Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96149
Voisiko uhanalainen taimen viihtyä aivan kaupungin keskustassa? Tätä kokeillaan nyt Oulussa

Rakennettuun Oulujokeen yritetään istuttaa uhanalaista taimenkantaa. Tavoitteena on saada Oulujoen vaellustaimen kutemaan kaupungin keskustassa olevan puiston puroissa, joita on kunnostettu kesän aikana.

Kuva puiston purosta ennen muutostöiden alkua:
Kuva

Toiveissa on, että nyt istutettavien emokalojen poikaset leimautuisivat niin voimakkaasti Ainolanpuiston ja Hupisaarten alueen puroihin, että ne aikanaan merivaelluksen jälkeen palaisivat jatkamaan sukuaan samoihin maisemiin.

Kuva

Kalastus puistossa ja puroissa on kielletty. Tarkoitus on suojella uhanalaista meritaimenkantaa

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10434856
veka, Pyöröovi, 16valve tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96330
Lappi on nyt huipputrendikäs matkailukohde – ja se on merkittävää koko Suomen talouskasvulle

Lapin matkailu on kasvanut rajusti parin viime vuoden aikana, ja erityisen kovaa kasvu on ollut kansainvälisen kysynnän osalta. Suomi ei ole perinteinen matkailun suurvalta, mutta tilastokeskuksen mukaan majoituspalvelujen ulkomainen kysyntä kasvoi 16,8 ja kotimainen kysyntä 4,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä ylittää kirkkaasti muun Euroopan.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen painottaa menneiden sukupolvien työn merkitystä Lapin nykyisen menestyksen taustalla.
– Lapin matkailun historian merkitys on valtavan tärkeä nykyisessä kasvun vaiheessa ja menestystarinassa. Takana on vuosikymmenten työ, jossa pienillä perheyrityksillä on ollut suuri merkitys. Yritykset ovat nykyään suurempia, mutta se siemen on kylvetty pienien yritysten voimalla 1980 luvun alkupuolella.

Arktisuus on nyt kuuma trendi. Danske Bankin Pohjois-Suomen Finanssikeskuksen johtaja Kari Salmela toteaa, että ulkomaisen matkaajan näkökulmasta Suomessa on kaksi kohdetta ylitse muiden: Helsinki ja Lappi.
Helsingin valtteja ovat saavutettavuus ja pääkaupungin asema, Lappiin houkuttelee revontulet, erämaakokemus, lumivarmuus, eksotiikka ja mystisyys.

https://danskebank.fi/sinulle/artikkeli ... uskasvulle
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96341
Oulu sijoittaa tutkimukseen ja kehitykseen asukaslukuun nähden enemmän kuin mikään muu suomalaiskaupunki

KALEVA PÄÄKIRJOITUKSET 9.11.2018

Oulu sijoittaa tutkimukseen ja kehitykseen asukaslukuun nähden enemmän kuin mikään muu suomalaiskaupunki. Lähtökohdat menestykselle ovat hyvät. Pula kasvun rahoittajista on kuitenkin merkittävä jarru. Puoli vuosikymmentä jälkeen Nokian kännyköiden romahduksen Oulua voi edelleen syystä ja ylpeästi kutsua teknologiakaupungiksi. Esimerkiksi siksi, että IT-alan työpaikkojen määrä on ylittänyt Nokian huippuvuosien määrän jo ajat sitten.

Tuore tieto kertoo, että tutkimus- ja tuotekehityspanokset asukasta kohden ovat yhä Oulussa suuremmat kuin missään muussa Suomen kaupungissa (Kaleva 8.11.). Laskelmassa ovat yritysten ohella yliopisto ja julkinen sektori.

Absoluuttisin luvuin pääkaupunki menee toki pitkällä Oulua edellä, mutta asukasta kohden mitattuna Oulu päihittää Helsinginkin kirkkaasti.

Lue lisää:
https://www.kaleva.fi/mielipide/paakirj ... ta/809977/
Urbaani, TeppoTulppu tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96478
Ministeriö antoi poikkeusluvan mil­jar­di­hank­keel­le – Oulun uuden yli­opis­tol­li­sen sairaalan rakentaminen alkanee jo ensi keväänä

OULU 23.11.2018

Rakentaminen kestää kymmenisen vuotta ja uudisrakentamisen investointikustannus on noin miljardi euroa. Kyseessä on yksi Oulun seudun suurimmista rakentamishankkeista. Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma on tyytyväinen ministeriön päätökseen.

