Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä henkka
#73800
Eteläpuisto

Kuva
Keskustahanke: Eteläpuisto
Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelukokous käsitteli kokouksessaan 13.10.2014 Eteläpuiston yleissuunnitelman valmistelua. Yleissuunnittelu päätettiin aloittaa kaupunkimaiseen asumiseen pohjautuvan Seelake-suunnitelman pohjalta.

Eteläpuistosta järjestettiin viime keväänä kansainvälinen ideakilpailu, jonka tavoitteena oli alueen tutkiminen kaupunkimaisena keskustan täydennysalueena. Kilpailussa ensimmäisen jaetun sijan saivat Seelake ja Sunny Side of the City –ehdotukset. Kaupunginhallituksen suunnittelukokoukselle esiteltiin jatkokehitellyt voittajaehdotukset sekä puistomainen City Shore.

Kaupunginhallituksen suunnittelukokoukselle esitettiin, että yleissuunnitelma käynnistetään Seelake-ehdotuksen pohjalta. Kokouksen aikana Timo Hanhilahti (kesk) esitti, että Eteläpuiston suunnittelua jatketaan sijoittamalla 100 000 kerrosneliömetrin rakennusmassa siten, että välitön ranta-alue jää vapaaksi ja tämä alue varataan tulevaisuuden rakennustarvetta varten. Äänestyksen jälkeen (9-2) suunnittelukokous hyväksyi pohjaesityksen eli alueen yleissuunnittelu aloitetaan Seelake-ehdotuksen pohjalta.

Seelake-ehdotus hyödyntää Eteläpuiston alueen tarjoamia poikkeuksellisia mahdollisuuksia luoda Tampereen keskustaan vetovoimainen ja monipuolinen asumisen, työnteon ja vapaa-ajan kokonaisuus. Siinä myös Eteläpuiston liikenne on ratkaistu oivallisesti. Ehdotuksessa Eteläpuistoon sijoittuisi noin 180 000 kerrosneliömetriä ja asuntoja 2900 asukkaalle. Tavoitteena on, että asuinrakentaminen toteutetaan siten, että Eteläpuiston ranta-alueet jäisivät kaikkien tamperelaisten virkistyskäyttöön. Tärkeää on, että alue nostaa Tampereen imagoa järvenrantakaupunkina ja lisää keskustan vetovoimaisuutta ja elinvoimaa.
Eteläpuisto on siirtymässä ideoiden tasolta kaavoitukseen.

Kaavoitus alkaa yleisötilaisuudella 27.4. ja hankkeelle kootaan osallistyöryhmä, johon voi myös ilmoittautua.
tampere.fi kirjoitti:ETELÄPUISTON JA LÄHIALUEEN ASEMAKAAVOITUS KÄYNNISTYY

Yleisötilaisuus

Eteläpuiston ja lähiympäristön asemakaavan nro 8581 aloitusvaiheen yleisötilaisuus järjestetään 27.4.2015 klo 18.00 Finlaysonin TR1:n ensimmäisessä kerroksessa (Rautahalli), os. Väinö Linnan aukio 13. Tervetuloa!

