Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä jake
#82300
Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee ensi viikolla ehdotusta uudeksi kaavaksi Maarinsolmuun Pohjois-Tapiolan ja Otaniemen välimaastossa. ABC:n ja S-Marketin viereiselle tontille tulisi 24- ja 20-kerroksiset asuintalot ja kadun toiselle puolelle metsän paikalle 14-18 kerrosta HOAS-kämppiä. Nykyisen liikennevaloliittymän tilalle eritasoratkaisu.

Esitys:
http://espoo04.hosting.documenta.fi/kok ... 5709-7.HTM
Suunnitelma: http://espoo04.hosting.documenta.fi/kok ... 09-7-6.PDF
tekijänä hmikko
#82308
Kiitos tästä. Melkoisen sekavalta viritelmältä näyttää - metsälähiön ja office parkin sekaan on tiputeltu torneja minne on sattunut mahtumaan. Tietysti Tapiolan ja Otaniemen alkuperäisen metsälähiörakentamisen tiivistäminen lienis ollut joka tapauksessa suht mahdotonta ilman että päädytään tämmöisiin.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#82311
Tuo kortteli ei millään lailla kuulu alkuperäiseen Tapiolan rakenteeseen, eli ei noita torneja sillä voi perustella. Niiden kahden korkeimman tornin kohdallahan on tälläkin hetkellä melkein katuun kiinni rakennettu rakennus sisäpihalla, eli samankaltaisen typologian käyttäminen asuntokorttelille olisi ollut enemmän kuin perusteltua.

On todella vaikea kuvitella, mitä kaavoittajan päässä on liikkunut tuota piirrettäessä. Luultavasti aloite tornien rakentamisesta on tullut tontin omistajalta, joka ei ole asiaa sen enempää ajatellut.
tekijänä tontzae
#82312
Eritaso on se mitä kaikki kehä1:n käyttäjät kaipaa. Liikenteelisesti ollaan myöhässä 30-40 vuotta. liikennemäärät muistaakseni yli 50000 yksistään kehä1;n suunnassa.
Suunnitelma eritason ylikulkusillan osalta vanhattava, liikenneympyrä on vähimmäisratkaisu nykyiselle ja tulevalle liikenteelle, liikennemäärät suuria Kalevalantien suunnasta.
Liikennemäärissä kyseinen liittymä aivan ykköspäässä Espoossa joka ei ole eritaso. Maaseutumotarin liittymäratkaisu ei vaan toimi tossa kohtaa. Kaukaa viisaana rakentaisin puolisuoran rampin Kalevalantien suunnasta kehä 1 itään.
Laajalahden kohdalle jää tasoliittymiä, eteläinen sekä pohjoinen. Mitäköhän torneja sinne vaaditaan että saadaan valot pois?
Espoon urakaksi jää parantaa kehä1 Espoon kaupungin alueella, Helsingin puolella valtio maksaa pääosin "viulut" tieremonteista.
Tässä kohtaa sorsitaan pahasti polttoaineveroja maksavaa Espoolaista. Kosto Länsi-metrosta?
Viimeksi muokannut tontzae, 20.04.16 23:12. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
RV tykkää tästä
tekijänä hmikko
#82313
arkkinikkari kirjoitti:Tuo kortteli ei millään lailla kuulu alkuperäiseen Tapiolan rakenteeseen, eli ei noita torneja sillä voi perustella. Niiden kahden korkeimman tornin kohdallahan on tälläkin hetkellä melkein katuun kiinni rakennettu rakennus sisäpihalla, eli samankaltaisen typologian käyttäminen asuntokorttelille olisi ollut enemmän kuin perusteltua.
Toki, niiden kahden tornin osalta. Muut sitten sijaitsevat kehätien poskessa, ja ajattelin kehän vartta noin yleisemmin. Nyt siihen näköjään halutaan rakentaa selvästi tiuhemmin kuin Tapiolan ja Otaniemen alkuperäisessä ideassa oli, ja sinne on jo vuosien varrella nakeltu toimistotaloja. En tiedä, onko 90-luvulla ollut sen kummempaa ideaa kokonaisuudesta. Jälki ei ainakaan siltä näytä.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#82315
No ei tuolle (tämän kaava-alueen ulkopuolella olevalle) kolmen tornin ryppäällekään oikein perusteita löydy, kun kaikkialla ympärillä on toimistot on kuitenkin melko linjakkaasti kehän suuntaisesti rakennettuina. Etelään avautuva "piha" on ihan naurettava, ja melun vuoksi täysin kelvoton yhtään mihinkään käyttöön. Kyllä minä senkin paikalle olisin laittanut jotain enemmän katulinjoja noudattavaa.