– Tämä on meille tärkeä viesti siitä, että olemme läpäisseet ministeriön tiukan harkinnan ja OYS 2030 -hanke on suunniteltu ja mitoitettu oikein vastaamaan Pohjois-Suomen erikoissairaanhoidon tarpeita. Tällä päätöksellä turvataan pohjoisen yliopistollisen sairaalan jatko ja olemassa olo, Luoma kiteyttää.

Lue lisää: https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/mini ... na/810853/

Kuvia ja muuta materiaalia: https://www.ppshp.fi/dokumentit/Kokousm ... 202030.pdf
TeppoTulppu tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#96869
Dragon Miningin rötöstely nostaa esiin kaivospolitiikan puutteita

Kaleva 3.1.2019 / Hanna Sarkkinen

Kaivosyhtiöiden vastuullisuudesta on viime päivinä käyty taas keskustelua kun Suomessa hääräävän autralialaisen Dragon Mining -yhtiön suunnitelma laittomasti tyhjentää Valkeakoskella sijaitseva kaivos on tullut julkisuuteen. Samainen yhtiö on Orivedellä kunnostautunut piilottelemalla jätteitä kultakaivokseen. Dragon Miningin röyhkeys on omassa luokassaan ja törmännee jo nykylainsäädännön rajoihin. Samalla se kuitenkin kertoo myös laajemmin Suomen kaivospolitiikan ongelmista. Heikolla moraalisella kompassilla varustetut yhtiöt saavat häärätä aika rauhassa ja valtio (eli veromaksaja) hoitaa ympäristöongelmista lankeavan laskun.

https://blogit.kaleva.fi/hanna-sarkkine ... 1546528187
Avatar
tekijänä Iggy.P
#97068
Uu­ti­sa­na­lyy­si: Oulussa on rakennettu en­nä­tys­tah­tiin – isot hankkeet siivittävät rakentamista jatkossakin

Nostureita riittää Oulun maisemassa paikoin ”metsiksi” asti. Rakentamisen painopistealueilla, kuten Toppilansalmen ympärillä, keskustassa, sen kehäalueella ja uusilla asuinalueilla vasara paukkuu ja taloja nousee vieri viereen. Yksi suunta rakentamisessa on ylöspäin. Se mahdollistaa tavoitellun keskustan ja lähialueen asukasmäärän nostamisen noin kymmenellä tuhannella.

Vireillä olevista hankkeista näkyvimpiä ovat asema-alueen Raksilan puolen rakentaminen mahdollisine areenoineen, Raksilan marketalueen uudistaminen, keskustan ja lähialueen täydennysrakentaminen, tori- ja tornihotellit sekä mahdollinen Rotuaarin kattaminen. Tiettävästi vireillä on sellaisiakin suurhankkeita, joista ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Lue lisää:
https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/uuti ... in/815002/
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97142
Aika häiritsevästi tuossa jutussa oli jätetty mainitsematta, että uusimmassa selvityksessä ratahanke oli todettu kannattamattomaksi. Aika kaukana tässä ollaan vielä tulevaisuudesta, jossa Lappi muuttuisi pohjoisen villiksi länneksi, vaikka moni kaivosyhtiö sinne toivookin pääsevänsä. En nyt yleensä puolustele isänmaallisesti Suomen hankkeita, mutta kyllä hallituksilla pitää olla oikeus selvittää vastaavia investointeja, jos hallitsevilla puolueilla on syitä epäillä niiden vaikuttavan merkittävästi valtiontalouteen. Nykytiedon puitteissa hanke näyttää kuitenkin aika hyödyttömältä.
Avatar
tekijänä veka
#97146
Tuo kannattamattomuus löytyy kyllä kirjoituksen perässä tulevista kommenteista, joita on ihmeen suuri määrä aiheen kaukaisuutta ajatellen. Ne ovat muutenkin mielenkiintoisia. Hyvin harva tuntuu tietävän Lapista yhtään mitään, mutta se ei varmantuntuisten mielipiteiden Tenojoen vuolasta virtaa hillitse.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#97445
Työperäinen maahanmuutto on maakuntakeskusten elinehto

