Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#90085
Österbladin tontti nytkähtää liikkeelle jökötettyään vuosikymmeniä muuttumattomana. Turun keskustan keskeisenä tonttina sille pitää avata oma ketju. TurkuCubed jo postailikin 31.7.2017 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelma josta myös laitan linkin tähän.

Poimintoja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta:

"Asemakaavan muutoksen tarkoitus
Suunnittelun tavoitteena on tehostaa kaupunkirakennetta. Suunnittelussa tutkitaan näille keskeisellä paikalla oleville Tonteille liike-, toimisto-ja hotellitilojen sekä asuntojen rakentamista rakenteellisella pysäköinnillä."

"Voimassa oleva asemakaava on vahvistettu 3.7.1897. Käyttötarkoitus tulkitaan asuin- ja liikerakennusten korttelialueeksi ja näille rakennettaessa noudatetaan vuoden 1964 rakennusjärjestyksen 51 §:n määräyksiä. § 51mukaan tontista saadaan käyttää maanpäälliseen rakentamiseen enintään 1/2 tontin pinta-alasta
ja rakennukset saavat olla 3-kerroksisia.
"

Vuonna 1897 vahvistettuun asemakaavaan tullaan tekemään isoja muutoksia! Päivänselvää lienee myös nykyisten kadunvarsitalojen Kauppiaskadulla ja Linnankadulla olevan liipasimella. Kamera-Aitan 3- kerroksinen talo taas ei. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan kerätään nyt mielipiteitä johonkin päivään syyskuuta mennessä. Kyllä tekisi mieleni omakin kanta saattaa tiedoksi, joka tarkoittaa kadunvarsitalojen katujulkisivun säilyttämistä vähintään, myös Linnankadun koristeellisen Dynamon rakennuksen säilymistä!

Ei hitto!!! Onnistuuko googlen street view loikkaamaan Dynamon vessaan??? :D https://goo.gl/maps/rJwPj8L9tn72

Tätä kyllä tavoittelin, Dynamon koristeellista, mutta hoitamatonta julkisivua. :) https://goo.gl/maps/uEFjY1BD7Et
http://ah.turku.fi/ksylk/2017/0808016l/ ... 549685.pdf
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#90086
Laitetaan tämäkin nyt esille.
Dynamo purku-uhan alla – ydinkeskustaan suunnitellaan uutta kerrostaloa
Kuva
Turun kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut osallistumis- ja arviointisuunnitelman koskien asemakaavamuutosta niin sanotulle Österbladin tontille Turun ydinkeskustassa.

Tontille suunnitellaan rakennettavan liike-, toimisto- ja hotellitiloja sekä asuntoja. Asemakaavamuutos tulisi Linnankadun ja Kauppiaskadun kulmaan pääkirjastoa vastapäätä.

Tontilla on muun muassa yökerho Dynamo, Bar Ö ja Sammakon kirjakauppa.

Turun kaupungin varavaltuutettu, vihreiden Janne Salakka kirjoitti eilen Facebookissa, että asemakaavanmuutos tarkoittaisi tontin nykyisten rakennusten purkamista.

– Dynamon tontin uuden asemakaavan valmistelu on laitettu aluille 31.7. Turun keskustassa asemakaavanmuutos tarkoittaa vain yhtä asiaa: jotain aiotaan purkaa. Tällä kertaa alta lähtee mm. Dynamo, Bar Ö ja Sammakon kirjakauppa, Salakka kirjoittaa.

Lautakunta käsittelee asiaa ensi tiistaisessa kokouksessaan.

Tämän jälkeen suunnitelma lähetetään osallisille, kuten viranomaisille, kaupungin hallintokunnille, kansalaisjärjestöille sekä lähiympäristön maanomistajille ja maanvuokralaisille, käyttäjille, asukkaille sekä yrityksille.

Osallisten toivotaan antavan kaavamuutossuunnitelmista mielipiteensä syyskuun aikana.

Vasta tämän jälkeen muutoksesta valmistellaan kaavaluonnos, joka jälleen menee kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.

Koska asemakaavamuutos keskeiselle tontille ydinkeskustassa on vaikutuksiltaan merkittävä, asemakaavasta päättää lopullisesti vasta kaupunginvaltuusto.

Varavaltuutettu Salakka vetoaa Facebookissa, että tontin rakennukset pelastetaan kaavamuutoksen alta.

– Kaavaluonnoksen sisältöön vaikuttamisen aika on nyt. Paras tapa vaikuttaa on juuri suunnitelmien alkuvaiheessa, Salakka kirjoittaa.

