Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Pyöröovi
#92918
Kyllä kilpailusta tuli mielestäni ulos paljon laadukkaampia vaihtoehtoja kuin lukuisista aikaisemmista foorumilla seuratuista. Seuraavat olivat omia suosikkejani.

#60 Samaa Kansaa - Yhdistää mainiosti Hakaniemen umpikorttelit Merihakaan ja tekee myös parhaansa rannan viihtyvyydeksi. Tehokasta ja urbaania.
Kuva

#38 Kolmas Aalto - Vanhaa kaupunkirakennetta jatkava malli, jossa olisi laajoja, avoimia umpikortteleita. Ehkä hieman tylsä, jos halutaan uudenlaista kaupunkia.
Kuva

#24 Helsinki-Kanava ja Neljä Hallia - Tämä olisi varmaan aika raju ratkaisu, täyttäen huomattavasti rantaa tehden Siltavuorensalmesta pkemminkin Siltavuorenkanaalin. Umpikortteleiden sijaan ehdotuksessa on nykyaikaisia viherkattokomplekseja ja paljon pöhinää. Suurena plussana ajatuksena on saada paikalle messuhalli, street-food -halli ja uimahalli ikään kuin Hakaniemen hallin jatkeeksi. Toteutus tietty erikseen...
Kuva

#8 Hakaniemenrannan urbaani koodi - Toinen kanaalimaisuutta suunnitteleva ratkaisu, jossa rantaa hyödynnetään kiitettävän vaihderikkaasti. Tiedä sitten miltä nuo etelän terasseja mallintavat rakennelmat vaikuttaisivat talven pakkasessa ja loskassa, mutta ainakin puolet vuodesta ihan pirteä paikka. Mukana myös mainio kävelysilta hotellilta Kruununhakaan.
Kuva

Toki mukana oli myös heikkoja ehdotuksia, kuten Merihaan hieman värikkäämpi jatke.
#53 Kuinka elää yhdessä
Kuva
Clepe, H.C. tykkää tästä
tekijänä janne7
#92931
Ehdottomasti umpikortteleita vaihtelevilla korkeuksilla tuohon paikalle, ei missäään nimessä erillisiä pistetaloja
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#94071
Jaahas, voittajaksi selviytyi työ nimeltä Cinque Palazzi. Parempia olisi ollut ehdolla... https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiy ... nnitteluun
ja täällä kuvia palkituista töistä https://helsinki.emmi.fi/l/KRzBdHTNrssV
Hakaniemenrannan kilpailusta laadukkaita ideoita jatkosuunnitteluun
Kuva
Hakaniemenrannan suunnittelusta järjestetyn ideakilpailun ovat voittaneet Arkkitehtitoimisto Harris–Kjisik Oy ja VSU maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Cinque palazzi.

Toiselle sijalle sijoittui Arkkitehtitoimisto Opus Oy:n ja maisema-arkkitehti Veera Tolvasen ehdotus Citadel. Kolmannen palkinnon saivat Arkkitehtitoimisto NOAN ja Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä ehdotuksellaan Samaa kansaa. Lisäksi kilpailun tuomaristo lunasti kaksi kilpailutyötä ja jakoi kaksi kunniamainintaa.
- -
Voittajatyö sai palkintolautakunnalta erityistä kiitosta Siltavuorensalmen ja sen rantojen muotoilusta, joka korostaa Kruunuvuorenselän suuntaan avautuvaa maisemaa.

Voittajatyössä Hakaniemen puoleinen ranta on kaupunkimaisesti rakennettu – rannassa on asuinkortteleita, joiden ensimmäiset kerrokset on esitetty kokonaan liiketiloiksi. Rakennusten edustalla on rantabulevardi, joka tarjoaa tilaa myös oleskelulle. Rantaa on porrastettu niin, että siellä pääsee veden äärelle. Merihaan edustalle on esitetty rantapuistoa.

