Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä 16valve
#76617
En löytänyt Pirkkalalle omaa aluetta, joten tein uuden. Naistenmatkantien varteen on noussut kaksi harjakattoista kerrostaloa, jotka poikkeavat alueen muista kerrostaloista tyylikkyydellään. As. Oy Pirkkalan pähkinäkuja ja As. Oy Pirkkalan Pähkinäpolku saivat nimensä takana olevasta pähkinäpensaslehdosta.

https://www.srv.fi/asunnot/pirkkalan-pahkinakuja

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
huopa tykkää tästä
tekijänä pallo
#76622
Itse olen varmaan kovin tylsä, mutta mun mielestä harjakatto kerrostaloissa saa painua takaisin Tanskaan ja Hollantiin tai mistä lie tullutkaan. Mauttomampaa ilmestystä saa hakea. Tasakatto tai porrastettu tasakatto kunniaan ja huoltoyhtiö hoitaa loput. :smt028

Bring me this please:

Kuva
tekijänä Dankos
#82441
Pirkkalaan Suupan ja Kyöstin välille on rakentumassa uusi Tuohikorven asuinalue. Se muodostuu englantilaistyyppisistä kytketyistä pientaloista ja on yleiskuvaltaan melko kaupunkimainen. Paikalla oli ennen metsää, joten kaupunkikuvallisesti positiivinen muutos. Omasta mielestäni hyvinkin tyylikäs alue näin jo keskeneräisenäkin ja ehdottomasti pitäisi tulla näitä lisää! :smt023
Muutama kännykkäkuva alueelta:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
huopa tykkää tästä
tekijänä Elazi
#82452
Pirkkalassa nousee myös tällainen mukavan retrohenkinen rivitalokohde: Kuva
:roll:
Avatar
tekijänä 16valve
#88659
Pirkkalan keskusta kokee lähivuosina melkoisen mullistuksen.
Aamulehti kirjoitti:70 miljoonan euron hanke: Pirkkala-city saa 16-kerroksisen asuntotornin ja kaupunkimaisen ilmeen

Kaavamuutos mahdollistaa Suupalle lähes 22 000 kerrosneliön ja 70 miljoonan euron rakennushankkeet. Keskustan maamerkiksi nousee 16-kerroksinen asuntotorni.

Kuva

Pirkkalan kuntakeskusta Naistenmatka saa lähivuosina täysin uuden, kaupunkimaisen ilmeen. Kaavamuutos mahdollistaa kunnanviraston kortteliin Suupalle lähes 22 000 kerrosneliön rakennushankkeet: uusia asuntoja, virastoja ja liiketilaa.

Kuva

Keskustan uudeksi maamerkiksi nousee 16-kerroksinen asuntotorni. Korttelin eteläosaan sijoittuvat korkeatasoiset, valkoiset asuinkerrostalot. Korttelin keskellä katseita kerää muita rakennuksia matalampana kirkkaanpunainen asuinrakennus. Julkiset rakennukset sijoittuvat Suupantien varteen. Hallintokorttelin Suupantien puoleinen osa on kuusikerroksinen ja koulukeskuksen puoli nelikerroksinen. Korttelialueen halkaisee julkinen tila ja rakennusten rajaama, suojaisa kävelykatu. Pitkän aikavälin suunnitelmissa keskusta laajenee Naistenmatkantien pohjoispuolelle Pyhäjärven rantaan.

Kuva

Suunnitelmat muuttuivat
Pirkkalan kunta keskeytti aiemmin keskustakorttelin kehittämisen tontinluovutuskilpailun voittaneen Lujatalo Oy:n kanssa. Kunta kuitenkin jatkoi kaavoitusta omana työnään. Alun perin tontin pohjoisosaan Suupantien varteen oli suunniteltu nelikerroksista hybridirakennusta, johon olisi yhdistetty kunnan kaikki virastot ja valtuustosali sekä liiketiloja. Kaupan tilat olisivat olleet pohjakerroksessa ja kunnan tilat sen päällä. Sote-uudistus kuitenkin pisti suunnitelmat uusiksi, sillä rakennukseen oli suunniteltu myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

- Uudessa ehdotuksessa julkinen rakennus, liike- ja asuinrakennukset ovat erillisiä. Ne voidaan toteuttaa vaikka yksi kerrallaan, toteaa Pirkkalan kunnanarkkitehti Santeri Kortelahti.

Kuva

Painopiste asumiseen
Kokonaisuutena kyse on noin 70 miljoonan euron rakennushankkeesta. Päätökset kunnan yhteistyökumppanista ja keskustakorttelin toteutuksesta tehdään tontinluovutuskilpailun jälkeen. Kaava-alue on valtaosaltaan tarkoitus myydä rakennusliikkeelle.