Konsulttitoimisto MDI julkaisi helmikuun lopussa väestönkehityksen ennusteen, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2040 vain kolme selvästi kasvavaa kaupunkiseutua.
Pääkaupunkiseudun kasvu on omaa luokkaansa, mutta myös muissa kaupungeissa on kasvua. Tampereen kaupungin ennustettu väestönlisäys vuosina 2017-2040 on 12,4 prosenttia, Turun 10 prosenttia ja Oulun 8 prosenttia. Myös Jyväskylä ja Kuopio pärjäävät seutuina kohtuullisesti.

...

Työperäisen maahanmuuton roolin ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi Oulussa MDI:n ennuste lienee pahasti ala-kantissa, koska se pohjautuu vuonna 2010 alkaneeseen tarkastelujaksoon. Tuolloin Oulua koetteli poikkeuksellisen pitkä kielteinen rakennemuutos, joka oli seurausta matkapuhelinalan myllerryksestä. Ei ollut töitä, minkä seurauksena ulkomaalaisiakaan osaajia ei juuri tullut alueelle. Vuoden 2015 jälkeen Oulun seudulle on syntynyt jatkuvasti uusia tieto- ja viestintäteknologian työpaikkoja, ja tällä hetkellä ala työllistää enemmän kuin Nokia-vetoisina huippuvuosina.

...

Ouluun tulleista ulkomaalaisista merkittävä osa on muita kuin turvaa hakevia muuttajia. Esimerkiksi Oulun yliopiston henkilökunnassa on edustettuna 70 kansalaisuutta ja opiskelijoissa 89 kansalaisuutta. Näillä opin ja työn perässä tulleilla ei ole vaikeuksia sopeutua vallitsevaan kulttuuriin ja uuden kotimaan sääntöihin. Päinvastoin, heillä on kaikki taidot ja voimavarat rakentaa yhteiskuntaa positiivisesti.


Jouko Niinimäki - Oulun yliopiston lehtori, Suomen Kuvalehdessä 12/2019
Avatar
tekijänä Iggy.P
#97543
Rovaniemelle suunnitellaan jo toista tornihotellia: 26 kerrosta, luksushuoneita, kattouimala – ja paikka kaupunginvaltuuston kokouksille

Kotimainen sijoitusyhtiö haluaa rakentaa tornin Sampokeskuksen kylkeen ja kattaa osan Koskikadusta talvitoria varten:
Kuva

https://www.lapinkansa.fi/lappi/rovanie ... e-3518902/
16valve, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#100243
Sport Resort Ylläs Project - a major new development plan in Ylläs

Kuva

Sport Resort Ylläs Project is the biggest tourism resort development plan in Lapland. The project is a unique investment opportunity as participating investors and hotel operators will be shaping the whole resort and become a part of the tremendous growth in the area.

According to Osmo Virranniemi, the CEO of Iso-Ylläs Oy, the new project includes two hotels, luxury villas, a golf course, and several leisure facilities.

—It will increase the bed capacity by 10.000 beds (+80 percent) and expand the skiing slope capacity by 60 percent.

Virranniemi, together with Reijo Riila, is the founder of Sport Resort Ylläs. For about 30 years they have developed the destination from a small Lapland village to a popular downhill and cross-country skiing center.

—Since the 80’s a total of 100 million euros have been invested in the area. We have the strong local expertise and an understanding of the growth potential of the area.

Now, as tourism in Lapland shows steady growth, it is time for the next big step, says Virranniemi. The new project is a big step forward, with the total project volume including hotels, leisure facilities and ski lifts estimated to be 500-600 million euros.

Lapland offers unique winter and summer experiences in a clean and safe environment and stable growth for the tourism business.

Ylläs is the biggest skiing resort in Finland with 63 slopes and the best cross-country skiing track network in Finland. The resort is also located by Pallas-Yllästunturi National Park, the third-largest National Park in Finland. The two villages in the destination, Ylläsjärvi and Äkäslompolo, are connected by a 15 min drive on a scenic road.

Due to its location, Ylläs can guarantee snow during the entire winter season (Nov-May). Although winter is the biggest season, tourism in the summertime has shown clear positive development recently. Visit Ylläs, companies and local authorities are putting a lot of effort in further increasing the summer tourism.

