Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Pyöröovi
#93506
Älkää vielä raapustelko hautakiviä!

https://www.lansivayla.fi/artikkeli/618 ... nto-espoon
Puretaan, valitetaan, puretaan, valitetaan – Vuosikymmenen kestänyt vääntö Espoon kaupungintalosta jatkuu

Kymmenen vuoden vääntö Espoon kaupungintalosta jatkuu. Kuusi yksityishenkilöä on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston tammikuisesta päätöksestä, jossa se äänin 56–19 päätti purkaa vuosikymmenen Espoon keskuksessa tyhjillään seisoneen kaupungintalon.

Valitus on jätetty hallinto-oikeuteen 9. maaliskuuta.

– Espoon kaupungille on juuri lähtenyt lausuntopyyntö valitukseen. Lausunnon antamisen takaraja on 24. huhtikuuta, hallinto-oikeudesta kerrotaan.

Normaalisti valitusten käsittelyaika lausuntojen saamisen jälkeen on keskimäärin puoli vuotta.
Avatar
tekijänä Urbaani
#93507
Kuinka realistista siis olisi, että vanhaan kaupungintaloon saisi tulevaisuudessa jotain kannattavaa toimintaa? Rakennus kun on seissyt iät ja ajat tyhjillään ja remontointi tulisi maksamaan maltaita ja mansikoita. Tietty voihan talon jättää pelkäksi historialliseksi monumentiksi Colosseumin tai Stonehengen tapaan, mutta tähän tarkoitukseen tontti on aika arvokas. Kyseessä on tietysti arkkitehtooninen merkkiteos, mutta vähän epäilen silti, kuinka moni ulkomaalainen turisti tai paikallinen lähtisi varta vasten taloa ihailemaan. Unescon maailmanperintöluetteloon on vielä matkaa.
tekijänä hmikko
#93508
Aikajänne näkyy olevan aina muutama kuukausi kerrallaan, mikä ei herättäne intoa kovin monessa mahdollisessa käyttäjässä. Kaupungin byrokratia tietty ei myöskään taivu kovin äkkiä vuokraamaan tms . tiloja, jotka on juuri päätetty purkaa.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#96277
Olen kävellyt tuosta ohi lukuisia kertoja rakentamisen aikana ja pidän kovasti alueen ulkonäöstä harjakattoineen. Ongelmana on, että rakennukset ovat turkasen matalia, ottaen etenkin huomioon vieressä olevan ylöspäin viettävän rinteen, joten kenenkään näkymiä olisi hyvin vaikea peittää. Naapuristakin löytyy 7-8 -kerroksista lähiökantaa... Varmaan autopaikat ovat ratkaisseet melkoisesti.
Avatar
tekijänä Urbaani
#96285
Samoilla linjoilla Pyöröoven kanssa. Sinänsä ymmärrän (joskaan en hyväksy), että nimbyjen pelossa vanhojen lähiötalojen lomaan tehtävä täydennysrakentaminen on pienemmässä mittakaavassa, mutta kun kyse on ihan uudesta korttelista on paikoin vain 2.5-kerroksinen ratkaisu aika mitäänsanomaton. Kauttaaltaan pari kerrosta enemmän ja kulmiin kunnon tornit! Siinä se.

Ilmeisesti kaikkia parkkipaikkoja ei tuolla paikalla voinut toteuttaa pysäköintitaloon, mikä olisi osaltaan mahdollistanut varmasti myös astetta tehokkaamman rakentamisen. Muutenkaan näitä urbaaniutta latistavia massiivisia parkkikenttiä ei mielellään näkisi enää toteutettavan 2010-luvulla ihan raskasraideasemien läheisyydessä... No. Kai pitää vain hyväksyä, että Espoo laahaa kaupunkisuunnittelussa aina sen puoli vuosikymmentä Helsinkiä ja Vantaata jäljessä. Arkkitehtoonisesti kortteli on sinänsä mieleeni. "Perustyylikästä" modernia lähiörakentamista, mikä ei juuri herätä tunteita mihinkään suuntaan.
Avatar
tekijänä veka
#96287
Tuo keskentekoinen (?) vihreä rakennelma näyttää ainakin ulkoisesti parkkitalolta, johon nuo näkyvissä olevat kärryt kai mahtuvat, kunhan valmistuu. Vai onko tuolla tosiaan tönön lisäksi myös ulkopaikkoja? Se tuntuisi kyllä niin entisaikojen meiningiltä.
Avatar
tekijänä Urbaani
#96288
veka kirjoitti:Tuo keskentekoinen (?) vihreä rakennelma näyttää ainakin ulkoisesti parkkitalolta, johon nuo näkyvissä olevat kärryt kai mahtuvat, kunhan valmistuu. Vai onko tuolla tosiaan tönön lisäksi myös ulkopaikkoja? Se tuntuisi kyllä niin entisaikojen meiningiltä.
Näin itse oletin. Olen liian laiska selvittämään millaisella autopaikkamitoituksella ko. kortteli on kaavoitettu, mutta olettaisin ratkaisun olevan melko konservatiivinen. Meh-fiilikset todellakin. Ei mikään totaalikatastrofi, mutta sijaitakseen ihan raskasraideaseman vieressä ja vieläpä Espoon "keskustassa" (Siis eikö hallinnoliisen keskuksen voisi siirtää muualle, oikeasti. Ja brändätä Espoon Keskuksen uudelleen) on lopputulos aika heikko, vaikkapa Tikkurilaan verrattuna.
Avatar
tekijänä Oskari
#96302
Hallinnollinen keskus on ollut tuolla puolentuhatta vuotta; siirtämisestä tuskin mitään hyötyä.