- Kun kaava on vahvistettu, vanha kunnantalo puretaan. Ajatus on, että tontin ostaja purkaa rakennukset. Arvioisin, että rakentamiseen päästään aikaisintaan syksyllä 2018.

Alkuperäiset kaupunkikuvalliset tavoitteet on haluttu säilyttää, mutta rakentamisoikeutta on hieman pienennetty ja siirretty painopistettä julkisesta rakentamisesta asuntoihin. Asemakaavan muutos mahdollistaa kunnanviraston korttelin yhdelle tontille asuin- ja liikerakentamista 5 400 kerrosneliötä, josta liikerakentamista tulee olla 10–50 prosenttia. Asuinkerrostalotonttien rakennusoikeus on yhteensä 14 150 neliötä, josta liikerakentamista saa olla viidennes. Keskustatoimintojen tontille saa rakentaa 2 240 kerrosneliötä palvelu- ja liikerakentamista sekä hallintoa ja asumista. Tämän tontin kunta pitää omistuksessaan.

Sisäilmaongelmista kärsinyt vanha kunnantalo tyhjenee kokonaan ennen kesälomia. Viimeisetkin toiminnot siirtyvät touko-kesäkuun vaihteessa väistötiloihin kauppakeskus Veskaan Partolaan. Pirkkalan virastot on jo nyt hajasijoitettu kuntakeskustassa useaan eri paikkaan Suupantien molemmin puolin. Toistaiseksi ei ole päätetty, keskitetäänkö toimitilat jatkossa yhteen paikkaan vai ei.

Kuva

Vanha valtuusto päättää kaavasta
Kunnanviraston korttelia koskeva Naistenmatkan asemakaavan muutos on kunnanhallituksen käsiteltävänä maanantaina. Valtuuston päätettäväksi se etenee vielä vanhan valtuuston viimeiseen kokoukseen toukokuussa.

Asemakaavan muutos koskee Pirkkalan ydinkeskustaa. Alue käsittää nykyisen kunnantalon korttelin tontin ja osan Pyhäojan puistoa. Pohjoisessa alue rajoittuu Suupantiehen, idässä Koulutiehen, lännessä kahteen asuinkerrostalokortteliin ja etelässä koulukeskuksen tonttiin. Suunnittelualueen koko on 10 880 neliömetriä. Alueen maat omistaa kunta.

Kuva

Pitkään vireillä
Pirkkalan valtuusto päätti keväällä 2013, että kunnanviraston tonttia kuntakeskustassa ryhdytään kehittämään.

Nykyiset rakennukset päätettiin purkaa ja rakentaa tilalle yhdistelmärakennus, josta löytyy kunnanviraston tilojen lisäksi asuin- ja liiketilaa.

Lujatalon ehdotus ”Käräjäkivet” voitti kilpailun kunnantalon tontista syyskuussa 2014.

Syyskuussa 2016 suunnitelmat kuitenkin pistettiin jäihin. Kunta lopetti neuvottelut Lujatalon kanssa, mutta jatkoi kaavoitusta omana työnään.
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/70-mil ... -24460434/
Avatar
tekijänä grendy
#88666
Koominen toi 20ap tossa torilla. Ei vaan pysty oleen rikkomatta kokonaisuutta 20 vaivaisen autopaikan takia.
Avatar
tekijänä 16valve
#88668
grendy kirjoitti:Koominen toi 20ap tossa torilla. Ei vaan pysty oleen rikkomatta kokonaisuutta 20 vaivaisen autopaikan takia.
Samaa ihmettelin. Tuohon kun voisi miettiä jotain yleishyödyllistäkin, tai vaikka vaan pienen puiston suihkulähteineen ja jäätelökioskeineen tms.
tekijänä Heikki K
#88672
16valve kirjoitti:
grendy kirjoitti:Koominen toi 20ap tossa torilla. Ei vaan pysty oleen rikkomatta kokonaisuutta 20 vaivaisen autopaikan takia.
Samaa ihmettelin. Tuohon kun voisi miettiä jotain yleishyödyllistäkin, tai vaikka vaan pienen puiston suihkulähteineen ja jäätelökioskeineen tms.
Samaa katsoin kanssa ja mietin, että eikö ne paikat - olettaen, että ne on pakko olla - voisi laittaa poikittaisruutuina kadun puolelle. Silmämääräisesti sama määrä mahtuisi niinkin ja silloin myös ajoliikenne torin puolella jäisi pois. Alueen kaventaminen koko matkalta vähän ei rikkoisi kokonaisuutta niinkuin tuollainen keskelle lätkäiseminen.
tekijänä Dankos
#89755
Kyöstiin, purettujen rivitalojen paikalle Väinönkujalle on viime vuonna valmistunut uusi asuintalo ja sen viereen on rakenteilla kaksi vastaavanlaista, mutta pienempää taloa.