— One example is the major development in mountain biking that is now underway in the destination. Ylläs has started a project to make the resort the most attractive mountain bike destination in Finland all year round.

Although Ylläs offers pure nature experiences in remote locations, it is perfectly accessible for domestic and international tourists. Kittilä airport and Kolari railway station are both easily accessed. Driving time is about 30 minutes by car, and there is a bus service from both locations.

According to Statistics Finland, there were 326.000 registered overnight stays in Ylläs in 2019. A little over half of the overnights come from domestic markets and the biggest international markets are UK, Switzerland, France and Germany. At the moment there are 19 hotels with 1.000 rooms in Ylläs, and many are small-sized hotel businesses. A large quantity of privately-owned cottages are excluded from the official statistics, and the total capacity is estimated to be around 23.000 beds.

— There has been a major increase in hotel demand over the last 10 years. Even though hotel demand has increased, the supply has been relatively stable. Thus, the hotel market in Ylläs offers opportunities for new projects, Virranniemi explains.

— Our vision is that Ylläs Sports Resort is Northern Europe’s most desirable holiday destination for active families all year round, states Virranniemi.

The master plan for the area is ready ,and it creates a whole new village center. The master plan has been approved by the council, and more detailed land-use plan is progressing.

Basecamp hotel is designed for action sport enthusiasts, and Eight seasons Lodge & Suites will provide most beautiful luxury hotel experience with a bath house. Additionally there will be a limited number of exclusive villas for purchase or rent, providing personalized services from the hotel.

Kuva

The new hotels shall reflect natural habitat through building materials and choice of colors, and they respond to wellness and mindfulness trends by offering quality food, relaxing seating areas, fitness and bathing facilities. The architecture will respond to the changing requirements by offering adaptable spaces and facilities.

— Market and potential analysis were made during the master plan process, concepts and architectural plans are ready and more detailed calculations will follow. We will be looking for investors and operators for two hotels, says Virranniemi.

https://www.lapland.fi/business/sport-r ... s-project/
jfo, arbs, veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101710
Kemiin nousee 1,6 miljardia euroa maksava tehdas, joka on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi

Metsäkonserni Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa uuden sellutehtaan Kemiin. Rakennusvaihe kestää noin 2,5 vuotta, ja tehtaan on määrä valmistua vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Kyseessä on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen kehuu uutista merkittäväksi koko Suomen teollisuuden kannalta.

Kuva

Luonnonsuojelijoille Metsä Groupin investointipäätös on pettymys. Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja Mika Flöjt sanoo, että suurinta huolta herättää luonnon monimuotoisuuden pieneneminen ja lajikato.

– Varmasti tämä on jäsenistölle Lapissa ja Pohjois-Suomessa pettymys, koska jäsenet ovat huolissaan Lapin metsien lajikadosta, jonka jo nykyinen metsätalous on aiheuttanut. Metsiä hakataan, avohakataan ja aurataan, tilalle istutetaan puupeltoja, Flöjt sanoo.

https://yle.fi/uutiset/3-11758602
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Jary
#101711
Iggy.P kirjoitti: 11.02.21 15:41 – Varmasti tämä on jäsenistölle Lapissa ja Pohjois-Suomessa pettymys, koska jäsenet ovat huolissaan Lapin metsien lajikadosta, jonka jo nykyinen metsätalous on aiheuttanut. Metsiä hakataan, avohakataan ja aurataan, tilalle istutetaan puupeltoja, Flöjt sanoo.
Niin asia on tärkeä, mutta arka. Otin tämän kuvan Ylläksellä jo kymmenen vuotta sitten, mitenkähän maisema on muuttunut tässä välissä? Tehokasta avohakkuuta sano....

Kuva
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Iggy.P
#101712
Aika raiskatun näköistä maisemaa. Metsäteollisuus tuo paljon rahaa Suomeen mutta on ikävää ajatella että metsistä tuotetaan valtavat määrät mainospapereita yms. sinänsä turhaa.

Minusta tuo tehdas kannattaisi rakentaa Ouluun. Silloin pohjoisen merkittävin kasvukeskus vahvistuisi ja pärjäisi kilpailussa paremmin etelän kaupungeille.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8