Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#50184
Turun Linnanfältti
Linnanfältti -hankkeen tausta

Turun Linnanfältin alueelle ideoitu uusi puinen asuinalue on yksi Suomen hallituksen hyväksymän puu-rakentamisen edistämisohjelman 2004–2010 valtakunnallinen pilottikohde. Tavoitteena on luoda Turun linnan kupeeseen puurakentamisen avulla laadukas historialliseen keskustamiljööseen sopiva ja asukkaiden toiveisiin vastaava asuinalue.

Turun Linnanfältin alue on kaupunkirakenteellisesti erittäin hyvällä paikalla, Turun linnan ja Aurajoen välittömässä läheisyydessä. Vanha satamateollisuusalue liittyy läheisesti myös historiallisesti arvokkaaseen Kakolanmäen ja Port Arthurin puutalomiljööseen. Alueen toteutuksen pääteemoja ovat valtakunnallisen Moderni puukaupunki -hankkeen tavoitteiden mukaisesti synnyttää puurakentamisen avulla viihtyisiä uusia asuinmiljöitä sekä perinteisen puutalokorttelin täydennysrakentaminen, historiallisen puutalorakentamisen perinteiden jatkaminen sekä yhdyskuntarakenteen uudistaminen ja eheyttäminen.

Tavoitteena on rakentaa Turun linnan lähipiiriin matala (2-4 krs) mutta kuitenkin kaupunkimainen asuinalue. Alueelle voi sijoittua myös jossain määrin työpaikkoja ja liiketilaa. Puun käyttöä rakentamisessa tukee uuden alueen luonteva yhteys alueella säilyviin puisiin vanhoihin asuinrakennuksiin. Toisaalta puurakentamisella tavoitellaan myös ilmeikkyyttä ja vaihtelua rakentamiseen, samalla tukien arkkitehtonisesti omaleimaisen, korkeatasoisen ja viihtyisän kaupunkimiljöön syntymistä.

Pääministeri Vanhasen hallituksen ohjelmassa otetaan voimakkaasti kantaa puun käytön edistämiseksi laatimalla Puurakentamisen edistämisohjelma 2004 – 2010. Puurakentamisen edistämiselle on ekologisuuden, työllisyyden, pienen ja keskisuuren yritystoiminnan ja tasapainoisemman aluekehityksen näkökulmasta vankat perusteet. Ekologisesta näkökulmasta puurakentaminen ja pientalovaltainen yhdyskuntarakennetta eheyttävä aluerakentaminen edustavat kestävää luonnonvarojen käyttöä.

Keskeisin ja vaikutuksiltaan suurin keino edistää puun käyttöä rakentamisessa on lisätä uusien kaupunkimaisten, pientalovaltaisten alueiden kaavoittamista ja rakentamista. Tuotannollisten tavoitteiden ja tehokkuusvaatimusten ohella lähtökohtana on oltava asukas ja perhe sekä heidän tarpeensa ja toiveensa. Uudet aluerakentamishankkeet pyrkivät eheyttämään yhdyskuntarakennetta. Kokonainen asuinalue suunnitellaan ja toteutetaan yhtenä kokonaisuutena.

Rakentamista opitaan vain rakentamalla. Tarvitaan kohteita, joissa lähdetään rikkomaan totuttuja kaavoja ja yrittämään uutta. Puurakentamisen edistämisohjelmaan sisältyy joukko aluerakentamisen pilottihankkeita, joilla vastataan uusien asumisen vaihtoehtojen kysyntään sekä opitaan ja kokeillaan asukaslähtöistä, tehokasta kaupunkimaista puurakentamista. Turun Linnanfältti on yksi näistä valtakunnallisista kärkihankkeista.
http://www.turku.fi/Public/Default.aspx ... tid=132959
Avatar
tekijänä Kantti
#50186
Linnankadun kortteleihin puuasumista tuhannelle
Päivitetty: 11.6.2012 11:19
Linnanfältin Moderni puukaupunki -hankkeen uusi asemakaavanluonnos tuo lisää puutalorakentamista Linnankadun ympäristöön. Osa vanhoista puutaloista on kuitenkin joutumassa vasaran alle.

