Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

#99938
hmikko kirjoitti: 31.03.20 19:15 Hesarin juttu tornien valkoisuusongelmatiikasta: Kalasataman toisesta tornitalosta tulee valkoinen – ensimmäisen tornin harmaus yllätti päättäjät
Kuten artikkelissa lukee: "PEKKA HELINIÄ kohu Majakan julkisivusta harmittaa. Hänen mielestään tornitalo on onnistunut harmaanakin."

Tämä on totta. He joiden mielestä valkoinen torni on parempi torni, ovat joko nimbyjä tai sitten asiaa ajattelemattomia.

Omasta mielestä uusi valkoinen torni on rumempi. Koska:
Valkoiset seinäpinnat yhdistettynä ikkunoiden kanssa muodostaa cirrus efektin. Eli liian suuren kontrastieron pinnoille. Tornin ikkunat heijastavat vain osan taivaalta loistavasta valosta katsojan silmään. Osa tästä valosta kulkeutuu ikkunoiden läpi sisään huoneistoon. Tämä siis tarkoittaa, että ikkunat ovat aina harmaampia kuin valkoinen seinä. Tämä ongelma (kontrastiero) vältettiin jo valmistuneessa majakka-tornissa.

Kuten HS:n artikkelissa sanotaan :"Alkuperäisenä ajatuksena oli, että julkisivun lasissa olisi peittävä raita, joka jättää varjon heijastuspinnalle. Näin saataisiin aikaiseksi julkisivun syvyysvaikutelma. Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta kuitenkin totesi, että peittävät raidat loivat liian suuren kontrastin ikkunan ja umpiosan välille."

Vaikka Loistossa julkisivun auringonsuojakalvoja on muutettu sellaiseksi, että ne heijastavat paremmin säteilyä pois, ei kuitenkaan vältytä cirrus efektiltä. Tämän näkee kuvista, että uuden kalvon vaikutus on lähes olematon.
TurkuCubed kirjoitti: 11.11.19 18:02 KuvaPB110317 by TurkuCubed, on Flickr
Tässäkään tapauksessa ei olisi pitänyt kuunella suuren yleisön mielipidettä. Suuri yleisö haluaa täysin vitivalkoisen tonin kuten alkuperäisissä harhaanjohtavissa rendereissä. Tässä tapauksessa se ei ole mahdollista koska ne ikkunat tulevat joka tapauksessa näyttämään harmailta.
Janne_H tykkää tästä
#99939
Silloin olisi varmaan jo kaupunkikuvavaiheessa pitänyt painottaa sitä, että nyt tehdään ikkunanväriset tornit. Ei se maininta valkoisesta ole kaavaan ilman Helinin tietoa päätynyt.

Chicagossa Mies van der Rohe ratkaisi tummien ikkunoiden ongelmaa jo 40-50 lukujen vaihteessa määräämällä kaikkiin ikkunoihin valkoiset verhot, jotka edelleen tekevät 860–880 Lake Shore Drive:sta yleisilmeeltään vaalean, vaikka teräsosat ovatkin tummat.
#99940
rakentaja kirjoitti: 15.04.20 23:10 Suuri yleisö haluaa täysin vitivalkoisen tonin kuten alkuperäisissä harhaanjohtavissa rendereissä.
Tätä olenkin ihmetellyt. Ilmeisesti suuren yleisön maku eroaa allekirjoittaneesta, mutta erityisesti pilvenpiirtäjissä harmaan eri metalliset sävyt ja sinertävä lasi toimii huomattavasti valkoista paremmin.

Vitivalkoinen tyyli toimii periaatteessa klassisessa funkkiksessa ja tietyin rajauksin monumentaalirakentamisessa (sisältäen kirkot), mutta ainakaan itse en liputa "sairaalanvalkoiselle" kaupunkirakentamiselle. 2010- ja 2020-lukujen trendille, missä uusien kerrostalojen perusväripalettia on laajennettu 1960-2000 -lukujen valkoinen/betoninharmaa/punatiili-dominanssista.
tekijänä Xerdoz
#99944
Tuota samaa, rumaa harmaanvihreää, työnnetään näköjään edelleen jokapaikkaan.
Ikkunat ovat myös aivan liian pienet.