Tuo HOAS:n tontti on ainoa jolla on jotain kosketusta alkuperäiseen Tapiolaan eteläpuolella olevan Kimmeltien rivarikohteen kautta, ja kyllä siitäkin kosketuksesta olisi tyylikkäämmän saanut. Tietysti siinä on omat ongelmansa melun kanssa ja jokainen metri etäisyyttä tiestä auttaa, mutta silti. Tuossa olisi voinut saada hyvinkin nätin/mukavan etelään avautuvan pihan opiskelija-asunnoille jos talo olisi osoitettu lähemmäs tietä. Vaikka sitten jollain luhtikäytävä/kaksoisjulkisivuratkaisulla melua vastaan. Näiltä osin kymmenen vuotta vanha kaavaehdotus mataline asuintaloineen olisi istunut huomattavasti paremmin Tapiolan rakeisuuteen, vaikkakin museovirasto olikin siitä(kin) huomauttanut. Ja vaikka siinäkin ehdotuksessa jäi liikaa tyhjää talojen ja tien väliin.

Vähän tuntuu siltä että on väkisin haluttu korkeaa rakentamista että kehää pitkin autolla suhaavat näkee.
Avatar
tekijänä Clepe
#82316
Eritasoliittymä maaseutumitoituksella, avoparkkiksia, liikennevihreää, ABC, office-parkeja ja sekaan pari tornitaloa. Tämä oli kyllä aikamoinen rimanalitus. Onko ihan pakko suunnitella aluetta niin että täydennysrakentaminen jälkeenpäin tehdään mahdottomaksi? Varsinkin tota Kehän itäpuolelle jäävää kolmen talon häkkyrä on vaikea ymmärtää. Tämä on ilmeisesti jo kaavassa ja toimitilaa, ei asumista, vaikka taloista on kirjoitettu "asuminen" kohdan alla. Otaniementielle on varmuuden vuoksi varattu 44 metrin poikkileikkaus liikennetilaa ja tämä pakottaa havainnekuvan mukaiseen järjettömään ratkaisuun. Vertailun vuoksi, Kehän poikkileikkaus on liittymien ulkopuolella noin 50 metriä ja nykyiset Otaniementien kaistat vievät 18 metriä.

Jäämme tietenkin jännäämään sitä tunnelin mahdollistamaa rakentamista. Jos tässä avomotarin kohdalla jo revitellään 24 kerroksen tornitaloilla, niin mitä meitä odottaa siinä satoja miljoonia maksavan tunnelin päällä?
tekijänä jake
#82319
Kuvamateriaalia tullut tänne: http://aineistopankki.espoo.fi/?cart=42 ... ckghk&l=FI (pahoittelut etten saa nyt kuvia siirrettyä tänne).

Hämmentävä suunnitelma kyllä. Tornirakentaminen ABC:n ja toimistotilojen parkkipaikan välissä ei kuulostaa voittajaidealta. Olisin mieluummin nähnyt matalampaa ja tiiviimpää, esim parkkialueet vievät nyt järjettömästi tilaa alueella.
Avatar
tekijänä Tande
#82322
Havainnekuvien perusteella vaikuttaa kyllä lupaavalta. Tosin ei mikään ihme, kun on Gullichsen-Vormala asialla.
Avatar
tekijänä Krio
#82326
Hyväksyn kaiken paitsi massatuotetun kalasataman. Nuo antennitkin ooh.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#82327
Antennit ovat myös alueelle historiallisesti kuuluva elementti. Tontilla oli aikanaan Tapiolan radioasema ja sen kaksi radiomastoa.
Avatar
tekijänä veka
#82331
Hyvä havainto viittaus radiomastoihin. Tapiolan keskustassakin on yritetty pitää kiinni perinteistä sen verran kuin voidaan. Keskustorni, Tapiontori ja Heikintori ovat ja pysyvät (?) vanhassa kuosissaan, ja varsinkin ison liikenneympyrän palauttaminen Leimuniitylle on todellinen kulttuuriteko.
Avatar
tekijänä Janne_H
#82336
No niin nyt kun Talon umpikorttelifanit ovat saaneet sanoa sanottavansa, niin salitte myös tornifanin jakaa mielipiteensä. :D

Joo myönnettäköön että katutason ympäristö voi ehkä olla aika sekava, kun alueella on jo nytkin hajallaan toimistot, asunnot, kaupat ja vilkas liikenneväylä. Toisaalta on aika epärealistista ajatella, että tiivis korttelimainen ratkaisu olisi se toinen vaihtoehto, sillä tämä alueen hajallaan oleva rakennuskanta hankaloittaa tehokkaan korttelimaisen täydennysrakentamisen. Torneilla sen sijaan vapaille maa-alueille saadaan paljon asuntoja hyvillä maisemilla. Kalasataman ja muiden asuintornihankkeiden perusteella maisemakämppiin on kova kysyntä ja lisätarjonta on aina tervetullutta. Näistä Maarinsolmun torneista olisi hyvät maisemat Tapiolan viheralueille ja merelle.

Kaukomaisemallisesti tornit ovat hyvät maamerkit Tapiolaan ja Otaniemeen kehätietä saavuttaessa:

Kuva

Kuva

Grendyä lainatakseni ;)
grendy kirjoitti:^Juu jos kaikki suunnitellut projektit toteutuu niin on siinä muilla kaupungeilla kiinniotettavaa torniclusterissa :).. Tosin eihän ne ihan kiinni tuu oleen toisissaan mutta kuitenkin noin pienellä alueella Suomen mittakaavassa noin monta tornia on veeeeery nice!
http://taloforum.fi/viewtopic.php?t=656
RV, Antrell tykkää tästä