakennuttajana toimivan Lähitapiolan projektipäällikkö Jussi Roine kommentoi.

Uudemman, vuonna 1979 valmistuneen osan purkaminen etenee kohti sisäpihaa autokannelle. Koko rakennuksen murskaamisen arvioidaan kestävänä 3–4 kuukautta.

--

Samalla on aloitettu suojaseinän rakentaminen Forumin kauppakäytävälle. Börsin jälkeen rakennetulla Forum-rakennuksella ei ole omaa ulkoseinää, vaan se on rakennettu suoraan Börsin kylkeen.

--

Kuva

Viime perjantaina työmaalla tapahtui kuitenkin vesivahinko, kun epähuomiossa auki jääneistä vesiputkista pääsi vettä Forumin sisätiloihin.

– Meidän päästä putket oli tulpattu, mutta toisesta päästä ei ollutkaan, Roine selostaa.

Hän arvioi kuvien perusteella, että vettä valui kauppakäytävälle joitakin satoja litroja – hänen mukaansa pieni määrä. Vesi pääsi rakenteiden läpi alapuolella olevaan autohalliin, mutta Roineen mukaan erityisempää vahinko ei päässyt syntymään.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... llikkaasti
hmikko, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#98208
Nakertaminen varsinaisesta kohteesta, sen kauppakäytävän puoleisten liiketilojen rakenteista on alkanut entisen Börssin pöheikön takana.
Kuva

Kauppakäytävällä puretaan katosta ilmanvaihtokanavia ym. Tarkkaa puuhaa ihmisten kulkiessa lähellä alapuolella, työkalujen ja purkuosien on pysyttävä käsissä.
Kuva
TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#98572
Hotellirakennusta on pihan puolelta jo alettu nakertamaan, kuvaa ei tästä vielä ole tosin. Toisella puolella kävelijöille on rakennettu "huokausten silta", vanerista tehty tunneli putkitelineiden päälle, ylittämään tilaa josta Eerikinkatu on kaivettu alta pois ainakin Kauppiaskadun ja Vanun talon väliltä.
Kuva
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98577
Svenska Yle päässyt sisäpihalle tekemään videon (19.9.) purkutoimista. Jutussa myös kerrotaan uuden hotellin julkisivumateriaalista, joka on Italialaista kalkkikiveä (travertiini). Kyseistä materiaalia löytyy Wikipedian mukaan Suomesta Helsingin yliopiston Kaisa-talon kirjaston sisäänkäyntikerroksen lattiana ja maailmalta mm. Colosseumin ja Pietarinkirkon materiaalina.

Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

Video Areenassa

Arbetet med att riva hotell Hamburger Börs på Eriksgatan i Åbo är i full gång. Rivningen har startat på innergården och den legendariska nattklubben är nu borta.

Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979.

Rivningsarbetet har planerats minutiöst och eftersom Salutorgets underjordiska torgparkering byggs samtidigt på andra sidan gatan, måste tidtabeller jämföras och koordineras så att det inte uppstår problem.

- Det är verkligen utmanande. Vi river små bitar i taget och använder nästan våra händer. Vi måste se till att det inte uppstår farliga situationer vid husen runt omkring, säger huvudplanerare Janne Helin från arkitektbyrån Schauman i Åbo.

Det nya hotellet ska stå klart om två år vilket betyder att tidtabellen är stram. Senare i höst börjar man riva hotellfasaden mot Salutorget och i början av 2020 är det dags att börja bygga det nya hotellet.

Kuva
Det nya hotellet får en ljus fasad i sten från Italien. Högst upp byggs en bar med utsikt över takåsarna och Salutorget.

Den allra äldsta hotelldelen i jugend från slutet av 1800-talet bevaras.

- Det nya hotellet kommer att ha högre standard än det gamla och de närmare 300 hotellrummen kommer att koncentreras till en och samma plats, på innergården runt Forumkvarteret, säger Helin.

Kuva
Exempelbit av det nya hotellets fasadmaterial som görs av travertin från Italien. Travertin är en form av kalksten.
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/ ... bo-centrum
Kantti, hmikko, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#98600
Tipi kirjoitti: 28.09.19 23:29 Täytyy toivoa että travertiini julkisivu osataan tehdä niin että rakenne toimii suomen olosuhteissa. Ettei vaan kävisi niin kuin KEVAn pääkonttorin tapauksessa.

https://www.rakennuslehti.fi/2018/09/ke ... t-pieleen/

Travertiini ihan kivannäköistä mutta huokoista. Toki suomalainen graniitti olis taatummin kestävää...
KOP-Kolmion julkisivut muuten ovat travertiinia. KOP-Kolmiota kunnostettiiin muutama vuosi sitten, jolloin sen harmaan kirjaviksi pinttyneet julkisivutkin kokivat silmin nähtävän kirkastuksen. En tiedä vaihdettiinko pinta vai paraniko pesemällä? Joo, vaihtoivat uudet travertiinit runsas 10 vuotta sitten.
https://fi.wikipedia.org/wiki/KOP-kolmio

Travertiinijulkisivu Börsin uudisrakennuksessa tulee vaikuttamaan Kauppatorin alueen ilmapiiriin kyllä jonkin verran, vanha Börs kun on aika tummanpuhuva. Vaikuttaa luultavasti hyvällä tavalla.
TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#98659
Nakertamiskuvia Börsin pihan puolelta.

