Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#90553
Milano - Porta Nuova

Lomareissun oheen osuneen lyhyen Milano-visiitin toinen kohde (CityLife-alueen lisäksi) oli Porta Nuovan alue pari kilometriä keskustasta pohjoiseen Garibaldi-aseman itäpuolella. Porta Nuova on jo vanhastaan ollut Milanon bisnes-keskus ynnä tärkeä hallinnon alue lukuisine tornitaloineen, ja parhaillaan sitä laajennetaan mittavilla uusilla projekteilla. Tämä työ uusin painotuksin alkoi jo viime vuosikymmenellä. Nyt liike-elämän lisäksi tilaa saavat uudet asuintornit ja matalammatkin asuintalot ynnä erittäin laaja puistomainen kansi kaikkien milanolaisten käyttöön. Autot, tiet ja parkkipaikat jäävät kannen alle. Idea on siis vähän samantapainen kuin Itä-Pasilassa.

Yksi uuden alueen pienistä aukioista on nimetty suomalaista matkailijaa suuresti innostavasti: Piazza Alvar Aalto. Tärkein rakennus sen laidalla on 2013 valmistunut 143-metrinen Solaria. Tämä uljaan näköinen asuintorni valkoisine parvekkeineen on koko Milanon profiilirakennuksia ja löytänyt jo tiensä matkailuesitteisiin ym. Solaria on tällä haavaa Milanon ja koko Italian korkein asuinrakennus.

Vähintään yhtä kuuluisa on jo puistokannen toisella laidalla majaileva kahden asuintornin Bosco Verticale (suomeksi ehkä ’pystysuora metsikkö’). Tornien seinille on istutettu 900 puuta. Torneista mittavampi hipoo pilviä 115 metrin korkeudessa. Boscot valmistuivat 2014.

Porta Nuovan ja toistaiseksi koko Italian korkein torni on Piazza Gae Aulentia reunustava 218-metrinen komea Unicredit Tower (2012).

KuvaPorta Nuovan torneja nähtynä keskustan suunnasta Triennalen kattoterassilta.

KuvaNyt työn alla oleva Porta Nuovan alue asettuu Garibaldi-aseman itäpuolelle Piazza Gae Aulentin ja Piazza Lina Bo Bardin väliin. Alueen keskellä on Piazza Alvar Aalto.

KuvaKuvan rakennuksista aloittamatta on vielä Coima Headquarterin viereen tuleva 120-metrinen ruskea (ainakin tässä kuvassa) UnipolSai Tower. Laajaa puistokantta viimeistellään parhaillaan.

KuvaYksi Piazza Gae Aulentin sisäänkäynneistä Garibaldi-aseman puolella.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Keskellä on pyöreät valokuilut alakerran kauppatiloihin. Lasisten bisnes-tornien välistä kurkistaa arkkitehtuuri-ihme Bosco Verticale.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Vaikka puistokansi on vielä rakenteilla, porukka on jo ottanut Portan Nuevan uudet alueet omakseen.

KuvaPiazza Gae Aulenti. Taustalla nousee korkeuksiin Italian korkein asuinrakennus Solaria.

KuvaUnicredit Tower Piazza Gae Aulentilla on Italian korkein rakennus (218 m) ja komea ilmestys.

KuvaUnicredit Tower toisesta suunnasta.

KuvaBosco Verticalen kaksi asuintornia. Niiden seinille on istutettu 900 puuta. Aitojen takana viimeistellään laajaa puistokantta.

KuvaHigh Line –tyyppinen käyntisilta johtaa Piazza Gae Aulentilta itään. Solaria ujjaine parvekkeineen hallitsee maisemaa.

KuvaSama silta katsottaessa idästä Piazza Alvar Aallolta länteen päin. Nyt on näkymän kunkku Unicredit Tower.

KuvaTiet, autot ja parkkipaikat jäävät kerrosta alemmaksi. Puistokansi oikealla peittää yhden alueen vilkkaimmista autoväylistä.

