Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Kantti
#98216
Medisiina D saattaa saada päätyynsä vielä jotakin? Siellä on ikäänkuin jonkinlaisia kiinnityksiä yläosassa. Tällaisena se on iso pettymys koska mielessä on kuitenkin havainnekuva värikkäästä päädystä. Sattumoisin lähes identtinen otos Intervallum7:n kuvan kanssa! :) Rakennusten väliin näyttäisi rakentuvan jonkinlainen portaikko ylhäällä?

Kuva

Kuva

Parkkitalon seinä näyttää melko siistiltä, vähän kuin olisi verhoiltu pressulla näin kauempaa katsoen. Todellisuudessa se on expamettiverkkoa. Kerättyään muutaman vuoden katupölyä, näyttänee jo erilaiselta?
Kuva
Tlahti, TurkuCubed, hmikko ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98217
Kantti kirjoitti: 02.08.19 23:41 Parkkitalon seinä näyttää melko siistiltä, vähän kuin olisi verhoiltu pressulla näin kauempaa katsoen. Todellisuudessa se on expamettiverkkoa. Kerättyään muutaman vuoden katupölyä, näyttänee jo erilaiselta?
Olettaisin, että tuon voi helposti pestä painepesurilla tms. Eri asia sitten, pestäänkö.

Ritilästä muuten näkyy pimeällä parkkitalon valot läpi aika jännästi.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98439
Parkkitalo on nyt käytössä; vähän ihmettelen miten sisällä kaltevuuksien takia vettä kertyy paikkoihin joissa sille ei ole viemäröintiä, osaako joku asiasta tietävä kertoa miten normaalia/fiksua tämä on?
KuvaP9080176 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080191 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080193 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080174 by TurkuCubed, on Flickr

Ulos jätetty muutamaan paikkaan tällaisia luonnonkivikasoja, ehkä yritetään tätä jotakin luoto ideaa ajaa ja esittää
KuvaP9080180 by TurkuCubed, on Flickr

Näkymiä parkkihallin sisältä, ylimmästä kerroksesta
KuvaP9080182 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080183 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080189 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080184 by TurkuCubed, on Flickr

T3 on jälleen kasvanut kokoa
KuvaP9080177 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080178 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080181 by TurkuCubed, on Flickr

Kuva parkkihallista, verkon läpi
KuvaP9080188 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP9080194 by TurkuCubed, on Flickr
veka, hmikko, Kantti ja 1 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#98445
Kaikella ystävyydesllä, mutta onhan tuo parkkitalo nyt siis aivan järkyttävän näköinen tapaus.
tekijänä hmikko
#98446
^ Ite olen enempi järkyttynyt TYKSin T3:n ja Medisiina D:n laatikkokompleksista, näin päivittäin alueella kulkevana. Parkkitalon 'ahtojää'-julkisivu ei mielestäni ole livenä kovin paha. Takapuoli sitten näyttääkin juuri niin halvalta parkkihallilta kuin mitä se on. Naapurina vielä lääkevaraston lasilaatikko, joka on mun mielestä aina ollut ruma.

Kuvissa muuten näkyy taustalla, että entisen Mikron tontille on ilmaantunut työmaakopit. Ilmeisesti uuden psykiatrisen sairaalan työmaa on käynnistynyt. Onkohan siitä jotain havainnekuvaa? Varmastikin tulee joku mielenterveyttä edistävä näky laatikkoarkkitehtuurikokoelman jatkoksi.
tekijänä paavali
#98448
On kyllä surkean näköistä kun on saumatkin jätetty näkyviin tuohon Medisiinan kylkeen, oli ilmeisesti myös liian kallista tehdä sitä taideteosta joka havainnekuvissa näkyi. Ihan 90-luvun lähiöt tulevat mieleen.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98449
hmikko kirjoitti: 08.09.19 20:04Kuvissa muuten näkyy taustalla, että entisen Mikron tontille on ilmaantunut työmaakopit. Ilmeisesti uuden psykiatrisen sairaalan työmaa on käynnistynyt. Onkohan siitä jotain havainnekuvaa? Varmastikin tulee joku mielenterveyttä edistävä näky laatikkoarkkitehtuurikokoelman jatkoksi.
Turun karttapalvelussa on vielä merkitty että tontille olisi vireillä asemakaavan muutos merkinnällä 14/2018, mutta kaavahaussa moista hakemusta ei enää löydy, joten ilmeisesti se on vedetty pois järjestelmästä? TS:n mukaan tontille olisi haettu noin 35000 neliömetrin kiinteistöä, tiedä sitten mikä on tämän hetkinen tilanne.

