Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä veka
#97133
Todellinen kulttuuriteko, tulee melkein tippa linsiin. Ansaitsevat tästä arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon tms.
Avatar
tekijänä veka
#97263
Otin itekin talteen tuon linkin muistuttamaan, että Arlesissa on käytävä, kunhan Gehryn museorakennus valmistuu, ehkä ensi vuoden mittaan. Samaan reissuun voisi yhdistää myös Bilbaon G-museon, joka on vielä näkemättä. Ja sieltähän ei ole enää pitkä matka Figueresin Dali-museoon, joka puolestaan on jo lähellä Gaudin ym. Barcelonaa... Eli tämän valmistuttua Arles on pysyvästi maailmankartalla. Pieni, Porvoon kokoinen kaupunki Provencessa.

Löysin hyvinkin kiinnostavan NY Timesin artikkelin Arlesin museosta ja erityisesti sen kustantaneesta sveitsiläisestä (nyk. maailmankansalainen) taidemesenaatista Maja Hoffmannista. Arlesissa aika tuntui pysähtyneen kaupungin suureen poikaan van Goghiin (joka asui siellä runsaan vuoden parhaina alkoinaan), ja pikkukaupungin taidepiirit eivät oikein sulattaneet muualta tulevan rahoittajan suuria suunnitelmia ja tuttujen käytäntöjen murenemista. Olisipa tosiaan tullut Helsinkiin ja tuonut Gehryn mukanaan Eteläsatamaa katsomaan...

https://www.nytimes.com/2018/10/05/arts ... fmann.html
tekijänä hmikko
#97267
veka kirjoitti: 05.03.19 19:14 tuonut Gehryn mukanaan Eteläsatamaa katsomaan...
Olettaisin, että Gehry kyllä tuntee Eteläsataman. Alvar Aalto on yksi Gehryn esikuvista, ja hän on ollut Suomessa käsittääkseni useasti, pitkässä tv-haastattelussakin takavuosina. Hän on puhunut mm. siitä, että hän on henkilökohtaisesti varmistuttanut Aalto-säätiön henkilökunnalla, että luento, jonka hän sattui kuulemaan nuorena MIT:ssa, oli todella Aallon pitämä. Luento siis teki vaikutuksen, mutta hän ei ollut jälikäteen täysin varma, että luennoija oli juuri Aalto, kun oli sattunut paikalle puolijuoksua. Ilman museokilpailuakin, luulisin että hänen tienneen Enson talon, mutta olettaisin myös, että hän oli tietoinen Guggenheim-säätiön hankkeesta Helsingissä, hänellä kun on likeiset suhteen säätiön johtoon (Abu Dhabin museohanke 'kesken' eli jäissä). Muistaakseni häneltä kysyttiin, osallistuuko hän kilpailuun, ja vastaus oli ei - siis jo aiemmassa vaiheessa ennen kuin kilpailusta tuli 1700 ehdotuksen sirkus.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97268
pallo kirjoitti: 05.03.19 18:39 Jotain tuollaista sen guugelheiminkin olis pitänyt olla, että olis jaksanut kiinnostaa.
Varmaan joo, mutta suunnittelua vaikeutti monet ehdot. Lähtökohtana toivottiin jotain muuta kuin wow-arkkitehtuuria ja silti haluttiin mahdollisimman houkutteleva nähtävyys aitiopaikalle. Mitään Etelärannan rakennuskantaa ei saanut peittää museolla ja silti toivottiin paikalle maailmankuulua merkkiteosta. Ehkä Helsinki ansaitsee parkkipaikkansa Etelärannan tontilla, jääkööt sopivaksi muistomerkiksi Guggis-taistelutantereelle.
Avatar
tekijänä Urbaani
#97275
Siis mikäli rahoitus olisi kunnossa, Guggikselle tai jollekin vastaavalle massiiviselle kulttuurilaitokselle antaisin ehdottomasti Gehrylle pitkälti "vapaat kädet" toteuttaa Eteläsatamaan mitä parhaaksi näkee. Toimiston track record on käsittämättömän vahva, että hutin mahdollisuudet olisi aika olematon. Ymmärtäneekseni Gehryn trademark tyyli uppoaa aika hyvin myös muuten arkkitehtuurista täysin pihalla oleviin kadunmiehiin ja naisiin, joten perus vanhustenvaippa-itkua lukuunottamatta uskon kohteesta tulevan kaupungin ylpeys.

Gehry ei muuten ole ainoa mestariarkkiehti, joka jaksaa puurtaa vielä varttuneemmalla iällä. Luonnollisesti toimiston nuoremmat kolleegat tekevät ison osan käytännön duunista ja Gehryn työnkuvan oletan olevan varsin leppoisaa sisätyötä, mutta hän toimii hyvänä esimerkkinä niille, joille 65:kin on liian myöhäinen eläkeikä...

(Sorry kun rönsyilee keskustelu vähän ulkomailta Helsingin projekteihin. ;) )
tekijänä Xerdoz
#98315
Eivät ole tainneet jenkkilässä kuulla, ettei tuollaisia Art Deco - tyyliin vivahtavia rakennuksia saa nykyisin rakentaa. Ajattelisivat edes energiasäädöksiä. Edes elementtisaumoja eivät ole muistaneet jättää näkyviin.
TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Krio
#98316
Suomessa ei ainakaan saa rakentaa mitään kaunista tai käytännöllistä, muuten arkkitehdit kusee alleen ja huutavat valituksia erinäisiin oikeusasteisiin.
tekijänä bonk
#98330
Voi kun teidän valitus kuulostaa katkeralta.
Varmasti suomeenkin voisi tuollaista rakentaa ja arkkitehtejakin saattaisi löytyä, vaikka harva onkin kasvanut art-decon keskellä. Kuitenkin rakennusala tuntuu vaan painottavan hintaan. Tuo rakennus näyttää erittäin kalliilta rakentaa, siinä suurin pulma.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10