Kuva

Kuva

Kauppiaskadun päädystä muutamia ulkoseinäelementtejä poistettu, villat näkyvissä, eristetty siis on.
Kuva

Toriparkkityömaan takana Eerikinkadun julkisivu on lähes koskematon vielä.
Kuva

Parissa ylimmässä parvekekerroksessa ulkoverhoilua näkyy irroitetun. Valmista pitäisi olla parin vuoden kuluttua, samaan aikaan toriparkin kanssa.
Kuva
Tlahti, veka, TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#98662
En ole koskaan erityisemmin pitänyt Börsin talosta, en ulkoa enkä sisältä. Mutta onhan tämä nyt aivan typerää ja kaikkea muuta kuin kestävää kehitystä. Iso ja kallis rakennus puretaan oltuaan tuossa alle 40 vuotta. Mitä tuhlausta, vaikka kirjanpitoarvo vissiin sen jo salli. Onko Turussa lainkaan keskusteltu, millä konstilla sen seuraajalle ei käy yhtä kehnosti: puretaan n. vuonna 2060?
Avatar
tekijänä Kantti
#98665
Kaikki varmaan olivat ällikällä lyötyjä kuullessaan näinkin lopulta uudehkon rakennuksen purkamisesta ja sen korvaamisesta uudella. Paljon kunnianhimoa uudella omistajalla on oltava ryhdyttyään satsaukseen joka ei ole ihan halpa, ei myöskään tavanomainen. Paitsi että Turussa kyllä 1950-1975 purkuaallossa meni juuri niitä 1800-luvun lopulla ja1900-luvun alkupuolella rakennettuja kauniita arvotaloja joita nyttemmin surraan ja hehkutetaan vanhoista valokuvista. Mikä on hyvin ymmärrettävää. Nyt purettavana oleva Börs ei mitenkään erityisen ruma ole, ei kauniskaan (makuasia) mutta ns. ok rakennus joka ei ole saanut osakseen rapaa naamaansa, toisin kuin jotkut muut rakennukset.

Ainakaan julkisuudessa ei näin pitkälle ole vielä katsottu, että olisi alettu keskustelemaan nyt rakennettavan hotellin elinkaaresta. Itse kyllä uskon uuden hotellin kestävän paremmin aikaa kuin tämän, vaikka Fritjoff Strandellin suunnittelema aikaisempi hotellirakennus ehti 67 vuoden ikään saadessaan palloa seinään. Tästä tapahtumasta alkoikin käänteen tekevä kohu turkulaisessa rakentamisessa, väitetään että turkulainen vihreä liike sai alkunsa Strandellin suunnitteleman "uuden" Börsin röyhkeästä purkamisesta. Turun historiallisen museon sen aikainen johtaja, Knut Drake, joutui kaupunginjohtajan puhutteluun ollessaan mielenosoittajien joukossa pitämässä pienen puheen kuorma-auton lavalta joukoille Kauppatorilla. Ei Drake varovaisena miehenä tietenkään Börsin purkamisesta mitään sanonut, puhuipa historiallisesta kaupunkikuvasta ja rakennussuojelusta.

Valokuva vuodelta 1910 vuotta aikaisemmin valmistuneesta rakennuksesta. Kauppiaskadun puolella varsinainen vanha Börs joka on suojeltu rakennus ja edelleen paikallaan.
Kuva

Vanhempi valokuva 1800-luvun puolelta. Oikeassa reunassa näkyy Fritjoff Strandellin taloa edeltäväi rakennus. Talossa sanomalehti Uusi Aura piti toimitustaan. Kolme taloa tästä kuvasta on edelleen paikallaan, kadunkulman kaksikerroksinen talo, sen jälkeinen puutalo ja puutalon takana oleva kolmikerroksinen kivirakennus.
Kuva

Laaja Kauppatorinäkymä 1890-luvulta jossa Fritjoff Strandellin piirtämää hotellia edeltävä rakennus.
Kuva
veka, Tlahti, Raimo Miettinen ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98666
^ Bassin talo näyttää olevan 1890-luvun kuvassa melkein yhtä vinossa kuin nykyään. Saveen vajoaminen ei liene ihan uusi ilmiö.
Avatar
tekijänä Kantti
#98668
Joo, näyttää Bassin talo olevan samassa asennossa kuin tänään. Jos edesmenneen Jummi Wihannon "älytalo" tontille joskus rakennetaan, Bassin talo kyllä sinetöidään tähän asentoon, ellei ole tehtykin? On se mielestäni paalutettu?
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98669
Kantti kirjoitti: 11.10.19 17:47 Joo, näyttää Bassin talo olevan samassa asennossa kuin tänään. Jos edesmenneen Jummi Wihannon "älytalo" tontille joskus rakennetaan, Bassin talo kyllä sinetöidään tähän asentoon, ellei ole tehtykin? On se mielestäni paalutettu?
Bassin talo on käsittääkseni torin ympäryksen taloista ainoa, jota ei ole paalutettu. Ja mitä Wihannon ''älytaloon'' (kuva alla) tulee, toivon hartaasti että hanke olisi ainakin alkuperäisessä muodossaan kuopattu ja unohdettu vaikkakin tontin talot kaipaavat kyllä kunnostusta ja samassa voisi miettiä jotain uudisrakennusta. Olisin henkilökohtaisesti joissain olosuhteissa valmis uhraamaan sen Eerikinkadun matalan puutalon, vaatimuksena lähinnä että tilalle rakennettaisiin jotain Bassin ja Cafe Noirin korkuista (max. 3-4 kerrosta) vanhan näköistä rakennusta, ja sisäpihalle mahdollisesti sitten jotain hieman korkeampaa ja modernimpaa.
Kuva
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9