Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
tekijänä RFJUU
#87387
Heipä hei,

tiedossani oli tontti, vanhemmiltani vuokrattuna edulliseen hintaan järven rannalla, vanhempieni talon "vieressä". Aloin selvittämään paikan rakennusoikeutta kunnan rakennustarkastajalta joka totesi että tontille ei enää saa muita taloja rakentaa koska kaikki rakennusoikeus on käytetty. Onko tuota mahdollista mitenkään kiertää? Tontti on aika suuri, joten tilaa olisi kyllä reilusti useammallekin omakotitalolle.

Voiko tonttia lohkoa ja vuokrata lohkoja erikseen, onko näin mahdollista kiertää tätä rakennuslupa asiaa?

Kiitos jo etukäteen vastauksista.
tekijänä Jukki
#87405
Asemakaava asettaa vaatimukset sille, mitä tontille saa rakentaa. Otteen asemakaavasta saat kunnan/kaupungin rakennusvalvonnasta tai kaupunkisuunnittelutoimistosta. Joissain tapauksissa kunta/kaupunki tarjoaa karttapalvelun netissä, josta saa suoraan valitsemasi tontin asemakaavan. Näin esim. Vantaalla.

Jos asemakaava sanoo että tontille ei saa rakentaa kuin yhden rakennuksen, silloin sinun on haettava muutosta asemakaavaan kaupunkisuunnittelusta, se on pitkä, riskialtis ja jonkin verran hintava prosessi. Luultavasti etenkin järven rannalla. Lisäksi tontilla on tietty määrä rakennusoikeutta, se ilmaistaan e-lukuna, esim. e = 0.15, joka tarkoittaa että tuhannen neliön tontille saa rakentaa 150 neliön talon. Senkin määrittelee asemakaava.

Jos asemakaava antaa myöden, suosittelen hallinnanjakoa tontille, se on byrokratialtaan huomattavasti kevyempi kuin lohkominen. Lohkominen edellyttää tonttijaon muutosta, se on aika tuntematon juttu minulle, ehkä muut osaavat auttaa siinä.
Avatar
tekijänä weba
#87455
Ainakin täällä Vantaalla tontin lohkominen oli jo v. 2012 superhelppoa, yksi sähköposti riitti, ja takaisin tuli muutamassa päivässä ehdotukset niinikään sähköpostilla kaupungin tekemin havainnekuvin, ja ne kun kuittasi että tämä kunnossa, niin kohta oli pino papereita allekirjoitettavana ja homma selvä. Mutta tosiaan mitään kaavamuutosprosessia ei tarvittu kun asemakaavasta tuli lohkottujen tonttien rakennusoikeus.
Avatar
tekijänä Janne_H
#87456
Jukki kirjoitti:Asemakaava asettaa..
Nyt vaan vielä pitäisi tietää onko RFJUU:n vanhempien tontti asemakaa-alueella vai ei. Jos nyt oikein muistan muutaman vuoden takaisilta kiinteistöopin kursseilta, niin asemakaavoittamattomalla alueella on periaatteellinen oikeus rakentaa rakennus, mikäli tontti on yli 2000 m2. En ny muista onko rantatontilla joku erityispoikkeus tuosta periaatteesta. Joku fiksumpi voi korjata..
tekijänä RFJUU
#87466
Tontti on kaava-alueella juu. Juttelin muutaman kyläläisen kanssa tästä asiasta ja pitivät kunnan rakennustarkastajan päätöstä omituisena. Sain samalla kuulla että ko. herra on kieltänyt lupia ilman pätevää syytä aiemminkin, jotka on sitten kierretty vaikeamman kaavan kautta.

No, itse en asiasta jaksanut sen enempää vääntää vaan päätettiin siirtyä puolison kanssa toiselle paikkakunnalle veronmaksajiksi 8)

Kiitos kaikille vastauksista!