Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä H.C.
#1366
Kielotornin sekä Aviapolikseen ja Kehärataan liittyvien hankkeiden lisäksi täällä on paljon muitakin kaupunkia parempaan suuntaan kehittäviä ja kaupunkirakennetta eheyttäviä projekteja. Esittelen niitä tässä:

Myyrmäen urheilupuisto:
Myyrmäessä on jo muutenkin mahtavat liikuntamahdollisuudet ja aluekeskuksen urheilupuistoa on jo pidemmän aikaa suunniteltu täydennettävän rakentamalla mm. uusi palloiluhalli, harjoitushalli, keilahalli, kuntosali sekä welness-center ja urheiluhotelli.

Ote yleissuunitelmasta:
"Tavoitteena on myös kehittää urheilupuistoa urbaaniksi, tiivistä kaupunkirakennetta täydentäväksi monipuolisia palveluja tarjoavaksi urheilukeskukseksi."

Vantaan Sanomat uutisoi lauantaina Opetusministeriön myöntäneen palloiluhalli-hankkeelle miljoona euroa avustusta (400t tälle vuodelle ja 600 seuraavalle) ja hanke pitäisi näin ollen saada käyntiin jo tänä vuonna.

"Opetusministerön myöntämä miljoonan euron avustus on tavanomaista suurempi hankkeen mittavuuden ja kansallisen statuksen vuoksi"

"Valtion liikuntaneuvostolle antamassaan lausunnossa Olympiakomitea suhtautuu myönteisesti Myyrmäen monitoimiareenaan. Komitean tekemään listaan kuuluu valtakunnallisia hankkeita, jotka ovat keskeisiä huippu-urheilukohteita. Listaan sisältyy sisäpalloilutila pääkaupunkiseudulla, jossa voi järjestää esimerkiksi kansainvälisiä urheiluturnauksia."

- Vantaan Sanomat 24.4.2005

Hankkeen käynnistuminen tarvitsee vielä erillisen kaupunginhallituksen päätöksen joka tulee käsittelyyn toukokuussa. Palloiluhallin kokonaishinta on 11,7 miljoonaa euroa.

Havainnekuva urheilupuistosta:
Kuva
Nämä alimmat siis ovat uutta. Kaarihalli (Myyrmäkihalli) ja sen yläpuolella Pohjola-stadion sekä jäähallit ja muu ovat olemassa.

Pohjola-stadion:
Kuva
Viimeksi muokannut H.C., 18.08.06 10:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä H.C.
#1367
Myyrmäki kasvaa myös etelään päin uudella Kilterinmäen alueella joka sijoittuu entisen Fortumin pääkonttorin (nykyisin mm. verovirasto) taakse, Myyrmäen keskustan ja Malminkartanon väliin. Hanake olisi tarkoitus käynnistää jo tänä vuonna, kunhan kaavoitus saadan hoidettua loppuun, ja se käsitää n. 600 asuntoa matalista rivitaloista 8-kerroksisiin kerrostaloihin sekä uusia toimistotiloja/vanhojen laajennuksia. VVO-rakennuttaa.

Havainnekuvia (A-Konsultit):
suunitelma:
Kuva

ilmakuva:
Kuva

arkkitehdin näkemys katukuvasta:
Kuva


Yksittäisistä projekteista mielenkiintoisin alueella on Hartelan paraikaa rakentama As. Oy Myyrpari Myyrmannin kupeessa. Syvä kuoppa on jokaivettu autohallia varten ja rakennus valmistuu joskus ensi vuoden puolella. Paikalle oli aiemmin kaavoitettu 15-kerroksinen toimistotorni, mutta se ei todellakaan ollut kovin hyvin sijoiteltu kaavassa ja nyt rakennattava 9-kerroksinen asuintalo täydentää paikkaa paremmin (vaikka olisinhan tämä korkeampi voinut olla). Rakennukseen tulee maanalaisen autohallin lisäksi mm. 2-taso terassiasuntoja sekä alimpaan kerrokseen liiketilaa jonka myötä rakennus yhdistyy hyvin kauppakeskukseen.

