Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#79804
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Eurooppaan on rakennettu suuri määrä uusia jääkiekkoareenoita. Tässä ketjussa on tarkoitus seurata näitä projekteja sekä esitellä jo valmistuneita areenoita.

Aluksi vähän tilastoa Euroopan katsojamääristä (2014):


Joukkueiden yleisökeskiarvot:

1. SC Bern (Sveitsi) 16347
2. Elsbären Berlin (Saksa) 12738
3. SKA Pietari (Venäjä) 12133
4. Kölner Haie (Saksa) 11712
5. Adler Mannheim (Saksa) 11283
6. Dynamo Minsk (Valko-Venäjä) 10426
7. Slovan Bratislava (Slovakia) 10013
8. Frölunda (Ruotsi) 9362
9 Jokerit (Suomi) 9252
10. ZSC Lions (Sveitsi) 9048


Euroopan jääkiekkosarjojen yleisökeskiarvot:

1. National League A (Sveitsi) 6872
2. Deutsche Eishockey Liga (Saksa) 6343
3. Svenska Hockeyliga (Ruotsi) 5978
4. KHL 5812
5. SM-liiga 4974
6. Extraliga (Tshekki) 4948

Lähde: http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art ... 44619.htmlKHL:n suurin areena on Minskissä:

Kuva

Minsk arenan sivut: http://en.minskarena.by/
Avatar
tekijänä Iggy.P
#79838
Eurooppalainen kiekkoilu tarvitsisi nähdäkseni yhden yhtenäisen liigan johon osallistuisivat kaikkien maiden parhaat joukkueet. Viime vuosina lajin suosio on ollut kasvussa erityisesti itä-euroopassa. KHL:n katsojamäärät ovat nousseet perustamisesta (2008) lähtien vuosi vuodelta.

Viime vuonna julkaistun uutisen mukaan KHL:n johtaviin joukkueisiin kuuluva Pietarin SKA tarvitsisi jo nyt uuden areenan vaikka nykyinen rakennettiin vain 15 vuotta sitten:

- Pietarin SKA:n varapuheenjohtaja Roman Rotenberg ehdottaa uuden jäähallin rakentamista Pietariin. Rotenbergin mukaan jääkiekkojoukkue SKA:n nykyinen kotihalli Jääpalatsi (Ledovyi Dvorets) on käynyt joukkueelle liian ahtaaksi.

KHL:n huippujoukkueisiin lukeutuva SKA kerää kotipeleihinsä keskimäärin 12 000 katsojaa. KHL joukkueista vain Minskillä on korkeampi katsojamäärä. Rotenbergin mukaan SKA:lla olisi potentiaalia houkutella jääkiekkopeleihin keskimäärin jopa 15 000 katsojaa, mutta se edellyttäisi uutta hallia, sillä SKA:n nykyiseen kotiareenaan mahtuu korkeintaan 12 500 katsojaa.

Uusi halli olisi valmis aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.


http://pietari.info/uutiset/roman-roten ... -jaahalli/


Pietarin Jääpalatsi vuodelta 2000. Areenan rakensi Hatwall-areenan tavoin Skanska:
Kuva

Kuva: http://etelasavonmatkat.com/
Avatar
tekijänä sw
#79880
Yritetään pitää aiheena Projektit, eli areenojen rakentaminen, rakennusseuranta ja suunnitelmat. Itse otettujen kuvien kera.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#80539
............................


Suomeen on rakennettu viimeisten vuosikymmenten aikana lukuisia jäähalleja ja maamme hallitilanne alkaakin olla jo vertailukelpoinen parhaimpiin kilpaileviin maihin nähden. Venäjällä hyödyntämätöntä potentiaalia on sen sijaan edelleen paljon käyttämättä. Jotakin sikäläisestä tilanteesta kertoo se että 260 000 asukkaan Petroskoihin on vasta nyt valmistumassa ensimmäinen jäähalli.