Linkki koko Facebook kirjoitukseen
http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/36 ... errostaloa
Kamera-Aitan talon säilyminen on tietenkin positiivinen asia, mutta toivotaan että ainakin Dynamon talo selviäisi ja samalla julkisivu hoidettaisiin kuntoon. Toivon että kaikki rakennukset kuitenkin jäisivät rauhaan, enkä laittaisi pahakseni vaikka julkisivua muutettaisiin samalla vanhemman tyyliseksi. Rakennusten taakse voisi sitten rakentaa uutta.
Avatar
tekijänä Kantti
#90091
Kyllä tämän Kauppiaskadun ja Linnankadun vakiintuneen katukuvan teurastaminen Österbladin tontilla pelottaa suoraan sanoen! Massoittelumuutos tulee olemaan kova, näin arvelen. Mitä nopeampaa päätöstä ajetaan, sen rankempaa saattaa olla tulossa?
Avatar
tekijänä Juha
#90103
Miksei tuollaista kohdetta voisi toteuttaa siten, että vanha laho puretaan, ja tilalle rakennetaan saman näköinen rakennus, mutta korkeampana ja isompana? Pitäähän siihen rakennusoikeutta toki saada lisää. Tuo talohan on oikein nätti ulkomuodoltaan.
tekijänä hmikko
#90107
^ Ei kuulu suomalaisen arkkitehtikunnan ideologiaan. Aitoutta ja rehellisyyttä, miten ne sitten ymmärretäänkään, on pidetty keskeisinä arvoina. Vanhojen rakennusten rekonstruktiot ovat melkoisen harvinaisia, ja jos tehtäisiin "korkeampana ja isompana", niin kyse ei olisi vanhan säilyttämisestä oikein millään tasolla.

Itsekään en ehkä rupeaisi tekemään tuon puutalon nelikerroksista versiota nykytekniikalla. Sen sijaan voisi toki nuodattaa sen ja naapuritalojen arkkitehtonista tyyliä ja pyrkiä tekemään kauniin ja hienon tämän päivän lähtökohdista.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#90108
Österbladin tontti on iso, sisätontille voi antaa rakennusoikeutta sen verran, että kadunvarsi Kauppiaskadulla ja Linnankadulla säilyy. Kaupunkikuvan kannalta tällainen vakiintunut "vanhaa hyvää, kaunista" Turkua edustava omaleimainen kadunvarsi on merkittävä sekä turkulaisten, että matkailijoiden kannalta.
tekijänä paavali
#90109
Purkaisivat tuon helvetin kerrostalon keskeltä tonttia, Brahenkadun ja Linnankadun reunasta. Suomessa se että lähes kaikki kerrostaloasunnot ovat asukkaiden omistuksessa on valtavan huono asia. Tuokin talo on lyöty keskelle tonttia, sen edestä on purettu hienoja kivitaloja. Tuo on paikka johon sopisi jokin rakennus jossa olisi ravintoloita tai museota tai jotakin turistijuttua, mutta ei siinä on nyt muutaman ihmisen kerrostalo joka varmaankin tulee vielä valittamaan tulevista rakennussuunnitelmista. Purkaa tuo pitäisi ja äkkiä.
Ruutukaava tykkää tästä
tekijänä hmikko
#90110
Kantti kirjoitti:Österbladin tontti on iso, sisätontille voi antaa rakennusoikeutta sen verran, että kadunvarsi Kauppiaskadulla ja Linnankadulla säilyy. Kaupunkikuvan kannalta tällainen vakiintunut "vanhaa hyvää, kaunista" Turkua edustava omaleimainen kadunvarsi on merkittävä sekä turkulaisten, että matkailijoiden kannalta.
Tuokaan ei kyllä laajemmin käytettynä ole välttämättä hyvä ratkaisu. Matala puutalo kadun reunassa ja 8-kerroksinen tms. sen takana luo helposti muotopuolta katukuvaa. Turussa Puutarhakadun tapaus toimii, kun vastapäätä on puisto ja korkeammat uudisrakennukset ovat suunnilleet riittävän kaukana puutalojen takana, mutta yhtään ahtaammassa saumassa puutalot näyttäisivät mun mielestä äkkiä orvoilta.
tekijänä derRohe
#90121
paavali kirjoitti:Purkaisivat tuon helvetin kerrostalon keskeltä tonttia, Brahenkadun ja Linnankadun reunasta. Suomessa se että lähes kaikki kerrostaloasunnot ovat asukkaiden omistuksessa on valtavan huono asia. Tuokin talo on lyöty keskelle tonttia, sen edestä on purettu hienoja kivitaloja. Tuo on paikka johon sopisi jokin rakennus jossa olisi ravintoloita tai museota tai jotakin turistijuttua, mutta ei siinä on nyt muutaman ihmisen kerrostalo joka varmaankin tulee vielä valittamaan tulevista rakennussuunnitelmista. Purkaa tuo pitäisi ja äkkiä.
Talon paikalta purettiin aikanaan Forseliuksen talo:

viewtopic.php?t=15&start=1215#p59822
Avatar
tekijänä Kantti
#90125
Österbladin tontin kaavoituksen alkamisesta Ylellä oleva juttu.
Dynamon rakennuksen ja muiden puutalojen kohtalo lautakunnan käsittelyyn

Turun kaupunki haluaa Linnankadun ja Kauppiaskadun kulmassa sijaitsevan Österbladin tontin nykyistä tehokkaampaan käyttöön.
Kuva
Turun keskustassa sijaitsevaa Österbladin tonttia hallitsee suuri parkkipaikka

Turussa keskustellaan pääkirjastoa vastapäätä sijaitsevan Österbladin tontin tulevaisuudesta. Asemakaavamuutos on esillä kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa tiistaina.