Havainnekuvia (Larkas & Laine):
Kuva

Kuva

Myyrmäkeen on lähivuosina valmistumassa n. 900 uutta asuntoa, joista ensimmäiset jo tulevana syksyna.
Avatar
tekijänä H.C.
#1368
Hakunilan keskustasuunnitelma:
Hakunila kohoaa ylhäällä kallion päällä Lahdenväylän ja kehä kolmosen kainalossa ja on yksi huonomainesimmista lähiöistä Vantaalla ja niitä alueita jotka on merkittävästi vaikuttanu Vantaan surkeaan imagoon. Muistan vielä uutisoinnit uusnatsien ja afrikkalaisten kahakoista kymmenen vuoden takaa. Nykyään tehokkaan valvonnan ja asioihin puuttumisen ansiosta Hakunilan rikosluvut kuuluu Vantaan alhaisimpiin (viimeisimmissä tilastoissa olivat jopa vajonneet alas samalle tasolle kuin Martinlaakso). Huono maine, työpaikkojen vähyys väestöön suhteutettuna Itä-Vantaalla ja yleinen rumuus kuitenkin varjostaa tätä itäistä lähiötä ja asuntojen hinnat taitavat olla halvimpia pk-seudulla. Hakunila on siitä erikoinen lähiö Vantaalla ettei sinne ole raideyhteyksiä.

Uusi keskustasuunnitelma kuitenkin parantaa aluetta selvästi. Nykyään uuden Porttipuiston - tilaa-vievien kauppojen keskittymän - ansiosta, jossa on mm. jo IKEA, Hakunilaan on syntynyt runsaasti uusia työpaikkoja ja lisää on tulossa paljon ihan lähitulevaisuudessa. Vuosaaren Satama vauhdittanee myös osaltaan työpaikkojen syntymistä alueelle ja Hakunilalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä merkittävästi paremmaksi. Hakunilan ja Tikkurilan välille on myös suunniteltu raideyhteyttä. Tämä olisi ilmeisesti ensimmäisenä toteutettavia osia Vantaata halkovasta pikaratikasta Tikkurila-Lentoasema välin kanssa. Varaus yhteydelle löytyy uudessa yleiskaavassa. Hakunilaan on myös suunniteltu hiihtoputkea jonka toteutuminen on enää kiinni kaupungin panostuksesta.

Hanke kuuluu Urban 2-projektiin.

Hakunila tänään:
Kuva

Keskustasuunnitelma, keltainen suunniteltua ja valkoinen olemassa olevaa (Arkkit. tsto Hannu Jaakola Oy):
Kuva

Kuva

Katukuvia
Kuva
Kuva

Jo toteutettua:
Ravurinaukio Hakunilan keskustassa:
Kuva

Rakenteilla mm:
Kodin ykkönen sekä Musta Pörssi porttipuistoon:
Kuva
Avatar
tekijänä H.C.
#1369
Kun tässä flunssaisena ei muuta jaksa tehdä niin lisätään vielä tämä:

Korso-Koivukylän Urheilupuisto:
Korson ja Koivukylän väliin on valmisteilla yleissuunnitelma uutta urheilupuistoa varten:
Kuva

Urheilupuistoon on suunnitteilla ainakin:
Jäähalli
Jalkapallohalli
Uimala/kylpylä
Palloiluhalli
mahd. Golfhalli
Ulkokenttiä (2 Jalkapallokennttää sekä jokunen tennis-/lentopallo-/koripallo kenttä)
Lähiympäristöön ulkoilureittejä
Skeittihallin sijoittumista alueele selvitetään myös
Lisäksi urheilupuisto on aivan Kulomäen täyttömän vieressä joka valmistunee kymmenen vuoden päästä ja johon on suunniteltu sijoitettavan laskettelu- ja maastopyörärinteitä

