Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä henkka
#72003
Ei nyt varsinaisesti satelliittikuvia, vaan ilmakuvia Tampereesta kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Idean sain sekoveneen postaamasta linkistä, jossa vertailtiin Yhdysvaltojen Keski-Lännen kaupunkien kehitystä 60 vuoden aikana. Ja kun muistin että Tampereen kaupunki on julkaissut ilmakuvia eri vuosikymmeniltä avoimena datana, niin tein sovelluksen, jolla voi vertailla kyseisiä ilmakuvia helposti keskenään.

Tampere (noin) kymmenen vuoden välein

Lähinnä minua kiinnosti se kuinka pahasti Paasikiven-Kekkosentie murjoi Petsamoa mutta samalla tuli kyllä huomattua kuinka aution oloisiksi Amuri ja Tammela muuttuivat kun vanhat umpikorttelit purettiin.

Ainahan tällaiset ovat jatkuvassa kehitysvaiheessa, joten jos on havaittavissa toimimattomuutta, niin saa ilmoittaa.
tekijänä Joggeri
#72010
henkka kirjoitti:Ei nyt varsinaisesti satelliittikuvia, vaan ilmakuvia Tampereesta kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Idean sain sekoveneen postaamasta linkistä, jossa vertailtiin Yhdysvaltojen Keski-Lännen kaupunkien kehitystä 60 vuoden aikana. Ja kun muistin että Tampereen kaupunki on julkaissut ilmakuvia eri vuosikymmeniltä avoimena datana, niin tein sovelluksen, jolla voi vertailla kyseisiä ilmakuvia helposti keskenään.

Tampere (noin) kymmenen vuoden välein

Lähinnä minua kiinnosti se kuinka pahasti Paasikiven-Kekkosentie murjoi Petsamoa mutta samalla tuli kyllä huomattua kuinka aution oloisiksi Amuri ja Tammela muuttuivat kun vanhat umpikorttelit purettiin.

Ainahan tällaiset ovat jatkuvassa kehitysvaiheessa, joten jos on havaittavissa toimimattomuutta, niin saa ilmoittaa.
Hieno toteutus! Jotenkin odotin massiivisia muutoksia kuvassa, mutta hämmästyksekseni Tampere on kortteleiltaan lähes identtinen nykyään, kun verrataan vuoteen -56! Toisaalta harmittaa kyseisen aikavälin pysähtyneisyys, mutta toisaalta voidaan ajatella olevan onni onnettomuudessa, ettei Suomella ollut varaa toteuttaa suuria muutoksia kaupungeissa, sillä todennäköisesti se näkyisi purettuna kaupunkina ja uusina moottoriteinä kaupungin keskustassa?? Jenkeissä noi muutokset kaupunkikuvassa on todella tuhoisia! Japaniin pudotettiin 2 purku-pommia, mutta omia kotikaupunkejansa saivat tuohottua ilman ulkopuolista apua. :shock:
tekijänä Hmm
#72643
Google on päivittänyt pk-seudun satelliittikuvansa viime kesänä otettuihin. Siellä näkyy hyvin moni rakennusprojekti ja äskettäin valmistunut uudisrakennus.

http://maps.google.fi (Jos haluaa nähdä satelliittikuvat ilman tie ym. merkintöjä täytyy käyttää classic-versiota.)
Avatar
tekijänä veka
#93603
Muutokset varsinkin isoilla työmailla näkee upeasti. Esim. Tapiolan keskustassa iso liikenneympyrä on 3d-kuvassa vasta rakenteilla, mutta 2d-kuvassa jo valmiina, Keilaniemessä Kehä 1:n tunnelityömaalla iso edistyminen kuten myös Kalasatamassa jne.
tekijänä hmikko
#93605
Töölönlahdella näkyy Keskustakirjaston ullakkokerroksen rakenteet vaiheessa ja kiistanalaisia suppailijoita lahdella. 3d-versiossa kirjaston tontti on vielä parkkipaikkaa.
tekijänä bonk
#93607
Auttakaa tyhmempää. Miksi en nää uudempia karttoja? Keskuskirjaston kohdalla normaalikartassa vasemmassa alakulmassa olevassa kuvakkeessa näkyy keskuskirjaston työmaa. Kun painan sitä siirtyäkseni sateliittikarttaan, paikalla on vaan vanhempi sateliittikartta parkkipaikkoineen. Kotitalonikin on vanhalla kartalla, tiedän kun on vielä julkisivuremontti omallakohdalla.

edit. valikosta saa 3d:n pois käytöstä. Löyty!
tekijänä sekovene
#93608
Jos Helsingin alueella haluaa muutoksia bongailla, niin kaupungin karttapalvelun ortoilmakuvat ovat edelleen paras väline. Ovat tarkempia ja ajallisesti kattavampia kuin satelliittikuvat. Vuoden 2017 ortokuvat ovat erityisen onnistuneita, kun taas Googlen uusimmissa on näköjään aika pahoja bloopereita joukossa, esim: https://goo.gl/maps/6aNTLNdjD4N2 vs. http://kartta.hel.fi/link/455E5P.