Linnankadun ja Kauppiaskadun kulmassa sijaitsevalla tontilla on vanhoja puutaloja, joista vanhimmat on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Uudelleenkaavoitus ei huhuista huolimatta tarkoita automaattisesti vanhojen rakennuksien purkamista.

Korjausrakentaminen on yksi vaihtoehto
Lautakunnan puheenjohtajan Saara Ilvessalon (vihr.) mukaan myös korjausrakentaminen täytyy ottaa huomioon kaavamuutosta suunniteltaessa.

Hän sanoo, että kaavoituksen käynnistämisen tarkoituksena on tehostaa tontin käyttöä.

– Siellä on iso parkkipaikka keskellä tonttia. On tutkittava, että miten keskeisellä sijainnilla olevaa tonttia pystyttäisiin käyttämään paremmin. Varmasti on myös tahoja, jotka haluavat, että sieltä puretaan kaikki puutalot pois.

– Mutta toisin kuin julkisuudessa on liikkunut huhuja, niin mitään ei ole lyöty vielä lukkoon, koska mitään ei ole päätetty vielä.

Ilvessalo itse toivoisi, että Österbladin tontin vanhat rakennukset säilyisivät kaupunkikuvassa.

– Uskon, että sellaisia vaihtoehtoja esitetään, joissa parkkipaikan tilalle tehdään jotain uutta rakennusta, joka sopii siihen kokonaisuuteen. Historiallinen kerros tavallaan näkyisi puutalojen ja uudemman rakennuskannan muodossa.
Lähtökohtaisesti nykyiset kadunvarsinäkymät voisivat säilyäkin? Puutalofasadien jatko ei ainakaan tämän uutisen mukaan olisi mahdotonta. Hyvinä esimerkkeinä aikaisemmin ehdottomasti purettaviksi haluttujen kadunvarressa olevien puurakennusten säästyminen pitkän väsytystaistelun jälkeen ovat mm. Paperi Lehdon talo ja Maijala, Strandellin puutaloista ainakin Eerikinkadulla oleva rakennus ja Turunmaan sairaalan lajennustontin puinen empiretalo, jota nyt saneerataan kuitenkin lopulta.

Jonkinlaiseen toiveikkuuteen ja peukkujen pitämiseen on aihetta.
tekijänä paavali
#90127
Itsekin olen huomannut ettei puutaloja ole enää pistetty vanhaan tapaan matalaksi. Sininen talo lienee viimeinen joka on purettu, ellei sitten polkupyörätehtaan tontilla olevaa lasketa, mutta se joutikin tulla puretuksi. Tuollainen saneeraus jota tehdään Turunmaan sairaalan laajennustontin puutalolla on parhainta mahdollista. Opiskelijat opettajiensa kanssa kunnostavat, joka tulee myös todella halvaksi. Samalla saadaan rakennushistoriallisesti tärkeää rakennuskantaa korjattua. Tätä pitäisi tehdä lisää! Kunpa Puolimatkan omistama puutalo Kaskenkadun päässä mäessä Aurasiltaa lähellä saataisiin korjattua. Varmaan annetaan kuitenkin homehtua kokonaan. Toivottavasti ainakin Dynamon talo sekä pitkän puutalon julkisivu säästettäisiin, vaikka sitten purkaisivatkin loput.
tekijänä hmikko
#95145
TurkuCubed kirjoitti:Kovin hitaasti tämä projekti edennyt.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on näemmä lähes tasan vuoden vanha, ja sen jälkeen ei näytä päätöksenteon tasolla tapahtuneen mitään, eli kaavaluonnostakaan ei ole esitetty. Eli tontilla ei varmaan voikaan juuri mitään tapahtua ennen kuin on kaavoitettu.
Avatar
tekijänä Kantti
#95146
Oman uskoni mukaan siellä taistellaan kovin ottein siitä, mitä tontin puurakennuksille tehdään ja voiko jotakin jättää rempattavaksi? Luulen että kaupungilla olisi jonkinverran kiinnostusta säilyttää kadunvarsinäkymiä Kauppiaskadulla ja Linnankadulla mahdollisesti koristeellinen Dynamon talo? Sitten on se, millaisen rakennusoikeuden tontille voisi saada millaisellakin vaihtoehdolla.
tekijänä Lunacy
#99599
Onko tietoa että asia olisi edennyt mihinkään, toivottavasti Turku tajuaa säilyttää ja remontoida vanhat puutalot tontilla, voi olla ikävä kyllä liikaa pyydetty.