Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä hmikko
#96953
Lautakunnan listalla Vallilan pohjoisosan täydentelyä. Tämä on ollut Talossakin esillä luonnosvaiheessa jo aikaa sitten. Rakentamisen määrä näyttäis karsiutuneen jonkun verran, mutta en jaksa kaivaa vertailua edellisiin versioihin. Samassa satsissa mukana Mäkelänrinteen uintikeskuksen laajennus.

Kaavamuutoksen selostus

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Urbaani
#96956
16-kerroksinen torni ja kulmaa korttelimaisesti rajaava 4-6-kerroksinen osa vaihtuneet 13- ja 11-kerroksisiksi pistetaloiksi. Ei suunnitelma nyt mikään katastrofi ole, mutta vähän olisi tehoja saanut olla enemmän. Uimahallin laajennuksesta ei mitään pahaa sanottavaa.
tekijänä Punavuori
#97126
Ketjussa on välillä käsitelty onnistuneita(kin) esimerkkejä täydennysrakentamisesta. Eräs tällainen kohdelöytyy kantakaupungin ytimestä:
- Melkein Iso Roobertinkadun ja Fredan kulmassa sijaitsi kolho 60-luvun toimistotalo: https://bit.ly/2BJvaW8
- Toimistotalo saneerattiin alueella kipeästi kaivatuiksi pienasunnoiksi (suunnitelmat: https://bit.ly/2SPIYJc)
- Lopputulos (kts. erityisesti julkisivun ja sisäpihan kuvat): https://bit.ly/2V6nbJO

Kauneus on aina katsojan silmässä. Silti uuden rakennuksen fasadi on mielestäni esimerkki nykyajan asuntosuunnittelusta parhaimmillaan. Aiemman 60-lukulaisen nauhajulkisivun sijaan rakennus näyttää kapeiden ikkunoiden ja pellitysten ansiosta jopa sirolta, ja erottuu sopivasti - vaan ei liikaa - naapuruston taloista. Vaikka asuntojen vuokrat ovatkin yläkantissa alueen hintatasoon nähden, vaikuttaa kiinteistön vuokrausaste vähintään kohtuulliselta.

60-lukulaisen toimistotalon syvää runkoa on suunnitelmissa saatu hyödynnettyä yllättävän hyvin sijoittelemalla pienasuntojen kph:t ja säilytystilat lähelle "keskikäytävää". Pienenä miinuksena kerrospohja (8 asuntoa per kerros): ovien ääneneristyksestä riippuen ovien pauke ja käytävän äänet saattavat kantautua asuntoihin.

Kantakaupungista löytyy yllättävän paljon 60-luvun tyhjentyneitä toimistokiinteistöjä. Viime aikoina rakennuksia on muutettu hotellikäyttöön (esim. Teboilin talo ja naapurinsa Bulevardin loppupäässä). Näkisin silti mielelläni tällaisten asuinrakennusprojektien yleistyvän.
hmikko tykkää tästä
tekijänä hmikko
#97127
Punavuori kirjoitti: 21.02.19 21:41 Silti uuden rakennuksen fasadi on mielestäni esimerkki nykyajan asuntosuunnittelusta parhaimmillaan.
Julkisivu tällaiseksi muutokseksi ihan miellyttävä juu, mutta itse ainakin ymmärrän käsitteellä 'asuntosuunnittelu' jotain muuta. Nuo - anteeksi vaan - kopperot eivät kyllä ole mitään kummoista asuntosuunnittelua. Tietysti noista lähtökohdista ei varmasti voi odottaakaan hienoja ja hyviä asuntopohjia - 60-luvun syvärunkoinen toimistotalo, jossa yksi porraskäytävä, ja nykyisessä markkinatilanteessa keskellä Helsinkiä rakennuttaja haluaa rahastaa maksimaalisesti yksiöillä.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97128
Oon kyllä todella eri linjoilla nimimerkki Punavuoren kanssa. Nähdäkseni oman aikansa toimistolaatikkoon vaihtui nykyajan laatikkojulkisivu ja sisälle häpellisen tasottomat asunnot. Muutoksia toimistoista asunnoiksi pitäisi tehdä ainoastaan, jos varat ja kyvyt riittävät hankkeisiin. Tämäkin tapaus varmaan muuttuu joksikin aivan muuksi jälleen ~40-60 vuoden päästä ellei home löydä tietään aikaisemmin.
Avatar
tekijänä veka
#97131
Minusta muutos talon julkisivuissa on huomattava - ja parempaan suuntaan. Nykyisellän Iso Roba 30 taitaa olla kävelykadun ikävimmän näköinen rakennus. Sen sijaan muutos asuinvuokrataloksi tuo paikalle tosiaan järkyttävän pikkuisia asuinkopperoita. Eivät tällaiset asuintalot voi olla enää järkevää kehitystä, olkoon asuntopula millainen tahansa. Kyllä tässä eniten haiskahtaa yhteisillä (asumistuki) varoilla toteutettava keinottelu. Asialla on ammattiliittojen ym. omistama Kojamo ja sen uusi LUMO-konsepti.