Kuva
Valmis rakennus on kauttaaltaan tiilimuurattu ja elementtisaumat sekä parvekelasikentät puuttuvat kokonaan. Yksityiskohtiakin löytyy. Tämä on mielestäni selkeästi nykyrakentamisen laadukkaammasta päästä. Lieneeköhän rakennuttajana ollut jokin julkinen/voittoa tavoittelematon taho?

Kuva
Sama rakennus ja työmaa sisäpihan puolelta. Asemakaavan perusteella alueen rakennusten olisi tarkoitus valmiina muodostaa korttelimainen kokonaisuus. Kaiken kaikkiaan kyseessä on nykypäivänä harvinaisen tasokas projekti. :)
tekijänä LeBaron
#99480
Suupantien ja Suupankujan kulmassa sijaitseva kunnan tontti, jolla ennen sijaitsi kirjasto ja nykyään vain väliaikainen parkkipaikka, on tulossa myyntiin ensi vuonna. Kunta suunnittelee, että siihen omistaja rakentaisi 12-kerroksisen asuinkerrostalon. Viereisen kulmatontin yhtiöllä on lisäksi halukkuutta myydä omaa aluettaan toisen samanmoisen pistekerrostalon rakentamista varten. Tällä tontilla olevat kaksi vanhaa kerrostaloa remontoitaisiin ulkonäöltään yhteensopiviksi uusien kanssa. Kunta on näyttänyt alustavasti vihreää valoa hankkeelle.
tekijänä LeBaron
#104149
https://pirkkalainen.com/992-vanhan-kir ... kerrostalo

https://view.taiqa.com/pirkkalainen/pir ... 2#/page=10

RAKENNUSLIIKE Peab Oy:n Hermione-niminen ehdotus on voittanut kilpailun, jossa valittiin ostaja Suupankujan ja Suupantien risteyksessä olevalle ns. vanhan kirjastotalon tontille.

Tontilla on asuinrakennusoikeutta 3000 neliötä. Liike- ja toimistotilojen rakennusoikeutta on 500 neliötä rakennuksen kahdessa alakerroksessa.

Peab Oy:n tarjouksessa ja havainnekuvissa näkyy kahdessa alimmassa kerroksessa visioituna ravintola tai muuta laadukasta liike- tai toimistotilaa. Rakennuksen toiselle puolen on luonnosteltu ulkoterassin näköistä tilaa ja korkeatasoista piharakentamista.
Avatar
tekijänä engineerix
#104753
Pirkkalan keskustaan rakenteilla oleva 16-kerroksinen Pirkkalan Kirjuri muuttaa melkoisesti Pyynikiltä avautuvaa "erämaa" maisemaa. Ja kyllähän tuo hyppii silmille myös Tahmelan rannassa ja Pispalassa. Vähän kyllä ihmettelen arkkitehtuuria. Kukahan antoi luvan rakentaa tuollaisen laatikon keskelle metsää? Jos nyt oli pakko rakentaa metsärajan yli, niin olisi sitten edes tehty se tyylillä.

Kuva
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä 16valve
#104757
engineerix kirjoitti: 06.09.22 19:03 Pirkkalan keskustaan rakenteilla oleva 16-kerroksinen Pirkkalan Kirjuri muuttaa melkoisesti Pyynikiltä avautuvaa "erämaa" maisemaa. Ja kyllähän tuo hyppii silmille myös Tahmelan rannassa ja Pispalassa. Vähän kyllä ihmettelen arkkitehtuuria. Kukahan antoi luvan rakentaa tuollaisen laatikon keskelle metsää? Jos nyt oli pakko rakentaa metsärajan yli, niin olisi sitten edes tehty se tyylillä.
Keskelle metsää? Rakennuspaikka on Pirkkalan keskustakorttelissa. Toki se näyttää metsältä kun sitä katselee Pyynikin kalliolta yli viiden kilometrin päästä. :roll:

Pirkkalassa on paljon muitakin mielenkiintoisia rakennusprojekteja meneillään. Vaikkapa arkkitehtuurikilpailun voittanut Soljan Sinfonia. https://www.tikirak.fi/as-oy-soljan-sinfonia/