Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#77392
Tässä oma ketju Harppuunakorttelille!

Harppuunakorttelin nimi nousi esiin jo noin vuosi sitten. Merimieseläkekassa on tekemässä melkoisen 130 miljoonan euron asuntorakennussijoituksen aivan Turun linnan lähelle. Tämän päivän Turun Sanomissa oli tästä keskinkertaista isompi juttu joka oli löytänyt tiensä pienennettynä lehden nettiversioonkin!
Linnan luo 130 miljoonan hanke

Rakentaminen Turun linnan lähelle alkaa 2016 ja kestää viitisen vuotta. Turku myy alueen Merimieseläkekassalle ilman tarjouskilpailua. Sitä ei kaupungin mukaan pidetä, koska ostajalla on jo vuokraoikeus tontteihin.
Kuva
Harppuunakorttelin uudet asuintalot sijoittuvat Turun linnan maisemiin. Merellinen asuinalue rakennetaan merimiesten rahoilla. Havainnekuva: Sigge Arkkitehdit

Tarvittava asemakaava hyväksyttiin Turun valtuustossa joulukuussa 2014. Korttelin myyntihinnaksi on tulossa 6,7 miljoonaa euroa. Hinta perustuu ARA:n määrittelemään ARA-tuotannon enimmäishintaan ja vapaarahoitteisten talojen osalta Kiinteistötaito Peltola & CO Oy:ltä tilattuun arvioon.

Kiinteistötoimialan johtaja Jouko Turto perustelee tarjouskisan puuttumista sillä, että Merimieseläkekassa on jo vuosia sitten ostanut alueen vuokraoikeuden itselleen. Lisäksi Turulla on asuntopoliittisena intressinä, että alueelle toteutetaan ARA- ja vuokrataloja. Sekä Turto että apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd) vakuuttavat, että kyseessä käypä hinta. Turku olisi voinut pitää tonttimaan myös omassa omistuksessaan, mutta nyt rahapotti saadaan kerralla eikä vähitellen vuokratulona.

Yhteensä 12 kerrostalon rakentaminen on Merimieseläkekassan historian mittavin investointi. Toimitusjohtaja KariVälimäki laskee sen arvoksi 120–130 miljoonaa euroa.

Linnankadun, Vallihaudankadun, Satamakadun ja rautatien rajaamalle alueelle nousee 4–7-kerroksisia asuin- ja liikerakennuksia. Omistus-, vuokra- ja palveluasuntoja tulee 600 asukkaalle. Vanhaa varastoaluetta yritetään modernisoida nyt kolmatta kertaa. Aiemmat suunnitelmat, meriakvaario Atlantis ja Kauppasatama, menivät myttyyn.

Turku saa korttelin ARA-tonteista 234 euroa ja vapaarahoitteisista 384 euroa kerrosalaneliöltä. Kauppahintaa tarkistetaan 150 euroa ylöspäin vuonna 2020 niiltä osin, kun ARA-tuotantoa ei ole toteutettu.
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/82 ... onan+hanke

Skannasin myös paperilehden laajemman jutun Harppuunakorttelista kuvineen.