3D-malli googlella on kyllä paljon parempi kuin Helsingin scheisse.

Espoolla ja Vantaalla on myös noita HSY:n ottamia ortokuvia karttapalveluissaan, mutta ne ovat aika epätarkkoja lähelle zoomatessa.
veka, Clepe tykkää tästä
Avatar
tekijänä Urbaani
#93636
Jätkäsaari näyttää ortokuvissa aika jännästi edelleen pitkälti massiiviselta asfalttikentältä, jonne on vähän pykätty taloja. Hyväntoivonpuistoa kohtaan on allekirjoittaneella korkeat odotukset.
tekijänä sekovene
#95772
Helsingin karttapalveluun on näköjään tullut ortoilmakuvat keväältä 2018. Otettu nähtävästi joskus huhtikuussa. Vuoden 2017 kuvat ovat elokuun puolivälistä, joten kovin suuria muutoksia ei niihin verrattuna ole ehtinyt tapahtua. Paikoin hiukan bugisiakin nämä uudet: https://kartta.hel.fi/link/5mkMH4 (vaihtoehtoisesti Pasilan työmaalla aika-avaruudessa vääristymä).

Muutama hyvä bongailukohde, jossa talven aikana ehti tapahtua selviä muutoksia:
- eeppiset mittasuhteet saaneet katu-/putkityömaat Tukholmankadulla, Mechelininkadulla, Nordenskiöldinkadulla, Länsisatamankadulla, Manskulla jne. Näkyvät hyvin, kun puissa ei ole vielä lehtiä. Erottajan työmaa ei ollut harmillisesti vielä alkanut.
- Vilhonvuorenkadun jatkeen rakennustyömaalla asennettu paalulaattaa. Tilanne kaapeleiden kanssa on pysynyt sotkuisena ja taitaa olla sitä vielä tälläkin hetkellä. Valmistuukohan tuo ikinä? https://kartta.hel.fi/link/5mrwoe
- Meilahden vanhan siipirakennuksen purku Siltasairaalan tieltä
- Olympiastadionin remppa edistyy(?)
- Hakaniemen torin väliaikainen rakennus noussut
- Brahenpuiston uusiminen
- Keskustakirjasto noussut harjakorkeuteen
- Amos Rexin periskoopit tulleet näkyville
- Vaikka Kasarmitorin laidalle noussut uusi toimistotalo on kadulta katsottuna melko mitäänsanomaton, ilmakuvasta se erottuu hyvin: https://kartta.hel.fi/link/5ms373 Säännelläänköhän noita kattotekstejä mitenkään, ts. voisiko noita käyttää ilmaisena mainostilana?
- Pohjola-talon länsipuolen purku
- Itäkeskuksen City-Jätin purku
- Kannelmäen vanhan ostarin viimeinen osa ja Britannia RIP
- Punavuoren Telakkarannalta purettu paljon vanhoja
- Pakastamo Oy:n vanha teollisuusrakennus purettu Pitäjänmäen yritysalueelta ;o
- sr-2-merkinnällä varustettu vanha homehtunut satamarakennus purettu Kalasatamanpuiston länsipuolelta
- Kalasatamassa Verkkosaarenkanavan ja Nihdinkanavan linjaus tullut näkyviin, Itäväylän väliaikaisreitin poistuminen
- Westpron Portus-hanke keinotekoiselle niemelle Verkkosaaren eteläosassa on myös aika kunnianhimoinen ja toistaiseksi suhteellisen vähälle huomiolle jäänyt, vaikka näkyy metron ikkunasta hyvin. Muutos vuodesta 2017 on suuri.
- Jätkäsaaressa puistotyömaan pohjoisosan maansiirrot valmiita ja istutusvaihe juuri alkamassa: puiden ritilöitä on jo paikallaan.
- Jätkäsaaressa myös liikuntapuiston alueen pohjatyöt vauhdissa (toivottavasti myös tältä syksyltä tulee ortokuvia, tuonne jouduttiin futiskentän perustuksetkin paaluttamaan usean hehtaarin alueelta, koska tuossa Bunkkerin eteläpuolella on 30-luvun sekalaista täyttömaata, joka painuu jatkuvasti alemmas. Vuoden 1932 vs. 1943 ortoilmakuvista näkee täyttöalueen hyvin).
- Myös Vuosaaressa liikuntapuiston pohjatyöt alkaneet Porslahdentien varrella. Kaava näköjään vuodelta -99, joten sen kanssa ei ole kiirettä ollut.
- Veturitien linjaus alkaa hahmottua
- Pasilan läntinen lisäraiteen pohjatyöt lähes valmiit
- Töölönkadun pysäköintilaitos saamassa viimeistä silaustaan
- Keilaniemen "viherkansi"työmaan edistyminen näkyy osittain
- Puu-Myllypurossa useita taloja noussut tyhjästä
- Honkasuolla vastaavasti ei ole tapahtunut melkein mitään
- Ihmettelen tätä Kruunuvuorenrannan pohjoisreunan pientalokaavaa. Metsää kaadettu huolella eikä kysyntä näytä päätä huimaavan, kun neljässä vuodessa taloja on rakentunut noin kymmenen: https://kartta.hel.fi/link/5moXLY
- Gunillankallio myös melko kyseenalainen. Kruunuvuorenrannassa oli ihan riittävästi puhdasta asfalttikenttää, mutta silti piti mennä myös metsään
- Kuninkaantammessa näkyvissä vähän samaa kuin edellä: asfalttikenttälle kaavoitettu suhteellisen väljästi ja vastapainoksi rakennettu paljon metsään
- Laajasalon ostari edistyy
- Alppikylä, Ormuspelto ja Viikinmäki alkavat valmistua
- Itäväylän uuden rampin työmaamyllerrys Herttoniemessä
- Megahertsin tontti parturoitu
- Asuinrakentaminen Kivikon uuden liittymän vieressä etenee
- Näkyy myös miten Espoon puolella Vermon raviradan länsipuoli rakentuu.
- Lahdenväylän itäpuolelle, Malmin lentokentän kohdalle kymmenen vuotta tekellä ollut teollisuusalue saanut pari uutta hangaaria
- Uusi Varusteleka ja Autokeskus Konala Vihdintien varteen
- Länsimäentien varrelle tuleva pientaloalue Mellunmäen metroaseman eteläpuolella saamassa juuri katuja
- Huopalahden aseman eteläpuolelle tulevan tuhlailevan kaavan rakennustyöt myös lähteneet käyntiin. Onpa taas järkevää maankäyttöä: 4-kerroksisia pistetaloja 550:n varteen, aivan juna-aseman viereen.
-yms.