Kruununhaan puoleiseen rantaan työ ehdottaa laajaa puistoa. Puistolle on saatu lisää tilaa siirtämällä Siltavuorenrannan liikenne kauemmas rannasta. Merihakaa vastapäätä olevaa satamaa on ehdotuksessa uudistettu – sinne esitetään muun muassa satamaverstaita tuomaan elämää alueelle.
- -
Vuosi sitten hyväksytty Hakaniemenrannan asemakaavan luonnos antoi lähtökohdat kilpailulle, ja kaavan työstämistä jatketaan nyt voittajatyön pohjalta.

– Kilpailun voittaneesta ehdotuksesta otetaan parhaat osat mukaan asemakaavaan, mutta sellaisenaan ehdotus ei toteudu. Ideoita poimitaan myös muista palkituista töistä, kertoo arkkitehti Perttu Pulkka Helsingin kaupungilta.

Asemakaava on tarkoitus tuoda kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn ensi vuoden alkupuolella.
hmikko tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#94077
Voittanut ehdotus "Cinque palazzi" ei ole minunkaan mielestäni paikan arvoinen. Parasta siinä on nokkelan nimen lisäksi Krunikan puolelle suunnitellut rantamakasiinit, joiden tunnelmaa hahmottaa viivapiirros. Tosin makasiinitkin tulisivat hankalaan paikkaan liikennöidyn väylän kainaloon (ylimmässä kuvassa oikeassa yläkulmassa). Ehkä niillekin löytyisi parempi paikka Hakaniemen puolelta. Sen sijaan "palatsit" edustavat sitä samaa tiilistä muurattua mahtipontista laatikkoarkkitehtuuria, jota on pian koko uudempi Helsinki täynnä alkaen Telakkarannasta, Jätkäsaaresta ja Kalasatamasta. Tämä on palkintolautakunnalta samalla vahva vinkki: tätä vaan lisää, niin hyvin menee. Mutta tällaiselle paraatipaikallekin, huh huh.

Tarjolla olisi ollut vaikka kuinka monta ehdotusta, joissa on persoonallisia, jopa leikkisiä rakennuksia, jotka antaisivat juuri tälle kaupungin osalle oman komean leiman. Palkituista on alla esimerkkinä ehdotus nimeltään "Sköne". Näin vaaativalle paikalle pitäisi rakentaa parasta mitä osataan. Nyt ei käy niin.

Cinque palazzi
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Sköne
Kuva

Kuva
tekijänä pallo
#94086
Samaa mieltä. Onpa valittu mitäänsanomaton ehdotus. Ei lainkaan esimerkiksi korkeusvaihtelua, eikä oikeastaan paljon muutakaan vaihtelua. Rantabulevardin talot näyttävät olevan kuin Ilmalan aseman toimistokeskittymästä.
Avatar
tekijänä Urbaani
#94087
Pitää yhtyä ylläoleviin mielipiteisiin. Tietysti tulee olemaan roima parannus nykytilanteeseen, mutta potentiaali luoda oikeasti mielenkiintoinen alue hukataan täysin.

