Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#88282
Oma ketju Välikadun tontille. Selvintä olisi ollut tehdä tämä jo alussa, parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

Aloitetaan Välikadun kaavamuutoksen selostuksesta joka löytyy tuolta.
https://tinyurl.com/kj4fjao

Vajaan vuoden takainen postaus jossa esitellään tonttia rakennuksineen myös ennen kuin mitään on tehty.

Puistokadun Burgerin tontilla[/url] on meneillään kiinnostava täydennysrakentamisprojekti, jossa tontilla olevat kaksi säilytettävää hirsistä puutaloa siirretään syrjään parkkitilan rakentamisen ajaksi. Toinen , isompi rakennus, puretaan ja siirretään säilöön Hartelan varastoalueelle. Pienempi talo, entinen enganninkielinen leikkikoulu Wendy House, nostetaan yhtenä pakettina syrjään pihakannen rakentamisen ajaksi.
Suojelutalot siirretään syrjään

Ruusukorttelin naapurissa tehdään harvinainen operaatio: kaksi suojeltavaa puutaloa siirretään parkkiluolan rakentamisen ajaksi sivummalle.
Kuva
Suojeltavien puutalojen ja Ruusukorttelin väliin tuleva asuintalo (vaalea rakennus) näyttäisi Turun Puistokadun maisemassa tällaiselta.

Ruusukorttelinpolun ja Puistokadun kulmassa on alkamassa kesälomien jälkeen myllerrys. Hartela Oy ryhtyy rakentamaan kokonaisuutta, johon sisältyy 5–6-kerroksinen asuintalo liiketiloineen, 79 autopaikan parkkiluola sekä iäkkäiden puutalojen väliaikainen siirto.

– Kyseessä on yli 20 miljoonan euron kokonaisuus. Sen on määrä olla valmis keväällä 2018, hankekehityspäällikkö Lari Mallius Hartela Oy:stä kertoo.

Hesburgerin yritysryppääseen kuuluva Kiinteistö Oy Puistokadun Burger on myynyt kerrostalotontin rakennusoikeuksineen Hartelalle. Puistokadun Burgerin omistukseen jää vanhojen puutalojen tontti. Parkkiluola tulee molempien tonttien alle.

Turun rakennuslautakunta saa torstaina eteensä yhteensä neljä kohdetta koskevaa rakennuslupahakemusta. Parkkiluolan kohdalla naapuriyhtiö eli Asunto Oy Puistokatu 6b on ollut huolissaan omien puupaalujensa kohtalosta. Hakijan vastineessa vakuutetaan, että ”Asunto Oy Ruusupuiston kaivannolla ei ole vaikutusta Asunto Oy Puistokatu 6b:n vesitasapainoon”.

Lupien mielenkiintoisin yksityiskohta koskee kahta puutaloa, jotka on suojeltu asemakaavassa. Vanhempi, Puistokadun varrella sijaitseva puutalo on vuodelta 1853. Siinä on toiminut englanninkielinen leikkikoulu Wendy House. Vuonna 1887 valmistunut talo palveli pitkään Välikadun neuvolana.

Nyt molemmat talot ovat tyhjillään. Kiinteistö Oy Puistokadun Burger haluaa rakennusluvan, joka mahdollistaisi niiden siirron autohallin rakentamisen ajaksi. Asiaa on valmisteltu jo noin puoli vuotta yhdessä Turun museokeskuksen kanssa.

– Puistokadun varrella sijaitseva talo nostetaan paikaltaan sivuun. Kun autohalli on osittain valmistunut, se siirretään kannen päälle ja lopulta se siirretään takaisin vanhalle paikalleen ja kunnostetaan, Mallius kertoo.
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/26 ... an+syrjaan

Näkymä Ruusupolun varrelta. Siirrettävää puutaloa puretaan lauta ja hirsi kerrallaan. Taustalla pelastuslaitoksen rakennuksia.
Kuva

Vaalea pienempi Wendy House oikealla.
Kuva

Kuva

Tontti rajoittu takana Puistokatuun ja edessä näkyvään Snelmanin koulun tonttiin.
Kuva

Wendy House Puistokadun varrella.
Kuva

Puistokadun ja Keskikadun (entinen Välikatu) kulma. Kadusta on käytössä enää vain jalkakäytävä. Pelastuslaitos on laajentunut kadun päälle.
Kuva

Talojen välistä näkyy Ruusukorttelin palvelutalo.
Kuva

Kuva

Kaikki rakennuksen osat merkitään.
Kuva

Vanhasta Välikadusta jäljellä oleva jalkakäytävä.
Kuva

Millainen tontti oli ennen? Muutama kuva viime kesältä.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Jokin siinä asenteessa jolla Turkua, sen keskustaa rakennetaan, on ratkaisevasti muuttunut. Kaupungin historiallista kerroksellisuutta on alettu arvostaa jo huomattavasti! Tässä eräs esimerkki tästä muutoksesta.


