Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#82544
Kuva
Manhattanin Midtown nähtynä One World Trade Centerin näköalatasanteelta (se on siis avattu). Vasemmalla Empire State Building, oikealla Trump World Tower. Uusi korkein tolppa ESB:n oikealla puolella on 432 Park Avenue.

Kuva
Midtown koillisen suunnalta LaGuardia -lentokentän terminaalirakennuksesta kuvattuna. Vasemmalla Trump World Tower, Empire State Building ja Chrysler Building. Oikeassa reunassa Columbus Circlen laidalla olevat Time Warner Centerin kaksoistornit. Keskellä 432 Park. Korkea tönö sen ja Time Warnerin välissä on uusi One57.

Uusi topic (toivottavasti saan sen luoduksi). NYCin torneista on kirjoiteltu Talossa satunnaisesti muun maailman mukana, mutta kyllähän maailman tornitalopaikkakuntien isoäiti oman paikan ansaitsee. Kaiken lisäksi siellä tuntuu nyt tapahtuvan kiinteistömarkkinoiden vihdoin toivuttua aivan valtavasti.

Kävin NYCissä muutama viikko sitten läpikulkumatkalla. Yllä olevat kuvat on näpätty kaukaa ja lasin läpi ja laatu on vähän sen mukainen. Midtownissa käynnissä oleva mullistus alkaa jo näkyä, kun One57 ja varsinkin 432 Park Avenue ovat saavuttaneet lakensa. Ja lisää on tulossa.

Klazu oli marraskuussa bongannut tavattoman hienon National Geographic -linkin, joka havainnollistaa muutosta. Valitettavasti se meni tuolloin itseltänikin ohi silmien. Kannattaa tosiaan avata ja vilkaista.

http://www.nationalgeographic.com/new-y ... manhattan/

Manhattan, varsinkin Midtown on totisesti muuttumassa. Ajan trendi näyttää olevat ultrakorkeat asuintornit, joissa (ainakin ylimmissä kerroksissa) asunto vie koko kerroksen. Ensimmäisenä valmistui One57 (2014, 306 m). Valmiiksi on merkitty myös 432 Park Avenue (425,5 m), mutta näemmä siinä ei vielä asuttu. Molemmat ja useimmat tulevat vanhan siluetin rikkovat tornit sijaitsevat 57. kadulla, joka on kaksisuuntainen läpiajokatu Central Parkin lähellä.

New Yorkissa ei näköjään ole suuremmin innostuttu kehumaan uusia rakennuksia. Tornit ovat toinen toistaan kapeampia. Tätäkin enemmän on kritisoitu asuntojen omistuspohjaa. Sieltä löytyy kiinalaisia miljardöörejä, venäläisiä oligarkkeja, Lähi-idän öljysheikkejä ja eteläamerikkalaisia rahaheikkejä. Yhteinen nimittäjä on saada rahat pois omasta maasta ja hyvään sijoituskohteeseen. Rahanpesustakin on puhuttu.

Tässä pari linkkiä artikkeleihin (mm. suomalaisillekin tuttu arkkitehti Steven Holl), joissa suomitaan kehitystä:

http://www.dezeen.com/2015/05/22/opinio ... s-profane/

http://www.vanityfair.com/culture/2014/ ... -york-city

Kaupunkilaisia tuntuu häiritsevän, kun uuden hienon talon ikkunat pysyvät pimeinä. Asukkaat eivät ole paikalla juuri koskaan.
Viimeksi muokannut veka, 05.05.16 09:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä shameinyou
#82547
Kyllähän noi hienolta näyttää skylinessa ja valokuvissa (tai no siinä ja siinä varsinkin tuon tolpan kohdalla, näyttää enemmän Cirrukselta...) mutta siihen se sitten jääkin. Ei oikein voi "asuintorneiksi" kutsua kun ei siellä kukaan asu. Pelkkä piilopaikka omaisuuksille. Kai tuosta joku käärii hyvät fyrkat, rakennuttajat ainakin. Itse NYCissä hengaavat ei kyllä saa mitään. Paitsi varjoja.