Nykyinen asemakaavahan ei ole alkuperäinen 80-luvulta, vaan vuodelta 2009 jolloin sairaanhoitopiiri haki muutosta uutta laboratoriorakennusta varten, jolloin asiasta pidettiin arkkitehtikilpailu, johon kutsuttiin ''kuusi suomalaista huipputason arkkitehti- toimistoa''. Kaikki ehdotukset voi katsoa täältä, mutta voittajaksi valittiin seuraavanlainen ehdotus:
Kuva
tekijänä hmikko
#98451
^ Tuosta tutkimuskäyttöön tarkoitetusta rakennuksen suunnitelmasta on käsittääkseni luovuttu jo ajat sitten, ja tuossa havainnekuvassakin on vielä Mikro mukana uuden rakennuksen vieressä. Se siis purettiin pois viime talvena. Lehtijuttujen mukaan Mikron tontille on tekeillä uusi psykiatrinen sairaala, mutta vissiin ei sitten kovin pian vielä, jos kaavaakaan ei ole. Ehkä sekin odottaa sote-ratkaisuja. Tarkemmin edellisiä valokuvia katsoen, työmaakopit taitavat sittenkin kuulua T3:n työmaahan. Mahdollisesti Mikron tontilla ei vielä olekaan kuin purkamisen jäljiltä jäänyt kuoppa. Voisin vilkaista ohi kulkiessani, omat tavalliset reitit eivät mene ihan vierestä.
tekijänä James
#98453
hmikko kirjoitti: 08.09.19 22:19 ^ Tuosta tutkimuskäyttöön tarkoitetusta rakennuksen suunnitelmasta on käsittääkseni luovuttu jo ajat sitten, ja tuossa havainnekuvassakin on vielä Mikro mukana uuden rakennuksen vieressä. Se siis purettiin pois viime talvena. Lehtijuttujen mukaan Mikron tontille on tekeillä uusi psykiatrinen sairaala, mutta vissiin ei sitten kovin pian vielä, jos kaavaakaan ei ole. Ehkä sekin odottaa sote-ratkaisuja. Tarkemmin edellisiä valokuvia katsoen, työmaakopit taitavat sittenkin kuulua T3:n työmaahan. Mahdollisesti Mikron tontilla ei vielä olekaan kuin purkamisen jäljiltä jäänyt kuoppa. Voisin vilkaista ohi kulkiessani, omat tavalliset reitit eivät mene ihan vierestä.
Alkuvuoden uutisissa tuosta psykiatrisesta sairaalasta mainittiin arvioiduksi valmistumisvuodeksi 2023 ja muistaakseni luin jostain (en muista mistä, enkä löytänyt nyt tähän hätään uudestaan tuota) myös, että suunnitelmia on alettu valmistelemaankin vasta tänä vuonna, joten luulen tosiaan että työt eivät ihan hetkeen ole vielä alkamassa.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98556
paavali kirjoitti: 08.09.19 20:30 On kyllä surkean näköistä kun on saumatkin jätetty näkyviin tuohon Medisiinan kylkeen, oli ilmeisesti myös liian kallista tehdä sitä taideteosta joka havainnekuvissa näkyi. Ihan 90-luvun lähiöt tulevat mieleen.
Tätä on foorumilla paljon parajttu (ja syystäkin), mutta ilmeisesti syynä karuun julkisivuun on tiedekunnan tulevia laajennustarpeita varten kaavoitettu Medisiina E. Ilmeisesti sellaiselle ei ole mitään, ainakaan julkista, aikataulua olemassa, mutta koska kyseisellä rakennuksella on kerroksia saman verran kuin Medisiina D:llä, jäisivät kaikki taideteokset ym. taakse piiloon. Nykyisistä ikkunoista myös lähtisi yhdyskäytävät laajennusosaan. Täytyy vain toivoa että laajennus toteutetaan mielummin joskus lähitulevaisuudessa ja silloin julkisivuun panostettaisiin kunnolla.

