Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä hmikko
#97159
pallo kirjoitti: 24.02.19 20:24 Ei kukaan poliitikko käytännössä päätä, mistä asiasta tulee "sijoitustuote".
Nykytila ei tosiaan liene kovin tietoinen lopputulema. Erinäiset kommenttaattorit ovat jo pitkään sanoneet, että maasta puuttuu asuntopolitiikka. Ongelma on tietysti laajempikin. Puuttuu myös terveydenhoitopolitiikka ja vähän joka muunkin alan politiikka, kun päätöksenteko on mennyt yleiseksi nokitteluksi, vatuloimiseksi ja lobbarien kirjoittamiksi lakiesityksiksi, jotka eivät mene eduskunnassa läpi.

Silti, uusien asuntojen määrästä ja koosta päätetään kaavoituksessa, tuettujen asuntojen määrästä pitkälti valtuustossa, ja asunto-osakeyhtiöiden verotuksesta eduskunnassa. Nämä ovat poliittisia päätöksiä ja niillä on luotu nykytilanne, vaikka ehkä tahattomasti, jossa asuntosijoitustoiminta pyörii uusissa yhtiöissä ilmeisesti lähes verottomasti, ja jossa pienistä asunnoista on pulaa.

Totta sekin, että pienten asuntojen buumi on jo ilmeisesti jäähtymään päin, ja jossain kohtaa saattaa tulla vuokraajan markkinat, ainakin pääkaupunkiseutua pykälää pienemmissä kaupungeissa.
veka, sekovene peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä hylje
#97220
Toinen meemi jota toistetaan asuntokeskusteluissa on ahneet markkinat. No joo, markkinat rakentaa sitä jota sijoittajat pitävät kaikista arvokkaimpana asiana. Mutta tämä ei ole asia jota pitäisi erityisesti kitkeä, koska vaihtoehtona on vielä huonommin rakennetut kämpät.

Kolmas juttu on se, että asuntopolitiikka olisi jotenkin tuuliajolla. Kyllä se on ihan tarkoituksella tehty sellaiseksi kuin se on. Yksikään normi, kaavoituspolitiikka tai rakennuslaki ei syntynyt taivaalta annettuna vaan ne on maan fiksuimpien ihmisten tekemiä ratkaisuja, joilla pyritään parantamaan maailmaa. Ja vastarinta yhdenkään asian muuttamiseksi on aivan uskomattomalla tasolla. Tahtotilaa siis riittää! Pysäköintinormin säätäminen alaspäin tai nollaan tiiviisti rakennetulla alueella pitäisi olla ihan läpihuutojuttu ja maalaisjärjen riemuvoitto, mutta mitäpähän sillä saralla on käynyt. Ei juuri mitään, ja sekin vaatii kauheaa kädenvääntöä. Suomessa ei olla yhteiskunnallisesti asuntopolitiikan armoilla, vaan asuntopolitiikasta on teräksenvarma ote. Ei asuntopolitiikan komentosillalla odoteta ketään ottamaan ruorista kiinni ja antamaan vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, vaan ruoriin pääsee vasta painimalla muut ensin irti.

Toteutuva asuntopolitiikka on toki aivan karmean huonoa nuorisolle ja muille marginaaliryhmille jotka haluavat tyhmiä ja outoja asioita asumiseltaan. Viheliäisintä on se, että tämä esitetään jonkinlaisena pakollisena pahana eikä jatkuvasti ylläpidettävän politiikan seurauksena. Ei siinä, että täältä marginaalista olisi todellisia vaikutusmahdollisuuksia.

Ja jotta tämä ei jäisi pelkäksi katkeraksi tuulimyllyjen haastamiseksi, pistän vielä ehdotuksen siitä mitä pitäisi tehdä: vähemmän asuntopolitiikkaa, enemmän yksilönvapauksia. Enemmän vapautta rakennuttajalle rakentaa niin kuin parhaaksi katsoo, niin paljon kuin näkee tarvetta. Politiikasta ei pääse koskaan kokonaan eroon, mutta sen pitäisi asennoitua mahdollistamaan ja nopeuttamaan, ei estämään ja hidastamaan. Kaavoituksessa pitäisi härnätä rakentajaa rakentamaan ehkä vähän enemmän kuin hän pelkällä liiketaloudellisella ahneudellaan muuten rakentaisi.
sekovene peukuttivat tätä
Tekijänä sekovene
#97241
hylje kirjoitti: 02.03.19 03:22 Kolmas juttu on se, että asuntopolitiikka olisi jotenkin tuuliajolla. Kyllä se on ihan tarkoituksella tehty sellaiseksi kuin se on. Yksikään normi, kaavoituspolitiikka tai rakennuslaki ei syntynyt taivaalta annettuna vaan ne on maan fiksuimpien ihmisten tekemiä ratkaisuja, joilla pyritään parantamaan maailmaa.
Joo. Ehkä enemmän niin päin, että asuntopolitiikasta puuttuu kokonaiskuva. Sen sijaan on paljon erinäisiä sektoriviranomaisia ja niiden tyrkyttämiä normeja. Esimerkiksi energiamääräykset taisivat syntyä jo joskus öljykriisin jälkimainingeissa eikä niistä ole sen jälkeen päästy eroon, vaan niitä on itse asiassa vain tiukennettu koko ajan. Nyt katsottuna tuo talojen energiatehokkuuden hienosäätäminen on ollut kallista ja typerää osaoptimointia, jonka olisi voinut välttää keskittymällä itse energiantuotannon tehostamiseen. Ydinvoimalla tuotettu kaukolämpö tarjoaisi puhdasta ja halpaa energiaa niin tehokkaasti, ettei siinä haittaa vaikka kämpät vähän vuotaisivat. Resurssit panostettiin väärin, kun päätettiinkin tehdä kaikista taloista ilmatiiviitä pusseja.
veka peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä Tande
#97729
Ylä-Malmilla, aseman lähellä sijaitseva 1-kerroksinen kenkälaatikko menossa purkuun lähitulevaisuudessa. Tilalle varsin linjakas kerrostalo liiketiloineen.