Kuva

Kuva

Kuva

Tässä lähtö tähän erinomaiseen projektiin, jossa keskusta kehittyy pitkään sivuraiteella olevalle entiselle teollisuusalueelle ja historiallisen kulttuurimonumentin, Turun linnan viereiselle hävettävälle tontille! Toivotaan tämän olevan lähtölaukaus koko Linnakaupungin nopealle etenemiselle.
tekijänä Nalle
#77396
Kiitos skannauksesta, ei tarvitse nyt käydä kirjastossa lukemassa kyseistä juttua. :) Hieno startti Linnakaupungille. Kokonaiskohteena varsin mielenkiintoinen ja täysin uudenlainen Turussa.
tekijänä pallo
#77397
Kiva, että tehdään suht kaupunkimaista, eikä prismoja sekä isoja parkkikenttiä silmällä pitäen. Hyvältä näyttää!
Avatar
tekijänä Clepe
#77398
En oikein pidä suunnitelmasta. Kortteli on todella laaja, reunat yli 200 metriä. Vanhan asemakaavan Puusepänkatu olisi pitänyt säilyttää, jolloin estevaikutus olisi pienempi. En myöskään näe havainnekuvissa umpikorttelia vaan sarjan ylikasvaneita alppimajoja. Sama kerrosala sijoitettuna kahteen oikeaan umpikortteliin tai 30-luvun puoliavoimeen lamelliviritelmään olisi mielestäni paikalle parempi ratkaisu.
Autokanneton sisäpiha on viihtyisä ratkaisu, siitä plussaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#77406
Täysin suljettua umpikorttelia tästä ei muodostu. Havainnekuvan mukaan kuitenkin kaksi vierekkäistä rakennusta näyttäisi olevan kytketty toisiinsa pariksi jonka jälkeen on korttelissa aukko. Tämä on mielestäni aivan oikein jotta korttelin sisään tulisi kunnolla valoa. Korttelin olisi kyllä hyvin voinut erottaa kahdeksi säilyttämällä Puusepänkatu, miksi näin ei tehty? Ehkä on haluttu laaja yhtenäinen oleskelupiha-alue ja jättää korttelin perältä näköala Turun linnan suuntaan avoimeksi? Tällaisena piha on hyvin avara ja valoisa, pimeänä vuodenaikanakin, verrattuna keskustan perinteisiin totaaliumpikortteleihin jotka ovat erittäin pimeitä ja kivisiä korkeiden rakennusten keskellä. Puutalokorttelit joita Turussa on monilla alueilla edelleen, eivät ole erityisen umpinaisia, siellä on paljon käyntiaukkoja pihoille koska talot eivät ole erityisen pitkiä kadunvarressakaan.

Havainnekuvan rakennuksista kyllä pidän, ne eroavat selvästi useista meneillään olevista tasakattorakennusprojekteista joissa rakennuksen fasadi muodostuu suurista parvekkeista. Rakennukset näyttävät tässä virkistävän erilaisilta ja korttelikokonaisuus on yhtenäinen.
Avatar
tekijänä Kantti
#77507
suberb kirjoitti:https://www.youtube.com/watch?v=ROgte7oyrIs

Tälläinen havainnollistava video löytyi Turun kaupungin sivuilta. Näyttää kyllä hyvältä omasta mielestäni!
Hieno video josta selviää aikaisemmasta havainnekuvasta tihrustelemani talojen paritus kahden talon kokonaisuuksiksi niitä yhdistävällä sillakkeella.

Alla Merimieseläkekassan tiedote tehtävästä projektista.
Uusi asuinalue suunnitteilla Turkuun - Harppuunakortteli
15.10.2015
Uusi vetovoimainen asuinalue Turun linnan naapuriin

Turun linnan naapuriin on suunnitteilla uusi asuinalue Harppuunakortteli. Korttelin rakennuttaa ns. allianssimallilla Merimieseläkekassa. Alue on osa Linnanfälttiä, jolla on moniulotteinen ja polveileva Linnaan kytkeytyvä historia 1880-luvulle saakka. Kortteliin rakentuu viihtyisiä ja laadukkaita asuntoja sekä liike- ja toimitiloja, joissa yhdistyvät energiatehokkuus, elinkaarikestävyys sekä kaupunkikuvallisesti Linnan läheisyyteen sopiva toteutus.