Iso Roba 30 (2019-), kuva: arkkitehtitoimisto Stefan AhlmanKuva

Iso Roba 30 (1961-2019), kuva Finna, Helsingin kaupunginmuseoKuva

Iso Roba 30, kerrokset 2-4Kuva
hmikko, tissot tykkää tästä
tekijänä pallo
#97136
veka kirjoitti:Minusta muutos talon julkisivuissa on huomattava - ja parempaan suuntaan. Nykyisellän Iso Roba 30 taitaa olla kävelykadun ikävimmän näköinen rakennus. Sen sijaan muutos asuinvuokrataloksi tuo paikalle tosiaan järkyttävän pikkuisia asuinkopperoita. Eivät tällaiset asuintalot voi olla enää järkevää kehitystä, olkoon asuntopula millainen tahansa. Kyllä tässä eniten haiskahtaa yhteisillä (asumistuki) varoilla toteutettava keinottelu. Asialla on ammattiliittojen ym. omistama Kojamo ja sen uusi LUMO-konsepti.
Mitä? Vitsailetko? Keskikaupungillehan on eduksi että rakennetaan tiiviisti. Itse tykkään asua pienessä kämpässä suhteellisen pienen tavaramäärän kanssa. Valtiohan on pikemminkin pantannut miniasuntojen rakentamista. Hyvä että niitä viimein tehdään.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97137
pallo kirjoitti: 22.02.19 19:01
veka kirjoitti:Minusta muutos talon julkisivuissa on huomattava - ja parempaan suuntaan. Nykyisellän Iso Roba 30 taitaa olla kävelykadun ikävimmän näköinen rakennus. Sen sijaan muutos asuinvuokrataloksi tuo paikalle tosiaan järkyttävän pikkuisia asuinkopperoita. Eivät tällaiset asuintalot voi olla enää järkevää kehitystä, olkoon asuntopula millainen tahansa. Kyllä tässä eniten haiskahtaa yhteisillä (asumistuki) varoilla toteutettava keinottelu. Asialla on ammattiliittojen ym. omistama Kojamo ja sen uusi LUMO-konsepti.
Mitä? Vitsailetko? Keskikaupungillehan on eduksi että rakennetaan tiiviisti. Itse tykkään asua pienessä kämpässä suhteellisen pienen tavaramäärän kanssa. Valtiohan on pikemminkin pantannut miniasuntojen rakentamista. Hyvä että niitä viimein tehdään.
Kyselyissä ihmiset yleensä mieluiten asuisivat väljemmässä, jos heillä olisi rahaa siihen. Minikoppituotanto sopii varmasti tiettyyn elämäntilanteeseen, mutta silloinkin pitäisi turvata hyvä laatu ja erinomaiset jaetut tilat. Roban kopeissa "keittiö" on käytännössä makuuhuoneen/olohuoneen nurkassa, mikä on aika aniharvalle idea ihanneasunnosta.
Avatar
tekijänä veka
#97139
pallo kirjoitti: 22.02.19 19:01Mitä? Vitsailetko? Keskikaupungillehan on eduksi että rakennetaan tiiviisti. Itse tykkään asua pienessä kämpässä suhteellisen pienen tavaramäärän kanssa. Valtiohan on pikemminkin pantannut miniasuntojen rakentamista. Hyvä että niitä viimein tehdään.
Mukava kuulla, sillä olen tosiaan luullut, että kaikki asuisivat mielummin vähän tilavammassa asunnossa kuin ahtaassa, jos hintaero ei ole suuri. Omassa konmarituksessani en ole päässyt noin pitkälle. Ongelma tässä on, että hintakilpailu vuokra-asuntomarkkinoilla on niin monella tapaa vääristynyt, että vuokra ei laske samassa tahdissa asunnon koon kanssa. Noita pieniä kopperoita tehdään lähinnä ansioiden kasvattamiseksi. Itseäni rassaa ehkä vielä enemmän se, ettei pelkästään kopperoasuntoja sisältävä asuintalo liene kovinkaan mieluisa asumisratkaisu kenellekään muulle kuin talon omistavalle vuokranantajalle. Tuskin edes kaupungille. Miniasunto muun kokoisten joukossa on ihan ok, jos se on myös edullisempi. Mutta koko talo vain niitä ei ole tervettä kehitystä.
Avatar
tekijänä hylje
#97141
Pyöröovi kirjoitti: 22.02.19 22:24 Kyselyissä ihmiset yleensä mieluiten asuisivat väljemmässä, jos heillä olisi rahaa siihen. Minikoppituotanto sopii varmasti tiettyyn elämäntilanteeseen, mutta silloinkin pitäisi turvata hyvä laatu ja erinomaiset jaetut tilat. Roban kopeissa "keittiö" on käytännössä makuuhuoneen/olohuoneen nurkassa, mikä on aika aniharvalle idea ihanneasunnosta.
Jos olisi varaa enempään, moni varmasti ottaisi enemmän. Oli se koppi kuinka ei-haluttava ja epämieluisa kuin onkaan, se on silti riittävän hyvä jos joku siellä täysin vapaaehtoisesti asuu. Samalla rahalla saa aina isomman muuttamalla syrjempään, mutta syrjäisyyskin on ei-haluttavaa ja epämieluisaa. Mutta ihmisiä ei jostain syystä samalla tavalla nuhdella ja moralisoida, jos päättävät täysin vapaaehtoisesti asua syrjässä. Miksiköhän?