KuvaPiazza Alvar Aalto asettuu Porta Nuovan uuden alueen keskelle. Vavahduttavan komea paikka, eikä vain nimensä takia.

KuvaPiazza Alvar Aallon rakennuksia voi tutkailla ja kuvata monista suunnista. Aina löytyy komeita näkymiä.

KuvaNämä raput nousevat Piazza Alvar Aallolle. Jossain lienee hissi. En vain hoksannut tarkistaa.

KuvaIdästä päin alueelle tullaan kivan näköistä kävelyreittiä pitkin. Laidalla olevan pikkuisen puiston viimeistelyyn on käytetty kiitettävän paljon ajatuksia ja voimavaroja.
Pyöröovi, Klazu, jfo ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#90582
Upeita isoja kuvia Vekalla!
Avatar
tekijänä Krio
#90583
Tulisipa Pasila ja Kalasatamakin näyttämään tälläiseltä eikä modernilta Merihaalta.
Avatar
tekijänä veka
#106404
Milano - CityLife

Maailmanluokan pilvenpiirtäjien ja modernin kaupunkirakentamisen ystäville Milanon keskustan uusi CityLife -alue on ohittamaton paikka. Alueella aikaisemmin sijainnut valtava messukeskus Fiera Milano City siirtyi parikymmentä vuotta sitten keskustan ulkopuolelle, jolloin 36,6 hehtaarin kokoista aluetta päästiin suunnittelemaan uusiksi lähes puhtaalla pöydällä.

Alueen keskellä on kolmen maailmankuulun arkkitehdin suunnittelemat kolme pilvenpiiirtäjää: Torre Isozaki (Allianz Tower), Torre Hadid (Generali Tower) ja Torre Libeskind (PwC Tower). Alueen laidoille nämä kolme saivat suunnitella myös omat asuinkerrostalojen ryhmät. Libeskindin ja Hadidin kerrostalot toteutuivat, mutta Isozakin asuintalojen sijaan alueen pohjoislaidalle rakennetaan parhaillaan tanskalaisen Bjarke Ingels Groupin suunnittelemaa kookasta ja näyttävää kahden toimistotalon ryhmää. Autoliikenne kiertää alueen, ja parkkipaikat ym. ovat laajan puistokannen alla. Tornien kohdalla pääosin maan alla on valtava ostari, ravintolamaailma ja elokuvateattereita sekä metroasema Tre Torri. Alueen vanhoista rakennuksista paikalle jäi mm. jännittävän näköinen kongressikeskus Allianz MiCo (1994).

CityLife-aluetta voisi verrata suomalaisittain vaikkapa Itä-Pasilaan. Autot ym. ovat puistokannen alla, ihmisten elämä sen päällä. Kun on tyylitajua ja kunnianhimoa runsaasti (italialaisilla on) ja rima oikein korkealla, saadaan aikaan jopa CityLifen tapaisia paikkoja. Alueen ankkuriyritykset Generali, Allianz ja PwC ovat tietysti paljon isompia kuin yksikään firma Suomessa.

Nämä kuvat ovat Milanon-reissulta lokakuussa. Tämän käynnin erikoinen kokemus oli lounasajan ruuhka alueen ravintoloissa. Kolmen ison toimistotornin työntekijät taistelivat istumapaikoista siihen malliin, että satunnaisen kävijän kannattaa näköjään ajoittaa oma nälkänsä toiseen hetkeen. Edellisten CityLife-visiittieni kuvia vuosilta 2017 ja 2018 löytyy Taloforumista täältä:

viewtopic.php?t=1166&start=75

Kuva

Tre Torri: Hadid, Libeskind, IsozakiKuva

Libeskindin asuintalojaKuva

Hadidin asuintalojaKuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Viimeksi muokannut veka, 03.11.23 16:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
hmikko, TurkuCubed, Kantti ja 3 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Krio
#106405
Ei toimisi Suomessa, täällä tehtäisiin pelkkää betonikuutiota ja kaikki tornit toistensa kopioiksi. Puistoksi laattaa.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#106418
Kiitos kuvista. Kyseessä on nykyisen eurooppalaisen kaupunkisuunnittelun merkkiteos, josta Milano voi olla ylpeä. Toisaalta alueen valmistuminen kuvastaa Italian jakautuneisuutta: kun Napolissa pystytään juuri ja juuri ylläpitämään nykyistä rakennuskantaa, pohjoisen vauraudessa rakennetaan projekteja maailman rikkaimmille ihmisille. Kuten globaaliin tyyliin kuuluu, CityLifen asuinalueet ovat tiukasti aidattuja ja vartioituja, jotta paikalle ei eksy ulkopuolisia. Julkisissa tiloissa paikallinen identiteetti on täysin häivytetty, mikä on aika surullista tuhansia vuosia vanhalta kaupungilta.

Mielestäni Milanon vertaaminen Suomen kaupunkeihin on kovin vaikeaa, sillä taloutemme ei vain kykene kilpailemaan samassa sarjassa Keski-Euroopan kanssa. Tyylitaju ja kunnianhimo toki auttavat, mutta CityLife on jo nimeään myöten kansainvälisten investointien tuotos.
Avatar
tekijänä veka
#106461
Milano - Porta Nuova

Milanon-reissulla lokakuussa ehdin käväistä myös keskustan Porta Nuovan alueella. Edellisen käyntini (kuusi vuotta sitten, kuvia edellä) jälkeen vaikuttavin muutos on valtavan puistokannen valmistuminen. Osa siitä on viimeistelty muodolliseksi puistoksi puineen ja nurmikoineen, osa on ainakin toistaiseksi saanut kasvaa rehevinä niittyinä. Alueen asukkaat ja toimistojen bisnesväki ovat näköjään ottaneet laajan puiston hyvin omakseen.

Alueen rakennuksista Unicredit Tower (218m, Wikipediassa jopa 231m) on edelleen Italian korkein rakennus ja Solaria (143m) korkein asuinrakennus. Jos korkeus mitattaisiin rakennuksen katon kohdalta, CityLifen kolme tornia ja muutama muukin ohittaisivat Unicreditin.

Uusista torneista kiinnostavin on parhaillaan valmistuva komea energiaihme Torre Unipol (124m) Piazza Alvar Aallon vieressä. Porta Nuovan alueella rakennetaan edelleen. Se on jo Italian ehdoton yli satametristen keskittymä. CityLifen puolella on ne kolme kuuluisaa isoa tornia, Porta Nuovassa niitä on jo toistakymmentä.

Myös matalampaa rakennetaan. Oli todella mukavaa pysähdellä ihmettelemään alueen laidoille tulleita uusia moderneja asuintaloja. Kuten edellä todettiin, ollaan vauraimman Italian ytimessä, ja se näkyy kaikkialla ehdottomana tyylikkyytenä.

Alueen tunnetuin rakennus on Bosco Verticale (kaksi puiden ja pensaiden peittämää asuintornia), jonka puistoalue yhdistää nyt alueen eteläosaan. Se on löytänyt tiensä myös Helsingissä juuri avattuun Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon suureen yhteisnäyttelyyn ”Garden Futures: suunnittelua luonnon kanssa”, josta on Hesarissa laaja ja innostunut esittely:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009962382.html

Idän puolelta aluelle johtava puistoreitti on rehevöitynyt näyttävään kuntoonKuva

Solarian (143m) valkoiset parvekkeet hallitsevat maisemaa myös tällä puolellaKuva

Torre Diamante (140m)Kuva

Piazza Alvar Aalto ja Solarian valkoisia parvekkeitaKuva

Kuva

Torre Unipol (124m) ja Unicredit Tower (218m)Kuva

Kuva

Palazzo Lombardia (161m)Kuva

Bosco Verticale (118m)Kuva

Kuva

Kuva

Piazza Gae AulentiKuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
apollonkatu, Biosphere, tiiliskivi ja 4 muuta tykkää tästä