Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä Xerdoz
#76396
Täällä yleensä etsitään ja esitellään komeimpia ja hienoimpia rakennuksia, niin tuli mieleen, että voisi pistää ankeitakin rakennuksia varoittaviksi esimerkeiksi. Itse tänään Valkeakoskella ajellessani törmäsin ehkä ankeimpaan rakennukseen, minkä nyt lähihistorista muistan nähneeni. Kyllä veti mielen matalaksi ja vihaiseksikin, että miksi on tuommoinenkin pitänyt väsätä. Ja vielä yhdeksi ensimmäiseksi rakennukseksi, jonka "turistit" näkevät paikkakunnalle saapuessaan. Eli Valkeakosken linja-autoasema. Kyllä on harmaan eri sävyt hyvin edustettuna ja pintamateriaalikin näyttäisi oikein laadukasta laattaa olevan. No sellainen meinaa suusta lentää tuon nähdessään. Ei kyllä kovin mairitteleva kuva kyseisestä paikkakunnasta jää tuon nähdessään.

Jostain syystä toiselta puolelta ei olekaan Google mapsiin kuvattu, mutta tässä yhdestä suunnasta tämä kauhistus.

https://www.google.fi/maps/@61.263394,2 ... 312!8i6656

(Ei sillä, että tuo ympäristö muutenkaan kovinkaan hienostunut olisi, kun laiturilla linja-autosta ulos hyppää)

Näitä vastaavia kyllä on Suomi pullollaan, mutta tämä jostain syystä nyt oikein herkisti mielen ja sai tänne ketjua väsäämään.
tekijänä hmikko
#76397
Sanoisin, että hyvin paljon pahempaakin on nähty. Tuo näyttää olevan heikohkossa kunnossa, mutta suunnittelijoilla vaikuttais alun perin olleen arkkitehtonista yritystä. Kellotorni ja kaikkee. Bussiasemien asvalttikenttä jo sinällään tuppaa olemaan perin ankea melkein joka paikassa.

Itse erottelisin ankeudessa omiksi kategorioikseen epäonnistuneen arkkitehtuurin, siis semmoisen, jota joku arkkitehti on tosissaan ja rakennustaiteellisen kunnianhimon kanssa suunnitellut, ja sitten semmoisen rakennustuotannon, joka muuten vaan päätyy ankeuttamaan kansalaisten elämää, tyyliin Tokmannin laatikkomyymälä. Yksi omista inhokeistani on mm. Halosen sisältävä liikerakennus Turun Kristiinankadun ja Eerikinkadun kulmassa. Se rempattiin pari vuotta sitten ja julkisivusta tuli umpivalkoinen varastolaatikko, joka näyttää Raision pellolta Ikean vierestä tulleelta, mutta sijainti on korttelin verran Turun Kauppatorilta. StreetViewissä kuva talosta ennen remonttia. Ruma se oli silloinkin, mutta siinä edes oli jotain etäisesti julkisivua muistuttavaa.

Edit: Jahas, askeleen päässä olikin uudempi StreetView-kuva, jossa remontoitu versio näkyy.
tekijänä järvellä nukkuva
#76398
Itäkeskuksen Prisma voisi olla esimerkki peltihallista, josta joku on sentään yrittänyt tehdä jotain muuta kuin peltihallia. Mutta jotenkin tuntuu, että lopputulos on vielä karmeampi kuin jos kyseessä olisi vain rehellinen laatikko. "Hei, laitetaan siihen joku uloke ja vähän oranssia väriä, niin näyttää pirteämmältä."

https://www.google.fi/maps/@60.2124302, ... 56!6m1!1e1

Toisaalta on huvittavaa sijainninkin huomioon ottaen, että Prisma sijaitsee kirjaimellisesti umpikorttelin yhdellä laidalla. Ehkä toiselta puolelta katsottuna rakennus saattaisi näyttää jopa siedettävältä jonain kauniina kesäisenä päivänä:

https://www.google.fi/maps/@60.2145369, ... 312!8i6656
tekijänä sekovene
#76432
Otsikkoon voisi mainita tukun 70-luvun matalia (ja miksei myös korkeita) liikerakennuksia. Ida Aalbergin tiellä Pohjois-Haagassa sijaitsee tällainen rötiskö (tuo kuvassa etualalla näkyvä harmaa laatikko):

