Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä hmikko
#96376
The Guardianin juttu syyskuulta Dundeen uudesta V&A-museon haarakonttorista. Suunnittelija Kengo Kuma.

https://www.theguardian.com/artanddesig ... waterfront

Tässä vois nähdä jotain vertailukohtia japanilaisten voittamaan suunnittelukilpailuun eräästä toisesta museosta satamatontilla. Dundeen tapaus näyttää kyllä kuvien ja videon perusteella onnistuneelta, ja toki paikkakin on monella tavalla väljempi ja helpompi kuin Helsingin Eteläsatama.

Kuva

Kuva

Kuva
veka, jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#96496
Tämä on siis jonkinmoinen moderni kaupunkibiitsi, aika hyvä ja vähällä vaivalla. Kööpenhaminaan ollaan puuhaamassa jotain vastaavaa, jos oikein muistan. Helsingissähän on onnistuttu tekemään keskustaan 'aito' hiekkaranta (Eiranrantaan), mutta on tämmöinen laituriversio ehkä jopa mukavampi. Vastaaavia saisi tulla useita ainakin Jätkäsaareen, mihin on kaavailtu niitä kaivattuja lankkulaitureita. Ja Kalasatamaankin, ettei tartte aina mennä Mustikkamaalle rantaa etsimään.
tekijänä hmikko
#96498
Tuo Tukholman kohde on Hammarbyn sulun vieressä kanaalissa Södermalmin ja Hammarbyn välissä, parin kilometrin päässä Viking Linen laiturista ja varsin kaukana mistään avomeren kaltaisesta paikasta. Jätkäsaaren rannat ovat aika paljon vähemmän suojaisia. Toki sinnekin ollaan rakentamassa kanaaleja ja altaita, ja näkyy Löylykin toimivan käytännössä avomeren rannalla.
Avatar
tekijänä 16valve
#96988
Näitä surullisen kuuluisia aavekaupunkeja on perinteisesti totuttu näkemään Kiinassa. Mutta kyllä Turkissakin osataan.
Iltasanomat kirjoitti:Rahat loppuivat: luksuslomakylä jäi puolitiehen Turkissa – näky kuin aavemaisesta Disneylandista

Ympäri talouskriisissä kärvistelevää Turkkia seisoo keskeneräisiä rakennelmia, kun rakennusbuumi vaihtui liiran hurjaan syöksyyn ja rakennuttajien velkaantumiseen.
YLÄILMOISTA katsoen ne näyttävät identtisiltä leikkitaloilta. Aivan kuin katselisi Disneyn uuden elokuvan kuvauksiin rakenteilla olevia lavasteita tai aavemaisen sadun kaunista, mutta hylättyä kylää.

Kyseessä on kuitenkin yksi esimerkki Turkkia koettelevista taloudellisesta kriisistä, joka iski eritoten buumissa olleeseen rakennusalaan ja jätti seurauksenaan keskeneräisiä rakennushankkeita ympäri maata.
TYHJÄNÄÄN seisovat minilinnat sijaitsevat lähellä Mudurnun kylää, joka on noin puolessavälissä matkalla Istanbulista Ankaraan. Luksusasuntoalueeksi aiottu hanke jäi puolitiehen, koska rakennuttaja meni konkurssiin, kirjoittaa brittilehti The Guardian.
Kylki kyljessä nököttävien linnojen rakentaminen on maksanut tähän mennessä arviolta 174 miljoonaa euroa. Nyt niiden tulevaisuudesta ei ole tietoa. Se, mitä tapauksesta seurasi on varoittava esimerkki maan velkaantuneille rakennuttajille.
Keskeneräisiksi jääneiden satulinnojen urakointi alkoi vuonna 2014. Tarkoitus oli rakentaa loma-asuntoja Saudi-Arabiasta ja Arabiemiirikunnista tuleville varakkaille turisteille.

Taloista myytiin vain kourallinen ja sittemmin monet sijoittajat ovat vetäytyneet hankkeesta The Guardianin mukaan. Brittilehti kirjoittaa rakennusfirmalla olevan 23 miljoonaa euroa velkaa.
Lisäksi Mudurnun kylän asukkaat eivät ole olleet kovin innoissaan rakennusprojektista. Heidän mukaansa se poikkeaa alueen perinteisestä arkkitehtuurista, Bysantin ajan ja ottomaanien rakennuksista sekä 600 vuotta vanhasta moskeijasta.

Linnaepisodin jälkeen Turkin hallinto on esitellyt uusia säädöksiä rakentamiselle, joiden tarkoitus on suojella perinteitä ja istua paremmin paikalliseen jo olemassa olevaan tyyliin.

