Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#99485
arkkinikkari kirjoitti: 24.01.20 13:27 Mitäs vanhoja mainosmaalauksia viereisen talon päädystä on paljastunut?
Ylhäällä lukee Turun Vanu joka monet kymmenet vuodet Affärscentrumin talossa toimi, ainakin vanhemman kansan keskuudessahan talo tunnetaan edelleen Vanun talona. Alempana ilmeisesti Turun Saippuan Lux-saippuan mainos.

Kuva
https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_Vanu


Affärscentrumhan rakennettiin kahdessa osassa vuosina 1921-1926, vaikkei sitä nykytilasta huomaakkaan.

Kuva
hmikko, Pyöröovi, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#99487
Tässä pääty vähän paremmin esillä. Kuten tuossa jo aikaisemmin todettiin, päädyssä on vanhoja reklaamimaalauksia ajalta ennen nyt purettua Börsiä. Vanhan Börsin ja Vanun talon välissä oli legendaarinen (omalle ikäpolvelleni) AAA-Baari. Alunperin siisti ruoka- ja kahvibaari, keskiolutuudistuksen jälkeen se valui vähitellen lopulta räkäläasteelle.
Kuva

Runsas 60 vuotta vanha valokuva rakennuksesta.
Kuva
Tlahti, AQ tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#99488
Hiukan off-topickia, mutta kun Affärscentrumin remppa tässä keväällä alkaa (niin olen ainakin ymmärtänyt), niin toivoisi että lähdettäisiin vähän alkuperäistä väritystä hakemaan. Alla postikortin väritetty kuva vuodelta 1922. Punatiilikatto olisi myös nätti lisä rakennukseen, mutta eipä niitä taideta nykyaikana oikein tehdä, omakotitaloja lukuunottamatta.

Kuva
tekijänä hmikko
#99490
TurkuCubed kirjoitti: 24.01.20 19:41 Punatiilikatto olisi myös nätti lisä rakennukseen, mutta eipä niitä taideta nykyaikana oikein tehdä, omakotitaloja lukuunottamatta.
Toisaalta yhtenäisyyden kannalta peltikatto lienee parempi, kun uuteen Börsiin tulee massiivinen metallinen kattorakennelma. Punainen tiili on kuitenkin aika voimallinen väri sopassa. Myös Wiklundin viereisestä asuintalosta poistui tiilikatto remontissa, ja tilalle tuli ullakkokerros kattoterasseineen. Se itse asiassa paransi mielestäni yleisilmettä aika lailla, kun ullakko/katto on remontin jälkeen samaa paria Nordean talon kanssa. Ite en siis suuremmin tykkää Nordean taloon tehdystä epäfunkisjulkisivusta, mutta ainakin nyt on jotain yhteistä linjaa naapurin kanssa. Toki tällä hetkellä Toriparkin työmaa täyttää näkymät niin, tämmöisiä asioita ei varmaan ohikulkijat edes huomaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#99492
Raimo Miettinen kirjoitti: 24.01.20 20:30 Hieno kuva, mutta hassunnäköinen korttelinpätkä, kun talot noin eri paria varsinkin korkeuden osalta. Ei kovin yhtenäistä.
Tämä johtuu siitä, että kuten vanhoissa kaupungeissa, rakentamista on tapahtunut eri aikoina ja vanhoja puurakennuksia on keskeisillä paikoilla korvattu vähitellen isoilla kivirakennuksilla. Tämän vuoksi kadunvarren talot ovat niin erilaisia. Omasta mielestänä tämä ei ole mikään ongelma. Jos kaupungilla on olemassa historiaa, kyllä sen voi, ja pitääkin jollakin tavalla voida näkyä kaupunkikuvassa. Kaupungin historiallinen kerrostuma on osa sen elinkaarta ja tarinaa, Turussa monien vanhojen talojen hävittäminen on ollut kaupunkikuvan köyhdyttämistä. Tätä tapahtuu Turussa edelleen, vaikka heräämistä on tapahtunut eikä se enää onnistu aivan sormia napsauttamalla. Henkilökohtaisesti en pidä yhtenäisiä räystäslinjoja erityisenä arvona, monipuolisuus ja kerroksellisuus sensijaan kyllä on arvo, jos kerroksellisuutta kaupungissa on olemassa.

