Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#91213
Pistän uuden ketjun. Talonmiehet yhdistäköön hotelliketjuun jos tarve on.

Hakaniemenrannan ideakilpailu on avattu ja kilpailumateriaalit julkaistu osoitteessa

https://helsinki.emmi.fi/l/RQwD9kWW_svR

Kilpailuaika päättyy 26.1.2018.

Kilpailualueeseen kuuluvat Siltavuorensalmen molemmat rannat:
Kuva

Uuden sillan suunnittelukilpailun voittaja tältä vuodelta:
Kuva
tekijänä Jukki
#91218
^ Tulee jotenkin Pyongyang mieleen. Vähän autoja. Veneetkin olleet 70-luvulla pienempiä.
tekijänä hmikko
#91224
Pistän tähän vielä kertauksena kaavaluonnoksen, joka esiteltiin lautakunnalle helmikuussa ja jonka kohdalla Mikko Särelän aloitteesta lautakunta päätti käynnistää ideakilpailun. Tämä luonnos siis perustui ainakin arkkitehtitoimisto B&M:ltä tilattuihin tutkielmiin ja varmaan vuosien saatossa tehtyihin muihinkin. Särelä ja kumppanit olivat sitä mieltä, että keskeiselle rantapaikalle täytyy tutkia vaihtoehtoja laajemmin ja muutenkin kuin virkamiestyönä/tilauksena.

Hakaniemenrannan hotellin kilpailussa on sittemmin valittu Snøhettan suunnitelma ja hotelli lienee tulossa ideakilpailusta riippumatta.

Luonnoksessa on yksi 27-kerroksinen torni Merihaan tornia vastapäätä "porttina".

Kuva

Kuva
tekijänä Sam33
#91234
Kilpailu perustuu kokonaan tuohon B&M suunnitelmaan eli siihen ei ole tulossa muutoksia. Nyt vain haetaan kilpailulla tarkempia ideoita ja ajatuksia siitä, miten korttelit ja rannat kytketään yhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Hotellitontinkin osalta kilpailussa saa etsiä uusia ehdotukia rannan käyttöön.

Kilpailuohjelmasta lainattu:
Asemakaavan valmisteluaineistossa on määritelty keskeisimmät kaupunkirakenteelliset linjat. Asemakaavan luonnoksessa on määritelty liikenteelliset lähtökohdat sekä rakentamisen sijainti, määrä sekä tasauksen periaatteet.
Eli tässä ei etsitä korvaajaa tuolle B&M:n ehdotuksella vaan sitä täydentäviä ideoita. Mikä on ihan hyvä, sillä minun mielestä B&M:n ehdotukset korttelirakenteiksi ovat melko onnistuneet.
Avatar
tekijänä veka
#91250
Kahlailin kilpailuohjelmaa, ja näköjään tämä kilpa on tarkoitettu vain kotimaisille suunnittelijoille, vaikka sitä ei selvästi sanotakaan. Materiaali on saatavilla vain suomeksi tai ruotsiksi, ja tiedusteluihin vastataan vain näillä kielillä. Kilpailutyön voi toki tehdä myös englannilla. Ehkä tämä ei sitten ole kovin tärkeä kilpa. Itse olisin halunnut nähdä tässä myös kauempaa tulevia visioita.

Mitä tällainen ideakilpailu lopulta tarkoittaa? Onko kysessä jonkinlainen kevytkilpa, josta toivotaan jotain apua vaikka ei oikein tiedetä mitä? Kävin Laiturilla katsomassa Laajasalon bulevardin kansainvälisen ideakilpailun satoa. Esillepanosta alkaen suhtautuminen kilpaan tuntui jotenkin vähättelevältä.
tekijänä hmikko
#91252
Itsellenikin tuli semmoinen vaikutelma Hakaniemenrannan osalta, että kaupunkisuunnitteluvirastolla ei ole mitään intoa asiaan, kun olivat jo valmistelleet kaavaluonnoksen pitkälle ja sitten poliitikot halusivat kilpailun.

