Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä eskimo
#58064
Duomo - Siena

Hallinnollisesta keskuksesta sivummalla on henkimaailman pyhättö, keskiaikainen katedraali.
Se on rakennettu mustasta ja valkoisesta marmorista; musta ja valkoinen ovat Sienan tunnusvärit
Kuva
kuva CoogleMaps

Katedraalin ympäristön aukiot ovat tiukasti mitoitettuja, lähes ahtaita. Kellotapuli näkyy muutaman kujan päädyssä kertoen Duomon sijainnista.
Muuten kirkko katoaa tiiviiseen kaupunkiin.
Kuva

Kermakakkumainen etusivu pehmentää muuten ankaraa arkkitehtuuria.
Kuva

Kirkkoarkkitehtuuri on mielenkiintoista siksi, että saman toiminnan ja tilaohjelman ympärille luotu arkkitehtuuri on saanut kehittyä vuosisatojen ajan.
Sukupolvet toisensa jälkeen ovat asettaneet kirkkojen suunnitteluun parhaat voimansa. Kirkon arkkitehtuuriin on kasautunut valtavasti ideoita ja aiheita;
kuten kuvista näkyy, nykymakuun naurettavuuteen saakka.
Kuva
©
photos by eskimo july 2013
Avatar
tekijänä eskimo
#58139
Duomo - Siena
Katedraalin sisätilat ovat visuaalisesti kokemisen arvoiset. Lattioissa marmorin käyttö on kauttaaltaan taidokasta.
Kuva

Uskontoon liittyy hirveyksillä pelottelu. Katseensa alas luonut "syntinen" joutui kohtaamaan synnin palkan jalkojensa alla - vai olisivatko kuvat ajan jännityskertomuksia,
joissa näkyi myös paljasta pintaa. Taiteilijat näyttävät mässäilevän "aiheen väliin" sijoitetulla erotiikalla ja sadomasokismilla.
Kuva
©
kuvat eskimo july 2013
Avatar
tekijänä Iggy.P
#58147
eskimo kirjoitti:
Uskontoon liittyy hirveyksillä pelottelu. Katseensa alas luonut "syntinen" joutui kohtaamaan synnin palkan jalkojensa alla - vai olisivatko kuvat ajan jännityskertomuksia,
joissa näkyi myös paljasta pintaa. Taiteilijat näyttävät mässäilevän "aiheen väliin" sijoitetulla erotiikalla ja sadomasokismilla.
Vanhat kirkkorakennukset antavat mahdollisuuden yrittää tulkita menneiden aikojen kirkollista elämää. Ne antavat ainakin jonkinlaisen viitteen menneiden aikojen elämään kuuluneista henkisen elämän kamppailuista.

Se mistä ne kertovat vähemmän on rakennusten sisällä levitetyn Raamatun sanan vaikutus ihmisiin. Se kun on niin riippuvainen siitä millainen on julistajan sisimmän tila. Onko julistaja lähimmäisiään kunnioittava ja hyvää kaikille tarkoittava, vai omaa ja edustamansa yhteiskuntaluokan etuja pönkittävä henkilö.

Oman käsitykseni mukaan entisajan Suomessa Raamattua kunnioitettiin vaikkei siihen aina uskottukaan. Kirkoissa puhutun Raamatun sanan kautta kansan keskuuteen levisivät monet viisaina pidetyt sanat jotka olivat kaikille tuttuja ja jotka kaikki muistivat. Niitä myös siteerattiin usein arjessa. Tällaisia olivat esimerkiksi Israelin kuninkaan sananlaskut: "joka itsensä ylentää, se alennetaan....", "ylpeys käy lankeemuksen edellä...", "viisas kurittaa lastaan ajoissa...", "älä ole omasta mielestäsi viisas...", ja monet muut. Ja vaikka Raamattuun ei aina uskottu niin usein sen edustamia arvoja pidettiin kuitenkin pohjimmiltaan oikeina. Avioliittoa kunnioitettiin joten kestävää parisuhdetta pidettiin ihanteena ja sen eteen nähtiin enemmän vaivaa kuin nykyisin jne.