Urheilupuiston nimikilpailu on käynnissä: http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti. ... 8597764789
tekijänä Jape
#1372
Tuo Myyrmäen rojekti näyttää kyllä hyvältä. Pidän juurikin tuosta kapeasta kaartavasta kadusta, ehkä viimeinkin tajuttu, että leveät ja pitkät kadut eivät ole ainoa vaihtoehto. Ja mikä ihme tuossa ilmakuvassa sojottava piikki on? Toivottavasti joku torni, rakastan vanhoja piikkimäisiä kirkontorneja, toivottavasti niitä hieman jäljitellään myös uudemassa arkkitehtuurissa. :)
Avatar
tekijänä H.C.
#1374
Ikävä kyllä se korkea piikki on pelkkä tavallinen masto. :(
Itsekkin ihastelin pikän aikaa ja toivoin jotain hienoa ;) Muuten olen samaa mieltä että alue näyttää lupaavalta. Hyvä että se suunniteltiin kerralla, sitä on asuntomarkkinoilla ennustettu Myyrmäen vetovoimaisimmaksi alueeksi, toivottavasti myös työpaikka-hankkeet alueella touteuu suunnitellusti.
tekijänä Devi
#1559
Tämmöseen törmäsin:
Hilton rakentaa hotellin Helsinki-Vantaan lentokentän viereen
<snip snip>
Prkle joku ehtikin ensin tonne toiselle osastolle tämänkin uutisoimaan. On täälä nopeeta porukkaa! :twisted:
Avatar
tekijänä H.C.
#1585
Vähän uutisia tähän väliin:

Se myyrmäen hallihankkeen päätös siirtyi elokuulle vantaan taloustilanteesta johtuen ja muita rakennuksia sinne urheilupuistoon ei ole lähitulevaisuudessa tulossa.

------------

Eilisen kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksen saldoa:

Myyrmäessä Kilterinmäen asui- ja työpaikka alueen kaava on menossa valtuuston hyväksyttäväksi, eli kaava tullee tänä vuonna voimaan ja rakentaminen pääsee käyntiin.

ja

Tikkurilan keskustan uutta kaavaa esitettiin laitettavaksi näytille - hyvä hyvä.
http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti. ... 2869;15238

--------------

Sitten vielä täysin uusia kaavoitushankkeita:

Kartanonkosken ja Pakkalan vanhahtavien alueiden rakentaminen ei ole vielä edes valmistunut, mutta jo nyt sienne suunnitellaan eheyttävää täydennysrakentamista :D . Pari uutta kerrostaloa siis siihen sen nyt rakenteilla olevan itäisen Pakkalan ja Kartanonkosken välille, Lentoasemantien ja Ylästöntien kulmaan:
http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti. ... 2873;29118

Technopoliksen kaavaa halutaan muuttaa joustavammaksi, jonka johdosta rakennuksesta saattaa tulla hieman lyhyempi (n. 400m) ja osittain leveämpi. Tällä halutaan turvata teknologiakeskuksen rakentuminen:
http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti. ... 2871;29115

Kuva

:smt072
Avatar
tekijänä H.C.
#1657
Iski taas kotiseuturakkaus ja tässä pieni katsaus Myyrmäki-Martinlaakso alueen kehitykseen.

Vantaan Sanomissa oli mielenkiintoinen juttu Kilterinmäestä jota lehden netti versiossa ei julkaistu. Kaava on siis määrä hyväksyä kesäkuussa ja ainakin tieverkkoa päästäneen rakentamaan tänä vuonna. Toistaiseksi ne havinnepiirrokset mitä alueesta on julkaistu on esittäny alueen taloja hillityn pastellinsävyisinä, mutta tämä ei pidä paikkansa. Ote VS:sta:
Vantaan Sanomat kirjoitti:Kilterinmäen kerrostaloista tulee 2-5 kerroksisia ja keskenään hyvin erilaisia taloja. Alueen keskelle rakennetaan sisäpihan ympärille kiertyvä linnakortteli, joka on auki vain yhdestä päädystä puiston suuntaan. Linnakorttelin korkein kohta on 8-kerroksinen. Hailakat pastellisävyt voi unohtaa, sillä taloista tulee väreiltään voimakkaan sinisiä, punaisia, ja vihreitä hieman Kartanonkosken malliin.

