Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä arkkinikkari
#99410
Enkös mä juuri edellisessä viestissäni sanonut, että on tämä parempi kuin talousohjattu normikama?

Kunnianhimoisia moderneja ei Suomesta hirvesti löydy, kun rakennuttajilta sitä kunnianhimoa ei löydy, mutta vaikka jotain kiinnostavaa puujuttua olisi hieno nähdä, tai sitten vähän tavanomaisesta poikkeavaa tiili-lasiviritystä. Kotimaastakin löytyy ihan hyviä yrityksiä joissa hienovaraisella detaljoinnilla on saatu paljon kiinnostavaa aikaan, mutta kyllähän näistä valitettavasti yleensä halpuutus jää näkyviin, niinkuin nyt vaikka tuossa viimeisessä ikkunat ja parvekekaiteet.

Ja ei asuntotuotannon tarvitse mitään ihmeellistä olla, pienillä asioilla pääsisi jo todella pitkälle. Niinkuin nyt vaikka tuohon tampereen taloon esitetyt puuikkunat tekevät julkisivusta heti paljon inhimillisemmän ja hienostuneemman kuin halvin puualumiini mitä vakiona joka paikkaan laitetaan.
TurkuCubed tykkää tästä
tekijänä Heikki
#99411
Jotkut vierastavat kertaustyylien käyttöä nykyarkkitehtuurissa mutta täytyy muistaa että 1830 luvulta 1900 luvun alkuun kaikki merkittävät rakennukset ovat rakennettu kertaustyylejä käyttäen. 1920 luvullakin vielä vallitsi uusklassismi joka myös edustaa kertaustyyliä. Etenkin Berliinissä on viime vuosina. rakennettu paljon kertaustyylejä hyödyntäen ja jälki on mielestäni ollut hyvää. Myös nykyaikanakin rakennus voi edustaa kauneutta myös perinteisellä tavalla ja siksi pidän tämän trendin rantautumista jälleen tervetulleena
Biosphere, Clepe, James ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä JiiWee
#99412
Itse kyllä tykkään tuosta uusvanhasta talosta. Hmikon kanssa tosin samaa mieltä siitä, että alimmat kerrokset ei oikein natsaa. Kahden kerroksen harmaa katutaso osa on liian raskas. Tuon kyllä saa mielestäni helposti korjattua, kuten photarilla nopeasti kokeilin...

Kuva
tissot, Biosphere, Clepe ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä henkka
#99415
Kuninkaankatu 24 ottaa YO-talon huomioon seinän sisäänvedolla YO-talon katon muodon mukaisesti.

Kuva

Amurin viime kesänä hyväksytty yleissuunnitelma täydennysrakentamisen pohjaksi on poikinut jo ensimmäisen kaavamuutoksen. Tai no, asemakaavan muutoshakemus on jätetty 14.6., yleissuunnitelma on hyväksytty 17.6. Kyseessä on Satakunnankadun ja Kortelahdenkadun luoteiskulmauksessa oleva tontti. Nykyisin tontin keskellä sijaitsee pitkittäin kolmikerroksinen kerrostalo. Uusi kaava mahdollistaisi kahden portaittain 13:een kerrokseen nousevan kerrostalon rakentamisen.

Kuva

https://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?8798

Hämeensillan uudistamisen ja länsipuolen alikulun rakentamisen yhteydessä uudistetaan myös Tammerkosken ranta Tempon talon edustalta. Alueen nimeksi tulee Mokkapuisto.

