Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
#69315
Moi.

Saisikohan teiltä rakentavia kommentteja suunnittelemastamme omakotitalon pohjapiirustuksesta?

Talo on suunniteltu perheellemme, 2 aikuista + 1 lapsi.
Tontti on rauhallinen, ei naapureita näköetäisyydellä ja maisemat ovat kivat, sen vuoksi aika paljon ikkunapinta-alaa.
Rakennusmateriaalina 49cm Poroton T7 harkko.
Erillinen autotalli pihapiiriin.
Ainakin eteistä aiotaan muokata vielä hieman, muuten tuntuisi suunnitelma olevan loppusuoralla.

Pohjakuva:
https://pbs.twimg.com/media/BwHYAkbCUAEc1dV.jpg

Twitterissä projektista lisää https://twitter.com/Porotontalo
#69331
Pari ajatusta: Mihin ilmansuuntaan terassit ja isoimmat ikkunat tulee, kai auringon suunta eri vuorokaudenaikoina on otettu huomioon?
Eikö khh:n ja pesuhuoneen yhdistävässä pitkässä käytävässä ole tavallaan hukkaneliöitä molemmissa päissä? Itse pätkäisisin käytävää molemmista päistä esim. noitten huoneiden käyttöön. Takkahuone ja muut oleskelutilat on aika kaukana saunatiloista, on tietysti tottumus ja makuasia halutaanko ne lähelle toisiaan.
#69332
Tosiaan tonttia ja ympäristöä näkemättä on vähän paha sanoa huonesijoittelusta.

Itse miettisin kokonaan uudelleen tuon siiven jossa on sauna, mahdottoman paljon menee tilaa käytävään tjsp. Esim vaihtasin KHH:n ja WC\tekn tilan paikat keskenään, suurentaisin saunaosastoa siten että siinäkohti taloa ei olisi käytävää tai sitten tekisin pukuhuone\hengailutilan ennen pesuhuonetta.

KHH sijoituksessa kantsii myös miettiä pyykin kantamismatkoja makuuhuoneista ja mahdollisesta ulkokuivauspaikasta ym..

Rakentajana kannattaa joinata naamakirjassa raksakimpan ryhmään: https://www.facebook.com/groups/180883045287356 oikeampi paikka kuin tämä foorumi mitä tulee pientaloihin :)
#69346
Kiitos palautteesta prepo & weba; Facebook, ei kiitos.

Suunnittelun yhtenä ideana on ollut se, että ulko-ovesta ja myös talon toisella laidalla olevasta vastaavasta ikkuna-aukosta/käytäväkohdasta näkyy koko matkan talon läpi.
Näkymät ovat talon sijoittelussa ehkä suurimmalla sijalla hienojen maisemien vuoksi.
KHH pitkä seinä on rinteeseen, muut näkymät ovat hienot ja tärkeätkin.
Jäi muuten vielä mainitsematta, että suunnitelmissa on betonilattiat ja ainoastaan pesuhuoneessa/saunassa olisi laattaa joten lattiat/käytävät näkyvät aina samalla materiaalilla varustettuina.

Talo on muuten siten, että ilmastointikanavat mahtuvat asentumaan alaslasketun katon alle, lämpimässä sisätilassa kauttaaltaan.
Sen myötä ja 280cm sisäkorkeuden myötä talosta tulee väkisinkin melko korkea yksikerroksiseksi ratkaisuksi.

Lisäsin 3 julkisivu- ja leikkauskuvaa https://twitter.com/Porotontalo/status/ ... 7963749377
#69383
Itse myös hieman karsastan hukkaneliöitä käytävässä. Ainakin siihen perimmäiseen huoneeseen (eli pesuhuoneeseen) saisi prosentuaalisesti huimasti lisää hyötyneliöitä jos vähän muuttaisi seinän paikkaa.

Sitten tuo ruokailutila hieman ihmetyttää. Tuleeko siis ruokaryhmä keskelle ainoaa kulkureittiä talon puoliskosta toiselle ja siinä saa sitten kierrellä ja väistellä aina ruokapöytää ja ruokailijoita kun talossa liikkuu...?