Kauppatorikuva 1890-luvulta. Iso kuva jota voi tarkastella vähän lähemminkin. Ensimmäisen Börsin kulmarakennuksen paikalla ollut talo vasemmalla, joka kuvanotto aikana toimi sanomalehti Uuden Auran toimitalona. Sen vieressä oikealla tuleva AAA-Baarin talo. Kuvan oikeassa reunassa rakennus jonka tilalle tehtiin Affärcentrum, eli Vanun talo.

Kuva
OssiS, Tlahti, Raimo Miettinen tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#99609
Enpä ennen tiennyt että Börsin työmaallakin on kamerafeedi. En tiedä miten usein tuo päivittyy, mutta sitä voi kuitenkin seurata täältä. Lisäsin uutisen perään pari uusinta havainnekuvaa mitkä löytyi webkameraa etsiessä YIT:n sivuilta; kattoterassia jatkettu selvästi hyvin lähelle reunaa ja koko katon matkalta.
Uuden Börsin rakentaminen alkanut – betonirunko tullee näkyviin huhtikuussa

Kuva

Hamburger Börsin perustuksen pohjaa eli anturoita on alettu valamaan. Hotellihankkeen projektipäällikkö Jussi Roineen mukaan rakennuksen runko nousee näkyviin seuraavan parin kuukauden aikana.

– Nyt on päästy niin sanotusti oikeisiin töihin. Päästään rakentamaan ylöspäin eikä alaspäin, Roine sanoo.

Ennen anturoiden valamista eli reilu kuukausi sitten purettiin väestösuojan raudoitetut rakenteet. Samaan aikaan maanrakennustyöt olivat jo käynnissä ja paalutus alkanut.

Varsinainen rakentaminen on siis nyt alkanut, ja tekeillä ovat nyt perustukset ja niihin liittyvät työt.

– Nyt siellä tehdään viemäröintiä, salaojitusta ja sähköputkitusta. Tulee sähköjen johtamiseksi sähkökanavia, jotka jäävät sinne perustusten väliin, Roine kertoo.

Betonirungon nostamiseen tulee avuksi torninosturi.

– Perustukset on sitä varten jo aikoja sitten valettu, ja torninosturi tulee tontin keskelle. Sen avulla päästään helpommin valamaan ja nostamaan elementtejä.

Kadulla kävelijät eivät juurikaan näe työmaalle aitojen takaa. Hankkeen nettisivuilla olevasta työmaakamerasta näkee, että vanha rakennus on tosiaan kadonnut.

Roineen arvion mukaan uuden rakennuksen rungon pitäisi olla kadulle nähtävissä alle kahdessa kuukaudessa.

– Maaliskuu menee kellariseinien ja muun teossa. Huhtikuun alussa pitäisi ruveta näkymään ja rungon nousta siihen katutasolle.

Seuraava iso muutos tulee olemaan peruskiven muuraus, joka toteutuu myös huhtikuussa.

– Koitetaan informoida siitä varmaan jo lähipäivinä, kunhan saadaan päivä lukkoon.

Börsin purku alkoi kesällä 2019, ja uuden rakennuksen avajaisia on määrä viettää syksyllä 2021.

Rakennuksen pitäisi pääpiirteissään olla koossa jo kuluvan vuoden puolella.

– Tämän vuoden puitteissa pitäisi olla koko talon harjassa. Runko on aika helppo nostaa, ja isot sisätyöt jatkuvat ensi vuoden puolella.

Kaikki rakennuksessa ei ole uutta. Suurin osa hotellin perustuspaaluista on vanhan hotellin entisiä. Vanhat paalut ovat puolestaan niin sanottuja porapaaluja, eli niitä ei ole lyöty paalutuskoneella maahan. Sen sijaan maahan on tehty maaporalla reikä, joka on sitten valettu betonia täyteen.

Roineen mukaan vanhat paalut ovat metrin ja 20 senttiä halkaisijaltaan.

Hotellin purkaa ja uuden rakentaa rakennusyhtiö YIT. Urakan arvo on noin 43 miljoonaa euroa.

Kiinteistön omistaa Lähitapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö, ja hankkeen rakennuttajana toimii Lähitapiola Kiinteistövarainhoito Oy. Kiinteistön käyttäjäksi tulee Scandic Hotels.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... uhtikuussa
Kuva
Kuva
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#99610
Kävellessäni Kauppiaskadulla tänään vanhan jugend-börsin edestä, oli pakko ottaa kännykuva järeästä autonosturista joka rakennuksen eteen oli parkkeerannut. Yltääköhän tuolla nyt kuitenkaan Vanun talon päätyyn asti nostelemaan?