Kuva
http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/j ... aa-vauhtia


Petroskoin halli on toinen Karjalaan valmistuva jäähalli. Karjalan tasavallan ensimmäinen jäähalli rakennettiin Kontupohjaan vuonna 2001. Täältä löytyy kuva hallista: http://www.vienankarjala.net/aunus5.htm


Markku Jokisipilä kirjoittaa kirjassa ´Punakone ja vaahteranlehti (2014)´ että Neuvostoliiton hajotessa 1991 maasta löytyi vain 120 jäähallia ja tekojäärataa, kun Kanadassa vastaava lukema oli 10 000. Jääkiekon harrastajamääristä on Venäjän osalta vaikeaa löytää luotettavia tietoja. Ainoa toistaiseksi löytämäni vähän suuntaa antava tieto löytyy tuosta samasta kirjasta ja se on vuosikymmenten takaa. 1970-luvulla jääkiekon harrastajia on sen mukaan ollut Neuvostoliitossa noin 500 000. Tosin kyseessä eivät ole nykyisessä mielessä "rekisteröidyt pelaajat" vaan summittainen arvio sen aikaisesta tilanteesta. Jokisipilän mukaan Neuvostoliiton loppuaikoina harrastajamäärä on pudonnut välinepulan ja muiden syiden takia, mutta nyt KHL:n myötä lajin suosio on lähtenyt taas nousuun.


..................................
Avatar
tekijänä Iggy.P
#82931
Oulun Energia-areenasta ja Oululaisesta jääkiekosta


Oulussa on aina panostettu juniorityöhön, mutta viime vuosina asioita on kehitetty entisestään. Kärpät on panostanut yhteistyöhön kaikkien Pohjois-Suomen seurojen kanssa. Kärppä-säätiöstä on kanavoitu avustuksia sekä rahana että varusteina lähes puolen miljoonan euron edestä.

Vuonna 1975 valmistuneen ja vuonna 2004 uudistetun Raksilan jäähallin korvannee tulevaisuudessa uudempi areena. Toivottavasti tätä perinteikästä hallia ei kuitenkaan pureta vaan sen annetaan jatkaa elämäänsä.
Kuva


Kärppien valmennusjohto tapaa juniorivalmentajia säännöllisesti. Tapaamisissa on mukana yli 80 valmentajaa. Tietoa välitetään avoimesti sekä seuran sisällä eri juniorijoukkueiden välillä että alueellisten kumppanien suuntaan. Suurimmat lahjakkuudet siirtyvät Ouluun ammattimaisesti ohjattuun valmennukseen.


Kuva


Kärpillä on ollut viime vuosina joukkueessa parhaimmillaan 20 omaa kasvattia. Muut liigaseurat eivät yllä Helsingin Sanomien kirjoittaman artikkelin mukaan lähellekään samaa.


Kuva


Energia-areenan takana on pienempi Oulun Baari-areena. Raksilan kahden hallin lisäksi Oulussa on kaksi kaukaloa sisältävä halli Linnanmaalla, Jäälihalli Jäälinkylän kaupunginosassa sekä ympäristökunnissa sijaitsevat hallit Haukiputaalla, Kempeleessä, Oulunsalossa, Muhoksella ja Limingassa.


Kuva


Tilastoja:

Kuva


Kuva


Lähteet:

Jääkiekkolehti 2/2016

http://www.hs.fi/urheilu/a1305874335456

...................................................................
Viimeksi muokannut Iggy.P, 13.06.16 09:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#82981
Sibirille uusi areena?


KHL:n itäisten joukkueiden parhaimmistoon kuuluvalle Sibir Novosibirskille suunnitellaan uutta areenaa. Ministeri Igor Levitin on sanonut että maan johto tukee areenan rakentamista.

Lähde: http://www.championat.com/hockey/news-2 ... rstva.html

Havainnekuva. Lähde: http://hfboards.hockeysfuture.com/showt ... 73&page=18
Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83017
Jäähallien määrä maittain v.2015


1. Kanada
Jäähalleja: 2 631.

2. Yhdysvallat
Jäähalleja: 1 898.

3. Venäjä
Jäähalleja: 419 .

4.Ruotsi
Jäähalleja: 355.

5. Suomi
Jäähalleja: 260

6. Saksa
Jäähalleja: 164.

7. Sveitsi Jäähalleja: 158

8. Tsekki
Jäähalleja: 158.

9. Slovakia
Jäähalleja: 64.

10.Valko-Venäjä
Jäähalleja: 31.

