Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#99603
Lunacy kirjoitti: 13.02.20 11:47 Onko tietoa että asia olisi edennyt mihinkään, toivottavasti Turku tajuaa säilyttää ja remontoida vanhat puutalot tontilla, voi olla ikävä kyllä liikaa pyydetty.
Österbladin tontin osalta mitään ei ole putkahtanut ulos. Ainakaan omiin silmiin ei ole osunut. Omistajalla on varmasti kova hinku tontin tehokkaaseen rakentamiseen, joka tarkoittaisi kovimmassa tapauksessa kaikkien kadunvarren (Linnankatu/Kauppiaskatu) vanhojen puutalojen purkamista.

Paineet vanhan rakennuskannan säästämiseksi, ovat näinä aikoina jo niin ikään isoissa lukemissa mm. Ruusukorttelin kulman toteutuksen vuoksi, jossa Puiostokadun ja Välikadun kulman vanhat puurakennukset säilytettiin. Toinen talo purettiin pois tieltä ja kasattiin uudelleen pystyyn. Toinen siirrettiin lavetin kanssa syrjään. Näin historiallinen kerrostuma kaupunkikuvaa säilyi. Koulukadun ja Eerikinkadun kulmassa ns. Strandellin taloista Eerikinkadun puoleinen kunnostetaan ja Koulukadulle valmistuva rakennus on julkisivultaan vanhan replica. Alkuperäinen kun "pääsi" pari kertaa palamaankin siinä pääpaloasemaa vastapäätä. Enkä siksi ei palanut enempää?

Vanhastaan hyviä säilyttämisesimerkkejä on ns. Paperi Lehdon ja Maijalan talot Humalistonkadulla, jotka kunnostettiin vuosikymmenen väännön jälkeen ja ovat erittäin hienoja katukuvarakennuksia 100 vuoden takaa.
Maijalan talo, oikealla Paperi Lehdon päätyä
Kuva

Pidän hyvinkin mahdollisena kaavaa jossa katujulkisivu tavalla tai toisella tulee säilymään suurin piirtein nykyisenä. Se olisi tämän ajan kaupunkirakentamista. Tontille rakennetaan mutta vanha katukuva säilyy näinkin keskeisessä pisteessä ydintä. Kaavoitus voi viedä vielä joitakin vuosia?
tekijänä Lunacy
#103889
Sen verran asia on edistynyt, turku.fi sivulle oli ilmestynyt rakennushistoriaselvitys tontilla sijaitsevista rakennuksista.
Selvitys oli mielenkiintoista luettavaa tässä linkki : https://www.turku.fi/sites/default/file ... s_2020.pdf. Sivuilta selviää myös se että kesäkuussa 2023 selvitystyö on valmis ja silloin tiedetään tontille tulevasta muutoksesta. Paras olisi jos tontin sisäpihalle tulisi uudisrakennus ja kadunpuoleiset rakennukset kunnostettaisi uuteen uskoon.
TurkuCubed, Tlahti, Kantti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104083
Turun Sanomat tietää kertoa tontin suunnitelmista. Tässä vaiheessa 4 eri vaihtoehtoa, joissa vanhaa rakennuskantaa säilyy eri määrissä, mutta kaikissa uudisrakennus olisi korkeimmillaan 12-kerroksinen. Ensimmäisten havainnekuvien perusteella ei mitään arkkitehtuurin riemuvoittoa olla näkemässä, mutta toki ollaan vasta prosessin alussa joten toiveita paremmasta mahdollisesti olisi.
Österbladin kulmaan neljä vaihtoehtoa – 12-kerroksinen uudisrakennus sydämenä, nykytalojen suojelua pohditaan

Kuva
Vaihtoehto C: Näkymä Linnankadulta.

Turun poliitikot pääsevät lähikuukausina puimaan Kauppiaskadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitsevien Österbladin tonttien tulevaisuutta. Voimassa olevan kaavoitusaikataulun mukaan kaupunkiympäristölautakunnan pitäisi saada asemakaavaluonnos eteensä toukokuussa.

– Luonnos menee varmasti syksyn puolelle, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö sanoo kuitenkin.

Silloinen kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta linjasi elokuussa 2017, että asemakaavaratkaisun pohjaksi tutkitaan vähintään neljä vaihtoehtoista suunnitelmaa. Tonttien uudisrakentamisen lisäksi pitää pohtia erilaisia vaihtoehtoja nykyisten rakennusten säilyttämiseksi.

Tonteilla sijaitsee kivitalo ja kaksi puutaloa.

– En osaa vielä sanoa, viedäänkö lautakuntaan yksi esitys vai useampia, Tyni-Kylliö sanoo.

Kuva

Vaan mitä Österbladin tonteille sitten suunnitellaan? Vuonna 2017 laaditussa, kaavoitusta pohjustavassa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan, että 4 106 neliön kaava-alueelle tutkitaan "liike-, toimisto- ja hotellitilojen sekä asuntojen rakentamista rakenteellisella pysäköinnillä".

– Keskusteluissa on lähdetty siitä, että taloihin tulisi pääosin asumista. Kaksi alinta kerrosta olisi sitten muuhun käyttöön, Tyni-Kylliö kertoo.