On se hyvä että Suomi on sen verran pieni ja mitätön paikka että tuollainen raha ja trendi ei löydä tänne asti. Lähimmäksi päästään varmaan kun keskustan (Stadista puhun siis, en tiedä mitä tapahtuu muissa kaupungeissa) vanhoja kivilinnoja saneerataan asuinkäyttöön. Näissä, samoin kuin Kalasataman torneissakin kuitenkin ainoastaan ylimmät kämpät on yleensä näitä kahden tason 200m2 "edustusasuntoja", ja muut on enemmän tai vähemmän ihan "kansan" ulottuvilla.

Tässä muuten ohjelma One57'sta:
Avatar
tekijänä veka
#82550
Kuva
One57 kadulta nähtynä.

Kuva
One57:n sisäänkäynti 57. kadulla. Vähän vielä näyttäisi olevan viilaamista jäljellä tässäkin talossa, tai sitten tuossa on myös myyntikonttori.

Kuva
432 Park Avenue kadulta nähtynä. Talo sijaitsee 56. ja 57. kadun välissä, mutta myynnillinen nimi on lainattu viereiseltä avenuelta.

Kuva
Ostaisitko tuosta asunnon 90 miljoonalla dollarilla? Kuusi ikkunaa joka suuntaan ja kokoa noin 800 neliötä. - No, ei se mitään. Joku kyllä ostaa.

Tässä vielä muutama kuva lähempää 57. kadun pilvenpiirtäjäbuumin kahdesta juuri valmistuneesta rakennuksesta. 432 Park Avenue on tosin vielä vähän vaiheessa, mutta ekat asukkaat päässevät muuttamaan taloonsa tänä vuonna.

432 Park Avenue on luonnossa karumman näköinen kuin myyntikuvissa. Sisäpuolella loistoa ja luksusta on varmaan sitäkin enemmän.
tekijänä hmikko
#82551
Hammastikkutornien trendi venähtää niin nopeasti, että One57 näyttää jo monessa kuvassa verraten normaalilta tornilta. Miten noissa mahtaa todellisuudessa olla huojunta hallinnassa? Mainoslauseiden mukaan "useimmat eivät huomaa" liikettä, mutta noiden uusimpien hammastikkujen osalta epäilen. Luemma vaatimukset ovat kyllä huomattavasti tiukemmat kuin toimistotorneille, jotka voidaan tarvittaessa evakuoida tai sulkea hirmumyrskyn tms. ajaksi, ja siksi huojuntaa on ainakin ennen siedetty niissä enemmän. Huojuvassa hammastikkutalossa on tietysti jotain symboliikkaa, kun nuo asunnot eivät tosiaan taida olla omistajilleen kovin kiinteitä koteja.
Avatar
tekijänä veka
#82659
57th Streetin uusia torneja

One57: n ja 432 Parkin jälkeen ovat korkeuksia lähteneet tavoittelemaan (uusista 57. kadun superpilvenpiirtäjistä) 53 West 53rd Street ja Central Park Tower (225 West 57th Street).

53W53 on hienolla paikalla Modernin taiteen museon eli MoMA:n naapuritontilla. Kuten osoite kertoo, se ei sijaitse aivan 57. kadulla vaan neljä korttelinväliä etelämpänä 53. kadulla. Se kuitenkin luetaan kuuluvaksi 57. kadun asuintornien rakennusbuumiin. MoMA saa lisätilaa tämän tornin puolelta.

53W53 tulee nousemaan 320 metriseksi eli vähän korkeammalle kuin One57. Sen kerrotaan valmistuvan 2018, mutta saas nähdä. Huhtikuussa oltiin sentään jo kerroksia latomassa. Talon on suunnitellut ranskalainen Jean Nouvel.

Central Park Tower (vanhalta nimeltään 225 West 57th Street) on hurjempi juttu. Pilvet saavat kyytiä, kun tämä torni löytää lakensa 541 metrin (1775 jalkaa) korkeudesta (mastoineen). Näillä mitoilla se tulee olemaan Nykin toiseksi korkein rakennus heti One World Trade Centerin (541,3 m eli 1776 jalkaa mastoineen) jälkeen. Löysin kyllä sellaisenkin tiedon, että masto olisi CPT:stä poistettu, mutta rakennus sen alla nousisi korkeammalle kuin 1WTC ilman mastoa. Valmistumisvuodeksi arvioidaan 2019, ja talo on arkkitehtien Adrian Smith + Gordon Gill suunnittelema.

