Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Punavuori
#96503
Ihan kivannäköinen talo ulkoa - mutta yllättävän heikkotasoinen suunnitelma sisältä.

Kerrospohjien perusteella rakennuksen kustannuksia yritetään painaa alas. Jokainen porraskuilu hisseineen tuo kustannuksia ja vähentää myytävien neliöiden määrää. Tavallisesti tuollainen talo tehtäisiin nelirappuisena siten, että yhdessä rapussa olisi kuusi asuntoa. Raput siis menisivät "poikki" kummallisten väliovien kohdalta.

Kun kerrostasossa on 12 asuntoa, tulee hissin käytössä ongelmia. Ovet kolisevat, käytävät likaantuvat herkemmin suuremman käyttäjämäärän takia, ja kokonaisuudesta tulee herkästi opiskelija-asuntolan tai vuokrakasarmin oloinen. Pienissä huoneistoissa (24m2) invamitoitettu kylpyhuone syö turhan paljon neliöitä. Uskallan spekuloida, että nuo pienimmät kodit tuntuvat asujalleen "neliöitään pienemmältä".

Ylimmän kerroksen kattohuoneistot vaikuttavat ihan kivoilta, joskin turhaa käytävätilaa on runsaasti.
Avatar
tekijänä veka
#96688
Mitä kummaa on tuo aniliininpunainen pinnoite leikkipuistossa, värivirhe kamerassa? Eihän se voi olla lopullinen väri, eihän?
tekijänä JamoL
#96738
järvellä nukkuva kirjoitti:Ei jäänyt mieleen, mutta kyllähän Jätkäsaaressa on ihan tarkoituksella paljon kirkkaita värejä. Miksei sitten tuonväristäkin.
Kamera on tainnut hiukan ylikorjata, luonnossa se on aikalailla perustartanin värinen, ehkä vähän aniliinin suuntaan.
tekijänä hmikko
#96745
Hesarin juttu väreistä ja Jätkäsaaresta. Tähän on näemmä taas otsikkotoimittaja turauttanut pakollisen provokaation. Jutun teksti on ihan asiallista. Opin muun muassa, että Hietalahden telakkahallin sininen on taiteilijan valitsema, tarkoituksena pienentää jättimäisen koon vaikutelmaa.

HS: Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
Avatar
tekijänä veka
#96847
Nettiin on syksyn mittaan näköjään taas tupsahtanut uusi setti Ramboll Finland Oy:n tuottamia ilmakuvia Jätkäsaaresta. Kuvista näkee hyvin, miten uudisrakentamisen painopiste on vähitellen siirtynyt Saukonlaiturin suuntaan Atlantinkadun maisemiin. Kuvat ovat marraskuulta. Niiden tekninen laatu on taas vaikuttava. Suosittelen.

https://www.flickr.com/photos/140831694 ... 593260038/
Biosphere, Pyöröovi tykkää tästä
tekijänä tunppi
#96852
Hienoja kuvia. Rakentaminen on tosiaan siirtymässä kohti saaren kärkeä, tosin ihan Välimerenkadulla on vielä useampi tyhjä tontti. Ensimmäinen korkea (12 krs) talo on rakenteilla mutta ne oikeasti korkeat ovat vielä vailla lopullisia kuvia, kaavassa niitä on tulossa palvelukeskuksen kohdalle eli Välimerenkadun ja Länsisatamankadun risteykseen, jonka lähelle on tulossa terassitalo.
veka kirjoitti:Nettiin on syksyn mittaan näköjään taas tupsahtanut uusi setti Ramboll Finland Oy:n tuottamia ilmakuvia Jätkäsaaresta. Kuvista näkee hyvin, miten uudisrakentamisen painopiste on vähitellen siirtynyt Saukonlaiturin suuntaan Atlantinkadun maisemiin. Kuvat ovat marraskuulta. Niiden tekninen laatu on taas vaikuttava. Suosittelen.

https://www.flickr.com/photos/140831694 ... 593260038/
Avatar
tekijänä veka
#96853
Jep. Myös sen Peabin 12-kerroksisen viereen tuleva Hartelan 16-kerroksinen Pollari on näköjään jo rakenteilla. Valmistuttuaan se on eteläisen kantakaupungin korkein asuintalo. Nykyisen ratikoiden päätepysäkin paikalle rakennettavaan palvelukeskukseen on tosiaaan ehkä parin vuoden kuluttua tulossa kolme tornitaloa, joista korkein taitaa olla yli 20-kerrroksinen.
Avatar
tekijänä Urbaani
#96857
Odotan kyllä Jätkäsaaren keskuskorttelin tarkempien suunnitelmien julkistamista innolla. Odotukset ovat kirjaimellisesti korkeat, erityisesti kun lasikatto on alueen osalta rikottu. Satametrinenkään ei olisi puolestani liian korkea, erityisesti kun sijainti on Clarionia kauempana vanhasta keskustasta ja lähelle (myös Ruoholahden puolelle) on tulossa runsaasti korkeampaa rakentamista. -Ja onhan ihan naapurissa ollut vuosikymmenet 150-metrinen Salmisaari B.
Avatar
tekijänä veka
#96982
Kiitos hienoista kuvista. Miten kummassa saat kopterit, kamerat ynnä muut toimimaan näissäkin keleissä?

