Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#89350
Noniin tehdäämpäs tällekkin tosiaan uusi aihe, ettei muut ketjut sotkeennu näin isoon projektiin. Tästä on siis kyse:
Jättimäinen elämyskeskus suunnitteilla Turun ratapihan päälle – taustalla Koivu, Kodisoja ja Paananen
Turun ratapiha-alueen katteeksi suunnitellaan 480 miljoonan euron elämys- ja tapahtumakeskusta. Sen keskiössä olisi 10 000 katsojan areena urheilutapahtumia ja konsertteja varten.
Kuva
Turku saa kansainvälisesti merkittävän elämys- ja tapahtumakeskuksen ratapiha-alueelle 2020-luvulla, jos sijoittajien kaavailut toteutuvat.

Suunnitteilla on perhematkailuun suunnattu elämyskeskus sekä uusi, noin 10 000 katsomopaikan monitoimiareena. Areena olisi erityisesti jääurheilun tarpeisiin, mutta sillä järjestettäisiin myös konsertteja ja muita suuria yleisötapahtumia. Lisäksi alueelle aiotaan rakentaa tornihotelli matkailun tarpeisiin.

Hankkeen taustalla ovat Ilkka Paananen, Saku Koivu sekä Mikko Kodisoja.

– Haluamme olla monipuolisesti mukana kehittämässä Turkua liike-elämän, kaupan, asumisen, kulttuurin ja matkailun vetovoimaisena keskittymänä. Turku Ratapiha -hanke antaa erinomaisen mahdollisuuden kotikaupunkimme kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, toteaa sijoittajakolmikko tiedotteessaan.

Lisäksi hankkeen esiselvitysryhmässä ovat olleet Timo Everi ja hankejohtaja Ilkka Kilpimaa. Esiselvitys on tehty tiiviissä yhteistyössä VR Groupin kanssa, joka on käynnistänyt hankkeen.

Monitoimihallista on tarkoitus tulla HC TPS:n uusi kotiluola.

– Toteutuessaan tämä hanke luo myös HC TPS:n toiminnalle maailmanluokan puitteet, ja erinomaiset edellytykset kehittyä Euroopan huippuseuraksi, jonka toimintaympäristöstä haetaan oppia läheltä ja kaukaa. Turussa avautuu mahdollisuus ottaa isoja askeleita jääkiekon ja muun urheilun kehittämiseksi, jatkaa kolmikko.

Hankesuunnitelman mukaan Turun ratapiha-alueen rakentaminen on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin arvo on noin 480 miljoonaa euroa. Vuotuinen kävijätavoite on noin viisi miljoonaa kävijää.

Kaupunkikeskusta laajenee uudella kaupunginosalla

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mukaan ratapiha-alueen hanke istuu hyvin kaupungin tulevaisuusvisioihin ja laajentaa keskustaa yhdessä Logomon alueen kanssa. Alueelle muotoutuu kilpailukykyinen kokonaisuus erilaisten tapahtumien järjestämiseen Turkuhalliin ja Logomoon yhdistettynä. Samalla parannetaan entisestään turkulaisten liikuntapaikkaolosuhteita.

– Ratapiha on edelleen Turun keskeisin, osin hyödyntämätön ns. brown field -alue. Turusta puuttuu kansainvälisessä mittakaavassa houkutteleva, erilaisten tapahtumien ja ympärivuotisen perhematkailun keskittymä. Logomo on rakentanut loistavasti Turusta tapahtumien kaupunkia, nyt tätä kehitystyötä on syytä jatkaa eteenpäin, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turku Ratapiha -hankkeen esiselvitys toimii kehityssuunnitelmana, joka käynnistää konkreettisen keskustelun eri osapuolien kanssa hankkeen toteuttamisesta. Kaupunkikeskustan laajeneminen Turun ratapiha-alueelle synnyttää myös uuden noin 1 000 asukkaan kaupunginosan.