Kaikkien hammatikkutornien äiti, 111 West 57th Street näyttäisi sen sijaan jääneen ainakin toistaiseksi lähtökuoppiin. Työmaa on kyllä perustettu, mutta huhtikuussa en havainnut siellä toimintaa. Tuoreet lehtikirjoitukset (mm. Wall Street Journal) ennustavat jo kysynnän lopahtamista supertornin asuntomarkkinoilla, ja muitakin vaikeuksia näyttäisi olevan juuri 111 West 57th Streetin etenemisessä. Jos se joskus rakennetaan, korkeudellaan 438 metriä se ohittaisi jopa 432 Parkin Avenuen yli kymmenellä metrillä.

Kuva
53 West 53rd Street (kuva: 53W53)


Kuva
Modernin taiteen museon viereen nousevan 53W53:n työmaa huhtikuussa.


Kuva
Central Park Tower, korkeutta 541 metriä, valmistumassa vuonna 2019. (kuva: CityRealty)


Kuva
Central Park Towerin työmaa huhtikuussa. Taustalla oikealla One57.


Kuva
111 West 57th Street. Käynnissä, mutta rakennetaanko? (kuva: CityRealty)
sw tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#82690
Vielä yksi nousemassa oleva liki 300-metrinen "57. kadun buumin" alueelta. Osoite on komea: 220 Central Park South, vissiin Nykin arvokkain paikka 59. kadulla puiston laidalla. Tarkasti ottaen rakennus tulee 58. ja 59. kadun väliin. Paraatipuoli ja pääsisäänkäynti on tietysti 59. kadulla, vaikka korkeuksiin nouseva osa onkin 58. kadun laidalla. Korkeutta tulee olemaan 290 metriä, ja ilmeeltään tornista tulee vähän vanhahtavan näköinen, varmaan täydellä tarkoituksella.

Tuo paikka on senkin takia mielenkiintoinen, että tasan samalla kohdalla 57. ja 58. kadun välissä rakennetaan parhaillaan aikaisemmin mainittua Central Park Toweria, josta tulee noin 250 metriä korkeampi. Googlen katumaisemissa molemmat työmaat löytyvät kapealta 58. kadulta vastapäätä toisiaan.

Tuoreiden uutisten mukaan 220CPS:n kerroksiin 50-53 tulee varsinainen rahamiehen kämppä. Siis neljä kerrosta ja mm. asunnon sisäinen hissi. Sen hintalapussa on kylmä luku: 250 miljoonaa dollaria. Nykin tähänastinen enkka on viime vuonna myyty One57:n luukku, jonka kerrotaan löytäneen uudet asukkaat 100,5 miljoonalla.

KuvaKeskuspuiston laidalle nouseva 220 Central Park South on vähän vanhahtavan näköinen torni, jonka pitäisi nousta 290-metriseksi jo 2017. Se tulee 250 metriä korkeamman Central Park Towerin eteen, mutta myyntikuvasta tuo isompi torni on jätetty pois. CPT:n kuvassa ylempänä molemmat tornit näkyvät vierekkäin. (kuva: Druckman Real Estate Team)

Kuva220 CPS:n työmaa huhtikuussa. Puiston laidalle 59. kadun puolelle tulee hyvin kapea ja matalampi osa, leveämpi ja korkeampi "päärakennus" on 58. kadun puolella.
Avatar
tekijänä veka
#82746
Erittäin kiinnostava kirjoitus kerrankin täysin uudesta vinkkelistä. Kiitos että löysit sen tänne. Ihme että joillakin on riittänyt tarmoa laskea tai edes arvioida esiin tuollaista lukua. New York Times rulettaa edelleen.

Kaikki kaupungissa käyneet ovat varmaan havainneet, että tuo kaupunki jos joku on kasvanut pala kerrallaan, koko ajan muuttuen, trendejä haistellen ja tosiaan varsinkin sääntöjen, määräysten ja kaikenlaisten toiveiden ja pyrkimysten viidakossa seikkaillen. Kaupunkisuunnittelu sellaisena kuin sen Suomessa ymmärrämme on Nykissä varmaan haastavaa puuhaa.