Ja kolmantena betonilattia. Siinä kannattaa sitten olla varma siitä että saa mitä tilaa, koska vaikka betonista kuinka saa kaunista ja nättiä powerpointissa ja markkinointimiehen myyntipuheissa niin lopulta sen sisätilaestetiikan ratkaisee valuporukan osaaminen sekä käytettävä betoni. Ja kuinka miellyttävä kyseinen materiaali sitten on jalalle lämpöisyyden, kovuuden, äänenvoimakkuuden, liukkauden yms. osalta? Onko mietitty? Ja tietysti se että betonilaatassa on oltava liikuntasaumat ja halkeamasahauksia ellei nyt sitten jotain ihmebetonia ole, joten onko ne tiedostettu ja hyväksytty osaksi lattian ulkonäköä tosielämässä? Ja onko teillä esimerkiksi koko talon kattava lattialämmitys / mukavuuslattialämmitys vai vedättekö isot matot joka huoneeseen?

Sitten vielä takka ulkoseinällä ja talon kulmassa on mielestäni huono ratkaisu. Ainakin jos kyseessä varaava takka. Menee aika huonosti lämpöä koko kämppään sillä sijainnilla. Jos kyseessä vain koristetakka niin sitten aivan sama...

Meneekö terassille muuten kulkuovea mistään...? (liian pientä pränttiä kuvassa)

Tässä hieman omaa näkemystäni joka tietysti on vain oma näkemykseni.
#69385
Todella hyvää palautetta K-P, kiitos.

1. Käytävän/märkätilaa on pohdittua samoilla ajatuksilla, mutta olemme tainneet päätyä tähän käytäväratkaisuun, vaikka siinä syntyy tavallaan hukkaa käytävän muodossa ja pesuhuone jää suht pieneksi.
Näkymä läpi talon on ollut suunnittelussa aika tärkeä pohja-ajatus, mutta se aiheuttaa myös tämän negatiivisen käytäväilmiön.

2. Maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys suunnitteilla n. 80mm betonilattian kera.
(Nykyisessä itse rakennetussa talossa (vm. 2003, 1½krs puutalo) on myös maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys mutta hieman eri tavoin: 100mm betonilattia alakerrassa (yläkerrassa 3 kerrosta gyprocia) ja parketit päällä, parketti on kylmä lähes aina (paitsi aivan kaikkein kovimmilla pakkasilla, silloin alkaa parkettikin tuntua hieman lämpimältä).
Tuo parketti siis tavallaan kadottaa lämmön ja jättäää pinnan selvästi viileäksi, joka ainakin minun jalkojani häiritsee.
Märkätilat laatotettuina taas ovat mukavammin lämpimät vaikka kaikissa tiloissa kiertää nykyään samanlämpöinen vesi.)


Oletan, että betonilattia pysyisi "enemmän" lämpimänä jalan alla, koska tuota parketin "eristävää kerrosta" ei ole. Myös betonilattian helppohoitoisuus ja saumattomuus kiehtovat.
Täytyy tosiaan satsata osaavaan ja kokeneeseen valuporukkaan/firmaan, jotta saa mahdollisimman hyvän ja toimivan lattian ilman mainitsemiasi ongelmia.
Mattoja ei ainakaan minun tietääkseni tule ihmeemmin olemaan lattioilla.

Tavoitteena on tehdä terveellinen, energiatehokas talo melko yksinkertaisin rakentein, tällä kertaa kokonaan ilman muovia yms.
(Teen töitä kosteusvaurioiden yms. rakennusvirheiden parissa).

3. Tuo ruokailutila ja siitä läpikulku on kriittisen tärkeä kohti tosiaan. Ruokailutila on mitoitettu n. 230cm * 105cm pöydälle joka tulee lähes ikkunoihin kiinni. Mielestämme jää riittävä, toimiva kulkutila pöydän ja saarekkeen väliin (n. 130cm).

4. Takka taitaa tulla olemaan lähes pelkästään hätävara, ainakaan nykyisin takkaa ei tule käytettyä kuin muutaman kerran talvessa.

5. Pesuhuoneesta pääsee liukuoven kautta terassille.
Ikkuna/liukuovia on suunnitelmassa tällä hetkellä yhteensä 5 kpl: kaikki 4 terassin ikkuna-aukkoa on suunniteltu liukuoviksi ja yksi liukuovi vielä olohuoneesta talon toiselle sivustalle.
Katsotaan vielä, mitä moiset sitten käytännössä tulevat maksamaan.
Vähemmälläkin liukuovimäärällä varmasti pärjäisi, siitä on helppo säästää.