Kuva

Mitä tuohon Lapintien esteettisesti mitään sanomattomaan kierrätykseen tulee, niin siinä voi olla asemakaavan muutoshakemus tehtynä kaupungille mutta ei se ainakaan vielä ole vireillä.
huopa tykkää tästä
tekijänä hmikko
#99419
hylje kirjoitti: 18.01.20 15:17 Toisekseen minusta talonrakentamisen ei tarvitsekaan olla kunnianhimoista. Talot on käyttöesineitä. En mä osta kaupasta kunnianhimoista vessapaperia, kun ihan tavallinen kierrätyspaperirulla on edullinen ja ihan riittävän hyvä.
Jälleen kerran, kerrostalo on kaupungissa pystyssä Suomessa yleensä ainakin 50 vuotta, ja sitä on aika monien kaupunkilaisten pakko katsoa. Kaupunkikuvallisilla asioilla on ihan oikeasti vaikutusta, myös rahassa mitattavaa sellaista. Jos rakennat sen edullisen vessapaperirullasi hehtaarin tontille Vitunviheltämäaavalle, niin hyvä, mutta tuo kyseinen kortteli on Tampereen tuomiokirkon vieressä.
Joggeri tykkää tästä
tekijänä Haarald
#99422
Tämänlainen uudisrakentaminen sopii ympäristöön, jossa on muutenkin vanhoja rakennuksia. Modernit uudisrakennukset voivat olla myös mielenkiintoisia ja upeita, mutta kaupunginosa tai asuinalue on muutakin kuin pelkkiä rakennusyksilöitä. Mielestäni alueet, jotka muodostuvat samankaltaisesta rakennustyylistä, ovat kokonaisuudessaan viihtyisiä ja tasapainoisia. Esimerkiksi voin heittää Kalevan ja Tampellan. Nämä kaupunginosat ovat eri vuosikymmeniltä, mutta se, mikä niissä minua viehättää, on niiden yhtenäinen arkkitehtuuri. Tammelan kaupunginosaa taas on rakennettu eri vuosikymmenien aikana, jonka johdosta selkeää arkkitehtuurista kokonaisuutta on vaikea löytää. Mielestäni Kalevan ja Tampellan kaupunginosien omalaatuisuus luo erilaista, mutta esteettistä ja vaihtelevaa kaupunkikuvaa. Juhannuskylässä taas kun on enemmän vanhempaa arkkitehtuuria niin sinne sopii uusvanha rakennus, joka noudattelee ympäröivien rakennusten tyyliä.
hamppari, JamoL tykkää tästä
Avatar
tekijänä hylje
#99426
hmikko kirjoitti: 19.01.20 01:33Jälleen kerran, kerrostalo on kaupungissa pystyssä Suomessa yleensä ainakin 50 vuotta, ja sitä on aika monien kaupunkilaisten pakko katsoa. Kaupunkikuvallisilla asioilla on ihan oikeasti vaikutusta, myös rahassa mitattavaa sellaista. Jos rakennat sen edullisen vessapaperirullasi hehtaarin tontille Vitunviheltämäaavalle, niin hyvä, mutta tuo kyseinen kortteli on Tampereen tuomiokirkon vieressä.
Melko elitistinen lähestymistapa. Eikö edullinen, ihan tavallisille ihmisille sopiva elinympäristö sovellukaan kaupunkiin? Kaupunki itsessään on yksi iso käyttöesine. Minusta kaupunki kuuluu kaikille ja rujo työväenparakki tuomiokirkon vieressä kertoo minulle tasa-arvoisesta yhteiskunnasta jossa kukaan ei ole liian köyhä ollakseen paraatipaikalla.

En toki halua kieltää paremmalta väeltä projekteja joissa vaikkapa lahjoitetaan nätimpiä julkisivuja vähävaraisemmille. Kunhan vaatimuksia ei käytetä kiertoilmaisuna sille, että köyhät eivät ole tervetulleita.
tekijänä hmikko
#99429
^ Hintaero ruman ja kauniin (mun ihan ikioman määritelmän mukaan, niin ei tarvi riidellä) julkisivun välillä ei ole suuri. Usein se ei ole kuin suunnittelua. Ja huono ja halpa suunnittelu taas aiheuttaa pidemmällä aikavälillä menoja, kuten juurikin tuossa Tampereen tapauksessa. Elementtitalon käyttöikä jää varsin lyhyeksi. Suomessa, ja monessa muussa paikassa, on vaan päädytty tilanteeseen, jossa sitäkään vähää panostusta suunnitteluun ei usein tehdä. Gryndaamisesta on foorumilla kirjoitettu. Tuossa Tampereen tapauksessa erottavana tekijänä näkyy olevan juuri se, että taloyhtiön omistajat rakennuttavat itselleen. Näin ei suurimmassa osassa uudistuotantoa ole.

Köyhien julkisivuista sen verran, että suomalainen erikoisuus tuntuu olevan se, että kerrostaloissa rahalla ei saa juuri sen kummempaa. Ja siellä sun täällä parhaiten suunnitellut talot ovat julkisen sektorin tuettua tuotantoa, juurikin, koska siellä rakennusliike ei rakenna itselleen, vaan rakennuttajan (kaupunki, säätiö tms.) intresseissä on saada hyvä ja pitkäikäinen rakennus. Toki suomalainen ideaali on omistusasuminen, ja sitä on lainsäädännössä tuettu. Köyhistä pitäisi tehdä ei-köyhiä omaan asuntoon sijoittamalla. Ja omistusasujan intresseissä ei enää olekaan oman asunnon halpa hinta.
tekijänä erk75
#99588
Lisätäänpä tänne Särkänniemen alueen suunnitelmia, eli alueelle on suunniteltu ainakin teemahotellia ja jonkinlaista vesipuistoa hotellin yhteyteen. Aamulehden mukaan "Tulevaisuudessa alueelle rakentuu esimerkiksi teemahotelli, vesipuisto, ravintolakatu, köysirata sekä sisätiloja, joissa voisi sijaita esimerkiksi virtuaalipuisto."

Hotellin huonemääräksi on jutussa arveltu noin 250 kpl:tta. Kaava on mukana on tämän kuluvan vuoden kaavoitusohjelmassa.