– Alue on nyt suurilta osin vapautunut VR Groupin omasta käytöstä ja kaupungin kanssa on tutkittu erilaisia vaihtoehtoja ratapiha-alueen kehittämiseksi. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että nyt on löydetty toiminnallisesti ja taloudellisesti toteutuskelpoinen ratkaisu, joka samalla tukeutuu vahvasti Turun kaupungin visioihin kaupungin kehittämiseksi, sanoo VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen tiedotteessa.
Kuva
Rakentaminen alkaisi vuonna 2020

Hankkeen työllisyys- ja verovaikutus olisi merkittävä: esiselvityksessä tehtyjen arvioiden mukaan rakennusaikainen tulo kaupungille olisi 17,6 milj. euroa, ja sen työllistävä vaikutus 2 600 henkilötyövuotta.

Toiminnan aikainen vuosittainen verotulo kaupungille olisi noin 4,8 milj. euroa, ja sen arvioidaan tuovan noin 790 työpaikkaa.

Hankkeen esiselvitys ja suunnitelma esiteltiin maanantaina Turun kaupunginhallitukselle ennen sen julkistamista.

Seuraavassa vaiheessa tavoitteena on käydä tarvittavat neuvottelut ja sopia alueen maankäytön ehdoista, kaavoituksen käynnistämisestä ja kaupungin roolista hankkeessa muilta osin. Maa-alueen omistaa VR Group ja suunnitelman mukaisesti rakentaminen alueella voisi alkaa vuonna 2020.
Toivotaan että hanke toteutuu! Tässä olisi kyllä aihetta järjestää ihan kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, jotta saataisiin tasokasta ja komeaa...Ei sillä että kuvissa näkyvä olisi jotenkin huono, mutta nähtäisiin että olisiko vielä parempia tarjolla.
vl tykkää tästä
tekijänä Turisti
#89354
Turussakin aletaan vihdoin heräilemään uudelle vuosituhannelle. :-) Hieno homma, Suomi tarvitsee ennakkoluulottomia projekteja! Ja kyllähän nuo laivahommat, lääketiedehässäkät yms. luovat hyvää pohjaa uudelle tulemiselle. Kunhan jätetään se perinteinen turkulainen veivaaminen vähemmälle.

Näistä tiedon murusista pystyy helposti näkemään, että aika alkuvaiheessa ollaan ja aikataulu on kyllä aivan huumoripohjalla. Luonnokset on vedetty kasaan jonakin iltapäivänä (eli niiden arkkitehtuurinen kommentointi on tässä vaiheessa kokolailla turhaa) ja toiminnalliset ideat on keräilty postit lapuilla ennen saunailtaa.

Jostakinhan se on tietysti aloitettava, mutta työtä piisaa. Realismia on, että jonkinlaisen totetuttamiskelposen idean kypsyttelyyn menee vuosi-pari. Ennen tuota on kohtuullisen vaikeaa käydä edes mitään puolikonkreettisia rahoitusneuvotteluita ellei Supercell(miehet) halua omiaan 100 miljoonaa laittaa. Kaavoitus vie Suomessa äkkiä 3 vuotta valituksineen, jos ollaan nopeita. Lopulliset rahoitus- ja operaattorikuviot voidaan lyödä lukkoon vasta tämän jälkeen. Jos joskin mystisestä syystä halutaan hiukan yhteiskunnan panostusta, niin tuo vuoropuhelu lobbauksineen kestää vuosi tolkulla. Tästäkin yleensä valitetaan kuten esimerkiksi Tampereella on nähty... Eli jos kaivinkone on aloittanut hommansa 2025 niin hattu päästä.

Painetta projektilta vie olemassa oleva, ihan kelpo halli, mikä sijaitsee aivan väärässä paikassa. Tämä ei tietysti kaada projektia, mutta ei kyllä edistäkään. Sijainti on aika hyvä, tosin asema on esim. Tampereeseen verrattuna hiukan sivussa muista tapahtumapaikoista (paitsi logomo). Yleisön taikomisesessa onkin hiukan enemmän hommaa. Helsinki pärjää omillaan, mutta Tampere ja Turku joutuvat haalimaan väkeä kauempaakin. Tässä Tampereella on paalupaikka, sillä esim. Vaasa, Jyväskylä, Seinäjoki, Kuopiokin alkavat olemaan "illaksi kotiin" alueella verrattuna esim. Helsinkiin tai Turkuun. Lisäksi Tampereella näyttäisi olevan kaksi liiga-joukkuetta, jolla saadaan 60:een iltaan mukavaa täytettä, vaikka katsojia olisikin 5-6 tuhatta. Ehkäpä Turulla olisi paikka hyödyntää risteilyvieraita hiukan paremmin ja parantaa Suomen vaihtotasetta...?