Huomattavaa on myös viereiselle, vanhan Kupittaan juna-aseman tontille on merkattu kohtalaisen massiivinen 12 kerroksinen rakennus. Kaavaselostus mainitsee asiasta:
Asemakaava sallii jopa 12 kerroksen korkeuteen nousevan tornin. Toiminnallisesti ja taloudellisesti todennäköisempi ratkaisu on enintään 8 kerroksinen kokonaisuus. Tontin sijainti Kupittaansillan kulmalla sallii ympäristöstään poikkeavan arkkitehtonisen lähestymistavan. Tämän perusteella määräyksiin on lisätty: Rakennus tulee toteuttaa paikan luonne ja ympäristön ominaisuudet huomioon ottaen kaupunkikuvallisesti korkeatasoisella tavalla. Julkisivut tulee olla paikalla rakennetut.
Ymmärtääkseni tontti on yksityisessä omistuksessa ja osan rakennus alasta saisi osoittaa asumiselle, vaikkakin käyttötarkoitus on pääosin liiketontti.

Otteet kaavaselostuksesta:
Kuva
Kuva
hmikko, Tlahti tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98561
Medisiina E:lle vois olla kysyntää siinä vaiheessa, kun/jos Biocity tyhjennetään peruskorjausta varten. Semmoista on ainakin väläytetty vuodelle 2025. Biocityssä on mm. Medicity, eli lääketieteellisen tiedekunnan biolääketieteen tutkimusyksikkö, PET-keskus sun muuta. Nykyään myös Turun yliopiston biokemian laitos, josta on jo nykyisellään osa Medisiina D:ssä.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98639
Joukkoliikenne voi ajaa Turun uuden psykiatrisen sairaalan ahtaalle

Kuva
Turun uusi psykiatrinen sairaala on tarkoitus rakentaa Mikron tontille Kupittaalle, mutta rakentamisen edellyttämällä kaavamuutosehdotuksella alkaa olla kiire.

Vielä keväällä arvioitiin, että sairaala valmistuisi 2023.

Nyt valmistumisajaksi arvioidaan 2024, ja reunaehdoksi on asetettu se, että alueelle saadaan lainvoimainen asemakaava viimeistään keväällä 2021.

– Tavoitteemme on sairaalan valmistuminen vuonna 2024. Suunnittelijamme ovat laatineet Turun kaupungille erilaisia vaihtoehtoisia suunnitelmia, ja kaupunki on luvannut toimittaa heidän näkemyksensä asiaan, sairaanhoitopiirin rakentamisen hankejohtaja Timo Seppälä kertoo.

Turun kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari kertoo, että kaavoitusehdotusta valmistellaan yhdessä liikenteen ja joukkoliikenteen suunnittelijoiden kanssa.

– Tilanne on tällä hetkellä neuvottelu- ja selvittelyvaiheessa.

Sekä Turun tiedepuiston että joukkoliikenteen runkolinjaston suunnitelmissa Mikron tontille on piirretty liikenneväyliä. Keskikastari myöntää, että tontille on suunnitteilla sekä raitsikkakiskoja että joukkoliikenteen keskeisiä pysäkkejä.

– Suunnittelemme sitä, miten saamme tiedepuiston masterplanin (perussuunnitelman) vision toteutumaan niin, että sairaala voidaan myös toteuttaa.

Tyksin psykiatrian toimialuejohtaja Jesper Ekelund kävi kesäkuussa Åbo Underrättelsen -lehden välityksellä keskustelua Turun ympäristötoimialan toimialajohtajan Christina Hovin kanssa psykiatrisen sairaalan sopivuudesta kaupungin paraatipaikalle (ÅU 12.6. ja 14.6.).

Ekelund on edelleen sitä mieltä, että uusi sairaala sopii suunnitellulle paikalle hyvin.

– Talosta ei ole tulossa muureilla suljettua linnaketta, vaan avoin rakennus, jonka ensimmäisen kerroksen ravintolaan esimerkiksi pääsevät kaikki.

Sairaanhoitopiirillä on pitkä vuokrasopimus tontista, ja sopimukseen on kirjattu psykiatrisen sairaalan rakentaminen tontille.

– Me olemme rakentamassa sadan miljoonan euron rakennusta. Odotamme kaavaehdotusta tämän syksyn aikana, Ekelund sanoo.

Bruttopinta-alaltaan noin 42 000 neliömetrin suuruisen sairaalan rakentamisen arvioidaan maksavan noin 112,3 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa ja muuta toimintavarustelua.

Seppälä näkee, että psykiatrista sairaalaa suunnitellaan hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Asia on kesken, mutta tällä hetkellä tutkimme vain tätä vaihtoehtoa, Seppälä sanoo.

Keskikastari uskoo, että kaavaehdotus valmistuu syksyn aikana.