Valtaosa uudesta rakentamisesta sijoittuu Linnankadun, Amiraalistonkadun ja Fleminginkadun rajaamille korttelialueille, joilla sijaitsevat myös Linnanfältin alueen merkittävimmät suojeltavat rakennukset. Amiraalistonkadun, Kalastajakadun ja Mittarinkadun rajaamat korttelit ovat täydennysrakennettavia tontteja. Vanhat tehdas- ja raitiovaunuhallirakennukset suojellaan yhtä lukuun ottamatta. Suunnittelualueen uudisrakennettava asuinkerrosalamäärä on noin 43 750 kerrosneliötä. Asukasmäärän arvioidaan lisääntyvän uudisrakentamisen ja vanhojen puutalojen korjaamisen myötä noin 1000 henkilöllä.

Pääosin uusi rakennuskanta tulee olemaan kaksi- ja kolmikerroksista. Radan reunan korttelissa uudisrakentaminen esitetään nelikerroksisena ja Linnanmalmi-torin reunalla viisikerroksisena. Viisikerroksisuus vastaa vanhan sähkölaitoksen harjakorkeutta torin koillisreunalla. Nykyiset puutalokorttelit Linnankadun ja Fleminginkadun kulmauksessa saatetaan purkaa. Maiden omistaja PSJ Holding on saanut poikkeamispäätökset Linnankatu 71:n pienemmälle kadunreunarakennukselle sekä Linnankatu 73:n ja 75:n kadunreunarakennuksille. Jälkimmäisille on myönnetty myös rakennuslupa. Lisäksi Kalastajankatu 3:ssa on haussa poikkeamispäätös.

Maakuntamuseo katsoo, että puutaloilla on kulttuurihistoriallista arvoa ja miljööarvoa osana vanhaa pihapiiriä mutta ei kaupunkikuvallista arvoa. Näin ollen niitä ei esitetä säilytettäväksi. Merkittävämpänä pidetään Linnankadun varressa olevaa yhtenäistä rakennusrivistöä.

Maanomistajan mukaan alueen kannalta tärkeitä ovat katunäkymät, joihin ei piharakennuksilla ei katsota olevan merkitystä. Purettavien rakennusten käyttökelpoiset rakennusosat kierrätetään ja käytetään Linnankadun varren erittäin huonokuntoisten rakennusten korjaamisessa. Myöskään asemakaavatoimiston mukaan sisäpihan rakennusten säilyttämisellä ei saada Raitiokujalle kaupunkitilallisesti mielenkiintoista ympäristöä.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta käsittelee kaavamuutosta seuraavaksi juhannusviikolla.
http://www.turkulainen.fi/artikkeli/112 ... tuhannelle
Avatar
tekijänä Kantti
#50187
julexi kirjoitti:Linnanfältin uusi kaavaehdotus pyörii ympäristö- ja kaavoituslautakunnan pöydillä.
Uudessa kaavaehdotuksessa oli havainnekuva alueen massoittelusta. Kivan oloista ja tiivistä puukaupunkia tiedossa.

Kuva

Turkulaisen uutinen: http://www.turkulainen.fi/artikkeli/112 ... tuhannelle
Linnanfältin rakentamisen alkupaukku on possahtanut ja kieltokyltit on isketty portinpieliin. Vertailukohdaksi tulevaan, muutamia lähtökohtakuva tämän hetken näkymästä Linnankatu 73 pihalta.
Tottapuhuen, ajaessani pyörällä pihalle, kontin edessä oli parhaillaan jokin rakennusmestariryhmä joista päärakennusmestari huusi välittömästi, aut! Puheet muutaman kuvan ottamisesta eivät auttaneet ja peräännyin pihalta, ihmeteltiin vielä että enkö osaa lukea portinpielen kylttejä joissa selvästi lukee "Työmaa alue, asiattomilta pääsy kielletty". Noh, otin dokumenttikuvat sitten sopivampaan aikaan ;)

Kuva
Näistä ovista ei ole vähään aikaan kuljettu!

