Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#95958
Herttuankulman kaava-alueen toteuttaminen on käynnistynyt. Kyse on Rettigin tupakkatehtaan ja Nostirinkadun puoleisesta osasta kaavaa "Le Petit havre" nimeltään. Tupakkatehtaan toimistorakennukset ja ruokalarakennus on purettu tai purkaminen on vaiheessa, tontilla on aloitettu paalutus Nosturinkadun reunassa.

Kuva

Turun Sanomien juttu Herttuankulmasta huhtikuulta.
Valtuusto sinetöi Herttuankulman miljoonakaupat – Turun sataman lähelle suunnitellaan 4 400 asukkaan kaupunginosaa

Kuva
Havainnekuva Herttuankulmasta.

Jari Heino

Turku solmii isot maankäyttösopimukset Herttuankulman aluetta omistavien kiinteistöyhtiöiden kanssa. Turun neuvottelemat järjestelyt Kiinteistö Oy Satamakeskuksen ja Kiinteistö Oy Aissan kanssa läpäisivät Turun valtuuston tiistaina.

Turku on kaavoittamassa Juhana Herttuan puistokadun seutua 4 400 asukkaan tarpeisiin.

Noin 23 hehtaarin alueelle tehty asemakaavaesitys on jo läpäissyt lautakuntavaiheen.

Kaavamuutos lupaa arvonnousua alueen yksityisille maanomistajille. Nousu velvoittaa niitä osallistumaan yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin.

Turku saa Satamakeskukselta maankäyttökorvauksia 5 065 000 euroa ja Aissalta 900 400 euroa.

Turku ja yhtiöt ovat lisäksi sopineet maanvaihdoista, jotta kortteleille tulisi selkeät omistussuhteet.

Satamakeskus luovuttaa Turulle tontti- ja katualueita yhteensä 8,5 miljoonan euron edestä. Turku luovuttaa alueita Satamakeskukselle 11,3 miljoonan verran. Lisäksi Aissa luovuttaa Turulle alueita 864 930 euron edestä.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3 ... punginosaa


Asemakaavamuutoksen selostus.
http://ympto.turku.fi/ympakaavi/sivut/K ... nniste=Di9

Suhteellisen lupaavalta vaikuttava suunnitelma. Arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntin aluesuunnitelma jossa Juhana Herttuan Puistokadun ja Nosrturinkadun haarasta raivataan suora joukko- ja kevyen liikenteen katu, Kolmen Katarinan bulevardi Tukholmankadulle. Suunnitelmassa on hulevesistä muodostuva vesiaihe. Kaavassa on hyvät mahdollisuudet laadukkaaseen alueeseen.


Kuva

Kuva heinäkuulta jolloin toimisto-osan purku oli käynnisttynyt.
Kuva

Pari päivää sitten entisen porttivahdin kopin vierestä.
Kuva

Kuva

Suojeltu kaarihalliosa.
Kuva

Tässä mitä on jäljellä tehtaan ruokalasta
Kuva

Kuva

Tupakkavaraston pohjaa piikataan paloiksi.
Kuva

Kohta Juhan Herttuan Puistotien ja Nosturinkadun haarasta josta puhkaistaan Kolmen Katariinan Bulevardi Tukholmankadulle. Vanhat aaltopeltikaarihallit jotka aikanaan toimivat tupakkatehtaan varastotiloina, saavat väistyä.
Kuva

Säpinä sataman tienoilla sen kuin lisääntyy, aivan naapurissa ovat Harppuunakortteli ja Linnanfältti!
hmikko, veka, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Xerdoz
#95959
On se kumma, ettei suomessa saa kaupunkia rakentaa. Mikä siinä umpikorttelissa on niin pahaa? Tuommoista pistetalohelvettiä edelleen vaan ja joka nurkka tuota "viheralue" - ryteikköä täyteen, mahdollisimman tehottomasti, jossa kukaan ei koskaan tule muuten virkistäytymään, kuin käyttämään ehkä koiraansa kusella, räntäsateessa värjötellessään.
Ihan kuin ei tuota ryteikköä aivan riittämiin turussakin piisaisi.

