Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#82755
Uusi topic korkeille rakennuksille Pohjois-Amerikassa, Vancouverista Miamiin, Montrealista San Diegoon (paitsi New York, jolla on oma paikkansa). Nythän myös Yhdysvaltojen puolella taas tapahtuu, kun kuutisen vuotta eli 2008-2014 jatkuneesta asuntomarkkinoiden romahduksesta on viimein toivuttu ja hinnat ovat palanneet 2008 tasolle ja ylikin.

Miamin uusia asuintorneja

Nämä löydöt ovat huhtikuiselta matkalta Miamiin. Kaupunki on yli satametristen määrällä mitattuja Yhdysvaltojen viidenneksi merkittävin tornitalokaupunki New Yorkin, Chicagon, Houstonin ja Philadelphian jälkeen. Miamissa on parhaillaan rakenteilla parikymmentä yli satametristä ja odottelemassa lähtölaukausta toinen mokoma. Suurin osa olevista ja uusistakin torneista sijaitsee Brickellin alueella Downtownin eteläosassa.

Maaliskuussa kuolleen Zaha Hadidin suunnittelema asuintorni, nimeltään One Thousand Museum on lähtenyt nousemaan hienolle näköalapaikalle heti Downtownin pohjoispuolelle museopuiston alueelle. Laaja puisto rannassa alkaa heti kadun toiselta puolelta. Siinä on jo valmiina taidemuseo ja rakenteilla komean näköinen tiedemuseo.

Hadidin kohurakennus tulee kasvamaan 215-metriseksi, ja sen pitäisi valmistua 2017. Kiirettä saa pitää, sillä talo on rakentajille joka suhteessa haastava kohde sekä sisältä että ulkoa.

Tanskalaisen Bjarke Ingelsin (BIG) kierteinen lasiseinäinen tuplatorni "twisting towers" on noussut huippupaikalle rannan lähelle Coconut Groven kaupunginosassa pari kilometriä keskustasta etelään. Rannassa talon kohdalla on mm. Miamin arvostetuin purjevenesatama. Mittaa torneilla on alle sata metriä, mutta ne hallitsevat maisemaa. Asukkaiden pitäisi päästä muuttamaan taloihin tänä vuonna.

KuvaUudeksi mainittu havainnekuva Hadidin tornista. (kuva: Zaha Hadid Architects)

KuvaHadidin torni nousee neljän noin 200-metrisen tornin väliin huippupaikalle laajan rantapuiston laidalle. Ahtaalla paikalla kahden kadun välissä tornien parkkihallit on jouduttu rakentamaan maan päälle talojen alle ja osittain taakse.

KuvaHuhtikuussa oltiin jo pääsemässä autohallikerroksista asuntojen puolelle. Talon haasteelliset kantavat rakenteet valetaan paikalla. Maaliskuussa edesmenneen arkkitehdin kunnioittamiseksi oli rakennuksen seinään kiinnitetty muistotaulu.

KuvaBjarke Ingels Groupin suunnittelemat kierteiset asuintornit ovat valmistumassa Miamin keskustan eteläpuolelle.
Avatar
tekijänä veka
#82941
Kuva
Chicagossa puuhataan raskaan sarjan tornia järven rantaan. Korkeutta olisi luokkaa 610 metriä (2000 jalkaa), eli tönö olisi maailmanlistalla top kympissä ja USA:n korkein. Kaikenlaisia ehdotuksia tietty piisaa, mutta tässä on reunaehdot kohdallaan.

Tolla paikalla alettiin jo 2007 rakentaa Calatravan suunnittelemaa saman mittaista kierretornia, mutta vuoden ja 50 miljoonan jälkeen pantiin pillit pussiin kiinteistömarkkinoiden romahduksen takia. Syvä kuoppa saatiin aikaan. Tahtotila kaupungissa näyttäisi siis olevan kohdallaan.

Uuden ehdotuksen tekijä on amerikkalaistoimisto Gensler. Se ei ole ekaa kertaa isoja juttuja suunnittelemassa. Genslerin tekeleitä ovat mm. Shanghai Tower (632 m, 2015) ja Suzhou Zhongnan Center (729 m, rakenteilla). Saas nähdä kuis käy. Tuskin Gensler ihan lämpimikseen tuollaista ehdottelee.

Genslerin tornista uutisoivat ainakin Dezeen ja ArchDaily.
http://www.dezeen.com/2016/06/07/gensle ... pire-site/
http://www.archdaily.com/788941/gensler ... spire-site
sw tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#84258
San Franciscon kalteva torni

San Franciscon uusi maamerkki, 2009 valmistunut 197-metrinen asuintorni Millennium Tower vajoaa ja kallistuu. Asiasta ovat uutisoineet paikalliset tiedotusvälineet elokuun alusta lähtien ja sitten muutkin. Vajoaman määräksi on mitattu toistaiseksi 16 tuumaa eli 40 senttiä, ja sen kerrotaan vain jatkuvan. Kallistumaksi mainitaan yhdessä tietolähteessä 2 tuumaa, mitä se sitten tarkoittaakin. Toinen tietää, että huipulla kallistumaksi olisi mitattu 15 tuumaa.