11.Tanska
Jäähalleja: 25.

12. Latvia
Jäähalleja: 17.


http://www.eurohockey.com/
http://www.iihf.com/


Oulun Linnanmaalla sijaitseva harjoitushalli on hyvä esimerkki tyypillisestä suomalaisesta jäähallista. Vuonna 2000 valmistunut halli sijaitsee lähellä Oulun yliopistoa:
Kuva


Jäähallien energiankulutus puhuttaa:

Suomen jäähalleista vain osassa on tehty EU:n ilmasto- ja energiastrategian edellyttämiä toimenpiteitä energiankäytön tehostamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan ohjaamalla jäähallien lämpö- ja kosteuskuormia, hyödyntämällä lauhdelämpöä sekä tekemällä pieniä investointeja voidaan saavuttaa kymmenien tuhansien eurojen vuosisäästöt. Pekka Paavola Suomen jääkiekkoliitosta arvioi, että Suomi on jäähallien energiatehokkuudessa osaamisen osalta maailman kärkimaita, mutta käytännön toteutuksessa jäämme keskivaiheille.

– "Energiataloudellisesti järkevää on sijoittaa esimerkiksi jäähalli ja uimahalli vierekkäin, sillä jäähallissa jään tekeminen synnyttää lauhdelämpöä, joka voidaan ohjata lämmittämään esimerkiksi uimahallin vettä, ja näin pienentää myös uimahallin energiankulutusta".

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/267 ... a-energiaa
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83044
Tuleva jääkiekkomahti? Kiinaan rakennetaan 1500 jäähallia

Kiinaan on määrä rakentaa muutamassa vuodessa reippaasti yli tuhat jäähallia. Vuositasolla tämä tarkoittaa satoja halleja.

Jo tällä hetkellä yksistään Pekingissä on yli sata koulujen jääkiekkojoukkuetta. Talviurheilun jyrkästi nouseva suosio mahdollistaa Kiinan markkinat myös suomalaisille toimijoille.

- Kiinassa on isot markkinat talviurheilussa. Meillä on rahaa. Meiltä kuitenkin puuttuu tekniikkaa, varusteita ja patentteja. Suomalaisilla on näitä kaikkia, joten tämä on win-win tilanne, Liu Peng korostaa.

http://yle.fi/urheilu/3-8678841

http://www.uusisuomi.fi/urheilu/160161- ... -jaahallia

Kiinalainen HC Red Star Kunlun solmi maaliskuussa esisopimuksen KHL:n kanssa. Joukkue pelaa kotiottelunsa LeSports Centerissä joka on Beijingissä sijaitseva monitoimiareena:
Kuva
(wiki)

Kiinalaiset panostavat jääkiekkoon paljon. Maa vaikuttaisi pyrkivän jääkiekkomahdiksi aivan tosissaan:

- Kyllä ne tulee satsaamaan aika rajusti. Kiinan toiseksi suurin yhtiö osti Infrontin, joka on kansainvälisen jääkiekkoliiton kumppanuusyhtiö.

Kalervo Kummola
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83062
Kokonaan uuden areenan rakentaminen ei näytä vielä toteutuvan:


Oulun jäähalliin suunnitteilla mittava remontti – seinät leveämmälle ja lisää aitioita

Kaleva 21.6.2016

Jos päätöksenteko etenee suunnitelmien mukaisesti, Oulun jäähalliin tehdään lähivuosien aikana merkittäviä laajennus- ja parannustöitä. Tavoitteena on kehittää nykyisestä hallivanhuksesta nykyaikaiset vaatimukset täyttävä urheilutoiminnan ja muiden tapahtumien areena.

– Olen suunnitelman suhteen hyvin toiveikas. Jo käytyjen keskustelujen pohjalta voi sanoa, että laajennustyöt ovat sekä kaupungin että Kärpät Oy:n intressi, Oulun Kärpät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Virkkunen kertoo.