Saattaa muutaman vuoden päästä itäväylä olla varsin tukkoinen, näin vaan sivupohdintana...
Viimeksi muokannut Xerdoz, 16.04.20 22:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Domo
#99945
Vaalea vaikutelma saataisiin aikaan hennosti peilaavalla lasilla, joka olisi osin myös umpielementeissä. Nyt Loiston julkisivuissa on ikkunaväleissä myös tummia umpiseinä osia, jotka osaltaan aiheuttavat pelättyä Cirrus vaikutelmaa.
tekijänä Aos
#99946
Valitettavasti näiden tornien julkisivuista tuli halvan näköisiä, vaikka mielestäni Loisto on parannus Majakkaan verrattuna, niin profiilien sijoittamisen kuin pinnankin osalta.
Jos kerran kaavassa määrätään tekemään lasijulkisivu, niin miksi ihmeessä jätetään hyödyntämättä (mielestäni) lasijulkisivun paras ominaisuus, eli "elävyys", heijastavuus?
Kummasti kyllä lasin väriä saadaan rajan toisella puolella muutettua vaikka siniseksi =)

Jos julkisivut jätetään huomioimatta, niin kauempaa, etenkin mereltä tarkasteltuna nämä tornit tuovat paljon kaivattua lisää Helsingin muuten tasapaksuun siluettiin. Menetpä melkein mihin paikkaan tahansa Helsingin saaristossa, niin tornit pilkottavat jostain välistä.
Avatar
tekijänä veka
#99947
Aos kirjoitti: 16.04.20 17:56 Jos julkisivut jätetään huomioimatta, niin kauempaa, etenkin mereltä tarkasteltuna nämä tornit tuovat paljon kaivattua lisää Helsingin muuten tasapaksuun siluettiin. Menetpä melkein mihin paikkaan tahansa Helsingin saaristossa, niin tornit pilkottavat jostain välistä.
Tämä on tuttu havainto. Lähditpä melkein mihin tahansa vähän kauemmaksi avopaikalle, vaikka vain Suomenlinnaan, Helsinkiä katsottaessa silmä kääntyy nopeasti kohti Kalasataman torneja. Kävin muutama päivä sitten kävelemässä ja murmelipäivien koomaa torjumassa Lauttasaaren Myllykalliolla. Myltsin lintutornissa oli tosiaan heti ekaksi tarkistettava, miltä Majakka ja Loisto näyttävät siitä vinkkelistä. Maagista.
Aos, huopa tykkää tästä
Avatar
tekijänä huopa
#99979
Oikeat tornit ovat maamerkkejä ja minusta etenkin isojen paikkojen oleellisia ominaisuuksia. Tämä on hyvä juttu Helsingille, että täällä on nyt vielä paremmin erottuvia maamerkkejä.
Avatar
tekijänä Jary
#99987
^ Näistä kuvista näkee hyvin, kuinka harmaa vetää mielen matalaksi. Loiston vaaleus osittain pelastaa tilanteen, toivottavasti tulevat tornit on myös vaaleita/valkoisia kuten luvattiin.

Ja rumahan toi harmaa Majakka on, kuin moderni venynyt viljasiilo :twisted:
tekijänä bonk
#99997
itse tykkään juuri tosta Majakan keskiharmaan ympärillä pyörivistä sävyistä jotka peilaa taivasta. Loistossa taas tuo vaalea vaakaraita korostuu aivan liikaa kokonaisuudesta. Tulee jotenkin rauhattomampi. Jos kaikki talot olis tullu tolla majakan sävyllä, olis voinut tulla jännän näkönen kokonaisuus taivasta vasten.

Ehkä kuitenkin on parasta odottaa valmistumista ja arvioida ihan livenä muutamassa eri säätilassa. Säällä on suuri vaikutus kuitenkin.
Janne_H tykkää tästä
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 102