Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#99603
Lunacy kirjoitti: 13.02.20 11:47 Onko tietoa että asia olisi edennyt mihinkään, toivottavasti Turku tajuaa säilyttää ja remontoida vanhat puutalot tontilla, voi olla ikävä kyllä liikaa pyydetty.
Österbladin tontin osalta mitään ei ole putkahtanut ulos. Ainakaan omiin silmiin ei ole osunut. Omistajalla on varmasti kova hinku tontin tehokkaaseen rakentamiseen, joka tarkoittaisi kovimmassa tapauksessa kaikkien kadunvarren (Linnankatu/Kauppiaskatu) vanhojen puutalojen purkamista.

Paineet vanhan rakennuskannan säästämiseksi, ovat näinä aikoina jo niin ikään isoissa lukemissa mm. Ruusukorttelin kulman toteutuksen vuoksi, jossa Puiostokadun ja Välikadun kulman vanhat puurakennukset säilytettiin. Toinen talo purettiin pois tieltä ja kasattiin uudelleen pystyyn. Toinen siirrettiin lavetin kanssa syrjään. Näin historiallinen kerrostuma kaupunkikuvaa säilyi. Koulukadun ja Eerikinkadun kulmassa ns. Strandellin taloista Eerikinkadun puoleinen kunnostetaan ja Koulukadulle valmistuva rakennus on julkisivultaan vanhan replica. Alkuperäinen kun "pääsi" pari kertaa palamaankin siinä pääpaloasemaa vastapäätä. Enkä siksi ei palanut enempää?

Vanhastaan hyviä säilyttämisesimerkkejä on ns. Paperi Lehdon ja Maijalan talot Humalistonkadulla, jotka kunnostettiin vuosikymmenen väännön jälkeen ja ovat erittäin hienoja katukuvarakennuksia 100 vuoden takaa.
Maijalan talo, oikealla Paperi Lehdon päätyä
Kuva

Pidän hyvinkin mahdollisena kaavaa jossa katujulkisivu tavalla tai toisella tulee säilymään suurin piirtein nykyisenä. Se olisi tämän ajan kaupunkirakentamista. Tontille rakennetaan mutta vanha katukuva säilyy näinkin keskeisessä pisteessä ydintä. Kaavoitus voi viedä vielä joitakin vuosia?