Kuva
Piha on villiintynyt ja rehevässä kunnossa

Kuva

Kuva
Rappioromantiikkaa herkimmillään

Kuva
Varastokontti pihalla

Kuva
Ehkä tässä piharakennuksessa on joskus ollut verstastilaa tai jotakin?

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Ovi on joskus modernisoitu

Kuva
Valaisut on valaistu tällä valaisimella. Rakennus ehkä säästetään, varma en ole mutta julexin postaamien havainnekuvien perusteella näyttäisi siltä vaikka keltainen väri puuttuukin havainnekuvien rakennuksesta johon tämä näyttäisi kuuluvan?

Kuva

Kuva

Kuva
Kunnostettava Linnankadun varrella oleva puutalo

Kuva
Seinälaudoitusta on purettu ja pitkään kunnostamatta olleesta hirsitalosta on paljastunut ehkä odotettu karu totuus

Kuva
Taustalla Turku Energian 106 metrinen piippu
Avatar
tekijänä Kantti
#50188
Tässä Linnanfältin alue Turku Energian katolta nähtynä pari vuotta sitten

Kuva
Entinen raitiovaunuhalli säilyy, tontin sisällä olevat puutalot puolestaan puretaan kuten suuri punavalkoinen matala bussivarikkorakennuskin oikealla ylhäällä

Kuva

Kuva
Tyhjät tontit puutalojen välissä rakennetaan, puutalot säilyvät

Kuva
Tilanne on nähdynlainen edelleen pari vuotta kuvien ottamisen jälkeen. Linnankadun varrella siis on kuitenkin jo alkanut vanhojen puurakennusten kunnostus, kestänee kuitenkin ennen kuin uudisrakentamista alkaa ilmetä.
Avatar
tekijänä Kantti
#50189
Linnanfältti projekti vanhojen rakennusten korjaus Linnankadun ja Fleminginkadun kulmaus etenee
Kuva

Fleminginkadun puoleinen rakennus on päässyt yllättävän vähällä puutavaran vaihdolla, muutaman kerran mentyäni siitä ohitse, vain vanhaa maalia on rapsutettu seinistä. En ole havainnut mitään puuosien vaihtamisia. Tuossa street näkymää kulmasta josta voi vähän havaita miten maalaus on rapissut seinistä jo pitkään http://tinyurl.com/9gclczt

Nyt seinä on kuitenkin maalattu valmiin näköiseksi
Kuva
Katto on uusittavana parhaillaan.

Linnankadun muulle osuudelle ei ole tehty vielä mitään, ei myöskään mitään uutta rakentamista ole aloitettu pihoilla.

Kuva

Kuva
Tämän yhden rakennuksen päädyssä toimii edelleen originelli Keramiikka Matami, muuten rakennus taitaa olla tyhjillään.

Kuva

Kuva

Kuva
Empirerakennuksen fasadikolmiosta ilmenee talon rakennusvuosi 1863!

Kuva
tekijänä hmikko
#50190
Kiitos ketjun aloittamisesta ja päivityksestä. Hyvältä näyttää, viimein. Aika uskomatonta, että alue on saanut mädäntyä rauhassa näinkin pitkään.
Avatar
tekijänä Kantti
#50738
Linnanfältin kunnostettaviin rakennuksiin kuuluu myös alkuperäinen hevosraitiotien vaunuhalli

Kuva
Vaunuhallin pariovien tilalle on laitettu kookkaat päätyikkunat. Ovet on ilmeisesti lukittu sivuille?

Kuva
Näyttää rivitalomaiselta, rakennus on kuitenkin erittäin kapea joten onko kyse asunnoista vai toimitiloista? Jokaisen huoneiston kohdalla on laajahko patio.

