Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä sekovene
#97942
"Väliaikainen" puisto on ihan ok, mutta kerrosneliömetrejä alueelle olisi saanut tulla enemmän. 1½/5.

Nämä asemakaavan mukaiset kanavat ja tekosaaret olisivat olleet vastuutonta rahankäyttöä ja muovista elvistelyä malliin Dubai. Eli omalla tavallaan ihan hienoja, mutta ymmärrettävästi nyt tyydyttiin vähempään. Poimintoja kaavan selostusdokkarista:

Kuva
Kuva
Kuva
tekijänä hmikko
#97943
Ei tällä nyt kyllä Dubain kanssa ole mitään tekoa. Töölönlahti on kuitenkin kiinni perinteisessä ratikkakaupungissa ja helposti jalan kuljettava. Eikä nuo altaatkaan Dubain asteikolla juuri kelpaa pullisteluksi.

Puisto on niin hyvällä paikalla, että siihen mun nähdäkseni ehdottomasti kannattaa panostaa. Nyt on todella syntymässä kasaantumisetuja siitä, että kirjasto, Musiikkitalo sun muut instituutiot ovat naapurissa. Hieno puisto olisi loistava lisä. Toki nykytilannetta on aika paljon mahdollista parantaa pienemmälläkin panostuksella kuin noiden altaiden rakentaminen, mutta mun puolesta hyvin voisi tehdä nekin.
veka, Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#97944
Samoilla linjoilla niin monen muun kanssa. - Selvä parannus entiseen, mutta valitettavan hukattu mahdollisuus. Sijainti ydinkeskustan ytimessä, mutta kantakaupunkia ei haluttu rakentaa. :/ Ei mikään alueen talo ole ruma, mutta sopisivat paremmin jonnekin Aviapolikseen, ehkä. Jotain Oslon Fjordcity-tyyliä tai Lontoon Paddingtonin aseman uudisrakentamista olisin tuonne kaavoittanut.
Avatar
tekijänä Krio
#97978
hmikko kirjoitti: 13.06.19 17:56 Linkkaan muutaman päivän viiveellä Arkkivahdin kommentin Hesarin juttuun, jonka loppupään hypetys tosiaan oli perin asiantuntematonta: Palatseja täynnään, tämäkö puisto?

Menee jo off-topikiksi, mutta lopetin Arkkivahdin tekstin tähän naurettavaan lauseeseen:
"Alvar Aallon kaunis suunnitelma tuhottiin myös massiivisella panetteluryöpyllä ja propagandalla, joka surullistutti maineikkaan arkkitehtimme."

Betonikansi autoineen ja käyttökelvottomia rakennuksia, juuh ei.
Clepe tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#98098
HS:ltä ei-niin-mairitteleva analyysi Töölönlahden väliaikaisesta puistosta.
Kaupunki
Helsingin paraatipaikalle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

Töölönlahden puisto on vihdoinkin valmis. Mutta missä ovat ihmiset?

Kuva

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006170891.html
Oma mielipiteeni hakee vielä muotoaan. Puistossa ei sinänsä tarvitse olla mitään "erikoista" ollakseen viihtyisä, aika yksinkertaisia nurmikko, puu ja istutus-kombinaatioita Helsingin klassiset viihtyisiksi koetut puistot ovat muutenkin ja jahka puuntaimet saavat mittaa, en usko tekosaarien olevan kriittinen tekijä mikä saa tai ei saa kaupunkilaisia ja turisteja nauttimaan puistosta, vaikka kanavan jossain muodossa soisinkin jonain päivänä toteutuvan.

Suurin Töölönlahden suhteen tehtiin jo kauan sitten, kun kaupunki ei halunnut jatkaa tiivistä keskustamaista rakentamista myös töölönlahdelle, vaan kaupungin arvokkaimmalle paikalle kaavoitettiin tehokkuusluvuiltaan hyvin esikaupunkimainen toimistotalojen rivistö. Sinänsä tyylikäs Oodi-kirjasto ei onnistu pelastamaan kokonaisuutta.
Viimeksi muokannut Urbaani, 12.07.19 05:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Xerdoz
#98099
Kuka suomessa haluaisi olla ulkona? 99% ajasta sää on aivan surkea ja en usko, että oodi houkuttelee asiakaskunnallaan paljoakaan normaaleja henkilöitä. Suurin osa ihmisistä viihtyy kapunkiympäristössä, jossa on mielenkiintoista näkemistä ja kokemista katujen varsilla, eikä peltoaukealla (ihme kyllä ei ole perinteistä suomalaista ryteikköä), jota ympäröi harmaat elementtilaatikot ja teollisuus-/varastohallien näköiset rakennukset irrallaan muusta kaupunkirakenteesta.

