Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
tekijänä otto-mani
#46102
Kuva

http://www2.pori.fi/kaavoitus/selostus/se1606_lu.pdf

Tollaisen aikovat rakentaa. 16 kerrosta yhteensä. Alakerrassa marketti, sitten 3 kerrosta autoja varten ja loput asuntoja. Kuullostaa hyvältä. :smt020

Kolmeen ilmansuuntaan on lasista parveketta. Maakuntalehden mukaan rakentamaan päästään kenties jo loppuvuodesta. :smt038

Kuvan lainasin alakerran topikista.
tekijänä otto-mani
#46106
Klazu kirjoitti:Ihan hieno ja ehdottomasti hyvä lisä Porin vähän vaatimattomaan keskustaan.
Ootko tämän viestin (2008) jälkeen ehtinyt tutustumaan? :smt001
Klazu kirjoitti:Kiitos kuvista! Pori on itselle täysin tuntematon kaupunki, mutta olisipa kiva ehtiä sielläkin joskus pyörähtämään. :)
Porissa ei ole ollut tarvetta rakentaa ylöspäin, kun joen eteläpuolella on tasaista pannukakkumaisemaa silmänkantamattomiin. Ei ole mitään vesistöä tai harjua haittaamassa rakentamista.

Keskustan laitamilta löytyy kyllä jokusia korkeempia, mutta tosiaan ydinkeskustassa maksimit on tähän asti olleet 6-8 kerrosta.
Avatar
tekijänä Klazu
#46108
En ole Porissa vieläkään käynyt, mutta tietous kaupungista on tämän foorumin kautta kuitenkin lisääntynyt sitten vuoden 2008. Eihän Suomessa ole missään oikeasti tarve rakentaa ylöspäin, mutta kyllä Porin lakeuksillakin pieni vaihtelu rakennuskorkeudessa tuo mukavaa vaihtelua.
tekijänä Juna
#46110
Tämä on todella hieno juttu Porille. Kaupunki on viime vuosina alkanut pitkän uneliaan vaiheen jälkeen nousta taas jaloilleen. Nimenomaan tämäntyyppinen hieman räväkämpi rakentaminen profiloi kaupunkia kiinnostavampaan suuntaan. Se on ikävä kyllä puuttunut lähes kokonaan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Kesti hetken hahmottaa, että mikä kulmaus tuossa oli kyseessä, mutta pdf:n kautta sekin aukeni. Virkistää Isolinnankadun ja Mikonkadun ilmettä kummasti. Ainakin kaupunkikuvallisesti, sillä kumpikin katu toimii pitkälti läpiajoväylinä, ei niinkään eloisana ihmisten oleilupaikkana. Ja vastapäätä on vielä Be-Pop, joka on edelleen yksi mielenkiintoisimmista kauppakeskustoteutuksista.

Nuo alustavat luonnokset ovat aika reippaasti ristiriidassa keskenään. Toivottavasti päätyvät sellaiseen ratkaisuun, jossa kadulle päin olisi ikkunoita ja parvekkeita edes puolet seinäpinta-alasta. Muuten tuosta saattaa tulla aika tyly hammas keskustaan, kun Sokoksen kortteli peittää rakennuksen toisen puolen näkyvyyden katutasolle. Myös tuo kolme kerrosta parkkihallia hieman hirvittää. Sen tyyppisiä toteutuksia tehtiin 50–70-luvuilla, ja lopputulokset kyllä hyvin tiedetään. Toivottavasti edes suunnittelisivat jonkinlaisen koristekatteen peittämään peltilehmiä.

Mutta kaikenkaikkiaan todella hieno askel Porille. Kiitos Sokos!

En muuten bongannut valmistumisaikatauluun liittyviä vuosilukuja teksteistä. Onko niistä mitään tarkempaa tietoa vielä?
tekijänä otto-mani
#46118
Satakunnan Kansassa oli tästä lauantaina juttu, mutta siinäkään ei ollut mitään vuosilukuja. Todettiin vaan, että rakentaminen alkaa "mahdollisesti jo kuluvan vuoden puolella".
tekijänä Juna
#46120
Toivotaan, että laittavat rytinällä rakentamisen käyntiin. Toinen vaihtoehto onkin sitten ikuinen odottelu.
tekijänä La_Resistance
#46121
Saan tästä jollakin tasolla turkulaisia Wiklund-viboja. S-ryhmä, matalaa tasoa ja korkeampi torni. Hyvinhän tuo katukuvaa piristää.
Klazu kirjoitti:Ihan hieno ja ehdottomasti hyvä lisä Porin vähän vaatimattomaan keskustaan.
En luonnehtisi Porin keskustaa suomalaisittain vaatimattomaksi. Kompakti ja kokoisekseen kiitettävän urbaani, etenkin kun viime aikoina on saatu suhteellisen hyvin tiivistettyä rakennuskantaa. Arkkitehtuuri toki suurimmaksi osaksi sitä peruselementtiä, mutta toisaalta etenkin jokirannasta löytyy myös tämän maan oloihin erittäin arvokasta vanhempaa materiaalia.
Avatar
tekijänä TommiM
#46171
Sori off topikista mut:

Ikävä myöntää tämä, mutta mä oon aika kateellinen Porin keskusta-alueesta. Kävelykeskustaa (siis sellasta missä ei ihan oikeasti ole autoja, toisin kuin Tampereen "kävelykaduilla" ts. parkkipaikoilla) on huomattavasti enemmän ja se on jopa viihdyttävää. Niin ja 10+ Soma-baarin terassille.
tekijänä Juna
#46181
Heheh! Tommi, paistoiko aurinko mukavasti Soman terassille, kun edellistä kirjoittelit?