Käsittääkseni ulkomaisia osallistujia voi kyllä hyvinkin tulla, jos kilpailu herättää kiinnostusta. Usein pyytävät joltakin paikalliselta apua kääntämistarpeisiin ja yhteydenottoihin.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#91253
veka kirjoitti:Mitä tällainen ideakilpailu lopulta tarkoittaa? Onko kysessä jonkinlainen kevytkilpa, josta toivotaan jotain apua vaikka ei oikein tiedetä mitä? Kävin Laiturilla katsomassa Laajasalon bulevardin kansainvälisen ideakilpailun satoa. Esillepanosta alkaen suhtautuminen kilpaan tuntui jotenkin vähättelevältä.
Laajasalon kisa oli osa EUROPAN kilpailua, joka on jo palkintojensakin puolesta vähäarvoinen kilpailu. Ei niihin vakavastiotettavat toimistot toimistoina osallistu, vaan lähinnä vastavalmistuneet huvin ja urheilun vuoksi.

Eli EUROPAN kilpailun voittaja saa 12 000 ja kakkossija 6 000, kun esimerkiksi tässä Hakaniemenrannan kisassa palkintojen yhteissumma on 120 000 euroa

Mutta kyllähän tämä vähän erikoinen kilpailuasetelma on.
hmikko tykkää tästä
tekijänä hmikko
#91274
Masoko kirjoitti:Mitä tapahtuu Kruununhaan puoleiselle rannalle?
Kilpailu on avoin kaikille, eli saa ehdottaa.
tekijänä hmikko
#92906
^ Ehdotuksia 63 kpl, jotka tuntuvat jakautuvan muutamaan tyyppiin, joista on sitten tusina hyvin samankaltaista versiota. Noiden kuvien ja kappaleen mittaisten kuvausten perusteella vähän vaikea sanoa, mitä tästä harjoituksesta kostutaan verrattuna B&M:n edeltävään suunnitelmaan. Jokaisen tekstinpätkässä sanotaan että "ranta aktivoidaan". Hyvä niin, kai.

Jokunen oli näköjään jyrännyt Snöhettan hotellin ja piirtänyt korttelia tilalle, eli ei vissiin ole ihan luettu ohjeita.
Avatar
tekijänä veka
#92911
Heivaisin heti syrjään sellaiset ehdotukset, joissa ei ole paneuduttu rannan tekemiseen kiinnostavaksi ja eläväksi. Se on tuolla paikalla onnistumisen ehto. Pelkkä hotelli, muutama puu ja pätkä lumiaurankestävää ranta-asvalttia ei riitä. Sellaista on jo tarpeeksi esim. Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa. Rakennuksetkin saisivat tietty olla premiumia. Kyllä kai tuolle paikalle löytyy siitä maksavia asukkaita. Vetovastuu saisi olla kaupungilla mahdollisimman pitkään, niin ettei tontteja myydä firmoille ihan blankona. Sellaisen systeemin lopputulos tiedetään jo.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#92913
Rannan aktivoiminen on kohtuullisen vaikeaa jos pidetään kiinni muistaakseni 3.3 metrin tulvavarasta, eli sitä matalammaksi ei saisi rakentaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että taloista ei saa juuri mitään tukea rannan aktiviteeteille, niin paljon rakoa talojen ja veden väliin jää jotta varsinainen rantapenger saadaan tehtyä järkevän kokoiseksi. Sinänsä tuo 3,3 metriä on mielestäni täysin urpo vaatimus tuolla kohdalla (ensinnäkin se pitää sisällään n. metrin verran aallokkovaraa, jota tuollaisessa ahtaassa sisälahdessa ei todellakaan tarvita), mutta näillä mennään.

Joku kelluva ravintolalaiva/terassiratkaisu on varmaan ainoa realistinen vaihtoehto elämän tuomiseksi tuolle rannalle.