Jatkuu...
Nalle kirjoitti:Olen ihmetellyt miksi Eerikinkadun ja Koulukadun kulmauksessa ei ole rakentaminen lähtenyt liikkeelle. No, selvisihän se syykin viimein. Naapurit ovat valittaneet rakennusluvista Hallinto-oikeuteen. Kun perusteluja valitukselle luin, niin eipä tuosta muuta tullut mieleen kuin ihan silkka kiusanteko.
Sitähän se! Ovat jättäneet valituksensa vasta juuri ennenkuin varsinainen rakentaminen on alkanut. Voimatonta vastaanpotkimista kuitenkin. Ja turhaa ajanhaaskausta.

Hesburger-Salmelaisen Wendy House -projekti etenee. Isompi, vanha varastoon siirrettävä puutalo on jo lähes purettu. Korsteenit vain ovat pystyssä kuin sodan jäljiltä palaneissa puutaloissa.
Kuva

Varsinainen Wendy House joka nostetaan yhtenä pakettina ja siirretään sivuun, on melko muuttumattomana edelleen. Sisällä luultavasti rakennusta on kevennetty reippalla kädellä nostoa silmällä pitäen?
Kuva

Jatkuu 17.01.17 18:14...
Hesburgerin tontin vanhaa puutaloa aletaan siirtää parkkihallin tieltä sivuun. Siirto alkaa tänään klo 23:00.
Kokonainen puutalo siirretään yön pimeydessä Turussa – katuja suljetaan

Kuva
Suojeltavat Puistokadun puutalot.

Turun keskustassa tehdään ainutkertainen kokonaisen puutalon siirto-operaatio tiistaina 17. tammikuuta. Talo siirretään sivuun kellarirakentamisen ajaksi ja palautetaan paikalleen kellariholvin päälle ensi syksynä. Siirron tekee Hartela Länsi-Suomi Oy.

Siirto tapahtuu niin, että talo nostetaan ylös ja sen alle ajetaan kuljetuslavetti. Talo kuljetetaan Puistokatua pitkin Ruusukorttelinkujalle noin 50 metrin päähän.

Siirrosta johtuen Puistokatu suljetaan Puutarhakadun ja Eerikinkadun väliltä 17. tammikuuta kello 23.00 – 18. tammikuuta kello 05.00. Mikonkatu suljetaan 50 metriä ennen Puistokatua ja on suljettuna vielä lavetin purun ajan 18. tammikuuta kello 05.00 – 14.00.

Ajoväylille sijoitetaan liikenteenopasteet ja kiertotiemerkinnät. Kiertotie kulkee reittiä Puutarhakatu-Sairashuoneenkatu-Eerikinkatu.

Puutalon siirto koskee suojeltavaa puutaloa B-talo. Tontilla sijainnut C-talo on jo aiemmin purettu hirsi kerrallaan ja kuljetettu väliaikaiseen suojaan odottamaan uudelleen kokoamista tontille samalle paikalle. Hirsirakennukset ovat SR-2 merkinnällä suojellut.

Puistokatu 7:n puutalojen siirrot ja korjaukset on suojeltu asemakaavamuutoksella.
Tilanne iltapäivällä.

Tontille on kaiverrettu jo syvänpuoleinen kuoppa vanha Snellmanin koulun päätyyn.
Kuva

Talo oli jo sovitettu monipyöräisen kuljetuslavetin päälle.
Kuva

Kuljetuslavetti on hyvin saman tapainen kuin telakalla on käytössä isoja laivalohkoja siirrettäessä. Paljon pienempi vain. Rakennuksen vanhaa kivijalkaa murjotaan pois tieltä.
Kuva

Hirsikehikkoa on vahvistettu teräspalkein, pysynee rakennus kasassa siirron aikana.
Kuva


Jatkuu 18.01.17 02:21...
Kävin katsomassa talon siirtoa. Melko nopeaa toimintaa, ajattelin ettei paikalla tarvitse olla aivan kellon lyötyä 23 ja tulin vartin verran yli. No siellä se Wendy House oli jo kääntymässä kujalle!