Joka tapauksessa tapahtuman aiheuttama kohu on melkoinen ja syyllisten etsintä tiukasti käynnissä. Talon rakentaja syyttää aivan viereen rakenteilla olevaa uuden keskusaseman (Transbay Transit Hub) työmaan maanalaisia töitä. Nämä väittävät kaiken johtuvan Millenniumin vajavaisesta perustuksesta. Talon alla olevat pilarit juntattiin vain 80 jalan (24 m) syvyyteen, vaikka kallio löytyy vasta 200 jalan (60 m) syvyydestä.

Kolmas osapuoli on asukkaat ja heitä edustava Homeowners Association. Isoa oikeusjuttua pukkaa jo. Lisäksi paikalla ovat myös viranomaiset tutkimassa. Uusi asema vieressä on valtava projekti, johon pitäisi tulla isot kauppa- ja viihdekeskukset sekä lisää tähtiarkkitehtien suunnittelemia tornitaloja. Jutun uutisarvoa ovat lisänneet tiedot talon asukkaista. Heidän joukossaan on lukuisia paikallisia julkkiksia. Mm. amerikkalaisen jalkapallon kenties kaikkien aikojen kuuluisin quarterback Joe Montana asui talossa, mutta onneksen myi kämppänsä pari vuotta sitten Giantsin (paikallinen baseball-joukkue) tähtipelaajalle.

Muutama linkki uutisiin:

http://www.nbcbayarea.com/news/local/Tr ... 68911.html

http://sf.curbed.com/2016/8/9/12416702/ ... f-building

http://sfist.com/2016/08/10/homeowners_ ... _mille.php

Kuva
Avatar
tekijänä veka
#86283
Miami

Lentoyhteyksien ansiosta oli muutama viikko sitten tilaisuus käydä vilkaisemassa aikaisemmin mainittua Hadidin tornia Miamin keskustassa. Etenemisvauhti näyttäisi olevan luokkaa kolme kerrosta kuukaudessa. Sen mukaan rakennus on harjassa ensi syksynä. Paikalla valaminen on hidasta, ja erikoisten muotojen toteuttaminen ei sitä varmaan jouduta yhtään. Mielenkiintoinen projekti monella tapaa, ja Star Wars -diggareille pakollista seurattavaa.

Alinna on muutama renderi rakennuksen ihmeellisistä kurveista. Saas nähdä miten ne lopulta toteutuvat elävässä elämässä. Parkkihallin naamiointiinkin näyttäisi olevan erilaisia vaihtoehtoja.

Kuva

Kuva

Tämä kuva on näpätty Perez Art Museumin eli paikallisen Kiasman ikkunasta. Etualalla on valmistumassa lupaavan tuntuinen Science Museum.Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Oikeassa alakulmassa tiedemuseon vieressä näkyy Metromover-ratikan pikkuinen pysäkki. Ilmainen kuljetin on kätevä härveli tulla tätäkin paikkaa katsomaan, jos alla ei satu olemaan autoa. Pyöreä rakennus keskellä on American Airlines Arena, mm. Miami Heat -korisjoukkueen kotisali. Kuva
16valve tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#86434
Kuva

Chicagon keskustassa on alettu rakentaa uutta megatornia loistopaikalle joen rannalle. Vista-nimisestä 'kolmoistornista' korkein tulee nousemaan 361 metriin, jolloin se on pilvenpiirtäjäkaupungin kolmanneksi korkein. Valmista pitäisi olla 2020. Rakennus tunnetaan myös nimellä Wanda Vista Tower. Wanda Group on talon toinen rakennuttajafirma, kotoisin Kiinasta. Vistan alimpiin kerroksiin tulee hotelli, ylempiin omistusasuntoja. Talon kotisivujen linkistä voi tarkastella maisemia 61. kerroksen korkeudelta eli noin 200 metristä. Sivuilta löytyy myös kerroksen 90 näkymiä esittävä kamera.

http://www.vistatowerchicago.com/residences/#views
Avatar
tekijänä veka
#86596
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuvakuvat: Porsche Design

Porsche Design Tower Miami
Kymmenisen kilometriä Miamista pohjoiseen kohti Fort Lauderdalea Sunny Isles Beach -nimiselle paikkakunnalle on juuri valmistumassa tornitalo vailla vertaa. Kerroksia 60 ja korkeutta parisataa metriä ovat tuolla päin arkea, mutta rakennuksen tyyli, brändäys ja sisuskalut ovat ennen näkemättömät.

Porsche Design on maailman tunnetuimpia design-brändejä, tuttu muodista kelloihin, fillareista elektroniikkaan. Uusin aluevaltaus on luksusluokan tornitalot. Miamiin valmistuneen lisäksi Porsche-torni on tulossa myös Frankfurtiin. Asiaa tuntematta arvelen, että Porsche-autot suunnittelee jokin muu porukka.

