Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#96940
Kirjoitushan on aika puhdasta tekstimainontaa, mutta se on kai tätä päivää ja itsekin uskon juuri tuohon rantaraittiin. Paikka vaan on sen verran kaukana kulkemisen valtavirrroista, että nappiin pitäisi mennä ja jotain erityisiä vetonauloja keksiä. Eniten tällä hetkellä arveluttaa isoimman tönön luovutus virastokäyttöön. Se on iltaisin ja viikonloppuisin ihan dead.
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#96943
Ei isoja ikkunoita ole enää kielletty. Ikkunoiden kokoa säädeltiin öljykriisin aikaan energiansäästösyistä, nykyään energiatarkastelu tehdään kokonaistarkasteluna eikä ikkunan pinta-alan mukaan.

Ainoa asia mikä käytännössä rajoittaa ikkunoiden kokoa on palomääräykset kahden päällekkäisen palo-osaston (eli käytännössä kerroksen) välillä, mutta se määräys on ihan kansainvälistä vakiokamaa.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#96945
Vai muistuttaa muka meren aaltoja... Kyllä Helsingistä löytyy ihan Kööpenhaminaan verrattavaa rantabulevardia esimerkiksi Uspenskin katedraalin edustalta, mutta kai markkinoinnissa voi totuutta väännellä mielensä mukaiseksi. Telakkarannan taso on todella huonolaatuista verrattain vastaaviin rakennelmiin muissa satamakaupungeissa, joissa arkkitehtuurin ihailija pääsee hämmästelemään suunnittelijoiden neroutta. Hampurista Telakkaranta on valovuosien päässä ja valitettavasti Tukholmakin on kunnianhimossaan aivan toisella tasolla. Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa jättirakennuttajien röyhkeydelle on pystynyt kohauttamaan olkia, mutta Telakkaranta peittää nyt huomattavasti tyylikkäämmän osan kantakaupunkia, jonka periaatteet uusi rakentaminen on ilmeisesti täysin unohtanut laiskuuttaan tai välinpitämättömyyttään. Edelleen ihmettelen vanhojen telakkarakennusten purkamista, vaikka pienellä vaivalla ne olisi pystynyt ottamaan mukaan suunnitelmaan, kuten tapahtui tulevan kemikaaliviraston rakennuksen kanssa. Helsingissä vanha rakennuskanta vaikuttaa piirrustuspöydillä olevan lähestulkoon poikkeuksetta este ja vain harvoin mahdollisuus parempaan.

Myönnän viestini olevan hyödytön kansanradiomainen huuto, mutta Skanskan markkinointi kiehautti sisälläni olevaa helsinkiläistä polttavalle tasolle.
veka tykkää tästä
tekijänä hmikko
#96946
Xerdoz kirjoitti:Ei tule olemaan noin suuria ikkunoita
Kuvissa näkyvät lasipinnat ovat ymmärtääkseni sitä paitsi parvekelaseja. Ikkunoiden koko niiden takana voi olla jotain muuta. ECHAn toimistotalossa tietty ikkunoita, mutta ne nyt eivät näytä mitenkään ihmeen suurilta.
Avatar
tekijänä veka
#97353
Kemikaaliviraston massiivinen rakennus alkaa jo saada pintaa ylleen. Tuostahan ei näköjään tulekaan mitään tiilikuorrutettua, kuten asuintaloista, vaan levypintainen. Sellaiseltahan se itse asiassa näyttää myös havainnekuvissa, kun tarkemmin tiirailee. Telakkakadun puoleiselle seinälle on laitettu malliksi muutamia levyjä, näyttävät kauniisti ruostuneelta metallilta. Kuvat eiliseltä.

Kuva

Kuva
hmikko, wab, 16valve ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#97788
Kemikaaliviraston Telakkakadun puoleinen pääty näyttää jo valmiilta, ja työt ovat edenneet pitkille sivuille. Niistä on tulossa ainakin rakenteiltaan todella kiinnostavat. Levyjä ei kiinnitetäkään suoraan seinään, vaan seinän ulkopuolelle asennettuun kehikkoon. Kaikesta näkee, ettei kustannuksissa ole jouduttu venyttämään ihan viimeisiä senttejä. Sen ansiosta aika möhkälemäisestä EU:n virastotalosta on kuin onkin tulossa Helsingin kiinnostavimpia uusia rakennuksia. Toivottavasti taso säilyy yhtä hyvänä alueen suomalaistaloissa.

Kuva
TurkuCubed, hmikko, Biosphere ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä bonk
#98682
Löytyylö mistään noita Telakkarannan voittaneen suunnitelman kuvia. Ei tunnu mistään löytyvän muutakun skansan vaisujen versioiden myyntikuvia.

Onko tämä muuten yleistä kuinka alkuperäiset suunnitelmat vaan katoaa ja lopullinen bulkki jää ihmisten mieleen? Toivottavasti joku tallentaa nämä suunnittelukilpailujen työt koneellee ja muistuttaa kansaa kuinka keskinkertaiseksi lopputulos rakennuttajan taholta tuli. Tuostakin kilpailusta on vaan 10v, mutta jälket on jo katoamassa.
Avatar
tekijänä veka
#98684
Piti tarkistaa, ja joo, Telakkaranta-ketjussa on vielä (ainakin toistaiseksi) yksi tanskalaiskuva kaksin kappalein. Ja nyt kun varoitit, kopsasin talteen omaan koneeseeni.