Yhteistyöryhmään ilmoittautuminen

Kaavan osallistyöskentelyä varten kootaan Eteläpuiston yhteistyöryhmä. Ryhmään voi ilmoittautua 30.4.2015 mennessä lähettämällä omat ja edustamansa tahon yhteystiedot Tampereen kaupungin kirjaamoon, PL 487, 33101 Tampere, käyntiosoite Puutarhakatu 6, tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi
Ilmoittautuneista valitaan mahdollisimman monipuolisesti eri näkökulmia edustava yhteistyöryhmä.
Yhdyshenkilö: va. asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908.
tekijänä pallo
#73801
Sinänsä suunnitelma on huikea parannus alueen nykytilaan verrattuna, mutta muutama ongelmakohta: vanha upea ja massiivinenkin funkkis-kulkutautiparantola ilmeisesti jyrätään. Suunnitelma noudattelee Tampereen kaupungin strategiaa päästää epämieluisat vanhat rakennukset niin huonoon kuntoon, että niitä "ei kannata enää korjata". Viitisen vuotta sitten siellä vielä asuttiin. http://arkisto.aviisi.fi/artikkeli/?num ... id=392bac0 Toinen mielestäni negatiivinen seikka on ruutukaavan rikkominen, sillä itse pidän ruutukaavan selkeydestä, enkä tykkää siitä kortteleiden sekamelskasta joka tuntuu olevan useille nykyajan projekteille ominaista.
tekijänä Jussi
#73802
Seelakkeen ongelmia on tosiaan selkeän korttelirakenteen puute, lievä sekavuus ja jopa tehottomuus rannan osalta. Kaikkein pahin epäkohta on kuitenkin Nalkalan ranta. Tuntuu että Seelakkeen suunnittelijat ovat pistäneet kaikki paukkunsa eteläpuiston rantaan, klingendahlin taakse ja hämeenpuiston päähän, mutta siihen OIKEASTI pelimestoilla olevaan paikkaan eli nalkalan rantaan on vaan heitetty jotakin. Toki tuo lähempänä laukontoria oleva kortteli on sinänsä perussiistiä massoittelua, mutta korkeutta sopisi olla vähintään senverran mitä rakennuksissa hämeenpuiston varrella ja jotenkin muotokieli voisi pelata yhteen ratinan sillan kanssa, kun ne kuitenkin siinä kavereina sitten ovat.
Avatar
tekijänä grendy
#73803
Alkuperäinen Seelake-suunnitelma oli kuitenkin vieläkin parempi:
Kuva

Ja pelkään pahoin että järkyttävän nimbyismin ansiosta alue jää unholaan myös tulevaisuudessakin kun mitään ei saa rakentaa mukamas mihinkään.
Avatar
tekijänä Urbaani
#73804
Antaa nimbyjen nimbyillä jos haluavat, ei kaupungilla ole mikään velvollisuus muuttaa suunnitelmia, vaikka muutama mummo siitä pahoittaisikin mielensä! :) Suunnitelmat vaikuttavat kyllä hyviltä.
Avatar
tekijänä RV
#73807
Tande kirjoitti:Antaa nimbyjen nimbyillä jos haluavat, ei kaupungilla ole mikään velvollisuus muuttaa suunnitelmia, vaikka muutama mummo siitä pahoittaisikin mielensä! :) Suunnitelmat vaikuttavat kyllä hyviltä.
Kyllä funkisparantola ansaitsee säilytyksen, ain't no nimbyilua. Steriilit valkoiset nykybulkit eivät jää "elämään rakennuksina" samalla tavalla kuin esim. monet vanhat teollisuusrakennukset, joita edelleen jyrätään siellä täällä.
Avatar
tekijänä Urbaani
#73808
RV kirjoitti:
Tande kirjoitti:Antaa nimbyjen nimbyillä jos haluavat, ei kaupungilla ole mikään velvollisuus muuttaa suunnitelmia, vaikka muutama mummo siitä pahoittaisikin mielensä! :) Suunnitelmat vaikuttavat kyllä hyviltä.
Kyllä funkisparantola ansaitsee säilytyksen, ain't no nimbyilua. Steriilit valkoiset nykybulkit eivät jää "elämään rakennuksina" samalla tavalla kuin esim. monet vanhat teollisuusrakennukset, joita edelleen jyrätään siellä täällä.
Joo kyllä hienot vanhat rakennukset on syytä säilyttää. Lähinnä viittasin viestissäni niihin, jotka vastustavat kaikkea uudisrakentamista, niitäkin kun tuntuu Tampereella riittävän.
Avatar
tekijänä 16valve
#73990
Aamulehti kirjoitti:Eteläpuistossa etsitään sopua

Yhteistyöryhmä saa tehtäväkseen etsiä yhteiset tavoitteet alueen kaavoitukselle.