Tällainen (ennakko)markkinointimateriaali pitää tietysti lukea pienen suodattimen läpi, mutta näillä eväillä ei ihan Suomen saati Euroopan kruunuksi ei vielä ponnisteta. Esimerkiksi pelkästään Tampereen keidas on suurempi (ja maksaa tietysti enemmän), sisältäen harjoitushallin, kasinon, hotellin, liikekeskuksen. Lisäksi muutaman sadan metrin sisällä (osaan pääsee kuivin jaloin) on jo nyt Tampere-talo, Ratinan/Koskikeskuksen/Tullintorin kauppakeskukset, Ratinan Stadion, Yliopisto, puolitusinaa hotellia... Puhumattakaan paristakymmenestä tornitalosta aseman ja tullin alueella, joista ensimmäiset on jo piirrustuspöytää pidemmällä. Aina voidaan tietysti keskustella kuinka pieni ympyrä piirretään ja mihin kohtaan.

Mutta isoissa projekteissa on isoja haasteita, muuten ne olisivat pieniä projekteja. :-) Peukalot pystyyn, että homma etenee! Mieluusti sitä Turussakin pistäytyy esim. konsertissa muulloinkin kuin Ruisrockissa.
Pikavastaus
Vastaa
JamoL tykkää tästä
Avatar
tekijänä jfo
#89355
Helsingin Sanomien artikkelissa yhdeksi isoksi vetovoimatekijäksi mainittiin eSports ja uudet, virtuaaliset viihdemuodot:
”Tämä ei ole yksittäinen jäähalli-, kauppakeskus- tai asuntohanke vaan kaupunkikehityskonsepti. Tässä tuodaan Turkuun sellaisia vetovoimatekijöitä, jotka tekevät Turusta entistä kiinnostavamman”, Kilpimaa sanoo.

MITTAKAAVA on melkoinen. Radan viereen rakennettaisiin noin 150 000 neliön verran erilaisia tiloja.

Kaiken keskellä olisi 10 000 katsojaa vetävä halli, josta kaavaillaan jääkiekkojoukkue TPS:n uutta kotipesää. Halli on kuitenkin vain viidesosa koko kohteen koosta.

Hallin lisäksi alueelle kaavaillaan digitaalista elämyskeskusta. Sen vetonauloina olisivat erilaiset virtuaalitodellisuutta sekä lisättyä todellisuutta käyttävät huvipuistolaitteet. Näissä niin sanotuissa 6d-laitteissa on myös erilaisia fyysisiä efektejä kuten tuulta ja vettä.

Keskuksen toiminnassa korostuu liikkuminen.

”Keihäänheitto ja seiväshyppy eivät kiinnosta nykynuoria, vaan meidän on keksittävä muita keinoja saada lapsia liikkumaan”, Kilpimaa sanoo.

TYÖRYHMÄ uskoo, että keskus houkuttelee jopa viisi miljoonaa käyntikertaa vuodessa. Kävijöitä houkutellaan muun muassa elämyksien, kokousten, urheiluotteluiden ja näyttelyiden avulla. Kävijämäärään on laskettu mukaan myös asukkaiden ja toimistotyöntekijöiden käyntikerrat.

Supercellin Paananen kertoo lähteneensä mukaan hankkeeseen, sillä hän pitää Turkua vieläkin henkisenä kotipaikkanaan. Hän on kotoisin Turun läheltä Piikkiöstä.

”Tässä ollaan tekemässä nyt jotain aivan uutta, josta turkulaiset voivat olla ylpeitä”, Paananen sanoo.

