Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä shameinyou
#82283
sekovene kirjoitti:
OlliMolli kirjoitti:Hyvä täydennys Töölöön, mutta muistaakseni ne on jotenkin tonkin onnistunut jättämään avokortteliksi, tai ei ainakaan täysin umpinaiseksi. Kertoo kaiken oleellisen siitä, miten epäkaupunkimaista rakentaminen Suomessa on kun edes umpikorttelialueelle ei rakenneta umpikortteleita.
Jep. Korttelista löytyy nuo nykyajalle tyypilliset aukot.

Varsinkin Mechelininkadun puoleinen aukko on tyhmä, koska se päästää liikenteen melun sisäpihalle. Talojen sijoittelulla tuota on varmaan koitettu vähän paikata, mutta "akustisen tarkastelun" perusteella ei skulaa. Ensi kerralla sitten yhtenäinen seinä, jossa pieni porttikongi? Näyttäisi muutenkin paremmalta.
syksy kirjoitti:Kuva
Tuossa kuvassa varmaan osasyy tuolle karsealle suunnittelulle. Parvekkeet. Ne kun pitää nykyään saada lähes jokaiseen kämppään.

Ja kyllä muuten kannatti pilata julkisivun tyylikkyys ja kaupunkimaisuus noiden takia! Huikeat näkymät akvaarioista. Varmasti jengi viihtyy, kova käyttöaste jne. Tosi rauhallinen sijaintikin.

Muuten on kyllä todella hieno, tyylikäs ja urbaani kortteli. Jos sulkee öögat naurettavien aukkojen kohdalla (varsinkin tuo mech. puoli) ja unohtaa perseilyn niin tulee ihan oikea kaupunki mieleen. Tällaista ei sotien jälkeen ole oikeastaan nähty. Olisi 10/10 ilman noita katastrofaalisia fiboja (mitkä kyllä laskee pointseja tosi paljon).

Silti, esim Lähiö-Jätkis vois ottaa mallia.
Avatar
tekijänä Bernheart
#82288
Ehkä en niin kovasti tyrmäisi kuin shameoneyou, mutta pienempi porttari olisi ollut asiallisempaa tekoa ja parvekkeet ovat aina lähiömäisiä. Kun kävelee upeaa Liisankatua, huomaa, että kyllä umpikortteli rules ilman parvekkeitakin. Ottaen huomioon tämänkin korttelin vaikea synnytys, voi tätä vallitsevissa olosuhteissa pitää kohtuullisena saavutuksena. On tämä jotakin muuta kuin kaikenmaailman vessakaakelielementtiröttelöt, Puistolat, Hakunilat yms, jotka pian viedään roskiin. Julkisivussa Meklun puolella olisi voinut käyttää ehkä hiukan voimakkaampia värejä ja miksi ei jopa tiiltä, Meklun hengen mukaisesti. No, hyvä näin, onhan tämä aika askel eteenpäin kun tuokin virtsainen linjurikenttä on vihdoinkin saatu hävitettyä vessasta alas :pottytrain5: . Hyi vittu, että kuvotti kun siinä oli maantieässien linjurirahti ja Esson "Truck Point" tms roskaa. Nyt vaan pitäisi nopeasti purkaa Marian sairaalan uusi osa ja täydennysrakentaa Marian alue säilyttäen kaikki puutalot ja upea sairaalarakennus itsessään. Myös Rautatiekadun valaistuksen voisi uusia kaupunkimaisemmaksi, Tuusulanväylä-tyyppiset haaravalaisimet eivät kuulu oikein kantakaupunkiin.

Maistuisiko rusto- ja jännepurilainen Leppäsuon Esson Tavernassa? :smt028

Ehkä näille Isänmaan toivoille? :spam1:
Avatar
tekijänä Bernheart
#82291
Joo ei parveke nyt sinänsä ongelma ole, mutta NO:n tapauksessa kyse on vanhasta rakennuskannasta ja mielestäni Meklun henkeen eivät partsit kuulu. No, mitäs näistä väittelemään, tärkeintä on, että putkinotko lähti hevonvittuun alueelta ja tilanne saatiin sentään umpikorttelia, jossa on ainakin häivähdys ajattomuutta. Tuo mielestäni mielenkiintoisen combon, kun toisaalta on keskustaan Kampin keskuksen myötä kiinni kasvanut Kamppi, upea uusi Lapinlahden puisto, spåra Jätkään ja tiivistyvä Jätkä sekä toisaalta rauhoittava Hautausmaa. Mielestäni alue on saanut tämänkin hankkeen myötä upean piristysruiskeen kuin konsanaan Lumppu-Lissu ståndiksesta kasvoilleen. Hienoa olisi, jos Hietaniemen uimarannan kylpylä vielä saataisiin kuntoon. Kyllä Helsinki on Suomen ehdoton ykköskaupunki ja on mukava, kun hanketta pukkaa koko ajan. Saapas nähdä, miten Kampin metroaseman tiivistäminen etenee (siitähän on idea, siinä Sähkötalon ja Autotalon välissä)
Avatar
tekijänä sw
#83869
Töölön Stagen uusin ja viimeinen tulokas Gaala (tuo valkoinen laatikko ja oikealla oleva punainen-osuus) on kuoriutunut paketista ja viimeistelyt ovat alkaneet. Hieman kyllä oudosti tuo laatikko on nurkkaan lykätty vs. viereinen rakennus. Ei kovin kivat "maisemat" kulmaparvekkeilta :cry:

Kuva
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#83871
Sisänurkat ovat umpikorttelirakenteen suurin ongelma, sinne ei ole kovin helppo järjestää järkeviä asuntoja. Varsinkaan jos umpikortteli on vielä tuolla tavalla teräväkulmainen.
tekijänä shameinyou
#83872
Noista parvekkeista sen verran, että mun mielestä niitä on kahta erilaista: oleskeluparvekkeita, ja edustusparvekkeita.

Oleskeluparvekkeissa on tyypillistä isohko koko, "koppimainen" muoto (seinät/lasitus/katto, nehän toimii monesti pikkuhuoneena/varastona), ja se tietty säännöllisyys (eli ne on tikattu aika tasasesti rivissä joka kerrokseen). Tällaiset oleskeluparvekkeet, tai "lähiöparvekkeet", oli ne sitten ulokkeina tai syvennyksinä, ei ikinä sovi kaupunkimaiseen julkisivuun. Sisäpihalla ne tietenkin menee, joskin toi hajurako toisten ikkunoihin ja parvekkeisiin on välillä aika koominen.

Edustusparvekkeet taasen on sellasia missä voi kuvitella jonkun kuninkaallisen vilkuttamassa. Niitä on vain muutama per julkisivu, ei ole laseja tai seiniä tai kattoja vaan yleensä pelkät koristellut kaiteet. Näitähän on Stadissakin vaikka kuinka paljon, ei tartte lähtee jenkkeihin asti, ja ne on tosi tyylikkäitä. Nehän vaan parantaa julkisivua. Hyvänä esimerkkinä vaikka Stockan vanha puoli.

Suurin mysteeri mulle on se että, jos unohdetaan ihan kokonaan kaupunkikuvallinen merkitys ja mikä on kenenkin mielestä hienoa tai miten ne parvekkeet kenenkin mielestä sopii kaupungissa julkisivuun, kuka julkisivun oleskeluparvekkeilla ylipäänsä "oleskelee"?! Kuka pistää koppiinsa tuolit ja pöydän pystyyn ja istahtaa juomaan kaffensa esim. Meklun tai vaikka Tyynenmerenkadun päällä? Toi on ainakin mulle ihan käsittämätön ajatus, jos ei se parveke sitten ole tosi korkeella (tyyliin nämä periskoopit).

Lähiöissähän toi on ihan eri asia. On paljon väljää ja vihreetä, julkisivut ei välttämättä ole edes kaduissa kiinni ja vaikka olisikin niin liikenne/ohikulkijamäärät on kaukana yllämainituista. Tuntuu vähän siltä että tällä hetkellä suunnittelussa tehdään fiba kun kaikkien kohteiden parvekkeita kohdellaan samana, vaikka on itsestäänselvyys että joillain paikoilla parvekkeiden käyttöaste jää ihan olemattomaksi. Eli ihan turhan takia "pilataan" julkisivut, kun kaupunkikohteiden seinät peitetään oleskelu/lähiöparvekkeilla.

Muutama edustus/koristeparveke, ehkä pari hyvin toteutettua isompaa oleskeluparveketta/terassia ylimpiin kerroksiin, tai sitten ei mitään.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#83873
Tuollaisen "edustusparvekkeen" eli ranskalaisen parvekkeen funktio on myös mahdollistaa pientä tuuletusikkunaa tehokkaampi tuulettaminen asunnossa.

Sinänsä tuo yksityisyyden kaipuu parvekkeella voi hyvinkin olla vain väliaikaista, suomalaista kaupunkikulttuuriin tottumattomuutta. Sata vuotta kestäväksi suunniteltavassa talossa voi hyvinkin ajatella, että tarpeet muuttuvat. Mutta kyllä parvekkeita tehdään minustakin ihan liikaa; ne on taas yksi osoitus asuntomarkkinoiden kehittymättömyydestä ja keskittyneisyydestä: kaikkiin asuntoihin rakennetaan parveke, koska markkinatutkimus sanoo, että mediaaniasukas haluaa parvekkeen. Ja tietysti rakennuslakikin suosii parvekkeiden rakentamista: parveketta ei lasketa rakennusoikeudelliseksi pinta-alaksi, vaan niitä saa rakentaa niin paljon kuin huvittaa.

Toisaalta parvekkeille on ihan fysikaaliset perusteetkin. Lasitettu parvekevyöhyke parantaa seinän lämpöeristystä talvella, ja kesällä se suojaa sisätiloja pahimmalta auringonpaahteelta. Parveke myös suojaa seinää sateelta, mikä parantaa sen käyttöikää. Ja voi parvekkeen tietysti tehdä hyvinkin. Esimerkiksi Jätkäsaaressa sijaitsevassa betonipalkinnon saaneessa Länsisatamankatu 23:ssa on paljon erilaisia tyylikkäitä parvekkeita.
Iggy.P tykkää tästä
tekijänä JamoL
#83905
Löytyykö jostain netin kätköistä alkuperäiset havainnekuvat...? Itse en saanut paikallistettua.