Nykymaailmassa on helppoa huomata kuinka täysin erilaiset arvot leviävät ja kuinka vähän ne lopulta rakentavat tätä yhteiskuntaa. Ylpeys on tässä ajassa suorastaan hyve ja rahan ja maallisen omistaminen määrittää ihmisen aseman. Ihanne ihminen on nykyaikaisessa rahataloudessa viettejään ja mielihalujaan kyseenalaistamatta toteuttava "shoppailija". Jos vanhassa Raamattuun pohjaavassa maailmassa oli epäkohtansa, niin kyllä on tässäkin. Pidän itse Raamatun sananlaskujen kirjoittajaa kuningas Salomoa viisaana kuninkaana. Hänen kaltaisiaan johtajia tarvittaisiin myös nykyaikana. Epäilen tosin suuresti että markkinatalous voisi sellaisen tuottaa. Ainakin toistaiseksi näyttää huonolta. Ehkä markkinoiden arvomaailma on yksinkertaisesti niin vääristynyt ettei se yksinkertaisesti kykene nostamaan oikeamielisiä hallitsijoita. Viisas hallitsija on kansansa etuja pohtiva ajattelija. Kapitalisti ei useinkaan ajattele, eikä ehkä edes voi ajatella, kaikkien etuja, vaan vain pienen eturyhmän.
Avatar
tekijänä eskimo
#58226
Firenze - renessanssin kehto
Iggy.P kirjoitti:Pidän itse Raamatun sananlaskujen kirjoittajaa kuningas Salomoa viisaana kuninkaana. Hänen kaltaisiaan johtajia tarvittaisiin myös nykyaikana. Epäilen tosin suuresti että markkinatalous voisi sellaisen tuottaa.
Historiassa uuden ajan syntyä edelsi keskiajan syrjäyttänyt renessanssin aika.
Renessanssi alkoi Toscanasta, Firenzen ja Sienan kaupungeista.
Vanhat uskomukset kyseenalaistettiin ja uskallettiin katsoa maailmaa ja ilmiöitä ennakkoluulottomasti ja realistisesti.


Varhaisrenessanssiajan merkittäviä henkilöitä olivat mm.
  • Dante Alighieri (runoilija Firenze)
    Giovanni Boccaccio (kirjailija Firenze)
    Sandro Botticelli (taidemaalari Firenze)
    Niccolò Machiavelli (filosofi Firenze)
    Michelangelo (kuvanveistäjä arkkitehti Caprese Toscana)
    Francesco Petrarca (filosofi Arezzo - Siena)
    Leonardo da Vinci (Vinci, Toscana)
    Galileo Galilei (tähtitieteilijä Pisa Toscana)
Mikä synnytti tällaisen nerojen kasautuman?
Nämä suurmiehet vaikuttivat Toscanan itsenäisissä kaupunkivaltioissa, joissa kirkon valta oli hellittämässä.
Vapautuminen ummehtuneen uskonnon kahleista päästi ihmisten patoutuneet hengenvoimat kukoistamaan.
Tuohon joukkoon sijoitan viestiketjun ed. sivun Sallustio Bandini´n, vapaan markkinatalouden puolesta puhujan.

Michelangelo olkoon esimerkkinä renessanssin vapautuneesta ilmapiiristä.
Aiheet olivat uskonnollisia sillä taiteen tilaajana toimi pääasiallisesti kirkko.