Olisi ollut hyvä mahdollisuus tehdä tuommoinen timmi klusteri puhtaalta pöydältä, mutta samaa järjetöntä "kaupunki"suunnittelua edelleen, mitä on viimeiset 50-vuotta tehty. Ainoa vaan, että nykyään on käytännössä pakko tehdä kadun varteen muuri ja talot poikittain, ettei vaan kukaan asukas kuule pihaustakaan ulkopuolisista äänistä. Uusilla kaupunkialueilla kun kävelee, niin tuntee olevansa vankilassa, kun jokapaikka on vaan elementtimuuria ympärillä.
https://goo.gl/maps/1Pr2Q29MTRn

Tässä esimerkki oikein hienosta muurista. Kyllä sitä tuulen tuivertaessa räntäsateella varmasti ihmiset viihtyvät oikein mainiosti, kun näin virikkeellistä kaupunkia rakennetaan.
https://goo.gl/maps/Wexxn7PfKXU2

Muualla maailmassa eivät vaan ole tajunneet tätä vankilamuurin hienoutta ja ovat tyhmyyksissään menneet esimerkiksi tämmöistä kauheaa ja rumaa kaupunkia pykäämään. Tuskin tuolla kukaan viihtyisi.
https://goo.gl/maps/b8QVTLVVNso


(Jos ei ole tullut selväksi, vihaan suomalaisia rakennusnormeja / määräyksiä. Lisäksi suomen ilmastossa nämä "viheralueet" eivät oikein toimi. Puolet vuodesta on lunta ja räntää maassa ja kesällä sitten joku kämäinen koivu ja pihlaja jossain talon ja kadun välissä, horsmien ympäröimänä.)
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#95961
Xerdoz kirjoitti: Muualla maailmassa eivät vaan ole tajunneet tätä vankilamuurin hienoutta ja ovat tyhmyyksissään menneet esimerkiksi tämmöistä kauheaa ja rumaa kaupunkia pykäämään. Tuskin tuolla kukaan viihtyisi.
https://goo.gl/maps/b8QVTLVVNso
En ole mikään pistetalojen paras ystävä, mutta antamasi postikorttikuvaesimerkki on aika epäreilu. Street Viewillä kun jatkaa vähän eteenpäin maisema muuttuu juuri kuvailemaksesi vankilamuuriksi...
https://www.google.fi/maps/@62.4706458, ... 312!8i6656

Niin ja samalta saarelta lisää mainiota modernia kaupunkisuunnittelua:
https://www.google.fi/maps/@62.4624484, ... a=!3m1!1e3
tekijänä hmikko
#95962
Xerdoz kirjoitti:On se kumma
Tää kyseinen kaava on täällä dumattu jo kertaalleen Turun projektit -ketjussa (taisi olla) silloin, kun se tuli ensimmäisen kerran lautakunnan listalle. Kiitos vaan Kantille oman ketjun aloittamisesta.

Turussa ja aika monessa muussa paikassa kaavoitetaan sitä, mitä rakennusliike tilaa.
Tässä esimerkki oikein hienosta muurista. Kyllä sitä tuulen tuivertaessa räntäsateella varmasti ihmiset viihtyvät oikein mainiosti, kun näin virikkeellistä kaupunkia rakennetaan.
https://goo.gl/maps/Wexxn7PfKXU2
ICT-talo on siis yksi toimistorakennus, jossa on ratkaistu ikkunoiden saaminen toimistohuoneille tekemällä tuommoisia siipiä (vrt. Pasilan virastotalo). Sanoisin, että rakennus on Turun Teknologiakeskuksen asteikolla parhaasta päästä. Esim. Farmacity ja Electrocity ovat huomattavasti paljon ankeampia ja arkkitehtuurin puolesta varsin kunnianhimottomia. Muurimaisuutta niissä kyllä piisaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#95965
Veikkaanpa, että jos asukkaat haluavat asuntoonsa siistin mukavan oleskeluparvekkeen - kuten monet varmasti haluavat - muuriin sellaisia saa huomattavasti vähemmän sovitettua. Rakennusliikkeet haluavat tietenkin tehdä asuntoja ostajien toiveiden mukaisesti ja kaavoittajan on myös ainakin jollakin tavalla tämä huomioitava. Millaisia rakennusten pitäisi olla ja millä perusteella, pitääkö olla sapluuna johon asuntoa haluavan on sopeuduttava jotta jokin ideaali toteutuisi? Kenen ideaali?

