Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#82073
...jatkoa edelliseen viestiin.- Meidän jotka olemme sanastostamme pyyhkineet harhakäsitteenä sanan turvallisuus, on nykyään helppo hymyillä tuon ihanteellisesti sokaistuneen sukupolven valoisalle haavekuvitelmalle, että ihmiskunnan teknillistä kehitystä seuraa välttämättömästi yhtä nopea moraalinen nousu.


Kuva


Me, jotka uudella vuosisadalla olemme oppineet elämään hämmästymättä mitään kollektiivisen petomaisuuden purkausta, me, jotka jokaisesta tulevasta päivästä odotamme vielä edellistä katalampaa, suhtaudumme huomattavasti epäilevämmin ihmisen moraalisen kasvattamisen mahdollisuuteen.


Kuva


Meidän on täytynyt vähitellen tottua elämään ilman pohjaa, ilman oikeutta, ilman vapautta, ilman turvallisuutta. Jo kauan sitten olemme oman elämämme osalta luopuneet isiemme uskosta inhimillisyyden nopeaan ja jatkuvaan kehitykseen. Tyhjältä tuntuu meistä, hirvittävän opetuksen saaneista, heidän harkitsematon optimisminsa, kun sitä vertaa onnettomuuteen, joka on äkkiä syössyt meidät ihmisyyspyrkimyksissämme tuhannen vuotta taaksepäin.


KuvaMutta vaikkakin harha, niin kuitenkin ihmeellinen ja jalo oli harha, jota isämme palvoivat, hedelmällisempi ja inhimillisempi kuin nykyiset opinkappaleet. Ja jostakin salaisesta syystä jokin minussa ei kaikista kokemuksistani ja pettymyksistäni huolimatta voi kokonaan siitä luopua. Mitä ihminen on lapsuudessaan imenyt vereensä ajan ilmapiiristä, se pysyy hänessä erottamattomasti.Kuva

Teksti: Stefan Zweig - Eilispäivän maailma 1942

Kuvat: Omia vuodelta 2011 & wikimedia
Avatar
tekijänä Iggy.P
#82102
Maaseutu syntipukkina

Tapahtumapaikka: Suomalainen maaseutu


Filologi Ralf Norrman esitti vuonna 1996 että Suomen ollessa liittymässä Euroopan unioniiin maanviljelijäväestöä kohdeltiin syntipukkina. Tutkimus maanviljelijäväestön kokemuksista samana ajankohtana antoi väitteelle tukea.

Jos ihmiset ovat turhautuneita tai onnettomia, he kohdistavat vihamielisyytensä usein ryhmiin tai yksilöihin, jotka ovat epäsuosittuja, erottuvia ja voimattomia. Viholliskuvaa voidaan kehitellä myös tietoisesti, jotta tietty sosiaalinen, etninen tai poliittinen vähemmistö voitaisiin asettaa vastuuseen yleisistä ongelmista. Uskontotieteilijä René Girard esittää antropologisessa teoriassaan, että "syntipukkimekanismi" (engl. scapegoating) kuuluu keskeisesti inhimilliseen kulttuuriin. Girard esittelee uhraamisteoriansa kirjassa "Väkivalta ja pyhä."

Kuva

Lähde: Silvasti Tiina: Maatilan varjossa: Rakennemuutoksen anatomiaa, s. 51–60. Helsinki: Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos, 2010.