Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talot eivät ole kaikki kaikessa. Raideliikenne, puistoalueet ja muut kaupunkikuvalliset projektit saavat aikaan keskustelua täällä.
Avatar
tekijänä veka
#99518
Kaupunki kertoo aloittavansa torin tarkemman suunnittelun kilpailun voittajan eli Konkretin kanssa. Se on hyvä uutinen, sillä voittoisa suunnitelma on upea runsaudensarvi varsinkin verrattuna kaupungin viimeaikaisiin saavutuksiin tällä rintamalla. Hyvin hienostunut lasipaviljonki, suihkulähde, talvella luistelukenttä... Pieni pelko kuitenkin hiipii korvien väliin, kun lukee linkatun uutisen takaa löytyvää kaupungin infoa:

Jatkosuunnittelussa kehitetään voittajatyössä esitettyjä ideoita ja hiotaan toteutusratkaisuja. Jatkosuunnittelun aikana selviää torin muutosten laajuus. Samalla selvitetään, mitä kilpailutyössä esitettyjä ideoita voitaisiin kokeilla nopealla aikataululla.

– Erityisesti kauppahallin ratkaisut vaativat vielä tutkimista. Voisiko rakennusta vielä keventää ja millainen toiminnallinen konsepti olisi taloudellisesti toimiva? Voittajatyön kokonaisratkaisu ei kuitenkaan ole riippuvainen hallin toteutumisesta, toimialajohtaja Mikko Aho sanoo.
Ts. tori voidaan aluksi vaikka toteuttaa myös ilman paviljonkia. Kauppahallit ovat jo menneen ajan juttu, eihän nykyisiinkään tahdo löytyä kauppiaita eikä tarpeeksi asiakkaita. Eiköhän tässä pärjätä nykyisillä kojuilla, joille sentään saadaan paremmat olot. Eikä kai kukaan tosissaan usko suihkulähteeseen tai luistelukenttään Töölöntorilla? Entäs ne uudet penkit? Parasta pultata muutama metallinen ahterinjäädytin maahan pysyvästi, samaan tapaan kuin Roban kävelykadulla. Ei tartte miettiä ilkivaltaa eikä laittaa kenenkään hommaksi niistä huolehtimista. Joten menkööt penkitkin. Esikuvaksi voi sitten ottaa Erottajanaukion, josta kaikki ovat pitäneet kun ei ole valiteltu.

Omalla toivomuslistallani on yksi ehdotus lisää. Ent. Tykistönkadun puoleisella reunalla pitäisi ravintoloille ja kuppiloille tarjota mahdollisuus levittäytyä torialueelle mahdollisimman laajasti. Nyt suunnitelmassa on vain pari pöytäriviä nykyisen jalkakäytänän kohdalla. Mallia voisi ottaa mm. Ranskan ja Italian toreilla ja kävelykaduilla suosituista lämmitettävistä isoista telttakatoksista, joiden seinät voi kääriä syrjään hyvillä keleillä.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä hmikko
#99519
veka kirjoitti: 30.01.20 23:00 Kauppahallit ovat jo menneen ajan juttu, eihän nykyisiinkään tahdo löytyä kauppiaita eikä tarpeeksi asiakkaita.
Hakaniemen kokemusten perusteella ei ihan noinkaan. Ilmeisesti kysyntää on, jos osutaan oikeanlaisella hallilla oikeaan paikkaan. Hakaniemen väliaikainen on näemmä osoittautunut toimivammaksi ja houkuttelevammaksi kuin vanha, mikä ei ehkä ole niinkään suuri kummastus. Modernissa suunnittelussa on kumminkin ihan käytännön puolensa tilan, valon ja toimivuuden suhteen verrattuna yli satavuotiaaseen halliin. Mun ymmärtääkseni Etelärannan kauppahalli myöskin porskuttaa, mutta toki enempi turistirysänä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#99525
hmikko kirjoitti: 31.01.20 00:25
veka kirjoitti: 30.01.20 23:00 Kauppahallit ovat jo menneen ajan juttu, eihän nykyisiinkään tahdo löytyä kauppiaita eikä tarpeeksi asiakkaita.
Hakaniemen kokemusten perusteella ei ihan noinkaan.
Peukutukseni kanssa luulin vekan viestin olevan ironiaa. Mielestäni nykyaikaisiin kauppahallitiloihin pitäisi nimenomaan panostaa hyvien yhteyksien äärellä, sillä Helsingin ruokakulttuuri elää nousukautta.
tekijänä tissot
#99527
arkkinikkari kirjoitti: 31.01.20 12:04 Myös Hietalahden halli on ravintolahallina varsin eloisa.
En itse ainakaan hallia kyllä eloisaksi kutsuisi Hietalahden kauppahallin aivan vieressä 4 vuotta asuneena. Ellei joitain mullistuksia ole tapahtunut viimeisen ~18kk aikana, joka toki on mahdollista ja toivottavaa.
Kuollut paikka iltaisin, jossa jonkinnäköistä liikennettä piti yllä viikonloppuisin Roslund, joka lähti 2018 pois. Trattoria Corretto veti ihan ok ihmisiä ja on edelleen paikalla. Pohjoinen pääty tyhjillään vuokralaisten osalta.
Avatar
tekijänä veka
#99531
En oikeastaan käsitä, miksi edes ajatellaan Töölöntorin toteuttamista ilman ehdotettua kauppahallia. Sehän on voittosuunnitelman tärkein elementti, oikeastaan ainoa tärkeä. Kaikki muu on hienosäätöä. Jos halutaan jotain muuta, olisi pitänyt valita toinen voittaja. Muissa kilpailutöissä on upeita visioita joka makuun, kevyttä ja raskaampaa.

Huomasin ehdotuksesta yhden detaljin, josta pitäisi ainakin keskustella etukäteen: penkit. Yhdessä kuvassa istuskellaan vissiin kivisellä paadella kauppahallin edustalla. Onko se penkki? Jos on, niin kaupungin väki ja muut suunnittelijat voisivat kokeilla istumista semmoisella puolisen tuntia. Suomen oloissa ainoa hyvä penkin materiaali on puu, muut ovat liian kylmiä. Lisäksi penkissä tulee olla hyvin muotoiltu selkänoja.