– Tällä hetkellä kaupunki tutkii sitä, paljonko joukkoliikenneratkaisut vaativat tontilta tilaa ja mahtuuko heidän rakennuksensa tontille.

Kaavoituksessa joukkoliikenteen rooli on keskeinen.

– Yritämme saada nopeasti meidän rajaukset, joita liikenteen toimivuus Turun kaupungissa edellyttää, Keskikastari toteaa.

Ekelund muistuttaa, että uusi sairaala on kehittyvän psykiatrian edellytys

– Emme voi enää toimia sata vuotta sitten rakennetuissa rakennuksissa. Jo perustarpeet kuten yhden hengen huone, oma vessa ja läheisyys päivystykseen edellyttävät uutta taloa.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4 ... n+ahtaalle
hmikko, Tlahti tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#98882
Turun Sanomista
Tältä näyttää Turun keskeneräisessä sairaalassa – saaristotunnelma vielä hakusessa
Turun uusi T3-sairaalarakennus on edennyt sisätyövaiheeseen. Kävijä voi vain ihmetellä, miten arkkitehdin visioimaa saaristotunnelmaa saadaan tuotua sairaalaan, joka on täyteen rakennetussa ympäristössä, vilkkaan Helsingin valtatien päällä.
Kuva
Vaatii melkoisesti mielikuvitusta, että pystyy näkemään keskeneräisen T3-sairaalan lopullisen ilmeen arkkitehdin silmin. Rakennukselle on nimittäin luotu tarina, jossa sairaala on kuin saari. Vilkas Helsingin valtatie, jonka päälle sairaala rakennetaan, olisi meri tai virtaava vesi.

Rakennus nousee Turun Kupittaalle, aseman ja Tyksin vanhojen rakennusten läheisyyteen. Uuden sairaalan toisessa kyljessä on Medisiina D-rakennus, toisella puolella T-sairaala, jossa toimii muun muassa päivystys.

Kuva
T3-sairaalan julkisivun väripinnat kuvastavat rantapyyhkeitä. Samanlainen pinta tulee kummallekin puolelle rakennusta.

Uuden T3-sairaalan julkisivua koristavat värikkäät pinnat, jotka kuvastavat rantapyyhkeitä. Toistaiseksi väripinnat näkyvät vain, kun ajaa sairaalan alta Turusta poispäin. T3-sairaalan hankejohtaja Timo Seppälä Tyksistä kertoo, että vastaava pinta tulee toisellekin puolelle taloa.

Kuva
T3-sairaalan hankejohtaja Timo Seppälä Tyksistä (vas.) ja Hartelan vastaava työnjohtaja Kai Österlund ovat tyytyväisiä julkisivun ilmeeseen. Arkkitehdin visiossa värikkäät pinnat kuvastavat rantapyyhkeitä.

– Talon huipulta ympäristöä valaisee majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on virtaavaa vettä. Haluttiin luoda mielikuva urbaanista turvapaikasta, joka sairaala on. Ajatus ohjaa ulko- ja sisäpuolisten suunnitteluratkaisujen ulkonäköä, Seppälä kertoo.

Talon tarinan ovat luoneet arkkitehti Mikko Sinervo ja taidekoordinaattori Matti Tainio.

Kun astuu sisään keskeneräiseen sairaalaan, ei vielä näy mitään merellistä, vaan lähinnä paljasta betonipintaa. Seppälä kertoo, että jokaiselle kerrokselle tulee oma värinsä ja nimikkoeläimensä.

– Paljon tässä on tehtävää, ennen kuin ollaan valmiita, Seppälä toteaa.

Sitäkään ei vielä tiedetä, mikä sairaalan nimeksi tulee. Nimeä haetaan yleisökilpailun avulla.

Sairaala tulee palvelemaan isoa potilasjoukkoa. Uuteen sairaalaan siirtyvät muun muassa lastentautien, naistentautien ja synnytysten, korva-, nenä ja kurkkusairauksien sekä suu- ja leukasairauksien hoito.

Kuva

Hartelan Österlund kertoo, että tällä hetkellä tehdään väliseinämuurauksia, pintabetonilattiaa ja kevyitä väliseiniä. Myös tasoite- ja maalaustyöt sekä talotekniikan rakentaminen on aloitettu.

