Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#70905
Tästä Itäkeskukselle oma ketju, jos siellä vaikka alkaisi lähitulevaisuudessa tapahtua.

Yleiskaavaluonnoksen liitteenä on Arkkitehtuuritoimisto B&M:ltä tilattu Itäkeskus 2050 ideasuunnitelma. Ilmeisesti ideoijien mielestä Itäkeskuksesta puuttuu ylimittaisia ostoskeskuksia, kun Cittarin laatikkoa on paisutettu neljän korttelin alan verran lisää.

Kuva
Avatar
tekijänä RV
#70944
Tuon tyylinen täydennysrakentaminen olisi kyllä mielestäni todella mauttoman näköistä - kuin ysärin klinkkerikaakelia uusrenessanssikortteliin. Ja mihin ne tiet meinasivat pistää? Aika hätiköityä visiointia, ja harmillista jos Cittarin ja Itiksen välinen yhteys katoaa.
tekijänä hmikko
#70949
RV kirjoitti:Tuon tyylinen täydennysrakentaminen olisi kyllä mielestäni todella mauttoman näköistä - kuin ysärin klinkkerikaakelia uusrenessanssikortteliin. Ja mihin ne tiet meinasivat pistää? Aika hätiköityä visiointia, ja harmillista jos Cittarin ja Itiksen välinen yhteys katoaa.
Tuossa on siis Itäväylä peitetty kannella nimenomaan Cittarin ja Itiksen välissä, eli jalankulkuyhteyksiä voisi siltä osin tulla lisää, ainakin jos rakennukset eivät muodosta umpimuuria. Cittarin möhkäle on jätetty ideasuunnitelmassa erikseen suunniteltavaksi, eli ilmeisesti ei ole määritelty tarkemmin, miten tuo jättilaatikko olisi tarkoitus tehdä. Liitteessä oli semmoinenkin versio, jossa sen päälle oli laitettu asuinkortteleita, mutta katutasossa oli tuo loodan seinä yhtenäisenä.
tekijänä hmikko
#70982
rakentaja kirjoitti:Jee saadaan taas lisää ylikalliita kansi taloja. Kiva kiva.
Tai sitten ei, kun tuo ideasuunnitelman idea osoittautuu taloudellisesti kannattamattomaksi. Niinhän tässä on jo käynyt yhdelle sun toiselle kansirakennelmalle.
tekijänä pallo
#70983
Jälleen positiivinen yllätys Helsingin päättäjien kaukonäköisyydestä ja ihmisläheisyydestä. Itäkeskus on loistava paikka keskittää lisää kaupan suuryksiköitä "saman katon alle" (mikä paikka Helsingissä ei olisi?). Tämä on sitä 2010-luvun kaupunkisuunnittelua parhaimmillaan. Kaupankäynti on mukavaa säällä kuin säällä kun viima tai loska eivät tee asioimisesta epämukavaa. Keinovalosta saa rusketuksen ja ostosparfyymi viekoittaa kuluttajat hurmoshenkiseen shoppailumoodiin. Omaleimaiset pikkuputiikit ja kävelykadut pääsevät puhkeamaan kukkaan oikein kunnolla kun kauppojen sijainti, aukiolot ja liikennöinti muotoutuvat luonnollisen dynaamisesti. Epäilen, että kävely ja pyöräily tulevat olemaan ostoskaupungin pääasialliset kulkumuodot. Yksityisautoilun käyttöä sen sijaan saadaan kaupunkialueella nyt viimein vähennettyä. Matka palveluihin ei muodostu kenellekkään pitkäksi, vaan pikkuostoksetkin voivat kaikki itähelsinkiläiset suorittaa ihan lähiputiikissa eli itiksessä. Kaupunkikulttuuri kukkii kun vaihteleva ja tiivis, elävä kaupunki ihmisvirtoineen ulottuu jokaisen kotipihalle ja rajat ihmisten toimeliaisuudelle asettavat ainoastaan kauppakeskuksen aukioloajat, vartijat sekä siivoojat. Kovassa nosteessa oleva talous luo uudelle kaupan jättiyksikölle dynaamisen ja elinkelpoisen ympäristön, jossa ilosta puhkuvat ihmisvirrat polkevat nettikaupan maanrakoon, eikä kasvuennusteita rajoita edes bensan hinnannousu. Yrittäjä, tule sinäkin tänne! Kilpailijasi ovat jo täällä!1

Itsehän en saa tarvitsemiani tuotteita vielä nykyisestä itiksestä, lähimainkaan ehen. Tarvitaan lisää ostospintaa ja niinkuin meilläpäin sanotaan, "tulevaisuuden visioita". :smt007
Avatar
tekijänä huopa
#71060
hehe, hieno oli mainos. Itis on kyllä alueena mitä paras tiivistämispaikka, metro kulkea ja tilaa riittää.
tekijänä pallo
#71803
hmikko kirjoitti:Nimim. Hmm linkkasi Helsingin projektit -ketjuun kuvia ja Hesarin jutun Keskon suunnitelmista Itäkeskukseen. Jättilaatikkoa nykyisen Citymarketin tilalle ollaan ilmeisesti tosissaan tekemässä.