(Suurin osa oodin asiakaskunnasta taitaa koostua pyykkejä vessassa pesevistä romanialaisista ja meuhkaavista rikastuttajista.)
Klazu tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98101
Xerdoz kirjoitti: 12.07.19 05:16 Kuka suomessa haluaisi olla ulkona? 99% ajasta sää on aivan surkea ja en usko, että oodi houkuttelee asiakaskunnallaan paljoakaan normaaleja henkilöitä. Suurin osa ihmisistä viihtyy kapunkiympäristössä, jossa on mielenkiintoista näkemistä ja kokemista katujen varsilla, eikä peltoaukealla (ihme kyllä ei ole perinteistä suomalaista ryteikköä), jota ympäröi harmaat elementtilaatikot ja teollisuus-/varastohallien näköiset rakennukset irrallaan muusta kaupunkirakenteesta.

(Suurin osa oodin asiakaskunnasta taitaa koostua pyykkejä vessassa pesevistä romanialaisista ja meuhkaavista rikastuttajista.)
Sopii käydä katsomassa ennen kuin jauhaa täällä romanialaisista. Oodissa oli ensimmäisen neljän kuukauden aikana miljoona kävijää. He eivät kaikki olleet romanialaisia.

Romanialaisten ja muiden kodittomien kanssa on keskusteltu ja kaupungin kodittomille tarkoitettujen palvelujen aukioloaikoja on säädetty niin, että heidän ei tarvitsisi oleilla kirjastossa. Luemma tämä on myös toiminut.
Biosphere, hellakoukku, TurkuCubed ja 3 muuta tykkää tästä
tekijänä pallo
#98104
Tuossa hesarin jutussa on suoranaisia asiavirheitä. Suomessako tyhjän tilan pelko? Täälähän on lähiöt täynnä joutokäytössä olevaa maata ja peltomarketit ympäröity ei-millään. "Kaupunki muuttuu sellaiseksi, että talojen välissä olevat tilat ovat pieniä ja ahtaita" - mitääh?? Uudet alueethan nimenomaan on rakennettu huomattavasti leveämmällä katutilalla kuin aiemmin. Katsokaa kalasatamaa ja jätkänsaarta. Teillä on niin pyöräkaistaa, parkkipaikkoja, ajorataa, leveää jalkakäytävää ja pahimmillaan vielä joku viherkaistale talon ja jalkakäytävän välissä. Paloturvallisuusmääräykset sanelevat sen, että esim. korkeita taloja ei voi rakentaa kovinkaan lähekkäin. Myöskin korttelit eivät ole enää samalla tavalla umpinaisia kuin aiemmin, koska paloturvallisuusmääräykset yms.

Toinen asia lienee se, että Helsingissä on erittäin paljon vihreää ja puistoa. Tarvittiinko taas yksi lisää? Paikka on kieltämättä hieno, mutta vain jos puisto olisi tehty kunnolla ja kaupunkiin integroiden.
tekijänä hmikko
#98105
^ Omaankin silmään särähti tuo tyhjän tilan pelko. Kommentti ei oikein osu maaliin. Suomalaiset tunnetusti ovat tottuneet siihen, että vapaata kenttää on paljon, ja tämä näkyy sosiaalisestikin. Ihmiset pysyvät kauempana toisistaan julkisissa tiloissa kuin monessa muussa paikassa.