Kuva

Talo on väännetty Ruusukorttelin palvelutalo eteen, johon se sijoitetaan tolppien päälle parkkihallin kannen valmistumiseen asti. Jotkut Ruusukorttelin mammat ja papat seuraavat tapahtumaa kiinnostuneina
Kuva

Talo on vuodelta 1852, siis 25 vuotta Turun palon jälkeen rakennettu. Kaikki taloon tehtävät toimenpiteet suoritetaan yhdessä museokeskuksen kanssa. Talo on dokumentoitu sisältä ja ulkoa ja tullaan entistämään alkuperäiseen asuunsa jalkalistoja myöten. Samoin kuin paikalta aikaisemmin purettu ja varastoon siirretty isompi puutalo.
Kuva

Talo jää tuohon odottelemaan siirtoa takaisin.
Kuva


Tänään ohimennessä otetut muutama kuvaa josta paljastuu vanha totuus. Aina on notkosta noustu!
Takana Mikaelin koulun pääty ja oikealla Turun pääpaloaseman rakennuksia
Kuva

Kuva

Vanha Wendy House odottelee tolppien varassa pääsyä entiseen paikkaansa.
Kuva
hmikko, sw, MindW ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#88923
Pari päivää sitten oli Välikadun tontilla parkkihallin lattian raudoitus menossa. Tontin toisessa kulmassa eka kerros oli jo nousemassa.
Kuva
tekijänä Dankos
#89785
Vielä enemmän jälkijunassa mutta hienoa talojen siirtely tosiaan, mutta toistaiseksi aika harvinaista. Hämeenlinnassa tehtiin muutama vuosi sitten siirto, jossa 180-vuotias puutalo siirrettiin uudisrakennuksen tieltä kokonaan uudelle paikalle kauemmaksi keskustassa.
Ja löytyikin video vielä tästä alkuperäisestä:
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#90530
Pari viikkoa sitten Puistokadun varrelta.

Kuva

Kuva

Kuva

Pari päivää sitten toiselta puolelta, Mikaelin koulun pihalta.
Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#90760
Kävin tiistaina katsomassa puutalon siirtoa. Melko nopeaa toimintaa lopulta.

Kuva Mikonkadulta. Katu on suljettu, Havatorin kuljetusrekat parkissa. Takana siirrettävä talovanhus. Klo 22:58
Kuva

Puistokatu on suljettu. Äijät vahtivat ettei kukaan tule aitojen taakse. Klo 23:01
Kuva

Tähän talo siirretään. Klo 23:04
Kuva

Lavetin koneet käynnisssä. Klo 23:09
Kuva

Talo on juuri luikahtamassa kuvasta oikealla. Klo 23:20
Kuva

Taloa sovitellaan paikalleen. Klo 23:31
Kuva

Paikalla. Klo 00:02
Kuva

Talon alle sovitetaan tuet. Jatkossa ryhdytään kivjalan tekoon entisistä kivilohkareista (?).Klo 00:04
Kuva

Ruusukujanvarren seinä. Talo lähtenyt. Klo 00:24
Kuva

Tstv:n video siirrosta.
http://tstv.fi/video/35117#main
Viimeksi muokannut Kantti, 23.09.17 22:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
hmikko, TurkuCubed, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#91609
Välikadun tontilla pystytetään uudelleen purettua, ja varastossa ollutta hirsitaloa pressujen alla. Entinen englanninkielinen leikkkikoulu Wendy House on laskettu uusille betonisille perustuksille.
Kuva

Kuva

Kuva
Tlahti, Ukilainen, hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#93450
Pari viikkoa sitten.

Suurin osa työmaan rakennuksista on pressutettu. Molemmat vanhat puutalot ja suurin osa uutta rakennusta.
Kuva

Kuva

Ruusukorttelinkujan seinämästä puolet on valmis.
Kuva
Tlahti, Samppa tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#94180
Puistokadun/Välikadun tontti pari päivää sitten.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
hmikko, veka, TurkuCubed ja 2 muuta tykkää tästä