Ylimmässä kuvassa korkein uusi talo naapureineen on Saton vuokra-asunto- ja Hitas-tuotantoa. Jossain on näkynyt arvelua, että korkein olisi ehkä hybridi, ts. siihen tulisi myös omistusasuntoja, mutta tietoja ei löydy. Joka tapauksessa siihen tulee kuvassa näkyvien 12 kerroksen päälle vielä kaksi lisää, vaikka kaavan mukaan rakennuksen tulisi olla 12-kerroksinen. Lisäkerrokset tehdään lautakunnan päättämällä poikkeusluvalla. Ne ovat ainakin havainnekuvien mukaan alempia kerroksia korkeampia, joten talo nousee hyviin mittoihin. Kuten muistetaan, tämä on se Saton 75-vuotisjuhlan merkeissä järkätyn kansainvälisen suunnittelukilpailun voittanut kohde, vaikka ei välttämättä uskoisi. Alimmissa kuvissa näkyvä korkein keltainen nosturi on Hartelan 16-kerroksisen asuintalon työmaalla. Nämä 14- ja 16-kerroksiset talot ovat valmistuttuaan Etelä-Helsingin korkeimmat asuinrakennukset.
Janne_H, Raimo Miettinen tykkää tästä
tekijänä Domo
#97005
Edellisessä viestissä mainittujen lisäksi korttelin toisessa päässä oleva torni on saanut myös lisää korkeutta. Aikaisemmissa kaavakartoissa kerrosluku oli 12 tai 13 nyt kerroslukua osoittava luku on poistettu ja sen tilalle on tullut räystäslinjan korkeutta osoittava +60.00. Hyvää kehitystä Jätkässä.
Avatar
tekijänä veka
#97010
Mainitsemasi Atlantinkadun eteläpäässä rannalla oleva rakennus on tosiaan voimassa olevissa kaavoissa vielä 13-kerroksinen. Siitä ole kovin helppo löytää tietoja, koska lopullinen kaava yhä puuttuu. Karttapalvelun kaavatietoihin on kuitenkin laitettu valmiiksi uunituore asemakaavan muutosehdotus ja siihen liittyvä selostusluonnos, jotka on päivätty 22.1.2019 eli puolitoista viikkoa sitten. Hanke lienee menossa lähiaikoina lautakuntaan.

Ehdotuksen mukaan torni olisikin kaavassa 15-kerroksinen, ja sellainen löytyy myös Arkkitehdit Korhonen-Penttinen -toimiston laatimassa havainnekuvassa. Muutama kerros on normia korkeampi, joten talon korkeus vastaa hyvinkin 16-kerroksista. Mutta ei siinä kaikki. Selostuksesta nimittäin löytyy tällaisiakin mainintoja: "Kaavaratkaisu mahdollistaa aiemmassa asemakaavassa määritellyn rakennusoikeuden rakentamisen rakennusalojen puitteissa rakentamisen volyymin säilyessä alueen hengen mukaisena. Korttelin rakennukset ovat 8-17 kerroksisia. Korkein 17–kerroksinen osa sijoittuuMadeiranaukion laidalle." Sekä: "Hyväntoivonpuiston laidalle suunnitellaan kahdeksankerroksista asuinrakennusta ja Madeiranaukion laidalle kahdeksantoistakerroksista asuinrakennusta."

Jos tämä kaavamuutos hyväksytään, rantatornista on tulossa jopa 17-18-kerroksinen. Se olisi Jätkäsaaren ja samalla Etelä-Helsingin korkein asuinrakennus. Helsingin kaupunki omistaa tontin maa-alueen. Stiftelse Brita Maria Renlunds minne sr:llä, Ålandsbankenin asuntorahastolla ja Svenska Handelshögskolan (Hanken):illa on suunnitteluvaraussopimus tonttiin. Tämä hanke siis toteutetaan ruotsinkielisellä säätiö- ja pankkirahalla. Rakennus tulee erittäin näkyvälle paikalle Helsingin eteläkärkeen. Itse ainakin toivon hartaasti, että sen ulkoasuun panostetaan kunnolla ja kaikella osaamisella. Mikään peruslaatikko ei tule kysymykseen näin ainutlaatuisella paikalla.

Kuva

Kuva

Kuva
Pyöröovi tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#97016
Länsisatama on kuin onkin saamassa ihan kelpo skylinen maamme mittakaavassa. Jo mainittujen pikkutornien lisäksi kun lähitienoolle on tulossa Ruoholahden uusi toimistoklusteri, Telakkarannan korkein ja Jätkäsaaren keskuskortteli. Nyt kun lasikatto on Jätkäsaaressa kunnolla rikottu, toivon ettei viimeksimainitun osalla aleta kursailemaan kerrosluvuissa. Tuskin ihan kokoluokkaa Redi (ilman jättikauppakeskusta), mutta 100 metriä ei olisi yhtään liikaa korkeimman tornin osalta.
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 132