––

Oy J. Österblad Ab:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Ketonen ei halua kertoa oma suosikkiaan tai sitä, millä aikataululla alue voisi uudistua.

– Emme ole kommentoimassa keskeneräistä prosessia, hän sanoo.

Kuva
Vaihtoehdot A ja B: Näkymä Linnankadulta.

Kuva
Vaihtoehto D: Näkymä Kauppiaskadulta.

––

https://www.ts.fi/uutiset/5585259
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104084
Siitä on lähdettävä, että vaihtoehto D:n pohjalta tonttia lähdetään kehittämään! Muu ei oikein kelpaa. Millainenkohan vääntö tästä tontista vielä käydään? Turun Sanomat ehkä haluaisi samat kuin Wärtsilä sai Telakkarannasta? Österblad on Telakkarantaa vielä arvokkaampi ja merkittävämpi tontti monella tavalla, sitä ei saa sössiä!

Uuden/uusien rakennustenkin pitäisi yltää vähän parempaan kuin mitä renderit lupaaavat. Erinomaista kuitenkin että mennään eteenpäin!
tekijänä hmikko
#104085
Mun mielestä D on ihan muotopuoli. Jos kaikki matalat puurakennukset säilytetään, niin uuden massan pitäisi olla jossain suhteessa niihin. Turun Sanomien talon räystäslinjan korkeudelle enintään.

Pahaa pelkään, että noita rendereitä parempia julkisivuja ei ole tulossa. Isot rakennusliikkeet eivät semmoisia Suomessa tee missään. Parhaat ovat yleensä pienemmissä ja pienempien toimijoiden hankkeissa, joissa on jotain arkkitehtonista kunnianhimoa.

Vanhojen rakennusten purkaminen olisi helpompaa hyväksyä, jos olisi tiedossa parempaa tilalle. Nyt on tulossa samaa valkoista laatikkoa kuin joka paikkaan muuallekin.
MindW, TurkuCubed tykkää tästä
tekijänä Lymz
#104086
Tässä esiintyy yksi ongelmista, joka kuntapäättäjillä on: Miten valita kaupungille (ja äänestäjille) paras vaihtoehto tietämättä yhtään minkälainen lopputulos on? Jos lopputulos on yhtään suuntaa-antavien renderien näköinen moni poliitikko kannattanee pieniä rakennusvaihtoehtoja, jotka eivät dominoi katukuvaa. Jos taas projektille olisi olemassa arkkitehtonisia suuntaviivoja, tyyliä "uudisrakennusten tulee mukailla ympäröivää kaupunkia ja uutta Börs-hotellia", useampi poliitikko voisi liputtaa isomman kokonaisuuden puolesta.

Tällaiset hankkeet kaupunkien keskustoissa ovat todella tärkeitä koko alueen vetovoimaisuudelle. Asuntojen määrä ja ympäröivän kaupungin elinvoimaisuus eivät välttämättä tarkoita samoja lopputuloksia Österbladin tontin kaltaiselle projektille. Suomen kaupungit eivät toistaiseksi ole pystyneet kilpailemaan kaupunkielämällä osaavasta työvoimasta pohjoismaisia tai eurooppalaisia verrokkejaan vastaan. Voisiko tämä muuttua Suomen eduksi jos kunnalispolitiikassa kaupunkien keskustoja alettaisiin ajatella koko alueen vetovoiman kannalta tärkeinä kokonaisuuksina? Vaikka yksittäiset maanomistajat saattaisivat tästä tehokkuuden nimissä kärsiä luulen, että kokonaisuus olisi eheämpi ja näin ollen tehokkaampi.
tekijänä tblade
#104087
Yhdenkään noista vaihtoehdoista ei soisi menevän toteutukseen. Ovat onneksi vasta hahmotelmia, mutta toisaalta monesti aiemmissa hankkeissa nuo hahmotelmat ovat olleet hienoja ja niistä on sitten tultu heikommalle tasolle myöhemmin. Nyt en tiedä, miten se enää onnistuu.

Tuossa on vastapäätä juuri uusittu Börs, tovi sitten rempattu Wiklund (joka on näistä heikoin) ja hieno kaupunginkirjaston kokonaisuus. Todellakin tuolla tontille tulee saada jotain, joka menee arvokkuudessaan ja hienoudessaan samaan kastiin. Jossain syrjemmällä julkkarista voidaan yksityiskohtaiset hienoudet ja kromeluurit karsia pois, mutta tuolla sijainnilla tulee olla todella kovat standardit.
Avatar
tekijänä maitokahvi
#104094
Mielestäni nämä haastavat kohteet, joissa pitäisi sekä säilyttää vanhaa ja että saada mahdollisimman suuri taloudellinen hyöty tontista, ja kun kyseessä on vieläpä paraatipaikalla oleva tontti, pitäisi joku suunnittelukilpailu järjestää.

Kompromissejä ja porkkanaa, annetaisiin enemmän oikeuksia hyvää suunnitelmaa vastaan.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#104095
^ Mutta sehän vaatisi aikaa ja vaivaa ja rahaa TS-yhtymältä. Paljon helpompaa vain vaatia röttelöt purettavaksi ja tilata piirrustukset halvimmalta tarjoajalta.