http://www.hs.fi/talous/a1421637178010

Kuva
"Tätähän täällä kaivattiinkin."
Avatar
tekijänä Tande
#71804
Vähän kaksijakoiset fiilikset. Sikäli positiivista, että Itäkeskuksen alueelle halutaan investoida, mutta perus hypermarketti ei kovin paljoa innosta.
tekijänä hmikko
#71805
Hetken kun tuijottelin tuota Itäkeskuksen ideasuunnitelmaa, niin alkoi tuntua siltä, että Keskon laatikko saattaa olla ratkaiseva isku koko paikan kaupunkimaisuudelle. Matala laatikko on helppo toteuttaa, mutta Itäväylän kansi vaikea ja kallis. Ts. loota tulee, kansi ja tornit ovat hamassa tulevaisuudessa jos sielläkään. Jos tuonne halutaan suht kunnollisia kaupunkikortteleita järjellisessä ajassa paikalle, joka voisi jotenkin kuroa rakennetta yhteen, ne pitäisi tehdä nyt juurikin tuon Keskon laatikon paikalle.
tekijänä cobaink
#71807
hmikko kirjoitti:http://www.hs.fi/talous/a1421637178010
Lisäksi kauppaketju etsii aktiivisesti tilaa isolle supermarketille Helsingin Viikin ja Pihlajamäen suunnalta, jossa S-ryhmällä on tällä hetkellä valtaote kaupoista.
Eli ilmeisesti siihen Lahdenväylän varteen, Prisman viereen. Hohhotihoijakkaa :roll:
Avatar
tekijänä RV
#71820
Erittäin positiivistä tässä on se, että tämä on täysin päinvastaista bulevardihölmöilyideoihin nähden. Näkisin mielelläni kyllä kannen ja rakennuksia yhdistämään tuon varsinaiseen Itikseen.
tekijänä Purkki^
#71839
Keskon julkaisemassa havainnekuvassa Itäkeskukseen suunniteltu uusi kauppakeskus näyttää liki kauppakeskus Itiksen kokoiselta. Onko tuleva kauppakeskus niin suuri kuin havainnekuva antaa ymmärtää, Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki?

"Ei se Itiksen kokoinen ole, kuva vääristää sitä."

Itäkeskuksessa on 114 000 neliömetriä liiketilaa, Keskon suunnittelema kauppakeskus hieman alle puolet siitä, 50 000 neliömetriä liiketilaa.

Kuvassa näkyvät kaksivaiheisen suunnitelman molemmat osat.

Palomäki kuvailee, että rakennuksen 1. vaihe sijoittuu kuvassa rakennuksen etualalla näkyvän vihreän katon alueelle. Suurimman osan 1. vaiheen rakennuksesta täyttäisi K-citymarket. Sen lisäksi rakennukseen on tulossa vuokrattavaa tilaa, johon tulee muun muassa kahviloita ja ravintoloita.

Toisesta vaiheesta ei ole vielä tehty rakentamispäätöstä.

"Uskoisin, että se tehdään kesän jälkeen", Palomäki toteaa.

Kesko tiedotti maanantaina rakennuttavansa Itäkeskukseen kauppakeskuksen ensimmäisen vaiheen, pääosin vanhan K-citymarketin pysäköintialueelle.

Kaavassa on myös varaus 14. kerroksiselle asuintalolle, jota ei havainnekuvassa näy.
http://www.metro.fi/uutiset/a1387809350975

Vähän ajattelinkin, että tuo uusi kauppakeskus näyttää vähän liian isolta ilmoitettuun neliömäärään verrattuna. :)
Avatar
tekijänä Clepe
#71846
Pelottavaa että tälläsiä muutaman vuoden vanhoja, mutta ajatukseltaan täysin vanhentuneita asemakaavoja on odottamassa toteutustaan. Nythän on vähän liian myöhäistä vaikuttaa tähän kaavaan, kun kaava on tehty ja hanke on toteutusvaiheessa. Tollasia 360x150 metrisiä möhkäleitä ei pitäisi enää tehdä yhtään. En ymmärrä miksi nyt on taannuttu tälläselle Maxi-market tasolle kauppakeskus-suunnittelussa. Tässä on kuitenkin välissä toteutettu kauppakeskuksia jossa kauppakeskusten kaupunkiympäristölle aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia on jotenkin yritetty lieventää. Esimerkiksi viereisen Prisman kortteli on koonsa puolesta ihan järkevästi integroitavissa korttelirakenteeseen. Sello on myös pätkitty pienemmiksi kortteleiksi estevaikutuksen lieventämiseksi. Lisäksi asumista ja toimitiloja on yhdistetty lähes kaikkiin vastaaviin uusiin hankkeisiin pääkaupunkiseudulla. Onhan tossa jotain asumista, mutta kokonaisuuden kannalta todella vähän. Koko toi 200 metrin pätkä Kauppakartanonkadun varressa pitäisi olla asumista ja Itäväylän puolelle ainakin mahdollisuus siihen.

Itse kaavasta en kyllä löytänyt mitään 14 kerroksista asuintaloa, asemakaava ei salli asuntoja ylipäänsä. Naapurikorttelissa tosin on varaus kahdelle 14 kerroksiselle talolle tarkoittanee niitä. Tornitaloajatus varmaan liittyy kansisuunnitelmaan joka todennäköisesti ei koskaan toteudu kohtuuttoman hinnan takia. Ei varsinkaan kun alueelle ei näytä olevan mitään haluja tuoda juurikaan muuta asumista, mikä parantaisi alueen arvostusta etukäteen ja siten nostaisi maan arvoa. Jotain tietenkin noitten tornien toteutustodennäköisyydestä kertoo sekin ettei niitä ole vaivauduttu piirtämään edes havainnekuvaan.
Kuva
Kuva asemakaava-ainestosta nyysitty.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9