Ihannemaailmassa asuminen olisi halpaa missä vain haluaakin asua. Ja se on hyvä tavoite. Tähän tavoitteeseen päästään rakentamalla hurjan paljon. Hurjan paljon voidaan rakentaa, kun ei liikaa yritetä moralisoida ja säätää millaisia taloja tarkalleen rakennetaan. Pikkutarkkuus ja moralisointi ovat juurisyitä nykyiseenkin asumisen kalleuteen, kun riittävän hyvä ei ole riittänyt vaan pitää olla niin saatanan kaunista ja täydellistä (ja kallista).
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97143
@hylje sinun ajattelulla kadulla asuminenkin voidaan hyväksyä. Esimerkiksi täällä Lontoossa näkee jatkuvasti kodittomia, jotka toki voisivat löytää jonkin kolon jostain osasta köyhää Koillis-Englantia, mutta he varmaankin uskovat Lontoon tuovan heille edes jotain rahaa ja takaavan edes yksinkertaisen terveyshuollon. Minä en usko mihinkään täysin vapaaehtoiseen kehnoon asumiseen.

Olen samaa mieltä, että järkevämmän hintaisiin asuntoihin päästään rakentamalla huomattavasti enemmän. Samoilta asunnoilta voi kuitenkin varsin hyvin vaatia paljon enemmän, sillä nykyään rakennuttajat tekevät kehnoja tekeleitä päästäkseen mahdollisimman helpolla, jolloin asukkaat ja lopulta koko kaupunki kärsii.
tekijänä hmikko
#97144
hylje kirjoitti: 23.02.19 19:21 Mutta ihmisiä ei jostain syystä samalla tavalla nuhdella ja moralisoida, jos päättävät täysin vapaaehtoisesti asua syrjässä. Miksiköhän?
Kuka tässä on asukkaita nuhdellut tai moralisoinut?

Itse kommentoin edellä tuohon ajatukseen, että nämä ovat hyvää 'asuntosuunnittelua'. Yhteen suuntaan avautuva 20 neliön yksiö, jossa on kylppäri porraskäytävän vieressä ja minikeittiö asuinhuoneen seinustalla nyt ei todellakaan ole mitään uutta eikä ihmeellistä, ja useimmat opiskelija-asunnossa asuneet tietävät, millaista semmoisessa on asua. Itselläni on lajista kokemusta n. viiden vuoden ajalta, eri opiskelija-asunnoissa, Suomessa ja muualla. Pari vuotta Turun ylioppilaskylän vanhassa 60-luvulla valmistuneessa osassa, sekä peruskorjausta ennen että jälkeen. Sanoisin, että se Yo-kylän toteutuskin oli *asuntosuunnittelun* puolesta parempi. Toki sijainti ei ollut Iso Roobertinkadulla (Aurajoen rantamaisemissa kylläkin).

Jos moralisoida pitää, niin sitä, että rakentaminen ja asuntomarkkinat on poliittisin päätöksin saatettu tähän tilaan, että nästä kopeista on tullut tämmöinen sijoitustuote, jota todellakin tuutataan joka paikkaan. Siinä on nimenomaan koko ajatus asuntosuunnittelusta ohitettu. Markkinavoima ei ole luonnonvoima, näille asioille voi tehdä jotain. Ulkomailla on esimerkkejä.
veka tykkää tästä
tekijänä shameinyou
#97145
Luulen että hylje tarkotti enemmän tästä aiheesta vellovaa julkista keskustelua, missä kaiken maailman Vaattovaarat ulisee eri foorumeilla kuinka itsemurhakopit on kirjaimellisesti Hitler ja jokainen joka sellaisen valitsee on väärässä ja päästään vialla.