Mikähän mahtaisi olla vastaava luku vaikkapa Helsingissä? Kuinka suuri osa Hesan keskustan rakennuskannasta vastaa nykyisiä määräyksiä? Jotain kertoo ainakin se, että konttoritalojen puolella niin usein arvioidaan edullisemmaksi purkaa edellinen pois kuin remontoida se uusimpien määräysten mukaiseksi. Sen ansiosta onneksi päästään nyt eroon monista järkyttävistä 60- ja 70-lukujen karmeista luomuksista. Kunhan vain joku olisi vahtimassa mitä tilalle tulee. Ajankohtainen esimerkki on mm. Kasarmitorin laidalla.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#82748
Helsingissä kaikki talot ovat kaavan mukaisia, koska suomalainen asemakaavoitus toimii eri tavalla kuin New Yorkissa. Jos taas puhutaan kaikista rakennusmääräyksistä, kaikki n. 10 vuotta vanhemmat talot ovat ainakin jollain tavoin määräysten vastaisia, sekä Helsingissä että luultavasti myös New Yorkissa. Esimerkiksi paloturvallisuusmääräyksiä muutettiin merkittävästi vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Tuo NYT:n artikkeli koski siis tosiaan vain kaavamääräyksiä, ei kaikkia rakennusmääräyksiä.
Avatar
tekijänä veka
#82864
Hudson Yards -nimellä kulkeva rakennushanke on lajissaan kaikkien aikojen suurin USA:ssa. Siihen kuuluu lukuisia korkeita toimisto- ja asuintorneja, jotka muodostavat lopulta uuden pilvenpiirtäjäkeskittymän Manhattanin länsilaidalle. Alue kuuluu Chelsean kaupunginosaan. Ensimmäiset tornit rakennetaan 30. ja 34. kadun sekä 10. Avenuen ja rantapuiston väliselle alueelle.

Torneista korkein on konttorirakennus 30 Hudson Yards, joka tulee hivelemään pilviä 387 metrin korkeudessa. Ensimmäisenä korkeista torneista on jo valmistumassa viereinen lasilaatikko 10 Hudson Yards. Tämän vaiheen kiinnostava pointti on alueella sijaitseva läheisen Penn Station -juna-aseman ratapiha, jonka yläpuolelle kannen päälle talot, puistot ym. rakennetaan. Alueen pääsuunnittelija näyttäisi olevan KPF (Kohn Pedersen Fox Associates)

KuvaTätä vaihetta rakennetaan jo. Aluetta kiertävä vihreä polku on High Line - kävelyreitin pohjoispää.

KuvaYksi lukuisista hieman erilaisista koko aluetta kuvaavista rendereistä. Oikeanpuoleisin lasilaatikko on pien valmistuva 10 Hudson Yards ja korkein torni sen vieressä 30 Hudson Yards. Sekin on jo rakenteilla. (kuva: KPF)

Kuva30 Hudson Yardsin huipulle on tulossa näppärän näköinen parveke. Tuolta on varmaan kiva nakkailla paperilennokkeja liitelemään. (kuva: KPF)

KuvaTämä kuva on näpätty huhtikuussa High Line -kävelysillalta noin 25. kadun kohdalta pohjoiseen. Viitisen kadunväliä pohjoisempana majaileva 10 Hudson Yards hallitsee maisemaa kauas.
Avatar
tekijänä veka
#82918
Nykkiin on vielä tänä vuonna valmistumassa yksinäinen mutta kiinnostava asuintorni. Osoite on 56 Leonard Street alhaalla Tribecan kaupunginosassa Canal Streetin eteläpuolella. Se kuuluu suosikkisarjaan "palikkatornit", ja korkeutta löytyy mukavat 250 metriä. Torni nousee esiin vahvana maamerkkinä, koska ihan kulmilla ei ole muita noin korkeita rakennuksia.

Suunnittelusta vastaa sveitsiläistoimisto Herzog & de Meuron, tuttu porukka suomalaisille Katajanokan diskatusta hotellisuunnitelmasta.

Kuva56 Leonard nähtynä 1 World Trade Centerin näköalatasanteelta.