Kortteliin tulee rakentumaan vaiheittain kaksitoista asuinkerrostaloa sekä niiden yhteinen, pihakannen alle sijoittuva autohalli. Talojen keskelle tulee korttelipuisto istutuksineen ja oleskelualueineen. Asukkaita palvelevat yhteisrakennukset sijoittuvat myös pihakannelle. Pihakannelle istutetaan puita osana kumpumaista istutusaluetta. Alueen eteläkulmalle rakennetaan Itämaanportti – niminen kortteliaukio. Asuinrakennusten kerroslukumäärä tulee vaihtelemaan neljästä seitsemään, ja korkeus kasvaa linnan suunnasta pohjoiseen.

Rakennusten porrashuoneisiin tai kahden talon yhteiseen porrashuoneeseen tulee hissit. Näin kahden talon kokonaisuus voi muodostaa yhteisen asunto-osakeyhtiön. Korttelikokonaisuutta ei jaeta erillisiin tontteihin vaan taloyhtiöt muodostetaan hallinnanjakosopimuksin. Kortteliin perustetaan yhteinen kiinteistöyhtiö, joka vastaa pysäköintihallin, piha-alueiden ja muiden yhteistilojen hallinnosta ja huollosta.

Pääjulkisivumateriaali on pääosin vaalea ja yhtenäinen rappaus. Asuinrakennuksissa on poikittaissuuntainen harjakatto ja katemateriaalina vaaleanharmaa peltikate. Asemakaavassa määritellyt ääneneritysvaatimukset toteutetaan rakenteellisin ratkaisuin. Satamaradan junaliikenteestä aiheutuva tärinä otetaan huomioon rakennesuunnittelussa.

Rakennushanketta toteutetaan ns. allianssimallilla, jossa allianssiin valitut osapuolet kuten suunnittelija, keskeiset urakoitsijat ja rakennuttaja muodostavat toteutuksen ydinryhmän. Mallissa kukin osapuoli tuo hankkeeseen oman asiantuntemuksensa ja työpanoksensa sekä tietämyksensä elinkaari-, energiatehokkuus-, ympäristövastuullisuus- ja työturvallisuusasioissa. Osapuolet sitoutuvat myös omalta osaltaan tehokkaasti ns. harmaan talouden torjuntaan annettujen määräysten ja ohjeiden mukaisesti.

-Harppuunakortteli on Merimieseläkekassan historian mittavin rakennushanke, arvoltaan noin 120 miljoonaa euroa. Olemme kiinnittäneet hankkeeseen parhaan asiantuntemuksemme projektipäälliköksi. Matti Jokisella on pitkä kokemus kiinteistöalalta ja rakennuttamisesta, toteaa toimitusjohtaja Kari Välimäki.

Video Harppuunakorttelista

Seuraa twitterissä @harppuunakortteli.
http://www.merimieselakekassa.fi/fi/Etu ... tteli.aspx

Harppuunakorttelin nytkähtäessä nyt liikkeelle, toivoisi jotakin sutinaa alkavan tapahtua PSJ Holdingin touhuissakin Linnankadun 71-73 vanhoissa puurakennuksissa, joita on hinkattu melko ponnettomasti vaikka kaikki esteet toteuttamiselle on heidän toiveidensa mukaan poistettu valitusten kaaduttua! Vähän on läästitty maalia ulkoseiniin, mutta aika himmeällä liekillä toiminta on elossa. Ehkä sisätiloissa edetään paremmin? Melko kaatopaikalta tontti edellen näyttää.

Jonon jatkoksi Linnankadulla on tulossa Turku Energian alue joka on vapautunut muuhun (asumis)käyttöön ja jota ollaan kilpailuttamassa parhaillaan. Jännää! :)