Luulen, että tuossa ajettiin takaa sitä, että Suomessa ei käytännössä ole esim. Hyde Parkin kaltaisia todella suuria kaupunkipuistoja, kun ei ole sitä ympäröivää tiivistä kaupunkiakaan samassa mitassa. Helsingin Keskuspuistoa en laske, se kun on luonteeltaan melko eri tapaus, eikä kantakaupungin ympäröimä. Hyde Parkissa tai vaikka Berliinin Tiergartenissa on laajoja nurmikenttiä, joilla ei ole sen tarkempaa funktiota, ja joita ei mitenkään päivittäin käytetä piknikkeihin. Tila on kaupunkilaisille silti erittäin tarpeellista, kun ympäröivä kaupunki on niin tiivis ja laaja, että vastaavaan avoimeen vihreään tilaan ei pääse välttämättä missään matkustamatta tuntia tms. Helsingin keskusta on tietysti sillä tavalla eri tapaus, että Helsingissä on rantaviivaa ns. tolkuttomasti, ja todella paljon avaria näkymiä sen ansiosta.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä Biosphere
#98106
Krio kirjoitti: 12.07.19 13:39
hmikko kirjoitti: 12.07.19 13:17 Hesari kertaa puiston halpatoteutuksen historiaa: Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan
Kommenteista löytyy useampi viesti, että puistossa ei hengata koska hanhien jätökset ja itsekin samaa mieltä. Tappaisivat hanhet ja keräisivät paskan pois niin puistoihin tulisi taas ihmisiä.
Helpompaa olisi kylvää niittyä puistoihin ja istuttaa puita. Hanhet viihtyvät lähinnä avoimilla alueilla tai rannan välittömässä läheisyydessä, sillä niissä on helpompi havaita petoja ja päästä pakoon. Runsaan kasvillisuuden täplittämät alueet eivät kelpaa hanhille, ellei ihan vieressä ole rantaa. Lisäksi hanhien tappamiseen ei tule EU:lta lupaa, joten kyse on siltä osin turhasta toiveesta.
tekijänä kaupunkilainen
#98112
Eikö hanhia voisi metsästää paikallisesti haittojen ehkäisemiseksi, kuten Virosssa tehdään.

Toinen mahdollisuus päästä niistä eroon on palkata joku häätämään ne vaikka koiran avulla.
Avatar
tekijänä veka
#98114
Omilla kulmillani Kaivarin rannassa hanhien ulosteita sentään siistitään ajoittain haravoimalla rantaraittia. Mutta eihän se mihinkään riitä. Koko Kaivopuiston valtava nurmikkoalue on näiden siivekkäiden terroristien hallinnassa. Ja sama näyttää olevan tilanne myös Töölönlahden suunnalla, kuten pari vuotta sitten ennusteltiin. Espoossa sentään hätisteltiin hanhia koirien avulla toukokuun lopulla, mutta en osaa kertoa, ovatko pysyneet poissa.

Helsingin asenteista kertoo kaiken kaupungin ympäristökeskuksen julkaisu 11/2013. 40-sivuinen raportti ehdottaa mm. seuraavaa:
Hanhien ruokailua nurmialueilla voitaisiin rajoittaa mekaanisin estein poikasaikaan, jolloin sekä emot että poikaset ovat lentokyvyttömiä. Esteenä voi toimia joko aita tai muunlainen vähintään n. 30 cm:n korkuinen rakenne, jonka yli hanhet eivät pääse kiipeämään.
...
Tutustuimme kolmeen kohteeseen, jossa ihmisten ja hanhien välisiä konfliktejaon esiintynyt ja joilla hanhiaitoja voitaisiin käyttää pitämään hanhet poissa tietyiltä alueilta. Kohteet olivat Villa Vuosanta Uutelassa, Kaivopuisto Etelä-Helsingissä sekä Hevosenkenkälahden uimaranta Lauttasaaressa. Villa Vuosanta oli näistä selvästi pienialaisin, ja hanhiaidan rakentaminen olisi helpoiten toteutettavissa. Kaivopuistossa ja Hevosenkenkälahdella ongelmat aidan toteutuksen suhteen olivat yhtäläisiä, sillä aidan reitillä kulkee useita ulkoilureittejä ja yksi autotiekin. Ulkoiluteiden kohdalla aita tulisi korvata joko portilla tai hanhiportaalla, jotka eivät saisi kuitenkaan haitata ulkoiluteiden käyttöä. Etenkin Kaivopuistossa aitaa on vaikea saada teiden vuoksi niin yhtenäiseksi, että hanhien pääsy sen taakse olisi taatusti estetty. Suuremman mittakaavan hankkeessa tämä voisi johtaa tilanteeseen,jossa aidan taakse päässeet hanhet joutuvat satimeen aidan taakse, jolleivät ne löydä reittiä takaisin.
...
Hanhiongelmaa voitaisiin lieventää myös luomalla niistä positiivinen kuva markkinoinnin ja brändäyksen avulla.
https://www.hel.fi/static/ymk/julkaisut ... 1-13.pdf

Jos joku poliitikko uskaltaisi ehdottaa valkoposkihanhen statuksen muuttamista riistalinnuksi, ääniä voisi Helsingissä tulla mukavasti.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48