Ratapihalle rakennetaan myös lasten syrjäytymistä ehkäisevä Me-talo. Se on Paanasen ja Kodisojan perustaman säätiön kehittämä konsepti.

ELÄMYSTEN ja jääkiekon lisäksi ratapihalla satsataan myös tietokonepelikisoihin eli e-sportsiin.

Kilpailullinen tietokonepelaaminen on noussut nopeasti kansainväliseksi megatrendiksi, jonka finaaliottelut vetävät esimerkiksi Kiinassa stadionit täyteen katsojia.

”E-sports on vielä niin uusi ilmiö, että maailmalta löytyy aika vähän tiloja, jotka on rakennettu lajia silmällä pitäen. Lajin vaatimukset ovat ihan erilaiset kuin esimerkiksi jääkiekko-ottelun järjestämisessä”, Paananen sanoo.
Juuri näitä kaavailuja pidän konseptin suurimpana vahvuutena. Sattumalta tänään Hesarissa kerrottiin ensimmäisestä Cannesin elokuvajuhlien ohjelmistoon hyväksytystä virtuaalitodellisuus-esityksestä. Suomessahan ei ole edes IMAX-elokuvateattereita, mutta tällaiseen tulevaisuuden viihdemuotoon satsaamalla saataisiin varmasti paitsi mukavasti lipputuloja (uutuudenviehätys on varmasti kovempi kuin 3D-elokuvissa) mutta myös pääsisimme viihdemaailman kaikista nopeimmin kasvavan trendin aallonharjalle - etenkin, jos rakentaminen aloitettaisiin lähivuosina eikä vasta kymmenen vuoden jahkailun jälkeen.
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#89357
Aivan oikein, että tästä on tehty oma ketju! Projektista tullaan näkemään vielä monenlaisia vaiheita.
Avatar
tekijänä Klazu
#89366
Turun oma Super(cell)LifeLab? Ei tällaista projektia Suomen kokoisessa maassa e-sportsin ympärille rakenneta. Tornihotelli tuntuu suunnitelmissa hieman turhalta ja päälleliimatulta lisältä.

Muuten hyvä että joutomaalle suunnitellaan jotain, mutta aika vähän on kuultu Turun aiemmistakaan megaprojekteista esittelyn jälkeen.
Avatar
tekijänä Kantti
#89398
Tässä vaiheessa on syytä katsoa mitä paikalla on tällä hetkellä. Ennemmin tai myöhemmin vanha aina korvautuu uudella, ellei ole tarkoitettu säilymään ikuisuuteen. Turun ratapihan rakennukset eivät ole tehdyt ikuisuus tähtäimessä, vaikka jotkut näistä tulevat uudistuksen jälkeenkin jatkamaan olemassaoloaan.
Kuva

Taustalla ratapihan takana oleva Turun keskusta.
Kuva

Punatiiilisten rakennusten eteen on suunnitelmien mukaan tulossa kerrostaloja
Kuva

Kuva

Takana, Köydenpunojan kadun toisella puolella, Juhannuskukkulalla sijaitseva Turun Ammattikoulun rakennus
Kuva

Ratapihan ylittävä kävelysilta, joka korvautuisi uudella.
Kuva

Pääärautatieaseman laiturilta. Takana Juhannuskukkulan kerrostaloja 1950-luvun loppupuolelta
Kuva