Autot ovat kuitenkin Miamin uuden tornin iso juttu. Pyöreän tornin ytimessä on kolme autohissiä, joilla asukkaat voivat ottaa menopelinsä mukaan kämppäänsä. Jokaisen asunnon yhteydessä on tätä varten autotalli vähintään kahdelle autolle. Jos kiinnostaa, tubesta löytyy tapahtumaa esitteleviä videoita.

Eikä tässä vielä kaikki. Porsche-tornin asunnot ovat käyneet kaupaksi niin hyvin (vain muutama enää myymättä), että nyt on ihan Miamin keskustaan suunnitteilla komean näköinen Aston Martin Residences -tornitalo ja Porsche-tornin naapuriin vähän köyhemmille tarkoitettu Armani Casa.

http://www.porsche-design.com/pw/Towers/TowerMiami/
https://www.miamiresidence.com/preconst ... dences.htm
https://www.miamiresidence.com/preconst ... -tower.htm
Avatar
tekijänä veka
#87674
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Detroit

Vuosikymmenet vaikeuksissa rypenyt ja pari vuotta sitten konkurssissakin käynyt 'maailman autopääkaupunki' ei ole huonoina aikoinaan päässyt kunnostautumaan pilvenpiirtäjien pystyttäjänä. Kaupungin korkein torni Detroit Marriott -hotelli (221,5 m) on vuodelta 1977, ja tällä vuosituhannella on saatu aikaiseksi vain yksi yli satametrinen. Nyt kuitenkin näkyy valoa tunnelin päässä, kun kaupunki on hyväksynyt SHoP -arkkitehtien suunnitteleman Hudson's Detroit -nimisen uuden rakennuksen toteuttamisen kaupungin ydinkeskustaan. Hudson's pitää sisällään näyttävän kauppakeskuksen, asuintornin ym. Ynnä varmaan aimo annoksen uskoa parempaan tulevaisuuteen. Korkeutta luvataan sopivasti 223,7 m. Rakennustöiden pitäisi alkaa joulukuussa. Pidetään peukkuja.

http://hudsonssitedetroit.com/
hmikko, Klazu tykkää tästä
tekijänä hmikko
#87678
Kiitos linkistä. Tuon tontti on siis nykyisellään parkkipaikka (StreetView), kuinkas muuten, pääkatu Woodward Avenuen varrella, mistä on purettu semmoinen määrä hienoja rakennuksia että kaupungin voisi luulla olleen pommitettuna. Vekan linkkaamalla sivulla kerrotaan tuon tontin historiaa, mutta vastaavia tapauksia on sitten pitkä liuta muitakin. Kadulle ollaan nyt mm. palauttamassa ratikkaa, mikä näkyykin rendereissä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#87908
Toivottavasti jää vision tasolle. Muutamat edelliset vielä menettelivät modernistisella hentoudellaan, mutta tämä valitettavasti kerjää huomiota ilman minkäänlaista nöyryyttä tai käytännöllisyyttä. Miksi rakennuksen pitää olla noin korkea samalla, kun sen molemmat jalat ovat noin ohuita? Manhattan voisi antaa Dubain rakentaa tylsiä tikkujaan ja keskittyä oikeasti lennokkaisiin ja mielenkiintoisiin torneihin.

(Laittaisivat valtavan digitaalisen silmän tonne huipulle, niin tulis oikea Orwell-fiilis)
tekijänä hmikko
#87911
^ Hammastikkutornit lienevät syntyneet ihan kiinteistötaloudellisista syistä: parhailla paikoilla on saatavilla vain pieniä tontteja, kysyntää tolkuttoman hintaisille asunnoille torneissa on, ja kaupunki on valmis antamaan lupia korkeille rakennuksille. Toimii tietysti vain taloustilanteessa, jossa miljardöörit kautta maailman ovat kiinnostuneita parkkeeraamaan rahojaan noihin. Mutta juu, en usko, että New Yorkissakaan tuomoiselle heltiää lupaa ihan heti.
Avatar
tekijänä veka
#87913
Pyöröovi kirjoitti:(Laittaisivat valtavan digitaalisen silmän tonne huipulle, niin tulis oikea Orwell-fiilis)
Tämä on kyllä hyvin tokaistu! Valtavat kaaret ovat tosin Amerikoissa kova juttu (Saarisen St. Louis Gateway Arch), joten ties vaikka tosta vielä kuullaan lisää.

PS. Tämän ihmekaaren voisi ehkä siirtää New York -ketjuun nyt kun sellainenkin on.
Avatar
tekijänä Klazu
#87944
Vaikka klemmari ei olekaan todellinen ehdotelma, niin pelkkänä ideanakin se on täysin naurettava kooltaan. New Yorkin siluetti on niin ainutlaatuinen, että tuollainen täysin suhteeton rakennus pilaisi sen aivan täysin. Jo lukuisat tikkutalot iskevät siihen ikävää lovea samankaltaisuudellaan, mutta ainakin kaupunki osoittaa suopeuttaan uudistua ja korottaa siluettiaan. New Yorkin kaupunkikuva on ainutlaatuinen juuri kaikissa historian kerroksissaan.

Todellisuudessahan nämä tikkutalot ovat tosiaan vain miljardöörien leikkiä ja rahojen parkkeerausta.