Kuva
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#99611
Kantti kirjoitti: 17.02.20 22:36 Kävellessäni Kauppiaskadulla tänään vanhan jugend-börsin edestä, oli pakko ottaa kännykuva järeästä autonosturista joka rakennuksen eteen oli parkkeerannut. Yltääköhän tuolla nyt kuitenkaan Vanun talon päätyyn asti nostelemaan?
Ei toki, mutta niin kuin työmaan live kuvastakin näkyy niin tontin keskelle on perustettu paikka ihan perinteiselle nostokurjelle. Sitä en sitten tiedä miten meinaavat toimia kun ruvetaan rakentamaan sisäpihan siipeä, että mihin nosturi silloin mahdutetaan.
tekijänä hmikko
#99612
Hyvä jos etenee. Tässä vaiheessa sivullinen toivottaa pikaista valmistumista Forumin korttelin hankkeille. Vanun talon Aurakadun puoli, eli se ainoa pätkä julkisivua, joka ei ole työmaiden peitossa, oli tänään melkoisen ankean näköinen. Osa liiketiloista tyhjänä ja teipattuna, kakkoskerroksesta osa on näköjään laitettu pienvarastoksi, toisessa osassa oli tekeillä joku remontti, jonka takia ikkunoita oli irti kokonaan. Sisäänkäynnin yllä "Forum" kyltistä puuttui kirjaimia. Näytti suunnilleen sotatantereelta, mutta läpikulkuväkeä lappasi sisään ja ulos, kun Eerikikadun jalkakaytävä on työmaiden takia tukossa sekin.

Sinä aikana kun olen Turussa asunut, Forum on aika tasaisesti kaatunut jonkunlaisesta alennustilasta toiseen, vaikka sinänsä siihen on panostettu aika paljon. Lähtökohta 25 vuotta sitten oli kusenhajuinen, pimeä kattamaton käytävä korttelin läpi. Sisäkäytävän rakentamisen jälkeenkin kaupallinen menestys on ollut kovasti vaihtelevaa lajia, ja tiloja on ollut tyhjinä pitkiä pätkiä. Jos nyt sitten tällä kierroksella päädyttäisiin johonkin vakaampaan tilaan.
Avatar
tekijänä Kantti
#99616
Luin itsekin torninosturin tulemisesta Börsin rakennustyömaalle. Kiinnostavaa onkin, mitä tämä autonosturi on paikalla nostamassa? Ehkä se nähdään vielä.

Forum on ollut pahasti sivuroolissa sen jälkeen kuin Hansakortteli valmistui. Pitkään se oli aika autiona, muutamia vuosia sitten siellä oli pop-up tempaus jolloin tiloihin saatiiin nopeasti toimintaa ja sinne onnistuttiinkin istuttamaan pysyvämpää liikkeenpitoa ihmisten löytäessä paikalle jossain määrin uudelleen. Tehdäänkö siellä tässä ruljanssissa hotellin valmistuttua jonkinlainen kasvojenkohotus joka voisi houkutella kävijöitä paremmin, ehkä?

Vanun talo on nähtävästi tässä uuden hotellin valmistuttua seuraavana jonossa peruskorjattavaksi. Ehkä Aurakadun varren tiloja ei kovin aktiivisesti tarjota jos kovin pitkää vuokrasuhdetta ei voida taata?
Avatar
tekijänä Kantti
#99805
Börsin pihalta ei vielä ole silmiin nousemassa mitään - torninosturia lukuun ottamatta. Kenties piankin? Vanhat reklaamit Vanun talon päädyssä peittyvät jälleen, luultavasti pitemmäksi ajaksi kuin olivat jokin aika sitten?
Kuva
Avatar
tekijänä Kantti
#100388
Börs muutama päivä sitten ehtoopuolella. Tarkemmin varttia vailla 23.

Kuva

Eiköhän vanha Börs saa kasvojenpesun projektin myötä?
Kuva

Kuva

Toriparkkityömaalla tässä kuvassa iso rooli myös.
Kuva

Kuva

Kuva
Tlahti, hmikko, jfo ja 3 muuta tykkää tästä
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9