Olisi mukava katsoa kuinka kauas päädyttiin arkkitehtikilpailun alunperin voittaneesta ehdotuksesta, käsittääkseni tällä kertaa mentiin aika lähellä.
tekijänä shameinyou
#83907
arkkinikkari kirjoitti:Sinänsä tuo yksityisyyden kaipuu parvekkeella voi hyvinkin olla vain väliaikaista, suomalaista kaupunkikulttuuriin tottumattomuutta. Sata vuotta kestäväksi suunniteltavassa talossa voi hyvinkin ajatella, että tarpeet muuttuvat.
Voi olla. Vai... onko kyse vain suomalaisesta kulttuurista? Nykyäänhän parvekkeilla istutaan monesti lähempänä toisia kuin dösäpysäkillä!
arkkinikkari kirjoitti:Mutta kyllä parvekkeita tehdään minustakin ihan liikaa; ne on taas yksi osoitus asuntomarkkinoiden kehittymättömyydestä ja keskittyneisyydestä: kaikkiin asuntoihin rakennetaan parveke, koska markkinatutkimus sanoo, että mediaaniasukas haluaa parvekkeen. Ja tietysti rakennuslakikin suosii parvekkeiden rakentamista: parveketta ei lasketa rakennusoikeudelliseksi pinta-alaksi, vaan niitä saa rakentaa niin paljon kuin huvittaa.
Tosi hyvä pointti. Varmaan yksi syy minkä takia parvekkeet on tavallaan korvanneet esim. erkkerit. Nehän on paljon kannattavampia, koska kyllä parvekkeellisesta kämpästä voi pyytää sen ~10k(?) enemmän kuin ilman parveketta, eikä sitä tosiaan lasketa edes pinta-alaksi, toisin kuin erkkerit.

Muutokset lakiin näinkin pieneltä osalta varmasti piristäisi ja monipuolistaisi suunnittelua, lisäisi kannattavia ratkaisuja, ja tekisi asumisesta edullisempaa. Mediaani kun on vaan pelkkä mediaani, pitäisi löytyä sopivia vaihtoehtoja kaikille. Moni haluaa parvekkeen ja haluaa maksaa että sellasen saa, mutta samaan aikaan moni ei halua parveketta ja silti maksaa siitä. Vähän sama juttu kuin asuntokohtaset saunat.
arkkinikkari kirjoitti:Toisaalta parvekkeille on ihan fysikaaliset perusteetkin. Lasitettu parvekevyöhyke parantaa seinän lämpöeristystä talvella, ja kesällä se suojaa sisätiloja pahimmalta auringonpaahteelta. Parveke myös suojaa seinää sateelta, mikä parantaa sen käyttöikää. Ja voi parvekkeen tietysti tehdä hyvinkin. Esimerkiksi Jätkäsaaressa sijaitsevassa betonipalkinnon saaneessa Länsisatamankatu 23:ssa on paljon erilaisia tyylikkäitä parvekkeita.
Joo. Mutta eihän sitä nyt voi kaupungin vuokrakämppien laatua kaikilta odottaa. Tosin toikin katuosuus tulee olemaan niin vilkas tulevaisuudessa että kyseenalaistan kuinka paljon noitakaan parvekkeita oikeasti käytetään - varsinkin ekoissa ~5 kerroksessa.

Tämän ketjun kohteessa parvekkeet oli vaan niin uskomattomalla tavalla toteutettu Meklun ja myös Rautatiekadun puolella, että ei voi kuin ihmetellä.
Avatar
tekijänä veka
#83912
arkkinikkari kirjoitti:Toisaalta parvekkeille on ihan fysikaaliset perusteetkin. Lasitettu parvekevyöhyke parantaa seinän lämpöeristystä talvella, ja kesällä se suojaa sisätiloja pahimmalta auringonpaahteelta. Parveke myös suojaa seinää sateelta, mikä parantaa sen käyttöikää. Ja voi parvekkeen tietysti tehdä hyvinkin. Esimerkiksi Jätkäsaaressa sijaitsevassa betonipalkinnon saaneessa Länsisatamankatu 23:ssa on paljon erilaisia tyylikkäitä parvekkeita.
Isojen ja erityisesti sisäänvedettyjen parvekkeiden ja viherhuoneiden suuri ongelma on varjostaminen. Siinä missä parveke suojaa seinää se myös pimentää pahasti tärkeimmän eli olohuoneen. Kesälläkin saa olla aina valot päällä. Minusta on parempi suojata seiniä kunnollisilla räystäillä perinteiseen tapaan.

Stagen asunnoissa suurin osa pervekkeista on sisäpihan puolella, missä Mechelininkadun melun kanssa on helpompi elää kuin kadun puolella.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8