Tampereen Eteläpuiston kaavoitus alkaa ensi maanantaina yleisötilaisuudella. Siellä kerrotaan, miten aluetta suunnitellaan ja miten suunnitelmiin voi vaikuttaa.
Kaavoituksessa kokeillaan Suomessa uutta menetelmää, jota kutsutaan neuvottelevaksi suunnitteluksi. Sanapari pitää sisällään idean siitä, että eri ryhmien näkemykset kartoitetaan ja niiden pohjalta pyritään löytämään yhteinen näkemys alueen suunnittelun tavoitteista kaavoituksen evästämiseksi.
Nyt kaupunki hakee osallisia yhteistyöryhmään. Siihen valitaan 10–15 henkilöä, jotka tuovat ryhmään omien ryhmiensä näkemyksen. Ryhmää vetää maankäyttö- ja ympäristökiistojen ratkaisuun erikoistunut Akordi Oy. Se on jo tehnyt alkukartoitusta ja haastatellut eri intressitahojen edustajia, kuten viranomaisia, Pro Eteläpuisto ja Urbaani Tampere -ryhmien edustajia. Toimisto on sitoutunut eettisiin periaatteisiin, joissa keskeistä on riippumattomuus.
– Meille on tärkeintä prosessin avoimuus, reiluus ja hyväksyttävyys, toimitusjohtaja Jonna Kangasoja sanoo.
Hänen mukaansa lähtökohdat ovat sekä haasteelliset että otolliset.
Eteläpuiston suunnittelun pohjaksi on jo valittu kilpailulla Seelake . Ydinkysymys kaupunkilaisten näkökulmasta on, miten paljon suunnitelmiin voidaan vaikuttaa.
– Ei tämä ole hämäystä. Seelake on lähtökohta, jossa on neuvotteluvaraa, Tampereen kuntademokratian kehittämispäällikkö Antti Leskinen sanoo.

Yleisötilaisuus pidetään ensi maanantaina 27.4. kello 18:00
Finlaysonilla TR1:n ensimmäisessä kerroksessa osoitteessa
Väinö Linnan aukio 13
Avatar
tekijänä henkka
#74920
Eteläpuiston yhteistyöryhmä on valittu.
tampere.fi kirjoitti:Yhteistyöryhmä ei tee virallisia päätöksiä, vaan ryhmä evästää kaavan laatimista käymällä keskustelua kaavaan liittyvistä tavoitteista ja huolenaiheista.
[...]
Yhteistyöryhmään ilmoittautui toukokuun alkuun mennessä 50 henkilöä. Ilmoittautuneista noin puolet oli taloyhtiöiden edustajia. Taloyhtiöiden edustajat valitsivat keskuudestaan 4 edustajaa (As Oy Pyynikkilä, As Oy Pyynikinpiha, As Oy Villakehrääjä, As Oy Ratinan tähystäjä / Ratinanranta) ja näille 2 varajäsentä ja sopivat yhteydenpidosta.
Akordi haastatteli muut ilmoittautuneet. Näistä 12 oli yhdistyksiä ja järjestöjä, joiden joukosta yhteistyöryhmään valittiin kuusi edustajaa (Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry, Urbaani Tampere ry, Eläköön Eteläpuisto ry, Pirkanmaan Perinnepoliittinen yhdistys ry, yhteiselle paikalle Tampereen pyöräilijät + Rullalautaliitto ja yhteiselle paikalle liikunta- ja harrastusryhmät Koovee + Naisvoimistelijat + Minigolf).