-Alueen ilme on kaikkiaan värikäs ja persoonallinen. Tässä mielessä sitä voi verrata Kartanonkoskeen, mutta muuten Kilterinmäellä on kyllä aivan oma ilmeensä, joka ei ole Kartanonkosken kanssa samanlainen, arkkitehti Jari Mäkimattila VVO:lta valottaa.

-Alueen viihtyisyyttä varten sinne tulee myös taideprojekti.

Alueelle nousee myös pieniä kaupunkivillamaisia kerrostaloja, joita on viime vuosina rakennettu esimerkiksi Helsingin Arabianrantaan. Ne ovat yksiportaisia, matalia ja hieman rivitalomaisia.
Tein pienen kuvan siitä miten Myyrmäki kehittyy:

Kuva

valkoinen - rakenteilla olevat projektit. Yhteensä 5 kerrostaloa (kahdessa kohtaa ylhäällä oikealla), koulun laajennus (ylhäällä keskellä) ja korutie Myyrmäki-Malminkartano (vihdoin! nuolen osoittamassa suunnassa alhaalla)

vihreä - Kilterinmäki - iso kasa asuin-, toimisto- ja liiketiloja sekä mahdollisuus myös hotellia varten.

vaalean sininen - As. Oy Myyrpari, 9-kerrosta - alin kerros liiketilaa - rakenteilla.

punainen - vanha terveysasema muuttaa ilmeisesti entiseen NCC:n pääkonttoriin aseman vierelle. Vanha rakennus on niin surkeassa kunnossa ja homeinen että se tullaan ilmeisesti purkamaan ja tilalle on mitä ilmeisimmin tulossa Myyrmannin laajennus. Kaupunki on viime aikoina hionut vuokrasopimusta NCC:n talosta ja muutto vaikuttaa varmalta. Vaatii kuitenkin ensin NCC:n talon remontin.

tumman sininen - pari mielenkiintoista rakentamatonta tonttia aivan ydinkeskustassa. Toimii tällä hetkellä parkkipaikkana, mutta kaava mahdollistaa julkisenten palveluiden rakennuksen ja asuin- liikerakennuksen rakentamisen. Toivottavasti jotain tapahtuu lähivuosina tällekkin.

Violetti - Urheilupoiston täydennys - Palloiluhalli, vielä vähän epävarma hanke, jäi kuvan ulkopuolelle.

Keltainen - Vanhoja palikka-taloja joissa jonkin sortin julkisivu-remppa käynnissä, suuri osa pohjoisessa kuvan ulkopuolella ja voi olla että niitä on enemmänkin, en varmasti ole kaikkia huomannut siellä pyöriessä

(vaaleanpunainen - entinen kotini)


Lopuksi on pakko hehkuttaa kun pitkästä aikaa myös tänne Martinlaaksoon saadaan täydennysrakentamista ja vielä ihan laadukasta. Entinen 2-kerroksinen työterveyslaitoken rakennus puretaan keskustassa ja tilalle tulee pari 6-8 kerroksista kerrostaloa. As. Oy Vantaan Marsalkka, SRV Westerlund rakentaa ja lisätietoa ja kuvia voi katsastaa täältä: http://www.srvwesterlund.fi/asunnot/Tulossa.html

Kuva

:smt079
Avatar
tekijänä H.C.
#1674
Vantaalla ei pahemmin kauniita kirkontorneja kaupunkikuvassa näy, mutta asiaan on tulossa vähän parannusta kun Jokiniemeen (Tikkurilan viereen radan itäpuolella) rakennetaan Roomalaiskatolinen kirkko. Kirkot ovat yleensä näyttäviä ja etenkin näin sijoiteltuna näkyvällä paikalla Tikkurilantien varressa. Muun rakennusmassan yläpuolelle kohoava torni omalta osaltaan parantaa Tikkurilan skylineä.