Kuva

Street view etupuolelta

Samat liike- ja muut tilat mahtuisivat kerrostalon kivijalkaan, eikä tuo matala, harmaa laatikko ole mikään mielennostattaja. Rakennuksessa toimiva kebabkaljaräkälä on kuitenkin varsin sympaattinen. Taustalla näkyvä 50-luvun kerrostalo on rakennuksena ihan hieno, ympäristö tosin on pelkkää epämääräistä pusikkoa ja parkkista, kuten pistetaloilla usein.
Avatar
tekijänä RV
#76450
Rakennus näyttää "ei häiritä 50-luvun idylliä (Haaga torneineen on kyllä oikeasti hieno)"-versiolta 70-luvun lopulta. Jos se koettaisiin nyt tarpeelliseksi toteuttaa, se luultavasti olisi yhtä korkea ja samalla paikalla, ainoana erona steriilinvalkoinen ja sikinsokin-ikkunat...
Avatar
tekijänä prepo
#76487
Porin rumimmaksi rakennukseksi äänestettiin Porilaine-lehdessä vuosi sitten Keskuskartano - ilmeisesti rakennuksen massiivisuus ja keskeinen sijainti linja-autoseman kupeessa vaikutti tulokseen.
Kuva

Toisena oli tennishalli - toki ankea peltihalli ankean parkkialueen takana, mutta ei erityisen näkyvällä tai keskeisellä sijainnilla, ellei urheilutapahtumia lasketa:
https://goo.gl/maps/iwFPk

Kolmanneksi kisassa tuli kaupunginkirjasto kaakeleineen:
https://goo.gl/maps/qyga8

Myös tuolloin vielä kesken ollut Puuvillan kauppakeskus oli saanut paljon ääniä.
...

Jos rakennuksen ulkoasullinen vaatimattomuus / mitättömyys on myös ankeuden mittana, Joensuun kauppahalli sopii hyvin tähän ketjuun:
Tänään Karjalaisessa kerrottiin että rumuudestaan maankuulu rakennus ilmeisesti aiotaan purkaa lähivuosina (onpa sitten kuvaaja vielä rajannut kuvaan molokit ja jätelavan :) ):
Kuva
Rumaksi monessa yhteydessä moitittu Joensuun kauppahalli puretaan lähivuosina. Kauppahalli rakennettiin torin etelälaidalle vuosina 1967-68, joten kiistellyn rakennuksen taru on jäämässä noin viidenkymmenen vuoden mittaiseksi.
Karjalainen kirjoitti:Joensuun kauppahalli valmistautuu hautajaisiinsa. Yrittäjät ovat jättämässä purku-uhan alla olevan rakennuksen. Hallin sisäpuolelle on jäämässä vain muutama yrittäjä. Syy yrittäjäkatoon on epävarmuus kauppahallin tulevaisuudesta.
Joensuun kaupunki on rakentamassa toriparkkia ja korvaamassa nykyisen kauppahallin uudella liikekiinteistöllä. Torin ja pysäköinnin kokonaispotista puuttuu enää muutama miljoona. Toriparkin toteutuminen näyttää todennäköisemmältä kuin koskaan aiemmin. Päätös toriparkista tehdään kesällä 2016.
Tilakeskuksen johtaja Timo Korhosen mukaan kauppahalli puretaan joka tapauksessa riippumatta siitä, rakennetaanko toriparkki.
- Kauppahalli tullaan purkamaan. Rakennus on niin huonokuntoinen eikä taivu tämän päivän toimintaan. Edullisemmaksi tulee rakentaa uusi ja kunnollinen kiinteistö tilalle.
Kaupunki ei rakenna uutta kauppahallia tai liikekiinteistöä entisen tilalle, eikä tule sitä omistamaan. Jos toriparkkia ei tule, niin kauppahallin tontti kilpailutetaan ja kiinteistön rakentaa ulkopuolinen taho.
Lähiruokatori Ekoherkulle perjantai oli viimeinen päivä Kauppahallissa. Karjalaisten Taitajien kauppa ei myöskään jatku Kelpotuotteen pyörittämänä syyskuun jälkeen. Hallin Herkku ja Kala etsii uutta tilaa joko Joensuusta tai Helsingistä.
tekijänä hmikko
#76488
zeizei kirjoitti:Heh, hauska ketju. Olkoon tämä virastotalo minun osuuteni ketjuun.

https://www.google.fi/maps/@60.7998545, ... 312!8i6656
Tuota vois kyllä pitää aikansa järjestelmärakentamislajin onnistuneenakin edustajana. Mittakaava on kontekstiin sopiva, talo rajaa katutilaa ja katutaso on täynnä liiketiloja ja elämää. Tyylilaji on tietysti totaalisessa ristiriidassa vanhan puutalokaupungin kanssa. Vrt. vaikka Espoon paljon pähkäilty kaupungintalo naapureineen. Niiden sijoittelu ja ulkotilat ovat paljon ongelmallisemmat, sanoisin.
Avatar
tekijänä RV
#76500
Tuo Porin rakennus on hieno; ennen kaikkea se on edistänyt Porin keskusta-alueen muiden tornien rakentumista. Suomalaiset pitävät jo näkyvyyttä rumana - arkkitehtuuri kun ei kummemmin eroa aikalaisistaan, paitsi parempaan päin ehkä.