Rakennuskupla puhkesi pahoihin ongelmiin
Rakennusalalla on eletty buumia Turkissa, kunnes maa joutui talousvaikeuksiin. Nyt moni suuri hanke nököttää tyhjänä ja keskeneräisenä paikoillaan.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on valtakautensa aikana kannustanut rakennusalaa ottamaan suuritöisiä hankkeita, joiden voi nähdä toimivan moottorina maan taloudelle.

Erdogan on Istanbulin entinen pormestari, joka on brittilehti The Independentin mukaan rakentanut aikanaan myös omaa mainettaan valtavien julkisten urakoiden, kuten lentokenttien, moskeijoiden ja siltojen rakentamisen edistämisellä.

Nyt heikentynyt liira on jättänyt monet yritykset kärvistelemään ulkomailta hankitun vieraan valuutan varaan tehtyjen lainojen takaisinmaksussa. Firmoja on mennyt nurin ja ympäri maata on ilmestynyt puolitiehen jätettyjä asuinalueita ja aavekaupunkeja.

The Independentin mukaan maan vuosia jatkuneen rakennusbuumin karahtaessa jopa muutama itse presidentin suosikkiprojekti pantiin jäihin taloudellisten ongelmien vuoksi.

Nosturit seisovat paikoillaan, mutta työmaa on tekijöistä tyhjä – ainakin toistaiseksi.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005981241.html

Kuva
Kuva: Iltasanomat

Karttalinkki kohteeseen:
https://www.google.fi/maps/@40.4430792, ... !1e3?hl=fi
AQ, Eeros tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#96989
Aika ällistyttävä paikka, vaikka ei olisikaan jäänyt kesken. Ei todeksi uskoisi ilman kuvia. Mutta onhan projektissa rahaa jo kiinni niin paljon, että joku varmaan jatkaa loppuun. Toinen asia on kuka tuonne haluaa mennä rahojaan kuluttamaan, vaikka tiet olisivatkin jo asfaltissa, nurmikot rullattu paikoilleen ja muutama dööneri kulmilla.
Avatar
tekijänä Kantti
#96995
Suomalaisella järjellä ajateltuna tulee vakavasti kysyneeksi, miksi ylipäätään joku haluaisi mennä keskelle Turkin maaseutua keskelle ei mitään?
https://goo.gl/maps/yDzYvVVRQGx
tekijänä hmikko
#96996
Oho. Paljon on kuultu valitusta modenististen laatikoiden kloonaamisesta, mutta äkkiseltään 300 x sama mini-disneylinna on kyllä hullumpi näky, siis psykedeelinen väärällä tavalla.
Avatar
tekijänä veka
#97021
Päivän Hesarissa on laaja kirjoitus upeine kuvineen Eero Saarisen tarunhohteisesta TWA-terminaalirakennuksesta JFK:n kentällä. Se on perinpohjaisen remontin jälkeen valmistumassa osana uutta 60-lukua henkivää lentokenttähotellia. Valitettavasti artikkeli on maksumuurin takana jo tuoreeltaan, mutta mm. hotellin omilta sivuilta löytyy jo tietoja komeudesta. Hotellihuoneissa on tietysti Saarisen ikonisia pöytiä ja tuoleja, jotka ovat edelleeen tuotannossa.

https://dynamic.hs.fi/2019/twa/?_ga=2.4 ... 1549104442

https://www.twahotel.com/

kuvat: TWA HotelKuva

Kuva

Kuva
TurkuCubed, AQ, Kivenhakkaaja ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä hmikko
#97075
Modernien klassikoiden muisteloiden hengessä osastolta toteutumattomat uudiskohteet maailmalla: The Guardian on julkaissut jutun Sydneyn oopperatalon suunnittelukilpailun ehdotuksista nykymallisine kuvasovituksineen. Tarjolla oli international style -laatikoita ja mm. sinfoniaorkesterin kapellimestarin oma postmodernistinen viritys.

https://www.theguardian.com/australia-n ... n-pictures
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#97078
Onpas mielenkiintoista. Kaikkein järkyttävin taitaa olla suunnittelukilpailussa toiseksi sijoittunut amerikkalaisarkkitehtien ryhmän ehdotus, joka muistuttaa lähinnä pölynimurin suodatinta. Se kai olisi voinut voittaa ja saatettu jopa toteuttaa ilman palkintolautakuntaan kuuluneen Eero Saarisen ratkaisevaa saapumista myöhässä mutta ajoissa Sydneyyn.
Avatar
tekijänä Eeros
#97094
Turkkijuttu on kyllä aivan poikkeuksellinen outo...

Eero Saarisen TWA-terminaali on yksi suosikeista mitä lentokenttäarkkitehtuuriin tulee. Ilahduttavaa, että jenkit osaavat arvostaa sitä myös.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10