Pari kuvaa siitä miltä kirkon on määrä näyttää (arkkitehti Ludovico Ricci):

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä H.C.
#1949
Tässäpä vielä pari vähän suurempaa projektialuetta Vantaalla:

Jokiniemi:
Vantaan virallisen keskustan itäpuolella on säilynyt täysin rakentamattomana joutomaana suuri alue siellä toimineen Grönbergin lyijysulaton ansiosta, joka saastutti maan todella pahasti. Maita on putsattu pitkään ja alueelle on luotu suunnitelma joka kasvattaa Tikkurilan urbaanina myös radan itäpuolelle. Tämän aueen ensimmäinen todellinen kaavatyö, Roomalaiskatolinen kirkko, on käynnissä ja sen esittelin jo tossa yllä.

vähän kuvia:

Kartasta näkee miten alueelle halutaan toimistotiloja, asumista, tavaratalo (STOKKA? :lol: ), teatteri, kirkko, krp:n laajennus ym.
Kuva

vähän perspektiivikuvia (jeh, majakkakin näkyy ;) )
Kuva

Ilahduttavaa että rakentaminen ehdotetaan näinkin korkeaksi, eli pyritään luomaan urbaani alue jossa on elämää ja kivijalkaputiikkeja eikä ihan matala 4-5-kerroksinen lähiö.
Kuva

Kuva

Tammisto (4B-alue):
Tammiston kaavoitus jatkuu ja vuorossa on Tuusulan motarin viereinen osa jonne luodaan nyt rakenteilla olevan Tammiston täydennystä.

Alue ylhäältä (lähinnä asuntoja, sekä kolmion muotoinen tsto):
Kuva

katukuvia, pidän noista talojen joellepäin laskevista muodoista, muuten näytetään jatkavan nyt nousevan Tammiston kaltaista avaraa ja tilavaa rakennetta. Aukioita, puistoja, liiketiloja rakennuksissa sun muuta sälää:
Kuva

Kuva

Jeh, ja varaus ratikallekin löytyy. Sitä odotellessa raiteelle osoitettua varausta tullan hoitamaan "aitovantaalaisena pariisilaispistona", kuten kaavaselostuksessa todetaan - nähtäväksi jää mitä se sitten tarkoittaa...
Kuva
Avatar
tekijänä grendy
#1952
Onko Jyväskylä ainoa kaupunki oikeasti missä rakennusten korkeus _ei_ laske mitä lähemmäksi ne järvelle/joelle/merelle päin menevät? En ihan tajua tuota ideaa, sama homma Ratinan tulevissa taloissa..
Avatar
tekijänä H.C.
#1953
Tässä tapauksessa vaikuttaa mm. se että joen toisella puolella, Helsingissä, alkaa keskuspuisto ja siellä on jotain pientaloalueita, lisäksi toi maaperä on todella hankala, savea ja liejua, ja nämäkin talot jo vaativat parikymmentä metriä syvät paalutukset ja mitä lähemmäs jokea mennään sitä liejuisempaa on. Sitten vielä ympäristöministeriö on esittänyt omia vaatimuksiaan siitä että rannan tuntumassa on oltava leveä rakentamaton alue. Ja vielä lopuksi kun se alue on peltojen ympäröimä ja se joki loppujen lopuksi on melko mitätön niin ei siihen torneilla mitään hienoa vaikutelmaa saisi aikaiseksi tekemälläkään. Siitä tulisi lähinnä semmoinen Havukosken tapainen korkea ympäristöstään törröttävä kummajainen. Ainoa paikka minne sopisi torni tossa ois Tammiston liittymän paikkeilla, siihen olis voitu sijoittaa joku maamerkki tiedoksi että nytpä tultiin Vantaalle. Hyvä se on noin, saadaan kauniita korkeatasoisia joelle-aukeavia terassiasuntoja. Siitä se kaupunkirakenne sitten nousee pidemmälle mentäessä huipentuen Veromiehessä niihin tuleviin torneihin ja ehkä joskus johonkin vielä korkeampaan.