Suunnitelman toteuttaminen tarkoittaisi tässä vaiheessa sitä, että kokonaan uuden monitoimiareenan rakentaminen ei olisi ajankohtaista pitkään aikaan.

– Jos laajennustyöt toteutuvat, Kärpät pärjäisi nykyisessä hallissa seuraavat 10–15 vuotta, Virkkunen laskeskelee.

Nopeimmillaan remontti voisi alkaa jo keväällä 2017 heti kiekkokauden jälkeen. Piirustuksia on tehty, mutta niitä ei vielä ole julkistettu. Se on jo varmaa, että jäähallin katto ei nouse korkeammalle, vaan rakentamisessa painopistealueet olisivat uusien aitioiden ja uuden kuntosalin rakentamisessa. Niin ikään seinät levenisivät, ja lisätilaa käytäville tulisi esimerkiksi ravintola- ja kioskitoimintaan.

Virkkusen mukaan kustannusarvio voisi pyöriä 4–5 miljoonan euron haarukassa.


Tällä hetkellä hallin molemmilla puolilla on tällainen käytävä:
Kuva
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83072
Kun nyt näyttää siltä että Ouluun ei rakenneta uutta areena lähivuosina, vaan vanhaa on ollaan uudistamassa, niin päätin tehdä vielä yhden vähän kattavamman kuvauskierroksen. Näitä kuvia voi sitten verrata uudistuksen tuloksiin ja arvioida ollaanko remontissa onnistuttu. Raksilan vanha halli on karu, mutta on palvellut hyvin.


Kuva


Pohjoisen puoleinen käytävä:
KuvaKuvaEtelän puolen käytävä:
KuvaRavintola Roudan sisäänkäynti:
Kuva
Näkymä pyörätuoleille varatulta paikalta:
Kuva


Jyrkät katsomorakenteet ovat olleet varsin toimivat. Edessä istuvien yli on nähnyt hyvin. Jos näihin katsomon osiin tehdään muutoksia niin toivon ettei niitä loivennettaisi liikaa.
KuvaKuvaTässäpä nämä. Otetaan uudet kuvat sitten remontin jälkeen.


Vanha uutinen edellisestä remontista vuodelta 2004:
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/raksi ... in/370670/
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83087
Pietarin SKA:lla kovat suunnitelmat

19.6.2016

Kuva


Pietarin SKA:lla on todella kovat suunnitelmat.

Nyt ei puhuta tähtipelaajista, joita se haalii ensi kauden joukkueeseensa, vaan lähitulevaisuudessa rakennettavasta jättihallista.

SKA:n varapresidentti Roman Rotenberg kertoo TASSille, että SKA neuvottelee jo Pietarin kaupungin kanssa paikasta, jonne uusi halli sijoitetaan.

– Jo alun alkaen olemme suunnitelleet hallia, joka vetää yleisöä 18 000 – 20 000. Yleisöä meillä käy hyvin peleissä ja jos me rakennamme uuden hallin, tulee meistä Euroopan suosituin joukkue yleisömäärällä laskettuna, Rotenberg sanoo.

Sveitsiläinen Bern on tällä hetkellä Euroopan ykkönen keskimäärin 16 100 katsojamäärällä. SKA haalii useimmiten täyden tuvan, joka on noin 11 700 silmäparia.

Lähde:
http://www.suomikiekko.com/2016/06/piet ... nnitelmat/


Uutisia myös KHL-seurojen talousvaikeuksista:

http://www.suomikiekko.com/2016/06/khls ... a-uutisia/

..............................
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83292
Mikkelin jäähalli saa viereensä monitoimiareenan

Mikkeliin suunnitellun liikunta- ja tapahtuma-areenan perustaminen on lähdössä liikkeelle. Vastaavaa hanketta ei ole muualla maassa toteutettu samalla tavoin kaupungin ja oppilaitosten yhteistyönä. Mamk Oy:n osuus areenan omasta pääomasta on 5 miljoonaa euroa, kaupungin 3 ja Suomen Nuoriso-opiston 0,5 miljoonaa. Areenan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä 2016, ja areenan on suunniteltu valmistuvan alkuvuodesta 2018.