Pitäisin liian aikaisena lytätä jokin alue pelkästään nähdyn materiaalin perusteella. Umpikorttelimaisuuden lisäämistä olisi voitu harkita, en kuitenkaan nä tätä huonona ja toteutus määrittelee tasoa.
tekijänä paavali
#95966
Puretaanko alueelta kaikki rakennukset, vai meinataanko tuo ylhäältäpäin "haitarin" näköinen halli säästää, vai esittääkö tuo kauppakeskusta tuossa aluesuunnitelmassa?
tekijänä hmikko
#95969
Kantti kirjoitti: Rakennusliikkeet haluavat tietenkin tehdä asuntoja ostajien toiveiden mukaisesti ja kaavoittajan on myös ainakin jollakin tavalla tämä huomioitava.
"Ostajan toive" siinä muodossa kun se tässä ilmenee, on kyllä aika heppoinen peruste kaupunkisuunnittelulle. Jos kysytään, haluatko lasitetun parvekkeen, josta on avoimet näkymät, vai etkö halua, niin "ostajan toive" on toki selvä. Rakennusliikkeen markkinoinnissa sitten harvemmin mainitaan, että avoin näkymä on viereisen pistetalon seinään ja parkkipaikalle. Toisaalta umpikortteleita ja suojaisia, oikeasti vihreitä sisäpihoja (ei betonikansia) uudessa rakentamisessa tehty niin vähän, että ostaja ei osaa edes toivoa. Kaupunkikuvaa ja yhtenäistä seinämää katutilalle ei myöskään parane jättää "ostajan toiveen" varaan, se on kaupungin velvollisuus hoitaa kaavalla, jos on hoitaakseen.
MindW, jfo, Biosphere ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Ukilainen
#95970
paavali kirjoitti:Puretaanko alueelta kaikki rakennukset, vai meinataanko tuo ylhäältäpäin "haitarin" näköinen halli säästää, vai esittääkö tuo kauppakeskusta tuossa aluesuunnitelmassa?
Halli on suojeltu ja siitä on tarkoitus tehdä kauppakeskus.
tekijänä paavali
#95972
Mitä suojeltavaa tuossa hallissa mahtaa olla? Se näyttää aivan samalta kuin mikä tahansa muukin teollisuushalli ainakin Mapsin Streetviewissä
Avatar
tekijänä Ukilainen
#95974
paavali kirjoitti:Mitä suojeltavaa tuossa hallissa mahtaa olla? Se näyttää aivan samalta kuin mikä tahansa muukin teollisuushalli ainakin Mapsin Streetviewissä
Se on entinen Rettigin tupakkatehdas, joka on jostain syystä arvioitu tuon vanhimman hallin osalta kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi.
Avatar
tekijänä Kantti
#95979
En edelleenkään totaalilyttäisi etukäteen aluetta, olkoonkin että umpikorttelimaisuus toisi kaupunkimaisuutta joka nyt lopahtaa satamaradan jälkeen. Toiselle puolelle jää ruutukaava-alue. Odottelen millaista jälkeä alueella syntyy, rakentaminen kylläkin kestää pitkään.

Tupakkatehtaan kaarihallit ovat omintakeinen osa Turun teollisuusarkkitehtuuria, oletan sen siksi olevan suojelussa? Pansion puoleinen osa puretaan Kolmen Katariinan Bulevardin alta, Nosturinkadun puoleinen jää. Tässä koko paketti vielä sellaisena kuin se alkujaan oli. Asemakaavanmuutoksen selostuksessa kerrotaan.

"Tontilla 9-1 sijaitsevan entisen tupakkatehtaan kaarihallirakennuksen itäpuoleinen osa on kulttuurihistoriallisesti
arvokkaana rakennuksena merkitty suojeltavaksi rakennukseksi Linnakaupungin osayleiskaavassa (Linnakaupungin osayleiskaavan perusselvitykset /Kulttuurihistorialliset arvot, liite 12C: "Rettigin tupakkatehdas, kaarikattoinen raakatupakkavarasto ja vahtikoju, 1959-60 Kurt Simberg. Suojelumerkintä Sr 3: kaupunkikuvallisesti
arvokas rakennus"
).