Mutta ihan totta, kävelykatu on ollut iso plussa Porin olemukselle kaupunkina. Ja viimeisen kymmenen vuoden aikana se on saatu myös elämään positiivisella tavalla. Muistanko muuten oikein, että Yrjönkatu oli Suomen toinen kävelykatu Helsingin Iso-Roobertinkadun jälkeen?
tekijänä otto-mani
#46215
Juna kirjoitti:Heheh! Tommi, paistoiko aurinko mukavasti Soman terassille, kun edellistä kirjoittelit?

Mutta ihan totta, kävelykatu on ollut iso plussa Porin olemukselle kaupunkina. Ja viimeisen kymmenen vuoden aikana se on saatu myös elämään positiivisella tavalla. Muistanko muuten oikein, että Yrjönkatu oli Suomen toinen kävelykatu Helsingin Iso-Roobertinkadun jälkeen?
Suomen ensimmäinen kävelykatu oli niinkin erikoisessa paikassa kuin Tammisaari. Pori oli kaiketi vasta kolmas tai neljäs. Iso-Robertinkadusta en tiedä. :scratch:

Pori oli kyllä ensimmäinen kaupunki, jonka asemakaavaan kävelykatu vahvistettiin. Siitä johtuu se monessa paikassa esiintyvä väärä tieto, että Porin kävelykatu olisi maan vanhin. Valtatie 8 kulki vuoteen 1974 asti kaupungin keskustan läpi Yrjönkatua pitkin. Kolme vuotta sen jälkeen siitä tehtiin kävelykatu. Aikamoinen muutos ääripäästä toiseen. :P
tekijänä hmikko
#46216
otto-mani kirjoitti:Iso-Robertinkadusta en tiedä.
Pikainen googlailu kertoo, että päätös Iso Roobertinkadun muuttamisesta tehtiin 1983 ja rakentaminen kävelykaduksi vuoden 1985 aikana.
Avatar
tekijänä prepo
#47317
Satakunnan kansa kirjoitti:Suunnitelma 16-kerroksisen tornitalon rakentamisesta Porin Linnainmaankulmaan Isolinnankadun ja Mikonkadun risteykseen arveluttaa naapureita.

Tornitalon mahdollistava kaavaluonnos oli nähtävillä kaupunkisuunnittelussa viime huhti–toukokuussa. Viereisestä Kiinteistö Oy Maaherrankulmasta tulleissa kannanotoissa vastustettiin 12-kerroksisen rakennusmassan rakentamista alimpiin kerroksiin suunniteltujen liike- ja pysäköintikerrosten yläpuolelle. Tornin epäiltiin aiheuttavan varjostushaittaa ja estävän näkymät kaupungin suuntaan.

Suunnittelualueen länsipuolella oleva Porin Talo Oy puolestaan vastusti hanketta paikkaan sopimattomana.

Tontin kaavamuutosehdotus on ensi maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ehdottaa sen nähtäville asettamista.
Kuva

Ei järin yllättävää että naapurit ei tykkää. Porin talo Oy on tuo kuvassa etualalla näkyvä kolmen kerroksen ihanuus, Maaherrankulma on suunnitelman koillis-itä puolella, Isolinnankadulla, ei kuitenkaan aivan suoraan vastapäätä torniosaa.
Avatar
tekijänä prepo
#49920
Enpä löytänyt kaupungin sivuilta infoa, eikä Satakunnan kansan verkkoversiossakaan ole näkynyt juttua, mutta kaavan puolesta rakentamienen on nyt mahdollista.
Satakunnan viikko kirjoitti: Tornitalosta tulee aikamme muistomerkki
Kauppaneuvos, ekonomi Matti Linnainmaa seisoo Mikonkadulla seuraamassa tornitalon tontin rakennusurakkaa. Maanantaina Porin valtuuston siunauksen sai kaavamuutos, joka mahdollistaa 16-kerroksisen talon rakentamisen tähän Linnainmaankulmaan. Sokoksen liiketilojen ja pysäköintikerrosten päälle tulee 12 asuinkerrosta.
– Asuntojen kysyntä on ennakkoon ollut vilkasta. En ole tornitaloa vastaan, mutta en ole myöskään muuttamassa siihen. Ehkä jokaiselta aikakaudelta pitää jokin muistomerkki rakentaa, Linnainmaa summailee samalla kun katselee entisen työpaikkansa ja kotinsa tontin myllerrystä.
Sokoksen laajennus on siis jo jokin aika sitten aloitettu, vaikka laajennuksen päälle tulevan tornin mahdollistava kaava ei ollut valmis.

Kuva
http://www.satakunnanviikko.fi/jutut/uu ... istomerkki

Yle Satakunta kirjoitti 9.8:
- Tornitalo on herättänyt mielenkiintoa. Ihmisiltä on tullut paljon yhteydenottoja, mutta varsinaisia varauksia ei ole vielä tehty. Huhut siitä, että kattohuoneistot olisi jo myyty ovat ennenaikaisia , sanoo Hartela Oy:n aluejohtaja Timo Lundstedt.
Saapa sitten vaan nähdä onko noille asunnoille riittävästi kysyntää ja minkä näköinen lopullisesta rakennuksesta tulee.