Aika paljon sitä ehtii maisemat muuttua noin kahdeksassa kuukaudessakin. Vaikea olisi huomata tai muistaa kaikkea meneillään olevaa ilman näitä ortoilmakuvia.
MindW, Clepe, Eeros tykkää tästä
tekijänä Hmm
#97724
Google on päivittänyt osan pk-seudun 3d-mallista viime kevään (2018) tilanteeseen, esim. Redi, Tripla, Lastensairaala ja Aalto-yliopiston päärakennus näkyvät nyt sen aikaisessa tilassa.

Suuri osa on kuitenkin vielä muutaman vuoden takaista kuvaa, esim. Jätkäsaari ja suurin osa Espoosta.

https://maps.google.com
tekijänä sekovene
#98357
Helsingin karttapalveluun on lisätty kevään 2019 ortokuvat kantakaupungin alueelta. https://kartta.hel.fi
Kuva
Koko kaupunkia ei tänä vuonna ilmeisesti kuvattu, mutta kantakaupungin lisäksi kuvattiin projektialueita, kuten Kruunuvuorenranta, Herttoniemi, Kuninkaantammi, Honkasuo jne. Lisätiedot tuolta: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2019-002276/

Päätöksen liitteenä on tällainen kartta:
Kuva
Oletettavasti muiden alueiden kuvat lisätään karttapalveluun lähiaikoina.

Suuria infraprojekteja, joiden edistymistä voi ihailla, ovat ainakin kanavat (Nihdinkanava, Verkkosaarenkanava, Saukonkanava), Pasilan Veturitie ja siihen liittyvä Teollisuuskadun tunneli, Porkkalankadun, Telakkakadun ja Hämeentien vesihuollon uusimiset ja Ahdinaltaan esirakentaminen. Oma suosikkini on kyllä Jätkäsaaren urheilupuiston paalulaatta. Ei ole ihan jokapäiväistä, että futiskenttä perustetaan paaluille.

Kuvissa on luonnollisesti hyvä resoluutio esimerkiksi googlen satelliittikuviin verrattuna, mutta liitoksissa on toivomisen varaa mm. Kalasataman keskuksen kohdalla. Kokonaisuudessaan jälki on ihan hyvää, mutta vuoden 2017 ortokuvien tasolle nämä eivät yllä. Huomion arvoista on sekin, että vaikka keväällä otetuissa kuvissa puiden lehdet eivät estä näkyvyyttä, talojen varjot ovat huomattavasti pidempiä kuin kesällä. Vaikea sanoa, kummasta on enemmän haittaa.
veka, hmikko, Janne_H ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä Arska
#98418
En oikei tiennyt mihin tämän laitan, mutta tämä ehkä lähimpänä edellisten viestien perusteella.

Osoitteessa https://jyvaskyla.kunta3d.fi/Map.html voi nyt tutustua Jyväskylän 3D-malliin ja kiertää ympäri kaupunkia. Malli kuvaa noin vuodentakaista tilannetta eli esim Kankaalla ensimmäinen torni on valmis mutta viereinen toimistorakennus ei vielä ole lähtenyt käyntiin. Hauska ominaisuus on se että malliin voi kuka tahansa massoitella rakenuksia ja rekisteröitymällä jakaa niitä myös muille mallia tutkiville. Nyt vaan piirtelemään torneja ympäri kaupunkia ja zoomailemaan miltä ne eri suunnista näyttäisivät :D

Kuva
Kuva
Kuva
Biosphere, veka, hactar tykkää tästä