Lopuilla ilmoittautuneista oli joko useampia taustaryhmiä tai valtuutuksia, tai he edustivat tamperelaisia laajemmin ilman selkeää taustaryhmää. Näistä henkilöistä valittiin yhteistyöryhmään kolme jäsentä tuomaan työskentelyyn sellaisia näkökulmia, jotka eivät muiden toimesta tulisi yhteistyöryhmässä esiin (tulevat asukkaat, lapset ja nuoret, palvelut, elinkeinot ja yrittäjät). Tampereen kaupungilta työhön osallistuu 7 henkilöä.
[...]
Kaikilla halukkailla on mahdollisuus saada tietoa ryhmän työskentelystä ja kommentoida sitä kaikissa vaiheissa. Yhteistyöryhmän työtä tukemaan avataan internettiin sähköinen työskentelyalusta, jonka kautta tiedotetaan etukäteen tulevista kokouksista sekä niissä käsiteltävistä asioista. Työskentelyalustan kautta voi lähettää omia kysymyksiä, näkemyksiä ja kommentteja ennen ryhmän tapaamisia sekä saada tietoa käydyistä keskustelusta tapaamisten jälkeen.
http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajank ... oiwgu.html

Alustavan tuntuman mukaan en osaa oikein sanoa mihin suuntaan yhteistyöryhmä on painottunut. Taloyhtiöt ovat luultavasti vastaan yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Ympäristönsuojeluyhdistys on vähän siinä ja siinä, Eläköön Eteläpuisto ja PirPerPol ovat varmasti vastaan ja Naisvoimistelijat, niin, en tiedä.

Toivottavasti "internettiin avattava työskentelyalusta" pysyy ajantasalla eikä sille käy kuin Hämeenkadun tiedotusblogille, jonka viimeinen päivitys on joulukuulta 2013.
Avatar
tekijänä grendy
#74921
Tässä on pitkästä aikaa taas kyllä 99% todennäköisyys kunnon pannukakun syntyyn. Kaikki yrittää saada omia etujaan alueelle ja lopputuloksena on joku lähiötaloja siellä täällä sisältävä puisto, joka onkin hiekkakenttä voimistelijoita varten ja rannan parkkipaikat suojellaan PirPerPolin ansiosta tms. Eli siis mitään muuta ei tehdä alueella kuin rakennetaan pari pistetaloa ja muutenhan se onkin valmis.
tekijänä Heikki K
#74940
grendy kirjoitti:Tässä on pitkästä aikaa taas kyllä 99% todennäköisyys kunnon pannukakun syntyyn. Kaikki yrittää saada omia etujaan alueelle ja lopputuloksena on joku lähiötaloja siellä täällä sisältävä puisto, joka onkin hiekkakenttä voimistelijoita varten ja rannan parkkipaikat suojellaan PirPerPolin ansiosta tms. Eli siis mitään muuta ei tehdä alueella kuin rakennetaan pari pistetaloa ja muutenhan se onkin valmis.
Urbaani Tampere, Tampereen polkuyöräilijät ja Rullalautaliitto ovat "kavereita" keskenään tavoitteidensa suhteen (polkupyöräilyyn perustuva elämäntapa ja rullalautailu onnistuvat molemmat parhaiten kaupunkiympäristössä). Urheilujärjestöistä en tiedä, mutta saattaa hyvinkin olla, että kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän jyrkästi vastaan.

Turhan pessimistinen näkemys silti, eihän tuo yhteistyöryhmä lopulta mitään päätä, kaupunki voi halutessaan runnoa päätökset läpi.
Avatar
tekijänä henkka
#75190
Yhteistyöryhmä on nyt kokoontunut virallisesti ensimmäisen kerran. Samalla julkaistiin "työskentelyalustan" ensimmäiset vastaukset. Talokin on päässyt mukaan, joku lainaa grendyä avoimessa vastauksessaan.

http://akordi.fi/wp-content/uploads/EP_ ... esitys.pdf
http://akordi.fi/wp-content/uploads/EP_ ... aukset.pdf

http://akordi.fi/?p=572

Tässä vielä Janne Takalan blogikirjoitus aiheesta: http://www.tamperelainen.fi/blogi/29408 ... n-tuloksia