Kunhan tämä pätkä Linnankatua, Turku Energian tontista Harppuunakortteliin, saadaan suht valmiiksi, koko alue kohoaa erääksi kiinnostavimmista kaupungissa. Taso nousee rajusti ja samalla alueen hinnat. Tässä mielessä on hyvä että Harppuunakortteliin tulee osaksi vuokra-asuntoja, eikä mitään eliittipesää.
tekijänä anuanuannn
#78928
Olen samaa mielta Clepen kanssa, ei istu. Vertaa Linnanfältin suunnitelmiin, jossa kerroksia 2-4, tiivista ja matalaa rakentamista jolla saadaan aikaan kaupunkimainen tunnelma. Puuta kaytetty julkisivuissa seka ehka myos rakenteena, ekologista ja ajankotaista (ks Finlandia palkinto). Linnafaltissa maantasokerrokset olivat varattu liiketiloiksi, kaupat ja kahvilat elavoittivat aluetta. Happuunakorttelissa en nahnyt vastaavaa kaupungin elavoittamista, rakennukset on siroiteltu erilleen tontin laidoille aivan lahiorakentamisen tapaan, julkisivu on rappausta, kerroksia 4-7, ja arkkitehtuuri ei ole innovatiivista.
Avatar
tekijänä Kantti
#79618
Harppuunakorttelin työt ovat käynnistyneet alueen rajaamisella ja puiden poistolla Tontin Linnankadun myötäisellä sivulla. Lukuunnottamatta muutamia pystyyn jätettyjä koivuja ja aivan jalkakäytävän reunassa olleita puita.

Harppuunakorttelin rakennuksia Satamakadu varrelta. Usvainen tihkusade harmaannuttaa maisemaa.
Kuva

Epävirallisena parkkipaikkana toiminut tontin osa Satamakadulla.
Kuva

Vanha rakennus nähtävästi jää toistaiseksi "melumuuriksi".
Kuva

Suuri osa työmaasta aidataan aaltopeltien taakse näkymätömiin!
Kuva

Vallihaudankadun ja Linnankadun kulma johon jää Itämaanportti niminen aukio
Kuva

Kuva

Satamaan johtava junarata rajaa tontin idästä.
Kuva

Harppuunakorttelin joskus valmistutta, kohenee Turun linnan ränsistynyt lähiympäristö kertaheitolla sellaiseksi, ettei tarvitse hävetä turistien kulkiessa ruotsinlaivoihin ja päinvastoin. Oli jo aikakin!
Avatar
tekijänä Kantti
#79641
Nalle kirjoitti:Toivottavasti tuo iso joutsen-graffitti säilytetään tavalla tai toisella.
Ei se taida säilyä, kadunvarsirakennus tullaan purkamaan ja koska kyseessä ei ole mikään Banksy, ei sitä myöskään irroiteta taidekohteena myytäväksi tai museoitavaksi. Sääli kyllä, nämä ovat hienoja kulttuuri-ilmentymiä kaupungissa. Tätä voisi olla selvästi enemmänkin, erotuksena suttuspreijaamisesta ja tagittamisesta.
Avatar
tekijänä Kantti
#79814
Viime yönä tuuli niin että vinkui, ja ikkunanpokat kolisivat. Harppuunakorttelin peltiset työmaa-aidat eivät tuulempuuskista tykänneet.

Kuva

Kuva
tekijänä Luukie
#79816
Onko muuten noista ammatti-instituutin talosta https://goo.gl/maps/59QqGHnjQrj mikä puretaan sitten kun turku löytää uudet koulutilat. Tietoa tarkemmista suunnitelmista kuin uusia kerrostaloja tulossa. Tällähetkellähän oppilaat ovat parakeissa eikä rakennuksen sisällä.
Siihenhän mahtuisi montakin kerrostaloa mitkä voisi yhdistää Harppuunakortteliin.
Avatar
tekijänä Kantti
#81158
Harppuunakorttelin vaiheita.

4.2.-16
Kuva

Kuva

16.2.-16
Ikkunat on poistettu...
Kuva

..ne löytyvät kulman takaa peräkärryjen kyydistä. Asiallista kierrätystä!
Kuva

24.2.-16
Kuva

Kuva

Kuva

Suomen Turun joutsen katoaa.
Kuva

Se mikä tänään oli vielä jälellä.
Kuva