Mikkeli Areena -hankkeen uusi toimitusjohtaja Timo Welsby haluaa luoda monitoimihallista matalan kynnyksen liikuntapaikan kaikille:

– Minusta on tärkeää, että tila tulee koko alueen käyttöön. Toivon, että siitä tulee matalan kynnyksen paikka, jossa alueen ihmiset uskaltavat ja pystyvät liikkumaan. Ei olla rakentamassa kristallipalloa, jota ihmiset käyvät vain pihalla katsomassa. Ei ole tietenkään itsestäänselvää, että tällainen tila lähtee itsestään pyörimään, vaan pitää tehdä hartiavoimin työtä, mutta en epäile hetkeäkään, etteikö tätä saataisi taloudellisesti kannattavaksi.

Mikkelin monitoimiareena, jäähalli ja ravikatsomo saavat yhteisen aulan. Kuva: Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy
Kuvahttp://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Milj ... %A4/542613

http://yle.fi/uutiset/mikkeli_areenan_u ... f=leiki-uu


MIKKELIN JUKUREIDEN BUDJETTI NOUSEE LIIGAN MYÖTÄ:

- Ensi kaudeksi Liigaan nouseva Mikkelin Jukurit on rakentanut jo pidemmän aikaa edellytyksiä pääsarjassa toimimiselle. Mestiksessä Jukurit on työllistänyt osapäiväisesti alle 40 henkeä. Liigaseurassa päätoimisia työntekijöitä on noin 50. Toimiston väkimäärä kasvaa neljästä kahdeksaan ja kokonaisbudjetin pitäisi hypätä 1,5 miljoonasta eurosta 3,6 miljoonaan.

Suurin muutos kulupuolella tulee pelaajistosta. Mestiksessä Jukureiden pelaajabudjetti on ollut 270 000 euroa ja ensimmäistä kautta pääsarjassa on rakennettu 1,5 miljoonan pelaajabudjetilla.


http://www.savonsanomat.fi/urheilu/jaak ... tin/746001


Tilasto Liiga-joukkueiden budjeteista (2015-16):
Kuva

Maailman jääkiekkoliigojen budjetit:
http://forums.internationalhockey.net/s ... -the-world!

..........................................................................................................................................
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83627
KHL:n itälaajentuminen on ajankohtainen puheenaihe jääkiekkopiireissä:

Massiiviset mittasuhteet ja vaatimattomat tavoitteet

KHL-kausi alkaa syyskuun taitteessa. Uuden kiinalaisen KHL-joukkueen ensimmäinen kotipeli on 5. syyskuuta. Red Star pelaa kotiottelunsa 2008 olympialaisiin valmistuneessa hallissa. Red Starin kotihalli vetää noin 18 000 katsojaa.
Tuhannet katsojat eivät riitä hankkeen tavoitteeksi, Red Starilla on vaatimattomana toimeksiantonaan lanseerata KHL-kiekko Kiinaan. Samalla pitäisi saada uusi, valtava markkina-alue innostumaan jääkiekkoilusta.
Kiina on KHL:n näkökulmasta tärkeä markkina ja menestyksellä on helpompi myydä uutta lajia. Pekingissä kilpailtiin vuoden 2008 kesäkisat ja maan hallitus tavoittelee kaupunkiin myös talviolympialaisia.
- On erittäin tärkeää, että yleisö tulee katsomaan pelejä, se on idea numero 1. Se on meidän ensimmäinen tavoite, että Kiina tykkää jääkiekosta.
Suomalaiskiekkoilijat ovat maailmanvalloittajina myös poliittisen pelin nappuloita. KHL-seuran takana on hallinnollista rahoitusta, tästä syystä joukkueessa pitää myös olla tietty määrä kiinalaisia pelaajia.
- En tiedä kannattaako siihen pelaajien niin keskittyä. Sehän on hieno juttu, että lähdetään sinne uuteen hommaan, pelaamaan sinne jääkiekkoa, Anssi Salmela miettii hankkeen taustoja.
Mutta minkälaista kiekkoa pelaa jääkiekkoseura Kunlun Red Star?
- Hyvä kysymys. Ei vielä hajuakaan, Salmela hörähtää.
Tasoerot joukkueen sisällä ovat etenkin näin harjoituskaudella hurjat. Siinä missä suomalaiset kyykkäävät kuntosalilla tottuneesti härmäläisen rautamäärän kanssa, kiinalaiset kirivät kiinni kiekkokulttuurin eroja joka osa-alueella salitreenistä kaukalotaiteeseen.
- En usko, että heitä pitää mitenkään opettaa. Eiköhän meillä ole enemmän opeteltavaa siinä heidän kulttuurissaan, puolustaja Janne Jalasvaara pohtii suomalaisten roolia.
Mestaruutta ei odoteta pekingiläisjoukkueelta välttämättä heti ensimmäisen kauden päätteeksi mutta kunnianhimoisesti hankkeessa edetään. Peli-identiteetti on samanlainen sekoitus kulttuureita kuin pukukoppien kielten sorina.