viewtopic.php?f=21&t=1338

Tuon ketjun seuraavalla sivulla olevasta kuvasta näkee parhaiten Skanskan version. Saas nähdä päästäänkö jo ensi vuonna näkemään toteutusta livenä. Se voi olla taas vähän muuta. Tanskalaisarkkitehtien (Lundgaard & Tranberg Arkitekter) kotisivuilla ei ole tätä kohdetta, mutta uudempia projekteja esittelevien kuvien perusteella tämä tuntuu olevan arkkitehtitoimistojen valioliigan eliittiä. Vähän noloa, että ylipäätään ryhdyttiin tuunaamaan täällä. Ehkä oli lupa, en tiedä mitä tapahtui ja kuka teki. Olivatko itse mukana tuunaamassa?

http://www.ltarkitekter.dk/

Telakkarannan hankekortista löytyy vanha Telakkarannan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen selostus, jossa on pari tanskalaisten täydentävää kuvaa. Kuvia lienee tehty enemmän, mutta en löytänyt.
tekijänä hmikko
#98685
^ Tanskalainen toimisto siis voitti Skanskan ja Helsingin kaupungin yhdessä järjestämän kutsukilpailun alueen suunnittelusta vuonna 2010. Ei tuommoisessa koko aluetta koskevassa kilpailussa ole tarkoituskaan suunnitella lopullisia julkisivuja valmiiksi asti. Tässä välissä on vuosia kulunut ja kerrosmääriä on säädetty vissiin sekä alas- että ylöspäin, ja mm. Nosturin kohtalosta oli vääntö. Siis käsittääkseni ei voi puhua mistään "nolosta tuunaamisesta", kun tanskalaiset eivät tehneet rakennussuunnittelua loppuun asti, eikä semmoista liene heiltä tilattukaan. Ja kun kyse on Skanskan järjestämästä kilpailusta, niin lieni selvää alusta asti, että Skanska teettää lopulliset suunnitelmat omista lähtökohdistaan. Eli kotimaisena asuntotuotantona, noin kauniisti sanoen. Sama kuviohan oli hollantilaisen OMAn kanssa Triplan osalta, tosin Tripla näyttää vastaavan OMAn kilpailuehdotuksen kuvia suht likeisesti, ja OMA ei puolestaan mainitse koko hommaa sivuillaan.
Avatar
tekijänä veka
#98689
Niinpä, perin juurin tuttu kuvio. Ja täytyy tunnustaa, että tosiaan alkoi vähän nolottaa, kun tajusin minkä tason arkkitehdit ovat olleet asialla. Siis vähän samaan malliin kuin jos vaikka Alvar Aalto olisi tehnyt tällaisen suunnitelman ja sitten grynderi piirtäisi viivat uusiksi. En ollenkaan tarkoita, että kaikkien pitäisi nolostua, kunhan kuvailin omia tuntemuksiani. Toki jäin myös miettimään, miksi Skanska halusi mukauttaa tämänkin projektin perustuotantoon sopivaksi. Vaikka heillä olisi kerrankin ollut oivallinen tilaisuus profiloitua myös premium-rakennuttajana. Telakkarannan asuntojen hinnat kertovat, että niihin on muuttamassa väkeä, joka olisi arvostanut huippuarkkitehtien kynän jälkeä. Ja pystynyt myös siitä maksamaan.

PS. Tämän keskustelun voisi ehkä jossain vaiheessa siirtää Telakkaranta-ketjuun.
Avatar
tekijänä Krio
#98690
veka kirjoitti: 15.10.19 09:54 Niinpä, perin juurin tuttu kuvio. Ja täytyy tunnustaa, että tosiaan alkoi vähän nolottaa, kun tajusin minkä tason arkkitehdit ovat olleet asialla. Siis vähän samaan malliin kuin jos vaikka Alvar Aalto olisi tehnyt tällaisen suunnitelman ja sitten grynderi piirtäisi viivat uusiksi. En ollenkaan tarkoita, että kaikkien pitäisi nolostua, kunhan kuvailin omia tuntemuksiani. Toki jäin myös miettimään, miksi Skanska halusi mukauttaa tämänkin projektin perustuotantoon sopivaksi. Vaikka heillä olisi kerrankin ollut oivallinen tilaisuus profiloitua myös premium-rakennuttajana. Telakkarannan asuntojen hinnat kertovat, että niihin on muuttamassa väkeä, joka olisi arvostanut huippuarkkitehtien kynän jälkeä. Ja pystynyt myös siitä maksamaan.

PS. Tämän keskustelun voisi ehkä jossain vaiheessa siirtää Telakkaranta-ketjuun.
Tähän täytyy sanoa, että jos Alvar Aalto olisi piirtänyt jotain ja grynderi muokkaisi sitä niin grynderiä juhlittaisiin sankarina kaikkialla muulla paitsi suomalaisten vähämi..arkkitehtien parissa.
Avatar
tekijänä hylje
#98691
Miksipä premiumia rakentamaan kun Helsinkiin rakennetaan kuitenkin niin vähän että kaikki uudet kämpät menee premium-hinnalla oli laatu mitä vaan. Maankäyttöpolitiikka ja poliitikot valtuustoon äänestävien kaupunkilaisten mielenmaisema ei vaan ole yhteensopiva sen kanssa, että tehtäisiin kunnolla bulkkia ja volyymien kasvaessa markkinat voisivat erikoistua myös pienemmän porukan erikoisuuksiin etsiessään parempia katteita.
Avatar
tekijänä veka
#99353
EU:n kemikaaliviraston komea talo Telakkarannassa on valmistunut, ja pääsisäänkäynnin eteen on pystytetty kolme lipputankoa EU:n sinilipuin kertomaan, ketkä pitävät tässä majaa. Muutto taloon on alkamassa. Telakkarannan asuintaloista ensimmäinen - Annex - on nousemassa kuopastaan ja saanut ensimmäiset seinäelementtinsä maan pinnan tasalle.

Kuva

Kuva
H.C., Kantti, Biosphere ja 5 muuta tykkää tästä