Siinä mielessä mielenkiintoinen vertaus, kun tosiaan jossain skutsissa kaikessa syrjäisyydessään ja masentavassa sisäsiittoisessa kyläyhteisössä elämänsä viettämistä ei samalla tavalla moralisoida. Tilaa on siellä paljon, mutta mitä tulee siihen itse pointtiin eli ihmisen psyykkeeseen ja mielenterveyteen, kumpi on parempi paikka asua? Jaa'a, riippuu varmaan ihmisestä. Mutta se syrjäinen perhesurmamökki on aika normalisoitu juttu Suomessa eikä siitä puhuta samalla tavalla "nuhtelemalla" kuin näistä tiiviin kaupungin itsemurhakopeista. Maan tapa ja perinteet jne tietty vaikuttaa.

Itse olen myös sellainen jolla on päässä vikaa ja joka budjaa mielellään mahdollisimman pienessä kämpässä (25m2 on sopiva, riippuu tietty pohjasta, uusissa asunnoissa 25m2 voi olla vähän nihkeä jos puolet kämpästä menee kylppäriin), mutta olen kyllä täysin samaa mieltä vekan kanssa siitä että tätä bisnestä ei voi missään nimessä jättää häikäilemättömien markkinoiden varaan. Tämä ahne rahastus missä neliöhintaa hinataan ylemmäs ja ylemmäs mitä vähemmän on neliöitä on kerrassaan oksettavaa ja se pitäisi jollain tavalla kitkeä pois, samoin kuin myös se että laitetaan talo täyteen miniyksiöitä.

Pieniä asuntoja pitää rakentaa enemmän, mutta ei noin. Monipuolinen asuntojakauma (mielellään myös hallintajakauma) pitää säilyttää jokaisessa talossa ja korttelissa sosiaalisista syistä, ja neliöhintojen pitää olla kohtuulliset verrattuna isompiin asuntoihin.
Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä pallo
#97153
hmikko kirjoitti:
hylje kirjoitti: 23.02.19 19:21 Mutta ihmisiä ei jostain syystä samalla tavalla nuhdella ja moralisoida, jos päättävät täysin vapaaehtoisesti asua syrjässä. Miksiköhän?
Kuka tässä on asukkaita nuhdellut tai moralisoinut?

Itse kommentoin edellä tuohon ajatukseen, että nämä ovat hyvää 'asuntosuunnittelua'. Yhteen suuntaan avautuva 20 neliön yksiö, jossa on kylppäri porraskäytävän vieressä ja minikeittiö asuinhuoneen seinustalla nyt ei todellakaan ole mitään uutta eikä ihmeellistä, ja useimmat opiskelija-asunnossa asuneet tietävät, millaista semmoisessa on asua. Itselläni on lajista kokemusta n. viiden vuoden ajalta, eri opiskelija-asunnoissa, Suomessa ja muualla. Pari vuotta Turun ylioppilaskylän vanhassa 60-luvulla valmistuneessa osassa, sekä peruskorjausta ennen että jälkeen. Sanoisin, että se Yo-kylän toteutuskin oli *asuntosuunnittelun* puolesta parempi. Toki sijainti ei ollut Iso Roobertinkadulla (Aurajoen rantamaisemissa kylläkin).

Jos moralisoida pitää, niin sitä, että rakentaminen ja asuntomarkkinat on poliittisin päätöksin saatettu tähän tilaan, että nästä kopeista on tullut tämmöinen sijoitustuote, jota todellakin tuutataan joka paikkaan. Siinä on nimenomaan koko ajatus asuntosuunnittelusta ohitettu. Markkinavoima ei ole luonnonvoima, näille asioille voi tehdä jotain. Ulkomailla on esimerkkejä.
Ei kukaan poliitikko käytännössä päätä, mistä asiasta tulee "sijoitustuote". Sijoitustuote varmaankin tulee hyödykkeestä, jota on liian vähän kysyntään nähden. Näinollen se, että pikkuasuntoja rakennetaan ei tee niistä sijoitustuotteena parempia. Päinvastoin, jos pikavaudilla rakennetaan vaikka 100 000 pikkuasuntoa helsinkiin niin tuskin sijoittajat odottavat niiden olevan erityisen hyvätuottoisia, koska niitä on riittävästi kysyntään nähden ja kohtuutonta hintaa ei saa revittyä.

Mielestäni kaikkia asumismuotoja olisi hyvä olla tarjolla hieman liikaa kysyntään nähden. Näinollen syntyisi kilpailua vuokrista ja asumisehdoista.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18