Kuva
Linnankadun varren rakennusten takana on Fleminginkadulta näkyvä laaja piha. Kuvan oikean reunan kaksikerroksisen kivirakennuksen kohalosta on vaikea sanoa mitään, ainakaan vielä sille ei ole tehty mitään. Ehkä se puretaan?

Kuva
Ulkonaisessti Fleminginkadun varren puutalo on lähes kunnossa.

Kuva
Kadun toisella puolella kaikki odottaa kunnostavaa kättä edelleen.

Kuva
Kivijalasta kasvava koivuntaimi alkaa olla ehkä kymmenen vuoden iässä.

Kuva
Joko talo on painunut tai katua on korotettu, ovi on parinkymmenen sentin montussa. Kaunis massiivipuinen peiliovi on hilseillyt öljymaalinsa suurelta osalta maahan. Ovi tullaan luultavasti poistamaan talon kunnostuksen yhteydessä. Ei se ainakaan voi olla katupinnan alapuolella!
Avatar
tekijänä Kantti
#50741
Janne_H kirjoitti:Siisti kuva! Harmi että kunnon lehtipuita kasvaa vain kapealla vyöhykkeellä Suomessa.
Kiitos Janne_H. :) Niin, tässä on perinteinen kaupunkilehtipuu, lehmus joka hetken aikaa syksyllä on erittäin näyttävä puu, keltaisuudessaan kuin aurinko paistaisi vaikka taivas olisi synkissä pilvissä. En tiedä missä lehmuksen luontainen kasvuraja pohjoiseen mennessä kulkee, istutettuna se luultavasti kasvaa melko ylhäällä, Oululaiset voisivat sanoa kasvaako se Oulussa? Turussa on viime vuosina alettu lisääntyvästi käyttämään tammea kaupunkipuuna, tammi kasvaa luontaisesti erittäin kapealla rannikkokaistaleella etelässä. Istutettuna sekin kasvaa sisämaassa kyllä, olisi hauska tietää missä kasvavat pohjoisimmat tammet Suomessa?
Janne_H kirjoitti:Hieno ajan tunnelma tässä. Kiva että tämmöisiä yksityiskohtia löytyy isoistakin kaupungeista vielä.
Kaikista vanhoista kaupungeista löytyy jotakin vanhaa hylättyä ja raihnaista joka on joskus ollut kaunista ja arvokasta. Kulunut, eletyn näköinen ja ajan patinoima talo avaa ikkunan menneeseen, aikaisemmin elettyyn elämään. Historiassa on mukana jotakin salaperäistä ja kiehtovaa, kaikki rappiorakennukset kertovat jotakin, siksi rappiossa on se mielikuvitusta kutkuttava romantiikkansa. Kuin olisi löytöretkellä kadonneeseen maailmaan. Kuten onkin!
Avatar
tekijänä tae
#50746
Kantti kirjoitti: Kuva
Turku, erityisesti sen keskustaa ympäröivä seutu, on kyllä todella kaunista ja ainutlaatuista Suomea. Kiitos kuvista!
Avatar
tekijänä Iggy.P
#50747
Kantti kirjoitti:
Janne_H kirjoitti:Siisti kuva! Harmi että kunnon lehtipuita kasvaa vain kapealla vyöhykkeellä Suomessa.
Kiitos Janne_H. :) Niin, tässä on perinteinen kaupunkilehtipuu, lehmus joka hetken aikaa syksyllä on erittäin näyttävä puu, keltaisuudessaan kuin aurinko paistaisi vaikka taivas olisi synkissä pilvissä. En tiedä missä lehmuksen luontainen kasvuraja pohjoiseen mennessä kulkee, istutettuna se luultavasti kasvaa melko ylhäällä, Oululaiset voisivat sanoa kasvaako se Oulussa? Turussa on viime vuosina alettu lisääntyvästi käyttämään tammea kaupunkipuuna, tammi kasvaa luontaisesti erittäin kapealla rannikkokaistaleella etelässä. Istutettuna sekin kasvaa sisämaassa kyllä, olisi hauska tietää missä kasvavat pohjoisimmat tammet Suomessa?
Minäkään en tiedä missä jalojen lehtipuiden pohjoisin raja kulkee, mutta ainakin Oulussa ne vielä menestyvät istutettuina. Alla linkki sanomalehti Kalevan artikkeliin Oulun kaupunkipuista:

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/vain- ... ksi/78562/
Avatar
tekijänä julexi
#53891
Jahans, löysin Turun kaupungin nettisivuilta jännää matskua Linnanfälttiin liittyen.
Turku.fi kirjoitti: Linnanfältin uudisrakentaminen alkamassa

Kuva

Turun linnan, Kakolanmäen ja Aurajoen välittömään läheisyyteen nouseva Linnanfältin asemakaavan mukainen rakentaminen aloitetaan aikaisintaan syksyllä 2013.
Modernin puutaloalueen asemakaava on nyt nähtävillä ja hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus ensi keskiviikkona.


Turun Linnanfältin rakentaminen on käynnistynyt useassa korjauskohteessa. Asemakaavan mukainen rakentaminen alkaa aikaisintaan syksyllä 2013,
mutta ensimmäinen moderni puinen uudisrakennuskohde nousee alueelle poikkeusluvalla mahdollisesti jo tänä keväänä.

Alueen asemakaava on nähtävillä 5.3.2013 asti. Linnanfält on rakennuskiellossa, kunnes kaava on saanut lainvoiman.

Linnanfälttiin toivotaan noin 1000 uutta asukasta. Uudisrakentamista alueelle on tulossa 45 000 kerrosneliömetriä.
Kerroksia taloihin tulee 2-4. Valtaosa rakennuksista tulee olemaan kaksikerroksisia.
http://www.turku.fi/Public/default.aspx ... &nodeid=23


Lisää mielenkiintoista infoa löytyy tältä sivulta http://www.turku.fi/public/default.aspx ... deid=13923
Lisää havainnekuvia on rakentamistapamääräykset pdf:ssä. Valitettavasti en saanu suoraa linkkiä toimimaan, eikä oo parhaillaan aikaa latailla niitä kuvia tänne :(.

Noita pdf:iä lueskellessa oon kyllä vakuuttunut, että Linnanfältistä tulee viihtyisä ja hieno alue.
Lisäks toi kivijalkaliiketilojen määrä on yllättävän iso, yritystä tehdä alueesta elävää kaupunkia on näköjään olemassa.
tekijänä bitterfly
#53892
^ Hyvältä näyttää! Ja hienoa, että tulee myös lämmintä kaupunkitilaa, eli liikkeitä ja elämää.
tekijänä hmikko
#53895
Täytyy yhtyä kuoroon ja todeta, että näyttää suorastaan häkellyttävän hyvältä turkulaiseksi kaavaksi. Edelleen ihmettelen, että tuollaisella paikalla tontit ovat saaneet olla noin pahasti vajaakäytöllä näin pitkään, mutta ehkä se koitui tässä tapauksessa kaupunkilaisten eduksi. 15 vuotta sitten olisi ehkä tehty betonielementeistä ja liiketiloiksi yksi kioski.
Avatar
tekijänä Kantti
#53896
Samaa mieltä, Linnanfältistä on tulossa eräs kaupungin viihtyisimmistä alueista! Noista diplomitöistä silmiini pisti erityisesti Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston, Tatu Leppäsen hieno oivallus Amiraalistonkadun linjauksen muuttamisesta siten että se kääntyisi Kalastajankadun kulmasta suoraan kohti Turun linnaa.

Yhdyn myös hmikon hämmästelyyn siitä miten pitkään alueen rakennuskanta on saanut olla heitteillä, ja ehkä se lopulta ristiriitaisesti on koitunut kaupunkikuvan onneksi!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13