Osassa rakennusta ollaan jo varsin pitkällä. Pian valmistuvat ensimmäiset mallihuoneet, joiden avulla voidaan tarvittaessa vielä tehdä parannuksia potilashuoneisiin. Aiemmin huoneiden suunnittelussa käytettiin apuna virtuaalimalleja.

Sairaalaan on tulossa esimerkiksi perhehuoneita ja kodinomaisia synnytyshuoneita.

Toistaiseksi potilashuoneet ovat varsin karuja. Näkymä kolmannen kerroksen huoneen ikkunasta on kaukana merellisestä: ikkunasta näkyy suoraan parkkihalliin. Mukavammat maisemat yli Turun aukeavat ylemmistä kerroksista ja rakennuksen toiselta puolelta.

Kuva

Kävijän mieleen nousee kysymys, miten raikasta sairaalan ilma voi olla, kun alla kulkee vilkas valtatie. Seppälä kertoo, että rakennuksen suunnittelussa on käytetty Ilmatieteen laitoksen laskelmia siitä, mihin pakokaasut kulkeutuvat. Ilmanvaihtoaukot on laitettu riittävän ylös.

Ilmanlaatua aiotaan seurata, ja jos se ei ole tarpeeksi hyvä, sisäänottoaukkoihin voidaan asentaa suodattimia.

Päivänvaloa rakennukseen saadaan lasikatosta. Keskelle taloa tulee kaksi aulatilaa, jotka ovat avoinna ylös asti. Kun rakennus on valmis, aulassa voi viettää aikaa vaikkapa kahvitellen.

Kuva
Kuva
Tiedon koluksi kutsuttu väylä yhdistää T3-sairaalan ja Medisiina D:n (oikealla).

Uuden sairaalan potilaat voivat vain haaveilla vehreistä puistonäkymistä tai luonnonläheisyydestä. Sijainnilla on hyväkin puolensa: rakennus nousee aivan Tyksin muiden sairaaloiden viereen.

Seppälä kertoo, että yhdyskäytävällä yhdistetään esimerkiksi uuden sairaalan neljännen kerroksen 13 leikkaussalia viereisen T-sairaalan samalla kerroskorkeudella sijaitseviin 14 leikkaussaliin. Henkilökunta pääsee liikkumaan vaivatta rakennusten välillä ja tarvittaessa myös potilaita voidaan siirtää talosta toiseen.

Jo nyt tunnelia pitkin pääsee uudesta sairaalasta muihin sairaalarakennuksiin.

Uusi sairaala korvaa pitkälti U-sairaalan, joka on tunnettu sisäilmaongelmistaan.

– U-sairaalan tilat ovat sairaalatoiminnan näkökulmasta täysin vanhanaikaiset, teknisesti vanhentuneet ja tiloissa on viime vuosina ollut paljon ongelmia, Seppälä muistuttaa.

U-sairaalan käytöstä on päätetty luopua uuden sairaalan valmistumisen jälkeen.

– Todennäköisesti U-sairaala tullaan purkamaan, koska peruskorjauksessa voitaisiin säästää vain betonirunko. Runko on kuitenkin käyttökelvoton matalan kerroskorkeuden ja rakenneratkaisun takia. Se ei sovellu muuhunkaan kevyempään käyttöön, Seppälä arvioi.

Uusi sairaala valmistuu arviolta loppuvuodesta 2021. Se aiotaan ottaa käyttöön vuodenvaihteessa 2021–22. Oma ponnistuksensa tulee olemaan muutto: sen pitää sujua niin, ettei potilaiden hoito vaarannu.

https://www.ts.fi/lukemisto/4758471/Vid ... +hakusessa
hmikko, highrisejonne tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98883
Rakennukselle on nimittäin luotu tarina, jossa sairaala on kuin saari. Vilkas Helsingin valtatie, jonka päälle sairaala rakennetaan, olisi meri tai virtaava vesi.
Maukkaita sieniä ovat syöneet nämä tyypit.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä Tono
#99504
Noni, viralliseksi nimeksi T3-sairaalalle valittu: Majakkasairaala.

Jotenkin toivoisin, että tämä tarinoiden aika (myös) arkkitehtuurissa todettaisiin niin hölmöksi päälleliimaukseksi kuin se useimmiten onkin.

T3 oli toki tekninen ja kylmä nimi, mutta ahh niin kotoisa ja jo tunnistettava (ihan kuin U-sairaala, jota muuten alkaa tulla jo nyt ikävä kun on rakennuksena kuitenkin komea, eikä vain kermalla päällystetty laatikko).

:smt006
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11