Syntiinlankeemus on kaunista katseltavaa:
Kuva

Kuva
Tämän jälkimmäisen otoksen "Syntiinlankeemus" maalauksesta Googlen sensuuri piilottaa!
alaviistosta otettujen amatöörikuvien oikaisut ja käsittelyt kirkkaammiksi eskimo
Viimeksi muokannut eskimo, 26.09.13 18:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#58229
eskimo kirjoitti: Mikä synnytti tällaisen nerojen kasautuman?
Nämä suurmiehet vaikuttivat Toscanan itsenäisissä kaupunkivaltioissa, joissa kirkon valta oli hellittämässä.
Vapautuminen ummehtuneen uskonnon kahleista päästi ihmisten patoutuneet hengenvoimat kukoistamaan.
Tuohon joukkoon sijoitan viestiketjun ed. sivun Sallustio Bandini´n, vapaan markkinatalouden puolesta puhujan.
Uskon että päätelmäsi uskonnon kahleista vapautumisesta pitää paikkaansa. Paljon luovaa energiaa pääsi vapautumaan.

En silti syytä ummehtuneesta ilmapiiristä uskontoa, vaan sen väärää tulkintaa. Uuden testamentin mukaan "laki" muuttuu kiroukseksi, jos sitä noudattaa ilman että sydän on siinä mukana. Uudessa testamentissa Jeesus yritti juuri sitä selittää. Lain väärä tulkinta havainnollistuu uuden testamentin fariseuksissa, joiden kanssa Jeesus oli napit vastakkain tuon tuosta.

Asiaa voi havainnollistaa vaikkapa suhtaumisella avioliittoon. Se ei toimi jos ihmiset pakotetaan hyväksymään se ainoana oikeana tapana toimia. Jos ihmiselle sen sijaan annetaan vapaasti aikaa tutkiskella mikä on paras ja oikein, niin silloin ihminen voi vapaasti omasta tahdostaan päätyä siihen vakaumukseen että pyrkimys uskolliseen loppuelämän kestävään parisuhteeseen on oikea. Silloin ihmisen "sydän" on sen asian takana.

Juuri tämä "lakiin" suhtauminen on omasta mielestäni Jeesuksen keskeisimpiä opetuksia. Kristityt ja juutalaiset ovat tulkinneet kirjoitettua sanaa väärin ikiajoista asti ja tulkitsevat usein edelleenkin. Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisuudessa syyllistytään mielestäni toisinaan farisealaisuuteen.

Vielä Renesanssista sen verran, että sen syntyyn ja nopeaan nousuun oletetaan vaikuttaneen huomattavasti myös Konstantinopolin luhistumisen. Kun Turkkilaiset valtasivat kaupungin niin sieltä pakeni huomattava määrä älymystöä nykyisen Italian alueelle. Konstantinopoli oli luhistumiseensa asti kehityksessä edellä länsi-rooman aluetta.
Avatar
tekijänä Kantti
#58231
Onko nyt varma ettei tässä eksytä aiheesta... ?
Avatar
tekijänä Iggy.P
#58232
Kantti kirjoitti:Onko nyt varma ettei tässä eksytä aiheesta... ?
Ei eksytä kun jätetään tuo kirjoitukseni vain yhdeksi kommentiksi muiden joukkoon. Uskontokeskustelut voi käydä jossakin muualla mikäli joku niitä haluaa käydä. Vanha arkkitehtuuri ja taide käsittelee kuitenkin niin usein uskon teemoja että yksittäiset uskoa tulkitsevat kommentit ovat mielestäni ihan paikallaan.
Avatar
tekijänä eskimo
#58519
Firenze - renessanssin kehto
eskimo kirjoitti:Michelangelo olkoon esimerkkinä renessanssin vapautuneesta ilmapiiristä.
Michelangelon kuvat ovat on tilannut katolinen kirkko ja ne ovat koristaneet pyhää huonetta 400 vuotta.
Myös nämä elämäniloiset Vasarin Firenzen taideteokset ovat opettaneet ihmisiä tavoille ylimmän moraalinvartian pyhätön seinillä.
Googlen sensuuri tahtoo poistaa kuvat nyt netistä - google on pyhempi kuin kirkon pyhimykset.

Kuva
Kuva

Ja vielä aistillista Michelangelon kirkkotaidetta:
Kuva
kuvien muokkaus eskimo