Yleisesti ottaen on hyvä, että aluetta kehitetään. Aluetta rajaa tosin tehokkaasti toisaalla sekä järvi, että toisaalla junarata sekä tiivis asutus, joten mahtavatko alueen neliöt riittää kaikkeen suunniteltuun vaikka huoltoasema purettaisiinkin tuosta risteyksestä pois.. :smt017
Avatar
tekijänä huopa
#99654
Kuninkaankatu 24 rakentui jotenkin yllättävän nopeasti.. Se on ihan mukiinmenevä rakennus, vaikkakin tuollaiseen paikkaan kahden jugendtalon väliin olisi näin jälkikäteen toivonut vieläkin enemmän jugendin aihioista ammentavaa otetta eikä vain hieman viistokattoja sisältävää laatikkoa. Silti tämä on nyt yksi paremman pään kaupungin täydennysrakentamiskohteista..
Risumies tykkää tästä
tekijänä katomato
#99994
TOAS:n järjestämän Vanhan Domuksen yleiseen arkkitehtuurikilpailuun jätetyt työt on nyt julkaistu netissä ja ovat katseltavissa osoitteessa
https://toas.vanhadomus.fi/tutustu-kilpailuehdotuksiin/

Kilpailuun jätettiin 78 hyväksyttyä työtä, joista iso osa on melkoista huttua (mukana selvästi aika paljon opiskelijoiden harjoitustöitä), mutta löytyy joukosta viitisen kappaletta ihan varteenotettaviakin ehdotuksia. Kilpailutöistä noin kahdessa kolmasosassa ehdotetaan säilytettäväksi kaikkia tai joitakin Vanhan Domuksen nykyisistä rakennuksista. Hieman reilu kolmannes ehdotuksista perustuu puolestaan sille lähtökohdalle, että kaikki nykyiset rakennukset puretaan, ja tilalle rakennetaan kokonaan uutta.

Vaikka säilyttäviä ehdotuksia onkin kisassa melkein tuplasti enemmän kuin purkavia, löytyy omasta mielestäni suurin osa potentiaalisimmista voittajatöistä purkavien ehdotusten joukosta. Säilyttävistä ehdotuksista näen itse ainoaksi kokonaisvaltaisesti onnistuneeksi ehdotuksen ”Kvarteret”, jossa esitetään osaa vanhoista rakennuksista purettaviksi, ja näiden tilalle kahta funkkishenkistä pistetaloa. Mikäli voittajaksi valitaan säilyttävä vaihtoehto, on vahva veikkaukseni juuri tämä.

Purkavista vaihtoehdoista esiin nousevat puolestaan ainakin nimimerkit ”AinoLive”, ”Sydänpuu” ja ”Taite”. Kilpailun arvostelun tärkeimmäksi kriteeriksi mainitaan ehdotuksen sopiminen ympäröivään kaupunkikuvaan sekä sen täydentäminen. Mielestäni mainitut ehdotukset ovat juuri tällä saralla onnistuneimpia kilpailuun tulleista töistä. Muissakin ehdotuksissa on tyylikkäitä osakokonaisuuksia ja näyttäviä rakennuksia, mutta paikkaan sopivuudessa on enemmän tai vähemmän ongelmia.
Avatar
tekijänä henkka
#100088
Mokkapuisto Tammerkosken länsirannalla alkaa muotoutua vähitellen. Kaupungin mukaan valmista olisi vasta kun Tammerkosken ylittävä väliaikainen kävelyn ja pyöräilyn silta puretaan 2021.

Kuva

Kuninkaankatu 24 rakennettu katolle saakka. Katon muoto on hieman erilainen kuin kaavan havainnekuvissa. Tai katutason käsittely. Toisaalta Kuninkaankadun varressa olevan naapuritalon korotustakaan ei ole vielä tehty.

Kuva

Kuva
16valve, grendy, Biosphere ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä henkka
#100209
Tammelan puistokatu 31–33:ssa puretaan paikalla ollut rakennus, jossa sijaitsi Tokmanni. Tilalle on tulossa Tammelan puistokadun ja Vellamonkadun varteen sijoittuva kahdeksan kerroksinen rakennus, jossa on viitesuunnitelman mukaan hieman vaihtelua kattolinjassa. Myös rakennusluvassa on haettu Tammelan puistokadun puolelle lupaa poiketa määräyksistä, koska korkeampi nurkkapiste.
Rakennuksen länsiosan korkeus ylittää Ympäristöministeriön rakennuksen paloturvallisuudesta antaman asetuksen 848/2017 12 §:ssä yli 2- kerroksiselle rakennukselle, jonka korkeus on enintään 28 metriä, määritellyn enimmäiskorkeuden. Rakennuksen nurkkapisteiden korkeuksien keskiarvo on alle 28 metriä.

Ympäristöministeriön asetuksen rakennusten paloturvallisuudesta (848/2017) 33 §:stä poiketen rakennuksen uloskäytävien lukumäärä on yksi, ylittäen taulukon 11 määrittämän enimmäiskorkeuden ylimmän kerroksen lattian etäisyydestä sitä palvelevan porrashuoneen alemmasta sisäänkäyntitasosta. Rakennuksen porrashuoneet varustetaan kuivanousuputkistoilla.
Kuva

Kuva
hmikko tykkää tästä
  • 1
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 151