Eipä ole muuten Tangon torneista kuulunut mitään pitkään aikaan. Entressen jatke asuintaloineen saattaa olla tulossa, mutta aika hiljaista sekin.
Avatar
tekijänä veka
#96999
Suvelasta ryhdytään nyt purkamaan kourallista 70-luvun vuokrataloja, ja niiden tilalle rakennetaan uudet. Viikonvaihteen Länsiväylä-lehdessä oli hankkeesta kirjoitus, joka sai ainakin meikäläisen miettimään maailman menoa. Siinähän ei ole mitään uutta, että kunnallinen toimija - tässä tapauksessa Espoon Asunnot Oy - ei pidä taloistaan parempaa huolta, vaan koko juttu on suunniteltu kertakäyttöisyyden varaan. Rakennetaan vain 40-50 vuodeksi ja sitten puretaan, mikä lienee kansantaloudellisesti vähemmän fiksua. Sen sijaan operaation markkinointi ikään kuin vastauksena asukkaiden toiveisiin tuntuu ylimieliseltä ja lähes järkyttävältä. Siis että porukka oikeasti haluaisi asua kompaktisti mielummin 40-45 neliön kaksiossa kuin 20-25 neliötä isommassa. Eiköhän kyseessä ole vain hinta, minkä kirjoituksessa haastateltu Kummonen sentään mainitsee. Nyt saadaan pienestä kämpästä nyhdetyksi sama vuokratuotto kuin ennen isommasta. Vai olenkohan vain vanhanaikainen? Lihavoinnit omiani.
Aika ajoi Suvelan väljyyden ohitse – purettavien asuntojen tilalle pienempiä
...
Suvelan Kirstinharjussa on alkamassa poikkeuksellinen kokonaisen kerrostalokorttelin purku-urakka. Neljä Espoon Asuntojen vuokrataloa puretaan uusien tieltä. Taloissa on yhteensä 253 asuntoa.

Korttelin kohtaloksi koitui vuokralaisten nykymakua vastaan sotivat väljät neliöt. 1970-luvun talojen yksiöt ja kaksiot eivät ole nykymakuun. Kaksiot ovat jopa 25 neliötä isommat, kun verrataan nykyrakentamisen trendiin.
– Onko pienempien asuntojen kasvanut kysyntä seurausta siitä, että ihmiset haluavat asua tiiviimmin vai johtaako asumisen kalleus siihen? Uskomme, että kyse on jälkimäisestä, Kammonen sanoo.
– Nyt halutaan 40 neliön kaksioita, koska vuokra määräytyy neliöiden perusteella.

Kammosen mukaan myös perheasuntojen kysyntä on pienentynyt dramaattisesti vuosikymmenien aikana.
Purettavissa taloissa on reilusti perheasuntoja. Martti Turunenkin asuu nykyään yksin 75 neliön kolmiossa. Suvelaan halutaankin saada enemmän yksiöitä ja kaksioita.

Vielä 1980-luvulla vähintään kolmen hengen asuntokuntien määrä oli liki puolet. Nyt heidän määränsä on laskenut alle neljännekseen. Samassa ajassa yhden hengen asuntokuntien määrä on noussut vajaasta 30 prosentista jo lähelle 45 prosenttia.

Espoon Asuntojen nykyisestä asuntokannasta yksiöitä tai kaksioita on 61 prosenttia. Yhden tai kahden hengen ruokakuntia on puolestaan jo 80 prosenttia nykyisistä asunnonhakijoista. Kaikkiaan vuokra-asunnon hakijoita on jonossa liki 6 000.
– Asumisen elinkaari näkyy meillä. Suurin osa hakijoista on nuoria. He haluavat tiiviitä asuntoja, kertoo asiakkuusjohtaja Lotta Funck.
...
Ennen Suvelan purku-urakkaa Espoon Asunnot on purkanut yhden talon Kolkekannaksentieltä.
– Tavoitteemme on, että voisimme ehkäistä alueiden eriarvoistumista. Suvelassa ei ole ollut vielä ongelmia, Kammonen sanoo.

Suvelan purettavien talojen vuokrat olivat noin 10 euroa neliöltä.
– Uusissa kohteissamme vuokramme on 13,5–15,5 euroa neliö, Kammonen kertoo.
http://www.lehtiluukku.fi/lue/lansivayl ... 03012.html
Pyöröovi tykkää tästä
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11