Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
tekijänä valo
#74681
Olen ollut kiinnostunut myynnissä olevasta kerrostaloasunnosta, josta on purettu kantava väliseinä. Seinä on 15-20 cm paksu ja sitä on purettu reilun kahden metrin matkalta kattoon asti. Mitään tukipalkkia katossa ei näy. Talo on vuonna -66 rakennettu elementtitalo. Välittäjä ei osannut sanoa onko purkuun ollut lupaa. Isännöitsijä varmisti piirustuksista että kyseessä on kantava seinä, mutta ei osannut kertoa mitä materiaalia se on (kun seinää koputti se ei kuulostanut kiviseinältä, vaan ikääkuin "kilahti" hieman metallimaisesti). Isännöitsijän mukaan lupaa seinän purkamiselle ei kuitenkaan ole haettu, eikä remonttitöistä ole muutenkaan tehty minkäänlaista ilmoitusta. Hän ei kuitenkaan kuulostanut erityisen huolestuneelta, vaan sanoi ettei purkutöistä todennäköisesti aiheudu rakenteille ongelmia ja että kantavien seinien purkutöiden tiukka valvonta on turvallisuuden maksimointia. Kun kysyin kenen vastuulla purkutyöt ja niistä rakennukselle mahdollisesti aiheutuvat haitat ovat, hän vastasi että taloyhtiöllä, jos edellinen asukas ei myönnä purkaneensa seinää. Hän ei kuitenkaan vaikuttanut siltä että taloyhtiön tulisi välittömästi ryhtyä toimiin seinän tukemiseksi. Kysymyksiä: voiko taloyhtiötä velvoittaa tukemaan seinän, mikäli asunnon ostaa, eikä myyjä myönnä purkutöitä? Vai onko todella niin että kantavien seinien purku- ja rakennusluvat ovat turvallisuuden maksimointia? Jos taloyhtiö ei ole kiinnostunut tukemaan seinää, eikä myyjä myönnä seinän purkamista, minkä hintaista on teettää tukeminen itse ja onko se järkevää tilanteessa jossa vastuu on jollain muulla? Jos asunnon ostaa ja talon rakenteista löytyy joskus seinän purkamisesta johtuvia ongelmia, voiko vastuu olla sen hetkisellä omistajalla? Voiko seinä olla turvallisuusriski asunnon asukkaille jos sitä ei tueta? Taloyhtiössä on juuri tehty putkiremontti ja se on asunnon osalta valmis. Ilmeisesti seinä ei ole herättänyt remontoijien huomiota.
#74684
valo kirjoitti: Jos asunnon ostaa ja talon rakenteista löytyy joskus seinän purkamisesta johtuvia ongelmia, voiko vastuu olla sen hetkisellä omistajalla?
En todellakaan ole asiantuntija, mutta käsittääkseni voi, tilanteesta riippuen. Esim. omakotitalon kosteusvahingoissa on nykyään myyjällä joku vastuuaika, mutta sen jälkeen uusi omistaja omistaa kosteusvahingotkin.

En tiedä, miten kovasti haluat tuon kyseisen kämpän, mutta itse kiertäisin kaukaa tilanteen, jossa myyjä ei ota vastuuta luvatta puretusta seinästä. Onko myyjä asunut asunossa? Ei kai se seinä itsekseen ole purkautunut? Elementtitalon kantava seinä kuulostaa siltä, että sitä ei ihan kotikonstein pureta, ja toisaalta, jos on noin vain purettu, niin väite kantavuudesta vaikuttaa minusta oudolta.
tekijänä valo
#74685
En tiedä myyjästä muuta kuin että lupaa ei ole haettu. Minkä siis isännöitsijä osasi kertoa. Pyysin aiemmin välittäjältä tietoja mahdollisista luvista, mutta hän ei ole ollut yhteydessä. Kyselin asiasta toisella palstalla jossa neuvottiin vähintään vaatimaan kaupan ehtona rakennesuunnittelijaa tutkimaan seinä myyjän laskuun. Ja tulokset myös taloyhtiölle. Ehkä kannattaa aivan ensin kuitenkin idioottitsekata taloyhtiön hallitukselta että seinä on todella kantava. Kiitos vastauksesta!
Avatar
tekijänä Clepe
#74688
hmikko kirjoitti:
valo kirjoitti: Jos asunnon ostaa ja talon rakenteista löytyy joskus seinän purkamisesta johtuvia ongelmia, voiko vastuu olla sen hetkisellä omistajalla?
En todellakaan ole asiantuntija, mutta käsittääkseni voi, tilanteesta riippuen. Esim. omakotitalon kosteusvahingoissa on nykyään myyjällä joku vastuuaika, mutta sen jälkeen uusi omistaja omistaa kosteusvahingotkin.
En minäkään ole asiantuntija, mutta asunto-osakeyhtiö on vastuussa talon rakenteista joten korjausvastuu ainakin on taloyhtiöllä. Osakkeenomistajan vastuu rajautuu vain siihen mitä itse on aiheuttanut. Eli olettaisin että vastuusta pääsee irti ilmoittamalla kyseinen puute taloyhtiölle heti kun on asunnon ostanut.
#74690
Asunto-osakeyhtiössä osakkeiden omistaja ei omista kuin osakkeet jotka oikeuttavat asunnon hallintaan. Taloyhtiö omistaa kiinteistön. Jos kosketaan rakennusten kiinteisiin rakenteisiin, käyttövesi, sähkö, viemäri jne puhumattakaan kantavista seinistä jotka ovat eri vakavuusluokassa, ne on aina teetettävä ammattilaisilla ja niihin on oltava taloyhtiön hallituksen lupa. On kaikenkaikkiaan erittäin harvinaista tämäntapainen kantaviin rakenteisiin koskeminen, harvoin niihin lupia annetaan. Ei ainakaan ilman kunnollista tutkimista siitä, miten se vaikuttaa rakennukseen ja millaisia kompensaaatiovahvistuksia toimenpide vaatisi. Todella hämmentävää tällainen tilanne jossa kantava väliseinä on purettu kenenkään asiasta valittamatta lattiasta kattoon!! Viime kädessä näkisin taloyhtiön ja sen hallituksen olevan vastuussa tällaisesta, hallituksen merkittävin tehtävä on pitää huolta kiinteistöistä ja niiden kunnosta.

Voisi kuvitella taloyhtiöllä olevan mahdollista vaatia aikaisempaa omistajaa korvaamaan kulut mahdollisesti tehtävistä korjauksista ja purkukohdan vahvistusrakenteista. Olisin suuresti hämmästynyt jos tällaisia purkuja voi tehdä taloyhtiön hallituksen siitä tietämättä. Joku ei ole ollut tehtäviensä tasalla!

Itse haluaisin perusteellista selvitystä ja tietoa vastuutahosta jos tällaisen asunnon ostoa harkitsisin. En taitaisi ostaa ellei vastuut ja kantavan seinän lujuuslaskelmat sekä mahdolliset korjaukset näyttäisi kristallinkirkkailta. Taloyhtiön kaikkien osakkaiden pitäisi olla kiinnostunut jos kantavia seiniä on purettu omiin nimiin, kaikki voivat joutua osaltaan maksumiehiksi.