Kuva56 Leonard kuvattuna katutasolta. Kuvat ovat huhtikuulta.
Avatar
tekijänä veka
#83561
Myös Manhattanin itärannalla kuhisee. Amerikkalaisen veteraaniarkkitehdin, Pritzker-palkinnollakin aateloidun Richard Meierin suunnittelema musta monoliittitorni tulee osoitteeseen 685 First Avenue (39. ja 40. kadun välissä). Siis vain 3-4 kadunvälin päähän YK:n päärakennuksesta kadun toisella puolella. Talon alempiin kerroksiin 3-26 tulee pienehköjä vuokra-asuntoja ja yläkerroksiin 27-42 isompia omistusasuntoja. Tähtäimessä on ilmeisimmin YK:ssa työskentelevä ja vieraileva porukka. Työt alkoivat keväällä.

Meierin torni ei kuitenkaan saa nauttia kovin kauan esteettömistä jokinäkymistä. Sen edessä 1st Avenuen ja rantamotari FDR Driven välissä on tyhjäksi jäänyt kolmen korttelin mittainen joutomaa, jolle tulee vähitellen nousemaan kourallinen korkeampia torneja. Niiden korkeus on rajoitettu alle 200 metriin, jotta YK:n päämaja (154 m) säilyttäisi asemansa itärannalla.

Muutama kadunväli etelämpänä, osoitteessa 626 First Avenue (35. ja 36. kadun välissä) rannan puolella on jo saavuttanut harjakorkeuden tuplatorni (165 ja 143 m) American Copper Building. Se on premium-tasoinen wau-asuinrakennus, jonka ulkoseinät on pinnoitettu lasilla ja kuparilla. Suunnittelusta vastaa SHoP Architects. Valmista pitäisi olla 2017.

http://www.richardmeier.com/?projects=685-first-avenue
http://www.americancopperbuildings.nyc/#home

KuvaRichard Meierin suunnittelema musta torni nousee vain parin korttelin päähän YK. päärakennuksesta. Kuva: Richard Meier & Partners Architects


Kuva Lasi- ja kuparipintainen "Dancing Towers" on jo yltänyt harjakorkeuteen Manhattanin itärannalla. Kuva: Largo Investments
grendy tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#84159
One Vanderbilt

Taas uusi megatorni (yli 400 m) lähtee pilviä etsimään Manhattanilla. Nyt ollaan lisäksi pilvenpiirtäjämaailman vanhan vallan ytimessä Midtownin keskellä. Chrysler Building on vain kahden korttelin päässä idässä ja Empire State Building ainoastaan yhdeksän kadunväliä etelään.

One Vanderbilt -niminen torni (aika nokkelasti työstetty nimi) asettuu loistopaikalle aivan Grand Central -aseman viereen 42. kadun ja Madison Avenuen kulmaan. Projekti on ollut jonkin aikaa jäissä, kun on taisteltu oikeudessa Grand Centralin ilmatilaoikeuksista. Vanderbilt voitti lehtitietojen mukaan, kunhan siirtää parisataa milliä aseman maanalaisten kulkuyhteyksien parantamiseen ynnä kipulisät Grand Centralin omistajille. Palvelutkin ovat Vandelbiltissä näin kohdallaan, kun reinoilla pääsee asema-alueen gourmet-kauppoihin ja osteriravintolaan.

Vanderbiltin korkeudeksi mainitaan 458 metriä, tarkemmin 1501 jalkaa. Tällä hetkellä saarella on vain yksi mittavampi (1 WTC). Jopa rakenteilla olevat 111 West 57th Street ja 432 Park Avenue jäävät jälkeen. Naapurin klassikot Chrysler B. (319 m) ja Empire State B. (381 m) saavat pahan kilpailijan skyline-kuvissa.

Vanderbiltin on suunnitellut tunnettu toimisto KPF. Maansiirtotyöt tontilla ovat jo käynnissä.


KuvaOne Vanderbiltin vasemmalla puolella MetLife takana pilkottaa "maailman kaunein pilvenpiirtäjä" Chrysler Building. Oikealla linjassa nousevat korkeimmalle Empire State Building ja One World Trade Center.

KuvaHeti kadun toisella puolella on Grand Central -asema, jonka maanalaisiin tiloihin pääsee kenkiä kastelematta.
grendy, Oskari tykkää tästä
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7