Tuo vahtikoju näyttää ainakin jo vähän kärsineeltä, muuten voisi olla lähes valmis grilli. :) Sivumennen, Arvin Grilli toimi Rettigin entisen ruokalan tiloissa monta vuotta lähdettyään Annanpuistosta, Portsasta. Tämän vahtikopin räystäät ovat niin leveät ja matalalla, että tuohon etukulmaan oli laitettu tennispallon kokoinen punainen pallura roikkumaan jotta kuorma-autot huomaisivat olla ajamatta liian lähelle niistämään kulmaa. Joku räystääseen kuitenkin nyt näyttää osuneen. :smt024
Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#96923
Herttuankulman Rattigin entisen tupakkatehtaan tontille rakentuvasta talosta ei vielä ole paljoakaan sanottavaa, eikä juuri kuvattavaakaan. Pari ohi kävellessä otettua näpsyä.

Kuva

Kuva

Noilla paikkeilla.
https://goo.gl/maps/Mxkq9gBvtp12
hmikko, TurkuCubed, Ukilainen ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#97211
Herttuankulmaa eilen.

Kuva

Kuva

Oikealla näkyy Rettigin tupakkatehtaan suojeltuja kaarihalleja ja vähän porttivahdin kopin reunaa.
Kuva

Kuva

Kaarihallin seinää pihan puolelta ja entisen pannuhuoneen tiilipiippu.
Kuva

Pihalta
Kuva
Ukilainen, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Viekas
#97385
Tänään oli rakennuttajan iso mainos Turun Sanomissa Herttuankulmasta. Ensi sunnuntaina olisi joku info tästä projektista rakennuttajan toimesta. Toivottavasti tuohon tulisi tuo iso kauppa myös melko pian? Prisma olisi mukava saada kun niitä ei juurikaan ole.
Varmasti kysyntää riittäisi kun se palvelisi Iso-Heikkilän, Patterihaan, Portsan, Kakolan, Linnanfältin ja Herttuakulman asukkaita...Puuttuu kokonaan iso kauppa tältä alueelta. Aika no brainer lisäämään näiden alueiden suosiota.

Tässä mainoksessa oli myös asuntojen hintoja, mutta näköjään tulossa vuokratontille. Velattomat hinnat oli ilmoitettu, mutta näissä ei taida olla tontin hintaa kuitenkaan mukana. Mielenkiintoista markkinointia...
Avatar
tekijänä Ukilainen
#97400
JaniAntti kirjoitti: 24.03.19 18:27 Tänään oli rakennuttajan iso mainos Turun Sanomissa Herttuankulmasta. Ensi sunnuntaina olisi joku info tästä projektista rakennuttajan toimesta. Toivottavasti tuohon tulisi tuo iso kauppa myös melko pian? Prisma olisi mukava saada kun niitä ei juurikaan ole.
Varmasti kysyntää riittäisi kun se palvelisi Iso-Heikkilän, Patterihaan, Portsan, Kakolan, Linnanfältin ja Herttuakulman asukkaita...Puuttuu kokonaan iso kauppa tältä alueelta. Aika no brainer lisäämään näiden alueiden suosiota.

Tässä mainoksessa oli myös asuntojen hintoja, mutta näköjään tulossa vuokratontille. Velattomat hinnat oli ilmoitettu, mutta näissä ei taida olla tontin hintaa kuitenkaan mukana. Mielenkiintoista markkinointia...
K-Supermarket voi tulla, koska silloin Kesko pääsisi eroon Patterinhaan kämäisestä K-Marketista. Prismaan tai Cittariin ei alueen väestöpohja riitä edes sitten, kun koko Linnakaupunki on valmis.

Mutta joo, hipihiljaa oltiin mainoksessa kyllä vuokratontista. Samoin yksiöiden hehkutettiin olevan ensiasunnon ostajille, ettei pelästytetä oman asunnon ostajia sillä, että tosiasiassa suurin osa osakkaista tulee olemaan sijoittajia ja talo täynnä vuokralaisia.