Voittanut suunnitelma vaikuttaa todella "vanhanaikaiselta". Siis sen voisi hyvin luulla olevan vuodelta 2004, eikä 2018. Tasaisen tylsöö matalaa puoliavointa korttelia. Tulee Aurinkolahti ja Konepaja mieleen. Jos nyt ei näyttävää arkkitehtuuria, niin ainakaan tehojen suhteen ei olisi syytä säästellä, vaan kaavoittaa niin tiivistä, kun on nykytilanteessa mahdollista. Erityisesti Merihakaa lähellä oleviin kortteleihin olisi sopinut myös korkeampi rakentaminen, mitä joissain suunnitelmissa olikin kaavailtu. Vähän laihaksi jäi kilpailun anti.
tekijänä Biosphere
#94088
Katumiljöökin näyttäisi koostuvan pitkistä ja monotonisista seinämistä, pl. rantabulevardi. Tulee tosiaan huonolla tavalla mieleen aiemmin mainittu Vuosaari. Vähän kunnianhimoisempaa suunnitelmaa olisi tuo alue tarvinnut.
tekijänä HCB
#94092
Ei nyt kannata vielä heittää kirvestä kaivoon. Rakennusten lipullista arkkitehtuuria ja ilmettä ei ole vielä päätetty. Talojen lopullista korkeutta milläkään alueen tontilla ei ole päätetty. Vaikutteita otetaan muistakin kilpailutöistä. Kakkos ja kolmos sijoille tulleissa ehdotuksissa oli kummassakin hieman korkeampaa rakentamista seassa. Liiketiloja ja viihtyisää katutilaa halutaan. Hyvältä vaikuttaa, vaikka kisan voittaja ei ollut mun henk. koht. lemppari. Kolmanneksi tullut oli.
Avatar
tekijänä Kantti
#94094
Sköne näyttää hienolta ja uudenlaiselta! Pakko yhtyä vekan mielipiteeseen.
Avatar
tekijänä veka
#97514
Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on kerrassaan 283 sivua. Oliskohan kaikkien aikojen ennätys? Erityisen kiinnostavalta näyttävät rantojen ja rantapuistojen huolitellut suunnitelmat. Tosi hienoa, että tämä on näin hyvin mukana jo alusta alkaen eikä vain rakentamisen jälkeen hoidettava pakkopulla. Toivottavasti samalla tarmolla ja innostuksella suhtaudutaan myös Hernesaaren rantoihin. Ja kyllähän näistä visioista olisi hyötyä myös Jätkäsaaren puolella, vaikka siellä rakentaminen onkin jo käynnissä. Sen sijaan kaduilla jalankulkijoille tarjottava maisema ei houkuttele. Rakennukset ovat massiivisia ja yksitotisen näköisiä, eikä pienimuotoista elävöittämistä ole jaksettu miettiä tarpeeeksi.
Avatar
tekijänä veka
#97558
Tästä videopätkästäkin näkee, että varsinkin Hakaniemen puoleinen rantabulevardi talorivin edustalla kaipaa ideointia uudella otteella, etten sanoisi kansainvälisemmällä mutta ainakin iloisemmalla. Nyt näyttää niin perinteiseltä Suomi-rannalta että... Askeettista ja helppohoitoista. Tämähän on kuitenkin se paikka, johon aurinko paistaa aina ja joukot kokoontuvat nauttimaan elämästä. Ei se näin saa mennä. Viekää tämä vaikka opiskelijoiden työpajaan tms. ideariiheen.
Avatar
tekijänä Urbaani
#97562
Ihan jees, mutta vähän meh. Tuttua ja turvallista suomi-tyyliä suunnitelma. Sinänsä toteutuessaan perustyylikästä (vähän lisää tehoja kiitos), semi-kantakaupunkia, muttei sellaista, mikä saisi tulemaan alueelle varta vasten, saati mitään mikä tallentuisi turistien kameroihin. Hyvin ainakin tule sointumaan yhteen Merihaan kanssa.

Ilmeisesti (jalankulku)sillan rakentaminen Pitkänsillan ja uuden Hakaniemen sillan välimaastoon ei tule kysymykseen.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#97563
veka kirjoitti: 11.04.19 20:07 Tästä videopätkästäkin näkee, että varsinkin Hakaniemen puoleinen rantabulevardi talorivin edustalla kaipaa ideointia uudella otteella, etten sanoisi kansainvälisemmällä mutta ainakin iloisemmalla. Nyt näyttää niin perinteiseltä Suomi-rannalta että... Askeettista ja helppohoitoista. Tämähän on kuitenkin se paikka, johon aurinko paistaa aina ja joukot kokoontuvat nauttimaan elämästä. Ei se näin saa mennä. Viekää tämä vaikka opiskelijoiden työpajaan tms. ideariiheen.
Kilpailuvaiheessa oli muistaakseni paljon rikkaampia ehdotuksia, jotka olisivat täyttäneet maata ja luoneet puistoa myös Hakaniemenrannan puolelle, mutta voittajaksi haluttiin monotonista Helsinkiä jatkamaan Merihaan suoria linjoja. Muutenkin sääli, ettei Helsingin tärkeisiin puistoihin ja rantoihin voida investoida erillisinä projekteina, vaan ne nähdään väistämättä osana jättimäisiä kaavoituksia. Mikä on Hakaniemenrannan tarina? Miksi se saisi ihmiset pysähtymään, kun nyt rannat ovat tyhjinä? Vähän pelkään, ettei havainnekuvan ihmismäärää rannalla nähdä juuri koskaan.