Vantaanjoesta ollaan muuten tekemässä Natura-aluetta joten toiveet siitä että edes jossain sen rannoilla voisi (saippuatehdasta lukuunottamatta) olla korkeita torneja voi sitten haudata :( . Vantaa ja Helsinki ilmeisesti vastustavat naturoittamista ja niin minäkin!
Avatar
tekijänä H.C.
#2479
Koivukylä on nyt sitten pitkän näivettymisen jälkeen vihdoin pääsemässä vauhtiin kehityksen kanssa ja ehkä silläkin paikalla on toivoa. Koivukylänväylä rakennetaan vihdoin Ilolasta Koivukylään ja tarjoaa siten kunnon suoran yhdeyn Tuusulan motarille. Tähän mennessä Koivukylä on juuri kärsinyt siitä kun se on jäänyt syrjään valtateiden varsilta eikä ole houkutellut työpaikkoja.

Toinen positiivinen asia on että Lidl on hakennut rakennuslupaa Havukoskelle koivukylän ostarin läheisyyteen. Sen lisäksi kesko on jo tehnyt investointipäätöksen Citymarkentin rakentamisesta Asolanväylän viereen, kaavoituksessa menee arviolta vielä noin vuosi. Citymarket kuuluu Koiviksen keskustasuunnitelmaan johon kuuluu myös muita asuin-, liike ja toimistotiloja Koivukylän aseman itäpuolelle. Citymarket toteutettaisiin ensiksi yksikerroksisena hypermarkettina jota myöhemmin laajennettaisiin toisella kerroksella, tiloihin tulisi liikkeitä ja toimistotilaa ja ehkä uusi kirjasto ja kaupungin palveluita. Lähemmäs rataa tulisi asuntoja ja kävelysiltayhteys asemalle. Rekolanojan annettaisiin virrata vapaasti alueen läpi.

Ilamkuvassa näkyy radan itäpuolella metsikkö ostarin alapuolella, risteyksessä josta radan alittava tie lähtee, johon Lidl ilmeisesti sijoittuu. Radan länsipuolella olevalle peltoaukealle kuvan yläreunassa taas tulee Citymarketit ja muut:
Kuva

Lisätietoja Koivukylän keskustaselvityksestä: http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti. ... 3229;29468

Lisäksi vähän pohjoisempana Rekolan aseman vierellä on uusi Ulrikanpuiston asuinalue kovaa vauhtia nousemassa ja ekat talot on jo pystyssä. Alueesta on tarkoitus tulla itä-Vantaan esimerkkikohde laadukkaasta asuinalueesta. Lisätietoja SRW Westerlundin sivuilta: http://www.srvwesterlund.fi/asunnot/koh ... index.html

Tässä vielä vahän Tikkurilan aseman liepeille nousevista uusista toimistoista, Twins:
Kuva
Avatar
tekijänä H.C.
#2508
Noniin noniin noniin, yksi mielenkiintoisimmista projekteista Vantaalla:

Vantaan Matkakeskus

Tikkurilan asema on pääradan asemista kolmanneksi suurin, Helsingin ja Pasilan jälkeen. "Paikallisliikenteessä junaa käyttäviä on yli 17.000 vuorokaudessa. Lisäksi se on vilkas kaukojunaliikenteen asema. Bussien käyttäjiä Tikkurilan asemalla liikkuu vuorokaudessa noin 4.300." Matkustajamäärä tulee nousemaan kun Kerava-Lahti oikorata valmistuu ja kun lopulta myös Kehärata rakennetaan.

Eli projektin päämääränä on kehittää Tikkurilan asemasta kunnon matkakeskus. Aikataulu ei kovin nopea ole sillä näköjään sitä aletaan kunnolla rakentamaan vasta tämän vuoskymmenen loppupuolella jonka jälkeen koko hanke toteutuu vähitellen vaiheittain.

Raportti Matkakeskuksen kehittämisestä on valmistunut ja löytyy tästä: http://www.vantaa.fi/i_liitetiedosto.as ... 1164;31256

kaupungin uutinen aiheesta löytyy täältä: http://www.vantaa.fi/i_uutinen.asp?path=1;129;31164

ja sitten mä oon teidän iloksi copypasteannu raportista muutaman havainnekuvan. Nämä eivät varmastikkaan ole mitään lopullisia versioita, lähinnä vaan ehdotuksia siitä miltä sen pitäisi näyttää:

Kuva

Kuva

Kuva
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 83