Tullaankohan täällä näkemään mitään vuosien 1955-1985 ulkopuolella valmistunutta? Mielestäni esimerkiksi koko Pikku-Huopalahden voisi pistää omana panoksenani tänne, jos kokonaisen alueen laittaminen käy.
Avatar
tekijänä Clepe
#76537
hmikko kirjoitti:Aihetta sivuten, brittien Carbuncle Cupin, eli vuosittaisen kilpailun rumimman rakennuksen tittelistä, on juuri voittanut Rafael Viñolyn suunnittelema Walkie Talkie -pilvenpiirtäjäpökäle Lontoossa. Guardianin juttu:

http://www.theguardian.com/artanddesign ... ng-of-year

Kuusi finalistia:

http://www.bdonline.co.uk/buildings/car ... 06.article
Suomalaisena maallikkona on kyllä kovin vaikea ymmärtää miksi yksikään noista rakennuksista on listalla. Oikeastaan kaikki paitsi lontoolainen pilvenpiirtäjä ja cambridgeläinen uusvanha voisivat hyvin sijaita Suomessa. Täällä ne edustaisivat "parempaa" bulkkirakentamista. Harmaa laatikko on kyllä ankea, mutta muut kelpuuttaisin kyllä.
tekijänä hmikko
#76540
Asuintorni Lontoon Lambethissa näytti kuvissa minustakin siltä, että sitä pidettäisiin jossain Vuosaaressa saavutuksena. Suomessa rakennetaan rumempia tetris-julkisivuja jatkuvasti. Musta kylläkin tuntuu, että noiden rakennusten kömpelyys ja/tai sopimattomuus paikkaansa ei oikein käy ilmi noista kuvista, poislukien Walkie Talkie, jonka vaikutusta Lontoon skylineen ei voi olla huomaamatta.

Tulee mieleen Tampereen tornihotelli. Luulen, että sillä olis Britanniassa päässyt listalle, jos se olisi siellä pökäisty Tampereen kokoisen ja korkuisen kaupungin keskelle.

Tuo Cambridgen yliopiston asuntolarakennus osoittaa, miten näissä asioissa on aina kyse kontekstista. Uusvanhaan rakennukseen on varmaan panostettu suunnittelua, rahaa ja käsityötä, eikä se varmaan olisi herättänyt mauttomanakaan kummoista reaktiota juuri missään muualla, mutta Cambridgen yliopiston rakennuksissa rima on eri korkeudella ja naapureina yleensä aina jotain oikeasti hienoa ja merkittävää.
Avatar
tekijänä Clepe
#76545
Voivat tosiaan olla kömpelöitä, mutta toisaalta kerrostuneessa kaupunkirakenteessa sillä ei ole kovinkaan suurta väliä. Tavallaan tässä syyllistytään arkkitehtuurin arvosteluun birdshit näkökulmasta. Pitkä putki kameraan ja sen jälkeen ihan minkä tahansa rakennuksen saa näyttämään paikkaan sopimattomalta kunhan kuvakulma valitaan oikein. Esimerkiksi toi pyörä keltainen torni näyttää olevan katutilasta nähtynä ihan hieno; on kivijalkakauppaa ja tiivistä korttelirakennetta. Sisäpihan väritys on kauhea, mutta se on sisäpiha, siihen voi sitten rakentaa toisen talon eteen.
Avatar
tekijänä RV
#76547
Itse asiassa Espanjassa on rakennettu noita "uusvanhoja" oksennuksia sen verran, että seuraavan kerran siellä käydessäni voisin ottaa muutaman kuvan (kuten muutenkin voisin). Venäjällä muodissa myös, ei tosin niin pahoja. Ruotsissa on se kammottava "uuskeskiaikainen" kylä missä Malmön liepeillä olikaan.

Lontoosta tosiaan löytyy hyvin merkillisiä betonibrutalismisuuntaisia torneja. En vielä katsonut linkkejä, mutta lieköhän kyseessä tuo 40-kerroksinen Guy Tower vai mikäköhän oli?

Tosiaan, mikä toisen mielestä on ankeaa, toisen mielestä on hienoa. Moni "ruma" rakennus on myös hyvinkin mielenkiintoinen arkkitehtoonisesti. Kun Helsingissä joskus äänestettiin Makkaratalo rumimmaksi rakennukseksi, oli mielestäni tämä koko äänestys täysin turha. Ensinnäkin kantakaupungista löytyy oikeasti hirveitä tönöjä Manskun eteläpuolelta esim., ja toisekseen nämä satunnaiset äänestäjät valitsevat vain hyvin tunnettuja rakennuksia.

Edit: tulipa vilkaistua tuota Lontoon listaa. Mitä hemmettiä, ihan perussettiä. Ihme ettei sitä "Guy Toweria" vai mikä onkaan tuolla ollut. Korkein noista on mielestäni ihan siisti. Muut näyttävät perus-Lutakko-torneilta.