VR Studio
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tältä alue näyttää tänään, noin yleisesti.
veka, hmikko, jfo ja 2 muuta tykkää tästä
tekijänä Darre
#89438
Tässä on sentään jotain realismia mukana jos vertaa tähän jokirannan maailmanpyörään jonkun rullan päällä, vaikka toi on aika suora kopio Tampereen hallista. Se matkakeskus on vissiin kokonaan nyt haudattu kun tulee pilvenpiirtäjää ja muuta hyrrää jatkuvalla syötöllä. Joku järki nyt tähän.
tekijänä paavali
#89440
Ehkä se voi myös olla hyvä asia, että tälläisiä suunnitelmia tulee jatkuvalla syötöllä, koska se luo painetta päättäjille myös suostua johonkin, jos kuukauden välein tulee uusi tornitalohanke. Matkakeskus on kyllä jäässä, toisaalta siitä puhuttiin että se olisi toteutumassa joskus 2022, eli ei ihan heti olisi muutenkaan tapahtumassa.
tekijänä hmikko
#89441
Sinänsä tämä ei ole matkakeskuksen kanssa mitenkään päälekkäinen, ja matkakeskuksen suunnitelmat ovat täysin auki. Molempia voi säätää tehojen puolesta, jos liiketiloille tai hotellikapasiteetille ei löydy investoijia. Nuo esitetyt määrät asuntoja varmasti menee kaupaksi (ja ihan hyvä jos imevät kasvua syrjäisemmiltä paikoilta keskustaan).
tekijänä Nalle
#89444
Eihän Matkakeskust ole jäissä tämän takia. En usko, että kaupunki ampuisi siinä asiassa itseään jalkaan. Matkakeskus on tarkoitetu yhdistämään joukkoliikenteen eri muodot yhteen solmukohtaan. Varsinin kun tämä elämyskeskus ei tule sisältämään kaupallista toimintaa. Matkakeskukseenhan on suunnitteilla juurikin kaupallista toimintaa. Tukevat hyvin toisiaan.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#91339
Turun jättimäinen elämyskeskus etenemässä – kaupunginhallitus päättää asemakaavoituksen aloittamisesta

Kuva
Turkuun Logomon ja ratapihan alueelle suunniteltu suuri elämyskeskus etenee marraskuun ensimmäisenä maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Kaupunginhallitus tutkii muun muassa alueen karttoja ja muita alueeseen liittyviä yksityiskohtia. Lisäksi kokouksessa keskustellaan muun muassa kaupungin roolista jättihankkeessa.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen toteaa Yle Åbolandille, että kaupunginhallitus tulee tekemään päätöksen alueen asemakaavoituksen aloittamisesta. Hintsasen mukaan hanke etenee hiljalleen askel kerrallaan ja esimerkiksi arkkitehtikilpailu tullaan käynnistämään vuoden 2018 aikana.

480 miljoonan euron elämys- ja tapahtumakeskuksen taustalla ovat muun muassa Supercell-kaksikko Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä entinen huippukiekkoilija Saku Koivu.
https://yle.fi/uutiset/3-9913762
Ja Yle Åbolandin juttu https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/ ... teg-gar-vi
Hyvä että hieno hanke etenee!
Lisäystä: Åbolandin jutun mukaan projektista tullaan tosiaan järjestetään suunnittelu kilpailu ensi vuonna ja tämän hetkisten suunnitelmien mukaan rakennus voisi alkaa 2020. Hallin paikkamäärä on pysynyt 10 000:ssa ja asuntoja tornitaloihin tulisi 1000 asukkaalle.
Turun Sanomien juttu kertoo että hallia tarjottaisiin jääkiekkoliitolle toiseksi jääkiekon MM-kisojen kisapaikaksi vuodelle 2022.
Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#91346
Pidän tuota 2022 kovasti optimistisena. Koska varmuudella tietää valituksia olevan tulossa ja niitä tullaan ratkaisemaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, aikaa tulee menemään näiden vakioiden parissa vuosi pari... Muuten hienoa tämä nopea liikkeelle lähtö kaavoituksen kanssa!
tekijänä paavali
#91488
Minusta ei pitäisi liiemmin valitella jos kaupunki/valtio laittaisikin tuohon rahaa. Valtio kyllä tunkee sitä rahaa paljon paljon turhempiinkin asioihin, tämä hanke toisi paljon työllisyyttä ja elämää Turkuun, ja sitä kautta myös rahaa. Katsojaluvut tulevat uudessa hallissa olemaan aivan uutta luokkaa, kun ei enää tarvitse alkaa lähtemään artukaisiin ja miettimään autojen parkkeeraamista tai muutakaan. Kynnys peliin lähtemiseen pienenee huomattavasti kun halli on lähellä.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10