http://yle.fi/urheilu/3-9053462


Muutama vuosi sitten Venäjän kaukoidässä Tyynenvaltameren rannalla sijaitseva Vladivostok sai oman KHL-joukkueen. Admiral Vladivostok pelaa kotiottelunsa vuonna 2013 valmistuneella Fetisov areenalla:

Kuva

Kuva

http://forums.internationalhockey.net/s ... ssia/page3


Liiga saattaa laajentua tulevaisuudessa myös varsin eksoottiselle Sahalinin saarelle:
Kuva

Kuva

Sahalinin ja mantereen välille on tehty suunnitelmia myös tunneliyhteydestä. Jo vuonna 1950 Josif Stalin antoi määräyksen maanalaisesta 13 km pitkästä ja 70 metrin syvyydessä kulkevasta rautatietunnelista Nevelskin salmen ali. ”Projekti №6:tta” varten työhön tuotiin 8 000 gulag-vankia. Stalinin kuoleman jälkeen projekti hylättiin ja sitä arvosteltiin kannattamattomaksi.

Osana Venäjän laajaa kaukoidän kehityssuunnitelmaa vanhan projektin mahdollisuuksia on tarkkailtu uudelleen. Kuljetusministeriö ja Sahalinin alue ovat tehneet suunnitelman kolmen miljardin dollarin hintaisesta hankkeesta moottoritie- ja rautatietunnelista. Se rahoitettaisiin liittovaltion budjetista osana Sahalinin kulkuyhteyksien parantamista.


(The Eurasia Daily monitor)
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#83644
KHL on Siperian kaupungeille merkittävä sosiaalinen projekti. Se luo alueen nuorille toivoa tulevaisuudesta ja antaa lahjakkaimmille yksilöille mahdollisuuden kohota jääkiekossa kansainväliselle huipulle.

Kuvassa on 10 318 katsomopaikan Omsk Arena. Sitä käyttää KHL joukkue Avangard Omsk. Areena on valmistunut vuonna 2007.
Kuva

KuvaKHL-kiekkoa pelataan myös Siperian eteläpuolella Kazakstanissa. Kazakstanin pääkaupungin Astanan joukkue Barys Astana on ollut mukana sarjassa alusta asti. Joukkueelle valmistui uusi Barys Arena elokuussa 2015 ja siinä on istuimet 12 000 katsojalle.

Kuva


Barys Astanan kotikaupunki Astana on kasvanut voimakkaasti pääkaupunkiaikanaan. Vuosien 1989 ja 2009 välisenä aikana kaupunki kohosi Kazakstanin 8. suurimman kaupungin sijalta maansa 2. suurimmaksi kaupungiksi. Sen väkiluku oli vuonna 1989 276 000 ja vuonna 2012 jo 742 918.


Kuva


Kaupungissa on erikoistuttu tuottamaan maatalouskoneita tuulieroosioalueille ja siellä on myös kemian, rakennustarvike- ja elintarviketeollisuutta.


Kuva


Kazakkien kulttuurissa on vaikutteita venäläisestä ja persialaisesta kulttuurista sekä jonkin verran arabialaisesta kulttuurista.

...................................................................................................................
http://hfboards.hockeysfuture.com/showt ... 73&page=39

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_K ... gue_arenas

.......................................................................................................................
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7