Kuvamalmi by Tande11, on Flickr
https://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/oas/1413-00.pdf
https://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/20 ... uonnos.pdf

Nykytilanne: https://www.google.fi/maps/@60.2522645, ... 312!8i6656

Kiitettävää kehitystä, mutta kaava vähän "postimerkkimäinen". Mielelläni olisin nähnyt koko korttelin saneerattavan Tikkurila-tyyliin, (maanomistussyistä ei tietenkään kovin realistista) joskin Helsingin malli jättää alueelle ajallista kerroksellisuutta joksikin aikaa. Toivottavasti vasta alkua, mitä tulee Malmin keskustan kehittämishankkeisiin alkavalla vuosikymmenellä.
Biosphere peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä Tande
#97779
Leppäsuon opiskelijakortteli täydentymässä yhdellä uudella kerrostalolla. Kaupunkikuvallisesti minimaalinen projekti, mutta voinee toimia jonkinlaisena pilottina täydennysrakentamiselle kantakaupungin sisäpihoilla ja muissa nurkkauksissa. -Potentiaalisia paikkoja lienee kymmenittäin, joskin ymmärrettävistä syistä tämä on helpoimpia toteuttaa.

Kuvaleppäsuo by Tande11, on Flickr

https://www.hel.fi/kanslia/fi/julkaisut ... 2019?&pd=v
https://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/20 ... lostus.pdf
hmikko, Biosphere, veka peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä MindW
#98290
Lapinlahdenkadulle suunnitellaan täydennysrakentamista liiketilasiiven paikalle. Hankekortti.
Kuva
veka, hmikko, Pyöröovi ja 1 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä veka
#98291
Kaikki uudisrakentaminen juuri tällä alueella tarkoittaa parannusta nykyiseen verrattuna. Jostain syystä Lapinlahdenkadun eteläpuolen talot ovat toinen toistaan huonommassa hapessa. Aikansa halvahkoa monistusrakentamista, ja omistusolot lienevät sellaiset, ettei talojen kunnosta näytä kukaan välittäneen vähääkään. Liekö jo odottelevat purkumahdollisuutta? Tässä tapauksessa nurin menee matala liikesiipi, joten uuden rakentaminen on joka tapauksessa erittäin kannattavaa. Mutta paha tuosta kuvasta on sanoa, onko pyrkimystä tyylikkäämpään ja kestävämpään rakentamiseen nyt enemmän. Vuokratalo näyttää olevan.
Avatar
Tekijänä Tande
#99404
Kaupunki julkaissut hahmotelmia Roihuvuoren alueen täydennysrakentamiseksi.
https://kartta.hel.fi/Applications/hank ... 23&map=yes

Parempi tämäkin kuin ei mitään, mutta aika varovaisella linjalla ainakin aloitetaan. -Merkittävät alueet jäävät suunnitelmien mukaan entiselleen ja yleinen metsälähiöluonne säilynee, ellei kaavailtuja kerrosneliömääriä hilata ylöspäin. Kriittisimpien kortteleiden kohdalla tutkisin purkavaa täydennysrakentamista Tikkurilan malliin. -Lisäksi kiinnittäisin huomiota alueen parempaan integroimiseen niin Herttoniemen, kuin Itäkeskuksen kanssa. Tällä hetkellä Roihis on varsin ikävästi erillinen lähiösaareke.

Olen ymmärtänyt Roihuvuoren osakkeiden kohonneen merkittävästi trenditietoisen keskiluokan silmissä ja kaikenlaista hipsteripöhinää onkin jo meneillään, joten kuumaa rautaa on kohtuullista takoa isolla vasaralla.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16